Wie komt in aanmerking voor de vermindering van btw op warmtepompen?

Zowel particulieren als vennootschappen kunnen aanspraak maken voor de vermindering van btw op warmtepompen, maar er zijn bepaalde voorwaarden waaraan voldaan moet worden.

Particulieren die hun eigen woning willen voorzien van een warmtepomp kunnen profiteren van het verlaagde btw-tarief.

Daarnaast kunnen ook vennootschappen de vermindering van btw genieten, maar dit geldt enkel voor woningen die voor professionele doeleinden worden gebruikt, zoals kantoorpanden of bedrijfsgebouwen.

Op zoek naar een specialist?
Laat je adviseren door een vakman

Welke woningen krijgen het verlaagde btw-tarief?

Het verlaagde btw-tarief is van toepassing op woningen van particulieren die als privéwoning worden gebruikt en voor eindverbruikers. Hierbij is het belangrijk dat de woning ouder is dan 10 jaar.

Dit betekent dat een bestaand pand dat ouder is dan 10 jaar kan genieten van het verlaagde btw-tarief bij de aanschaf en installatie van een warmtepomp. Nieuwbouwwoningen komen helaas niet in aanmerking voor het verlaagde tarief.

Niet alleen woningen, maar ook verschillende instellingen zoals woon- en zorgcentra, internaten, jeugdbeschermingstehuizen, opvangtehuizen, psychiatrische verzorgingstehuizen en gebouwen bestemd voor beschut wonen en residentiële voorzieningen kunnen onder bepaalde voorwaarden profiteren van de verlaagde btw-regeling.

wamrtepomp oud huis

Welke werken vallen nog onder de 6 % i.p.v. 21 % btw?

Verschillende duurzame energieprojecten kunnen profiteren van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van het gebruikelijke tarief van 21%. Deze verlaging geldt voor de installatie van:

  1. Warmtepompen: bij de installatie van een warmtepomp in een woning kunnen particulieren en vennootschappen genieten van het verlaagde btw-tarief, op voorwaarde dat de woning ouder is dan 10 jaar.
  2. Zonnepanelen: de plaatsing van zonnepanelen op een woning of bedrijfspand komt ook in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief van 6%.
  3. Zonneboilers: bij het installeren van een zonneboiler kan men eveneens profiteren van het verlaagde btw-tarief.

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een populair en milieuvriendelijk systeem om de warmte op te wekken door middel van om groene energie. Ze bestaan uit fotovoltaïsche cellen die zonlicht omzetten in elektriciteit.

Door zonnepanelen op je dak te plaatsen, kun je je eigen duurzame energie produceren en je afhankelijkheid van traditionele energieleveranciers verminderen. Bovendien kun je, zoals eerder vermeld, bij de installatie van zonnepanelen profiteren van het lagere btw-tarief van 6%.

Zonneboiler

Een zonneboiler is een systeem dat zonlicht gebruikt om water te verwarmen voor gebruik in je huishouden. Het bestaat uit een zonnecollector die zonnestralen opvangt en het water in een opslagtank verwarmt.

Zonneboilers kunnen worden gebruikt voor warm water in badkamers, keukens en andere huishoudelijke behoeften. Door een zonneboiler te installeren, kun je jouw energieconsumptie verminderen en geld besparen op je energierekening. En ook voor de installatie van zonneboilers geldt het verlaagde btw-tarief van 6%

Hoe lang is het verminderde btw tarief nog geldig?

Het verlaagde btw-tarief van 6% op duurzame energieprojecten, waaronder warmtepompen, zonnepanelen en zonneboilers, is op dit moment een tijdelijke maatregel.

Deze verlaging werd ingevoerd om duurzame investeringen te stimuleren en loopt momenteel tot en met 31 december 2023. Het is van cruciaal belang om op de hoogte te blijven van eventuele wijzigingen in de wetgeving en de vervaldatum van het verlaagde btw-tarief te controleren bij de belastingdienst of officiële overheidsinstanties.

btw warmtepomp

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor het verlaagde btw-tarief van 6% op duurzame energieprojecten, moeten aan bepaalde voorwaarden worden voldaan. Enkele van de belangrijkste voorwaarden zijn:

  • De woning waarin de energiebron wordt geïnstalleerd, moet jonger zijn dan 10 jaar. Nieuwbouwwoningen of woningen die nieuw zijn opgebouwd na afbraak van een bestaand pand komen ook in aanmerking, behalve bij aankoop van een nog te bouwen woning/woning op plan in zijn geheel, inclusief de energiebronnen.
  • Het verlaagde tarief is enkel van toepassing voor particulieren en instellingen zoals woon- en zorgcentra, internaten, jeugdbeschermingstehuizen, opvangtehuizen, en psychiatrische verzorgingstehuizen die minderjarigen, thuislozen, personen in moeilijkheden, en patiënten met een psychische stoornis huisvesten, mits ze erkend zijn door de bevoegde overheid.
  • De installatie moet dienen voor een woning die enkel of hoofdzakelijk als privéwoning wordt gebruikt. Installaties die uitsluitend dienen voor energie- of warmtevoorziening van elementen zoals zwembaden en sauna’s vallen niet onder het verlaagde tarief, tenzij er sprake is van gemengd gebruik.
  • De geïnstalleerde energiesystemen moeten aan bepaalde referentienormen voor uitstoot voldoen. De meeste zonneboilers en warmtepompen voldoen aan deze normen, maar sommige installaties met gedeeltelijk gebruik van fossiele brandstoffen moeten specifieke referentienormen behalen.
  • Er moet een uitdrukkelijke vermelding van de btw-vermindering moet op het factuur staan en de klant heeft 1 maand de tijd om de factuur en het verlaagde btw-tarief te betwisten.

Graag meer advies? Contacteer gratis en vrijblijvend erkende installateurs

Het installeren van duurzame energievoorzieningen zoals warmtepompen, zonnepanelen en zonneboilers vereist technische expertise en kennis van duurzame technologieën.

Het inschakelen van erkende installateurs biedt talloze voordelen. Door samen te werken met erkende installateurs kun je er zeker van zijn dat jouw duurzame energieproject professioneel wordt uitgevoerd en dat je kunt genieten van een efficiënte en milieuvriendelijke energievoorziening voor jouw woning of bedrijfspand.

Neem gratis en vrijblijvend contact op met erkende installateurs om meer te weten te komen over de mogelijkheden voor jouw specifieke situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen

Hoeveel btw betaal je bij de installatie van een lucht-lucht warmtepomp?

+
Bij de installatie van een lucht-lucht warmtepomp geldt momenteel het verlaagde btw-tarief van 6%. Dit tarief is van toepassing op de arbeidskosten en materialen die betrekking hebben op de installatie van de warmtepomp. Door te profiteren van het verlaagde tarief kun je aanzienlijk besparen op de kosten van de installatie en wordt het aantrekkelijker om te investeren in duurzame verwarmingssystemen.

Welk tarief is van toepassing bij de warmtepomp van mijn zwembad?

+
Voor de installatie van een warmtepomp specifiek voor je zwembad geldt het standaard btw-tarief van 21%. Warmtepompen die enkel worden gebruikt voor de verwarming van een zwembad vallen niet onder het verlaagde btw-tarief van 6%. Het verlaagde tarief is uitsluitend van toepassing op duurzame energievoorzieningen die rechtstreeks verband houden met de energie- of warmtevoorziening van elementen van de woning waar strikt gezien wordt gewoond.

Wat valt onder de verlaging tot 6 % btw

+
Het verlaagde btw-tarief van 6% is van toepassing op duurzame energieprojecten, waaronder warmtepompen, zonnepanelen en zonneboilers, die geïnstalleerd worden in particuliere woningen. Dit verlaagde tarief geldt voor zowel de arbeidskosten als de materialen die betrekking hebben op de installatie van deze duurzame energievoorzieningen. Het doel van deze maatregel is om duurzame investeringen te stimuleren en de transitie naar schone energiebronnen te bevorderen. 

Heb je een attest nodig voor 6 % btw bij het plaatsen van een warmtepomp?

+
Ja, om in aanmerking te komen voor het verlaagde btw-tarief van 6% bij het plaatsen van een warmtepomp is het nodig om een attest van de woning te verstrekken aan de installateur. Dit attest bevestigt dat de woning als privéwoning wordt gebruikt en voldoet aan de voorwaarden om te genieten van het verlaagde tarief. 
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp