Hoeveel kWh stroom gebruikt een hybride warmtepomp gemiddeld per jaar? 

Een hybride warmtepomp verbruikt gemiddeld zo’n 2.000 tot 3.000 kWh elektriciteit per jaar. Het exacte verbruik kan echter variëren afhankelijk van verschillende factoren.

Deze omvatten de grootte van je woning, de mate van isolatie, de gewenste binnentemperatuur, de klimatologische omstandigheden en de frequentie van gebruik.

Het genoemde gemiddelde van 2.000 tot 3.000 kWh dient als een richtlijn, maar het daadwerkelijke jaarlijkse verbruik kan hoger of lager uitvallen op basis van jouw specifieke situatie.

Het is belangrijk om te overwegen dat een goede isolatie en efficiënt gebruik van de warmtepomp kunnen bijdragen aan een lager energieverbruik, terwijl een grotere woning of kouder klimaat het verbruik kunnen verhogen.

Het jaarlijkse energieverbruik van een hybride warmtepomp zelf berekenen 

Het is mogelijk om zelf het jaarlijkse energieverbruik van een hybride warmtepomp te berekenen aan de hand van specifieke formules. Hieronder leggen we uit hoe je dit kunt doen voor zowel de warmtepomp als de cv-ketel.

In onze berekeningen zullen we als uitgangspunt nemen dat de warmtepomp gedurende 65% van het jaar verantwoordelijk is voor de verwarming van je woning. Met behulp van deze informatie kun je een realistische inschatting maken van het verwachte energieverbruik van je hybride warmtepomp.

enkele unit warmtepomp buiten

Formules 

Hier zijn de formules die je kunt gebruiken om het jaarlijkse energieverbruik van een hybride warmtepomp en een cv-ketel te berekenen:

 • Voor de warmtepomp: jaarlijks energieverbruik in kWh = aantal m³ gas voor verwarmen × 10 kW / COP van de warmtepomp × 0,65 (percentage hybride warmtepomp).
 • Voor de cv-ketel: jaarlijks energieverbruik in m³ gas = aantal m³ gas × 0,35 (percentage cv-ketel). 

Met behulp van deze formules kun je een nauwkeurige schatting maken van het jaarlijkse energieverbruik en de kosten voor zowel een hybride warmtepomp als een cv-ketel. Hiermee kun je een weloverwogen beslissing nemen over welk verwarmingssysteem het meest geschikt is voor jouw situatie.

Rekenvoorbeeld

Veronderstellingen:

 • Gasverbruik voor verwarming: 1.500 m³.
 • COP (Coefficient of Performance) van de warmtepomp: 3,5.
 • Percentage gebruik van de hybride warmtepomp: 65%.
 • Kosten voor elektriciteit: € 0,40 per kWh.
 • Kosten voor gas: € 1,50 per m³.

Berekeningen:

 1. Jaarlijks gasverbruik voor warmtepomp: jaarlijks gasverbruik voor warmtepomp = gasverbruik voor verwarming × 0,65 Jaarlijks gasverbruik voor warmtepomp = 1.500 m³ × 0,65 = 975 m³.
 2. Jaarlijks energieverbruik in kWh: jaarlijks energieverbruik in kWh = (jaarlijks gasverbruik voor warmtepomp) × (10 kW / COP) jaarlijks energieverbruik in kWh = 975 m³ × (10 kW / 3,5) = 2.785,71 kWh.
Wil je een hybride warmtepomp installeren?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Omrekenen naar de jaarlijkse prijs voor gas en elektriciteit 

Veronderstellingen:

 • Kosten voor elektriciteit: € 0,40 per kWh.
 • Kosten voor gas: € 1,50 per m³.

Berekeningen:

 1. Jaarlijkse elektriciteitskosten voor warmtepomp: jaarlijkse elektriciteitskosten voor warmtepomp = jaarlijks energieverbruik in kWh × € 0,40 jaarlijkse elektriciteitskosten voor warmtepomp = 2.785,71 kWh × € 0,40 = € 1.114,29.
 2. Jaarlijkse gaskosten voor ketel: jaarlijkse gaskosten voor ketel = gasverbruik voor verwarming × (1 – 0,65) × € 1,50 jaarlijkse gaskosten voor ketel = 1.500 m³ × 0,35 × € 1,50 = € 787,50.

In dit voorbeeld bedragen de geschatte jaarlijkse elektriciteitskosten voor de hybride warmtepomp € 1.114,29, en de geschatte jaarlijkse gaskosten voor de conventionele ketel zijn € 787,50.

Deze berekening kan je helpen het potentiële energieverbruik en de kosten voor elke verwarmingsoptie beter te begrijpen op basis van de verstrekte veronderstellingen. Houd er rekening mee dat de werkelijke waarden kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren.

Verbruik hybride warmtepomp kennen? Vul ons offerteformulier in en kom in contact met meerdere specialisten 

Is het belangrijk voor jou om het verbruik van een hybride warmtepomp goed te begrijpen voordat je een keuze maakt? Ons offerteformulier is de ideale eerste stap om hierover meer te leren!

Door het formulier in te vullen, kom je rechtstreeks in contact met meerdere specialisten die je vrijblijvend offertes en deskundig advies kunnen bieden over het verbruik van hybride warmtepompen en de installatie ervan.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een hybride warmtepomp?

+
Voor een hybride warmtepomp heb je doorgaans voldoende aan 5 tot 7 (extra) zonnepanelen. 

Hoeveel gas verbruik je nog met hybride warmtepomp?

+
Een woning met een hybride warmtepomp verbruikt dus gemiddeld bijna 70% minder gas dan een woning met alleen een traditionele cv-ketel op aardgas.
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp