Kan je vochtplekken overschilderen?

Vochtplekken-op-muur-aanpakken.jpg

Voor je vochtplekken zomaar gaat overschilderen, is het belangrijk om te weten hoe de vochtplekken ontstaan zijn. Gaat het bijvoorbeeld om een lekkage dat ondertussen is hersteld? Dan kun je de vochtplek zonder probleem overschilderen.

Is er echter sprake van een groter vochtprobleem? Dan is het cruciaal om dat probleem eerst te bestrijden. Enkele mogelijke oorzaken van vochtplekken zijn:

 • Lekkage. Een lekkende afvoerbuis kun je vaak zelf vaststellen en is snel hersteld. Maar wat met lekkende leidingen, zeker wanneer die achter de muur verstopt zitten? Een lekdetectiebedrijf kan het lek opsporen. Laat zo’n lek herstellen door een loodgieter. Ook een dak, regenpijp of dakgoot kan lekken. In die gevallen doe je beroep op een dakwerker.
 • Condensatievocht. Een probleem met condensatievocht doet zich voor bij een hoge luchtvochtigheid. Is het huis onvoldoende geventileerd? Dan condenseert dat vocht op koele oppervlakken. Vochtplekken zijn dan een van de mogelijke symptomen.
 • Doorslaand vocht. Poreuze of beschadigde gevels kunnen heel wat vocht binnenlaten. Een poreuze gevel kan beschadigd raken, waarna het vocht ook de binnenmuren aantast. Bij beschadigingen komt regenwater eenvoudig naar binnen gekropen.
 • Optrekkend vocht. Is je woning ouder, en/of niet voorzien van een (degelijke) waterkering? Dan kan grondvocht optrekken via de muren. De aantasting doet zich vooral onderaan de muren voor.

Het vocht trekt vervolgens in de binnenmuur en/of het plafond. Zelfs de vloeren kunnen aangetast worden. De aangetaste oppervlakken absorberen water en verkleuren. Het resultaat? Lelijke vochtplekken. Blijft zo’n vochtplek zitten, dan vormt het de ideale broeihaard voor schimmels en zwammen.

Waar het vocht ook vandaan komt, het is zaak om het probleem vast te laten stellen door een vochtspecialist. Pas wanneer het vochtprobleem verholpen is, en de aangetaste oppervlakken zijn uitgedroogd, kun je de plekken overschilderen.

Een vochtplek overschilderen heeft geen zin als het vochtprobleem niet is bestreden. De vochtplek komt dan gewoon terug.

Ontvangt u graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Vochtplekken overschilderen: hoe bereid je je hierop voor?

Voorbereiding-verven.jpg

Is het vochtprobleem verholpen? Dan kun je de voorbereidingen aanvatten. Kies of je enkel de aangetaste plekken, of de hele ruimte wilt beschilderen.

Stap 1: Drogen

Begin pas met overschilderen wanneer het aangetaste oppervlak volledig is opgedroogd. De verf kan zich niet hechten aan vochtige en verontreinigde muren of plafonds.

Stap 2: Schimmel verwijderen

Na het opdrogen is het belangrijk om eventuele schimmelvorming grondig te verwijderen. Met een droge doek krijg je de meeste schimmel vaak weg. Een schimmelreiniger kan je helpen ergere aantasting te verwijderen. Volg de aanwijzingen op de verpakking nauwkeurig op.

Lukt het niet om de schimmel zelf te bestrijden? Dan doe je beroep op een vochtexpert. Het is belangrijk dat de schimmel volledig verwijderd is. Anders komt die gewoon terug, zelfs na het schilderen.

Kijk ook onder eventueel behangpapier dat aangetast is door het vocht. Daarachter kan schimmel verstopt zitten.

Stap 3: Schade herstellen

Heeft het vocht je muren beschadigd? Dicht dan alle scheuren en barsten. Vaak is een behandeling met plamuur voldoende. Bij zware aantasting kan het nodig zijn om de muur opnieuw te stuken.

Stap 4: Reinigen

Een grondige reiniging verzekert een goede hechting van de verf. Verwijder met een borstel al het stof van de muren en het plafond. Gebruik voor het schoonmaken een oplossing van een ontvettend wasmiddel en water.

Je kunt zowel muren als plafonds reinigen met een spons. Droog achteraf grondig, en ventileer de ruimte. Begin pas met overschilderen wanneer alle oppervlakken opgedroogd zijn.

Stap 5: Bescherm de kamer

Scherm alle plekken die je niet wilt overschilderen af met schildertape. Enkele oude kranten of een zeil kunnen de vloer beschermen.

Stap 6: Verzamel het nodige materiaal

Zorg dat je al het nodige materiaal ter beschikking hebt voor je het overschilderen aanvat.

 • Verfrollers
 • Verfkwasten
 • Verfbakken
 • Roerhoutjes
 • Voorstrijk
 • Muurverf
 • Doek om verfspetters te verwijderen

Beschilder je een ruimte waar veel vocht vrijkomt (bijvoorbeeld een badkamer of keuken)? Dan kan het een goed idee zijn om vochtwerende verf te gebruiken. Die verf kan de vorm van condens verminderen. In combinatie met goede ventilatie vermijd je zo een nieuw probleem met condensatievocht.

Vochtplekken op de muur overschilderen: stappenplan

Pot-verf-uitgieten.jpg

Eens de voorbereiding is afgerond, kun je de vochtplekken op de muren en het plafond overschilderen. Vrees niet als de plekken na het drogen nog zichtbaar zijn. Oude vochtplekken blijven donker, zelfs wanneer het vocht is opgedroogd.

Stap 1: Voorstrijk aanbrengen

Een laag voorstrijk verzekert de hechting van de verf. Bepaalde isolerende muurverf soorten zorgen eveneens voor een goede hechting. Ook na een laag isolerende verf breng je een of meerdere lagen muurverf aan.

Gebruik een verfroller of vachtroller om de voorstrijk aan te brengen. Overschilder je slechts een klein oppervlak? Dan kun je gerust een kwast gebruiken.

Begin onderin een hoek van de muur, of een hoek van het plafond. Breng de voorstrijk aan in stroken, en laat die stroken met elkaar overlappen. Op die manier vermijd je baanvorming.

Breng de voorstrijk aan van onder naar boven. Zo kun je overtollige voorstrijk herverdelen over de muur of het plafond. Gebruik eventueel meerdere lagen voorstrijk om donkere plekken te bedekken.

Maak het gebruikte materiaal na gebruik onmiddellijk schoon. Zo vermijd je dat de voorstrijk opdroogt in de rollers en kwasten.

Het duurt ongeveer 24 uur voor de voorstrijk volledig is opgedroogd. Pas na het drogen kun je beginnen met schilderen.

Stap 2: Vochtplekken overschilderen

Nu kun je de vochtplekken schilderen. Voor het schilderen van de volledige ruimte gebruik je wederom een verfroller. Kleinere oppervlakken pak je aan met een kwast.

Breng ook de muurverf aan in overlappende stroken om baanvorming te voorkomen. Deze laag breng je omgekeerd aan: van boven naar onder, dus.

Om een vochtplek op het plafond te overschilderen gebruik je best meerdere, dunne laagjes. Op de muren breng je een enkele laag, of meerdere (dunnere) lagen verf aan.

Maak ook na het verven het gebruikte materiaal goed schoon.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier uw offertes!

Schakel de hulp in van erkende schilders

Vochtplekken schilderen is een tijdrovende klus waar niemand echt op zit te wachten. Door een ervaren schilder in te schakelen, bespaar je niet enkel tijd en energie. Je kunt ook rekenen op een smetteloos resultaat. Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis en vrijblijvende offertes op maat. Zo hoef je er enkel nog de meest voordelige aanbieder uit te kiezen. In enkele klikken ben je een belangrijke stap dichter bij de oplossing!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Vochtbestrijding
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vochtbestrijding