Vanwaar komt het vocht?

Nattigheid in het tuinhuis? Vocht in je houten tuinhuis kan verschillende oorzaken hebben:

 • gebrek aan isolatie
 • gebrek aan ventilatie
 • gebrek aan verwarming
 • opstijgend vocht
 • doorslaand vocht

Of natuurlijk een combinatie van meerdere oorzaken.

Opstijgend vocht tuinhuis

Een hoge luchtvochtigheid is niet abnormaal in een gebouw dat niet geïsoleerd en verwarmd is. Als in zo’n ruimte ook niet wordt ingezet op ventilatie, kan het vocht nergens heen. De waterdamp blijft in de lucht hangen.

Van zodra de buitentemperatuur daalt, zet het vocht zich af op koelere oppervlakken, bijvoorbeeld op slecht geïsoleerde muren en ramen. Op die manier ontstaat een probleem met condensatievocht. Oorzaak nummer één van vocht in een houten tuinhuis.

Een andere oorzaak kan optrekkend of opstijgend vocht zijn. Gebouwen die niet voorzien zijn van een waterkering zijn bijzonder gevoelig voor grondvocht. Staat het gebouw op een vochthoudende bodem? Dan krijg je opstijgend vocht in je houten tuinhuis.

Ook doorslaand vocht kan voor problemen zorgen in je houten tuinhuis. Het regenwater komt dan op de een of andere manier naar binnen, bijvoorbeeld door een opening in het dak of de muren.

De gevolgen van vocht in het tuinhuis

Vochtproblemen hebben ook in tuinhuisjes onaangename gevolgen. Je kunt onder meer te maken krijgen met:

 • vochtplekken
 • schimmelgroei
 • nare geurtjes
 • ongedierte

Blijft het probleem aanslepen? Dan kan het hout waaruit de meeste tuinhuizen bestaan gaan rotten. Houtrot kan jouw tuinhuis zwaar aantasten. De constructie van het houten tuinhuis komt zo in gevaar.

Je spendeert doorgaans niet veel tijd in je tuinhuis. Toch kan het inademen van door schimmel besmeurde lucht kwalijke gevolgen hebben voor je gezondheid. Allergische reacties en aandoeningen van de luchtwegen zijn maar een paar van de mogelijke gevolgen van blootstelling aan schimmels.

Een bijkomend gevolg is de aantasting van het materiaal dat je in het tuinhuisje bewaart. Denk maar aan roest op de grasmaaier.

Ontvang gratis offertes

Hoe voorkom je vocht in je tuinhuis?

Een eerste optie is het isoleren van je tuinhuis. Een laag isolatiemateriaal op de wanden en het dak van het tuinhuisje maakt al een enorm verschil.

Nu, je houten tuinhuis isoleren is misschien niet direct aan de orde. De beste oplossing in dat geval is volledig inzetten op ventilatie. Ook als je het tuinhuisje isoleert, is het aan te raden om een vorm van ventilatie te voorzien.

Het plaatsen van een luchtrooster is een goedkope maar wel efficiënte manier om vochtproblemen te vermijden. Waterdamp kan zo gemakkelijk het tuinhuis verlaten.

Een efficiënter maar duurder alternatief is het installeren van een mechanisch ventilatiesysteem. Wanneer het tuinhuisje ook geïsoleerd is, kies je best voor een systeem met warmteterugwinning. Dergelijk systeem voert oude, vochtige lucht af en slaat de warmte op. Tegelijk zorgt het systeem voor een toevoer van verse lucht die met de opgeslagen warmte wordt opgewarmd.

Vocht in tuinhuis behandelen: tips

Zijn isolatie noch ventilatie aan de orde? Dan kun je met de volgende tips de luchtvochtigheid in je houten tuinhuis het beste beperken.

Tuinhuis verluchten
 • Verluchten. Een volledig gratis oplossing is natuurlijke verluchting. Zet regelmatig de deur en ramen open om het tuinhuisje te verluchten.
 • Vochtvreter. Naast elektrische vochtvreters zijn er ook eenvoudigere modellen op de markt die geen elektriciteit verbruiken. Zulke vochtvreters werken met een opvangbakje. Leeg het opvangbakje van de vochtvreter om de twee weken voor het beste resultaat.
 • Houtskool. Ook houtskool kan vocht uit de lucht opvangen. Zet een emmer met houtskool in de schuur en het vochtprobleem zou moeten afnemen. Een zeer goedkope manier om vochtproblemen in je tuinhuis te vermijden. Opgelet: gebruik het houtskool achteraf niet op de barbecue.
 • Controleer het tuinhuis op beschadigingen. Een gat in het dak van je tuinhuis is een prima opening voor regenwater. Ook de wanden kunnen beschadigd raken. Is je tuinhuis voorzien van een dakgoot? Dan moet je die ook onderhouden om lekkages en verstoppingen te voorkomen.
 • Vochtwerende verf. Je houten tuinhuis of schuur behandelen met vochtwerende verf kan een vochtprobleem grotendeels voorkomen. Ook een behandeling met een verduurzamingsmiddel kan vocht uit het tuinhuis weren. Is het hout te zwaar aangetast? Dan heeft zo’n behandeling natuurlijk weinig zin. Een vochtprobleem laat je best zo snel mogelijk aanpakken om dat te vermijden.
Vochtwerende verf

Vraag advies aan vochtbestrijders

Vormt vocht in uw houten tuinhuis een ernstig probleem dat je niet zelf onder controle krijgt? Een vochtexpert kan je bijstaan met advies op maat.

Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis vrijblijvende offertes en advies van vochtexperts in jouw regio. Zo ben je in enkele klikken een stap dichter bij de beste oplossing voor jouw specifiek probleem.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Vochtbestrijding
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vochtbestrijding