Hoe herken je schimmel op hout?

Zie je vreemde plekken op hout? Dan kan je te maken hebben met schimmel. Hout neemt vocht op, wat tot schimmel kan leiden. Schimmels ontwikkelen zich vooral in vochtige omgevingen, ze hebben namelijk vocht nodig om te kunnen overleven.

Schimmelvorming op hout is niet makkelijk te herkennen. Hout heeft namelijk van nature een grote variatie aan kleuren. We lichten enkele typische kenmerken van schimmel op hout toe:

 • Patches met zwarte stippen
 • Witte verkleuring
 • Groene sporen

Ben je niet zeker of de verkleuring op het hout schimmel is? Bij twijfel kan je foto’s nemen van de verdachte plekken en die wekelijks vergelijken. Als de plek op korte tijd veel verandert, dan heb je te maken met schimmel. Een ander alternatief zijn de schimmeltestkits. Een dergelijke testkit maakt zichtbaar met welke soort schimmel je te maken hebt.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Soorten schimmels die je op hout kan aantreffen

Er zijn verschillende soorten schimmels op hout. Sommige soorten zijn ongevaarlijk, andere kunnen giftige stoffen produceren. Welke soorten schimmels op hout bestaan er en hoe zien die er uit? Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende schimmels.

1. Zwarte schimmel

Zwarte schimmel op hout

Zwarte schimmel op hout is een giftige soort schimmel en kan schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid. Het is herkenbaar door de slijmerige textuur en door zwarte vlekken op oppervlakken in je huis. Zwarte schimmel ontwikkelt zich meestal binnenshuis, achter de muren en onder het plafond.

Let op met zwarte schimmel want die kan erg giftig zijn voor de mens. Zwarte schimmel produceert namelijk mycotoxinen. Dat is een schadelijke stof die allergische reacties kan veroorzaken en hevige irritaties. In het ergste geval kan schimmel ook ademhalingsproblemen, hartaanvallen en ontstekingen veroorzaken.

2. Witte schimmel

Witte schimmel op hout

Een tweede schimmel is de witte schimmel. Net als de zwarte schimmel bevat witte schimmel verschillende stammen, maar die zijn niet schadelijk voor de mens. Witte schimmels zijn soms moeilijker te ontdekken door de kleur. Witte schimmels kunnen verschillende vormen aannemen. Blijf wel opletten want ook witte schimmels kunnen leiden tot verrotting van het huis als je het niet tijdelijk aanpakt

3. Groene schimmel

Groene schimmel op hout

Groene schimmel verwijst naar een groep van schimmels die groene sporen maken. De meeste groene schimmels zijn vaak te vinden op hout dat buiten staat. Deze schimmelsoorten kunnen ademhalingsinfecties en longontstekingen veroorzaken, je kan ze dus best zo snel mogelijk verwijderen.

Oorzaken schimmelvorming

Warmte en vocht bieden de ideale omstandigheden voor schimmels om zich te ontwikkelen. Schimmels worden veroorzaakt door een te hoge vochtigheid. Schimmelplekken komen daarom vaak voor in vochtige ruimtes zoals badkamers en kelders. Schimmels zijn op zoek naar een goede voedingsbodem. Schimmel groeit daarom op hout, steen en voedingswaren.

Andere materialen zoals kunststof, glas en tegelwerk kunnen om die reden geen schimmelvorming ontwikkelen.

Een andere reden waardoor schimmels ontstaan is een gebrekkige of slechte ventilatie. Wanneer de lucht niet goed doorstroomt, kan er condensatievocht ontstaan. Dit vochtprobleem ligt vaak aan de basis van schimmelvorming.

Wat heb je nodig om schimmel op hout te verwijderen?

Schimmels hebben negatieve effecten op de menselijke gezondheid en op de staat van je huis. Je kan ze dus best zo snel mogelijk van het hout verwijderen. Hoe kan je zelf schimmel verwijderen van hout? Hieronder geven we enkele praktische tips om deze klus zelf correct te kunnen uitvoeren.

1. Veelgebruikte reinigingsproducten

Om succesvol schimmels te kunnen verwijderen, kan je gebruik maken van reinigingsproducten zoals afwasmiddel en bleekmiddel. In de volgend items leggen we in enkele korten stappen uit hoe je schimmel bestrijdt met die producten.

Water en zeep verwijderen de schimmel, maar om te voorkomen dat schimmel terug groeit, moet je het oppervlak desinfecteren. De beste manier om dit te doen is met zuiveringszout en azijn.

Meng 200 ml witte azijn met 1 eetlepel baking soda, breng het bruisende mengsel aan op het oppervlak en laat 10 minuten rusten. Gebruik hierbij best rubberen handschoenen. Droog het oppervlak met een vochtige doek of een poetsdoek om het vocht te verwijderen.

Als je schimmel wil bestrijden met een van de reinigingsmiddelen, let er dan op dat je geen schimmelsporen of schadelijke dampen inademt tijdens je werk. Gebruik daarom een luchtmasker.

2. Gereedschap

Heb je na de behandelingen nog steeds last van schimmel op hout? Roep dan de hulp van een specialist in. Een vakman gebruikt namelijk schimmeldodende middelen die via een injectiespuit wordt aangebracht op de schimmel. De schimmel op het hout is meestal definitief verwijderd.

Hoe verwijder je schimmel op hout? Volg deze stappen

Er zijn twee succesvolle methodes om schimmel van houten meubels te verwijderen. Enerzijds kan je afwasmiddel gebruiken.

 1. Meng 1 eetlepel zeep met warm water, en doe het mengsel in een spuitbus.
 2. Spuit het oppervlak waar de schimmel zich bevindt nat.
 3. Schrob het oppervlak met een schuurspons.

Een andere optie om schimmel op houten meubels te verwijderen is bleekmiddel. Bleekmiddel is een zwaardere oplossing en kan je het best gebruiken om zwarte schimmels te bestrijden. Wees voorzichtig, want bleekmiddel kan de afwerking en de kleur van het hout aantasten.

 1. Neem een emmer en voeg 1l water toe.
 2. Giet 100 ml bleekmiddel in het water.
 3. Breng de oplossing met een schuurspons aan het hout.
 4. Wacht 30 minuten alvorens het hout af te drogen met een handdoek.

In beide gevallen is het belangrijk om ramen te openen voor een goede ventilatie. Het hout kan zo snel mogelijk drogen, en eventuele dampen of geuren worden zo de ruimte uitgedreven.

Schimmel verwijderen van een houten vloer

Volg dit stappenplan om schimmel van een houten vloer te verwijderen:

 1. Verwijder meubels van de vloer zodat de hele schimmelplek goed zichtbaar is.
 2. Bestrijd de schimmelplek met afwasmiddel of bleekmiddel. Volg de instructies van het vorige item.
 3. Veeg het product droog.
 4. Zet de meubels terug op hun plaats.
 5. Controleer regelmatig of de vlek niet opnieuw verschijnt.

Schimmel verwijderen van een houten of samengesteld terras

Een terras dat zich buitenshuis bevindt, wordt blootgesteld aan veel meer vochtigheid. Het is daarom extra vatbaar voor schimmel. We onderscheiden twee soorten terrassen:

1. Houten terras

Net zoals bij een houten vloer kan je een schimmel op een houten terras bestrijden met afwasmiddel of bleekmiddel.

Let op met planten of gras in de buurt van het terras! Breng voorzichtig de schimmelverdelger aan, maar zorg ervoor dat de planten of het gras niet beschadigd raken.

2. Samengesteld terras

Een samengesteld terras is moeilijker te bestrijden door de specifieke samenstelling. Een samengesteld terras bevat imitatiehout wat veel makkelijker water doorlaat.

Hoe verwijder je schimmel op een samengesteld terras? Breng een schimmelwerende reiniger aan op het terras. Gebruik een schrobber om het composiethout te schrobben. Als laatste stap spoel je het terras af. Herhaal dit proces tot alle schimmel is verwijderd.

Extra professioneel advies nodig? Stel je vragen en ontvang gratis offertes op maat

Wil je schimmel op hout aanpakken met de professionele hulp van een specialist? Ontvang en vergelijk hier gratis offertes. Zo kan je prijzen vergelijken om schimmel op hout te bestrijden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vochtbestrijding
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vochtbestrijding