Wil je een zitbad?

 

zitbad

Beschikt je woning over een kleine badkamer, maar neem je wel graag een bad? Dan is een zitbad de perfecte oplossing. Een zitbad lijkt op een ligbad, maar is compacter en is dus geschikt voor badkamers met een beperkte ruimte. Ook voor grotere badkamers kan dit type bad een leuke aanvulling zijn.

Daarnaast zijn zitbaden ook erg comfortabel in gebruik. Ideaal voor ouderen, maar ook erg geschikt voor kinderen.

Er zijn verschillende opties zitbaden op de markt waardoor er voor elke badkamer wel een zitbad te vinden is. Verder in dit artikel vind je meer informatie over de verschillende soorten zitbaden, en de belangrijkste voor- en nadelen van het zitbad.

Wat is een zitbad?

Een zitbad is een kleine, compacte badkuip waar je niet in kunt liggen, maar wel comfortabel in kunt zitten. 

Hoe groot is een zitbad gemiddeld?

Een zitbad is gemiddeld 1 meter lang en 70 centimeter breed. De verschillende modellen, bijvoorbeeld ingebouwd of opklapbaar, zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier uw offertes!

Alternatieven voor peuters en kleuters

Een zitbad voor de kinderen? Voor je een zitbad laat installeren dat uit gebruik raakt wanneer de kinderen wat groter zijn, overweeg je best onderstaande verschillende opties.

(Groot) babybadje

Deze kleine badkuipen kunnen uit verschillende materialen bestaan, maar worden meestal vervaardigd uit hard plastic. Babybadjes zijn gemakkelijk verplaatsbaar en kun je dan ook meenemen op reis. Een babybadje is gemiddeld 80 centimeter lang, en blijft dus wel even bruikbaar. Passen de kids niet meer in het babybadje? Dan geef je het door aan een volgende generatie!

Opblaasbadje

Ook in een opblaasbadje kun je kleine kinderen gemakkelijk wassen. Waar een klassiek babybadje wat plek in beslag neemt, kun je een opblaasbadje na gebruik aflaten en opbergen. Een opblaasbadje neem je ook met gemak mee op reis!

Flexibele wasmand

Met wat fantasie kan ook een flexibele wasmand als kinderbadje gebruikt worden. Kies een stevig en afgesloten model. 

Speciekuip

In de meeste doe-het-zelfzaken kun je speciekuipen vinden. Normaal dienen ze voor het mengen van voegmortel of cement, maar ook als badje fungeren ze prima. Speciekuipen zijn volledig waterdicht, stevig, en budgetvriendelijk. 

zitbad peuters

Wat zijn de voordelen van een zitbad? 

Het grote voordeel van zitbaden is hun formaat. Er is zelfs voor de kleinste badkamer wel een geschikt zitbad te vinden. Daarnaast heb je heel wat minder water nodig om zo’n kleine badkuip op te vullen, waardoor je bespaart op water- en energieverbruik. Extra voordeel: zo’n compact bad is gemiddeld een stuk goedkoper dan een ligbad!

Een zitbad is voorts ook geschikt voor mensen van alle leeftijden. Kinderen kunnen naar hartenlust spetteren, en veel ouderen vinden in het zitbad een comfortabel alternatief op het klassieke ligbad.

Daarnaast ervaren veel mensen het baden in een zitbad als extra ontspannend. Voor veel mensen heeft het zitbad zelfs een therapeutische of medische werking. Baarmoederkrampen, aandoeningen aan de darmen, aambeien en blaasinfecties worden verlicht door de verbeterde bloedtoevoer naar de onderste helft van je lichaam.

Zijn er nadelen?

De belangrijkste nadelen van zitbaden zijn verbonden aan het model. Een uitklapbaar zitbad moet bijvoorbeeld, wanneer het niet gebruikt wordt, ook ergens worden gestockeerd. Daarnaast kun je niet in elk zitbad je benen strekken, en is comfortabel in het zitbad liggen natuurlijk ook geen optie.

Welke soorten bestaan er? 

Er bestaan verschillende opties zitbaden waaruit je kan kiezen. We bespreken ze hieronder even voor je.

Traditionele zitbaden: vrijstaand of ingebouwd met afvoer

Het traditionele zitbad wordt vast in de badkamer geïnstalleerd. Er is een ruim aanbod aan modellen beschikbaar, met verschillende formaten, vormen en extra functies. Arm- en rugleuningen, ingebouwde zittingen en andere opties maken van een gewoon zitbad een heus luxe-object. 

Voor ouderen is het instapbad met deur vaak de beste optie. Een groot voordeel van het instapbad is het grote instapgemak, waardoor ook minder mobiele personen zich gemakkelijk in en uit het bad kunnen verplaatsen.

Een zitbad kan bestaan uit verschillende materialen waaronder acryl, gietijzer, glasvezel en zelfs marmer. Je kunt het bad vrijstaand installeren, of voorzien van een mooie ombouw. Zo kan een zit- of instapbad perfect passen in elk soort interieur.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Opklapbaar of opvouwbaar zitbad

Opvouwbare zitbaden zijn perfect voor mensen die willen genieten van een ontspannend bad, maar niet de ruimte hebben voor een traditioneel bad.

Voor erg kleine badkamers waar zeer weinig ruimte beschikbaar is, is het opklapbare zitbad een mooie optie. Zo’n opklapbaar zitbad is bovendien erg goedkoop in vergelijking met ingebouwde baden. Je hoeft niet in te zitten met plaatsingskosten, en plaatst het bad waar je maar wilt.

Draagbare badkuip (bath bucket) of mobiel zitbad

Nog een mooie oplossing voor badkamers met erg weinig beschikbare ruimte is de draagbare badkuip of bath bucket. In de zomer zet je deze flexibele badkuip bijvoorbeeld gezellig op je balkon of in de tuin.

Veelgestelde vragen

Wat is een ander woord voor zitbad?

+
Een zitbad wordt ook wel eens een halfbad genoemd. Het lavet heeft ook wat weg van een zitbad, maar is niet geschikt als badkuip voor de meeste volwassenen.

Wat is een Japans bad? 

+
Het Japans bad, de ofuro, is net als het zitbad een kleine badkuip. De ofuro is gemiddeld wat dieper dan een gewoon zitbad, en wordt traditioneel uit hout vervaardigd. In het Japans bad zit vaak een bankje waarop je benen kunnen rusten.

Waar een zitbad voornamelijk praktisch wordt gebruikt, dient de ofuro voornamelijk als relaxatiemiddel. Je kunt er alleen of met 2 in baden, en blijft er doorgaans zo’n 20 minuten in weken om optimaal te ontspannen. 

Wat kost een inloopbad of zitbad?

+
Een klassiek zitbad is al verkrijgbaar vanaf € 700, exclusief installatie. Meer luxe modellen kunnen al gauw meer dan € 3.000 kosten.

Een eenvoudig instapbad met deur kost je gemiddeld € 1.750 tot € 4.000. Laat je een bad installeren dat in hoogte verstelbaar is? Dan betaal je al snel € 10.000 tot meer dan € 15.000.

Waar kan je een zitbad kopen?

+
De meeste badkamerwinkels hebben verschillende soorten ligbaden in de aanbieding. Voor verplaatsbare of inklapbare modellen ga je best online op zoek.

Kunnen alle zitbaden geïnstalleerd worden in de badkamer? 

Een vast zitbad kun je in bijna elke badkamer installeren. Net als een klassiek ligbad moet een vast zitbad aangesloten worden op het leidingwerk. Als het nodige leidingwerk aanwezig is, hoef je het voor de meeste modellen zelfs niet aan te passen.

Deze baden kunnen vaak op de plek van het bestaande bad gemonteerd worden. Je hoeft dus geen grote verbouwing uite te voeren hiervoor.

Is het mogelijk om een zitbad te installeren in een kleine badkamer? 

Er zijn heel wat verschillende modellen op de markt, waardoor zelfs voor een erg kleine badkamer wel een zitbad te vinden is. Laat je het zitbad op maat maken? Dan zal de prijs doorgaans wel iets hoger liggen.

Wat kun je doen om je zit bad zo comfortabel mogelijk te maken?

Om de voordelen van je zitbad zoveel mogelijk te benutten, is de correcte houding van belang. Vermijd achteroverleunen zoveel mogelijk om de bloedtoevoer naar de onderste helft van je lichaam te stimuleren.

Maak gebruik van de ingebouwde zitting en de arm- of rugleuning om het comfort te verhogen. Blijf zo’n 20 tot 30 minuten in bad zitten voor het beste resultaat.

Op zoek naar een zitbad? Raadpleeg badkamerspecialisten in jouw regio

Wil jij een zitbad kopen voor in jouw badkamer? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes op maat en advies van badkamerspecialisten. De eenvoudigste weg naar de meest voordelige oplossing voor jouw badkamer!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw badkamer project?
2*. Welke badkamer werken wilt u laten uitvoeren?
3*. Wanneer wilt u het badkamer project opstarten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Badkamerrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Zitbad: wat is het? Wat zijn de voordelen en soorten?