De verschillende soorten baden

Bij het kiezen van een nieuw bad sta je natuurlijk eerst stil bij het type bad.

een nieuwe bad laten plaatsen in de badkamer

Inbouwbad

Een ingebouwd ligbad is de meest klassieke optie. Je kunt een ligbad deels in de grond plaatsen of bekleden, bijvoorbeeld met tegels.

Een standaard ligbad is beschikbaar in verschillende afmetingen. Meest klassiek is een afmeting van 70 op 170 centimeter, of 80 op 180 centimeter. Een bad heeft doorgaans een hoogte van 40 tot 50 centimeter. Natuurlijk zijn kleinere of grotere baden en baden in verschillende vormen ook mogelijk. Je kunt zelfs een bad op maat laten ontwerpen. 

Vrijstaand bad

In een iets ruimere badkamer is het vrijstaand bad een leuke optie. Je kunt kiezen voor een bad op pootjes, of een bad dat op de grond staat. Ook hier heb je de keuze uit verschillende vormen en afmetingen.

Hoekbad

Met een hoekbad kun je wat ruimte besparen. Doorgaans wordt een hoekbad ingebouwd en bekleed, zodat het naadloos overloopt in de rest van de badkamer. Net als bij vrijstaande en andere ingebouwde baden, heb je weer de keuze uit tal van vormen en afmetingen, of een bad op maat.

Instapbad

Voor extra instapcomfort is het instap- of inloopbad ideaal. Een instapbad is iets prijziger, maar is voorzien van een afsluitbaar en waterdicht deurtje.

Douche- of combibad

Een combi- of douchebad combineert het gemak van een douche met het comfort van een bad. Zo’n combibad komt handig van pas als je bijvoorbeeld geen ruimte hebt voor een afzonderlijke douche. 

Zitbad

Weinig ruimte, maar wel graag een bad in de badkamer? Dan is een half- of zitbad de ideale oplossing. Een zitbad lijkt enigszins op een douche met hoge douchebak, en beschikt doorgaans ook over een douchekraan en -kop.

Kun je zomaar een bad laten plaatsen in bestaande badkamer?

Absoluut! De eenvoudigste optie is het plaatsen van een ingebouwd bad. De nodige leidingen kunnen weggewerkt worden in de ombouw rond het bad.

Een vrijstaand bad plaatsen is complexer, maar zeker mogelijk als je de leidingen onder de vloer kunt wegwerken. 

Ook in een kleinere badkamer kun je een nieuw bad laten installeren. Een hoek- of zitbad is ideaal.

zitbad installeren

Wie installeer een badkuip? 

Je kunt een bad zelf aanschaffen en installeren, of de installatie overlaten aan een installateur.

Voor het installeren van een bad schakel je best een ervaren badkamerexpert in. Er zijn belangrijke voordelen verbonden aan het werken met een vakman:

 • Overziet het hele project. Van het aanleggen of aanpassen van de nodige leidingen en het correct aansluiten van het bad en de kranen, tot het betegelen van de ombouw en het schoonmaken voor de oplevering. Door te werken met een enkele badkamerexpert vermijd je problemen met het vinden en coördineren van verschillende vakmensen, zoals loodgieters, schrijnwerkers en tegelzetters. Extra handig als je niet enkel een nieuw bad plaatst, maar ook de hele badkamer renoveert!
 • Adviseert. Van materiaalkeuze tot designopties: een vakman staat je bij.
 • Probleemloos. Geen lekkages, geen beschadigd materiaal, en geen onvoorziene problemen tijdens het installeren.
 • Kwaliteit. Met een badkamerspecialist weet je zeker dat je bij de oplevering over een volledig functionele badkamer beschikt. Lijkt er toch iets niet te kloppen? Dan kun je terugvallen op de garantie!
zwart bad

Wat kost een bad plaatsen?

Een nieuw bad laten plaatsen kost je gemiddeld 2.750 euro. Een heel eenvoudig bad laten plaatsen kost je minimaal 800 euro, een luxe bad uit bijvoorbeeld marmer kost je al gauw meer dan 10.000 euro. Hoeveel je precies betaalt, is afhankelijk van heel wat factoren:

 • Type bad: afmetingen, materiaal, vorm en model.
 • Kraanwerk.
 • Complexiteit plaatsing. Denk aan aanpassing of plaatsing van het leidingwerk, vrijstaand of ingebouwd bad, …
 • Vraagprijs van de vakman.

Onderstaande tabel geeft je een overzicht van de belangrijkste onderdelen van de factuur, en een beeld van hun respectievelijke prijzen.

Onderdeel factuur Richtprijs
Bad € 200 – 15.000
Kraanwerk € 100 – 700
Arbeidskosten

€ 30 – 80 per uur

Totaal: gemiddeld 360 tot 1.000 euro

Enkele ramingen van de totale kosten voor verschillende soorten baden:

 • Een eenvoudig ingebouwd acrylbad laten plaatsen, in standaardafmetingen van 80 op 180 centimeter, kost je gemiddeld 500 tot 600 euro. De kraan zit inbegrepen in de prijs.
 • Kies je voor een gelijkaardig maar vrijstaand acrylbad met een vrijstaande, op de grond gemonteerde kraan? Dan kost het bad inclusief kraan en plaatsing je gemiddeld 2.000 tot 2.500 euro.
 • Een ingebouwd gietijzeren bad met een kraan gemonteerd op de badrand kost je gemiddeld 3.000 euro.
 • Een vrijstaand marmeren bad met ingebouwde verlichting, met kraanwerk gemonteerd op de badkamerwand laten plaatsen kost je gemiddeld 10.000 euro.

Benieuwd naar de prijs voor het bad dat jij in gedachten hebt? Vraag gratis offertes op maat!

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Bad kopen en laten plaatsen: welke keuzes hebben een invloed op de prijs?

Zoals je ziet, zijn de prijzen voor het laten plaatsen van een bad nogal uiteenlopend. Een gedetailleerd overzicht van de keuzes en elementen die de totale prijs bepalen, vind je hieronder.

Materiaal

Een bad kan uit verschillende materialen bestaan. Elk materiaal heeft zo zijn voor- en nadelen.

 • Gietijzer. Een gietijzeren bad is prijzig, maar houdt warmte ontzettend goed vast. Een gietijzeren bad wordt nagenoeg altijd geëmailleerd. Prijs: gemiddeld 1.850 euro.
 • Staal. Staal gaat jarenlang mee, is onderhoudsvriendelijk, en houdt de warmte goed vast. Prijs: 200 tot 2.500 euro.
 • Acryl. Acryl is licht en toch stevig, en opnieuw erg onderhoudsvriendelijk. Een acrylbad is in allerlei kleuren en designs beschikbaar. Acrylbaden houden warmte niet zo goed vast, zijn krasgevoelig en gaan minder lang mee dan bijvoorbeeld plaatstalen baden. Prijs: 200 tot 6.000 euro.
 • Marmer. Voor ware luxe kies je marmer. Marmer baden worden nagenoeg altijd op maat gemaakt, waardoor je de vorm, afmeting en kleur heel precies kunt bepalen. Een gelcoating verlengt de levensduur van je bad. Prijs: 1.400 tot 15.000 euro.
 • Quaryl. Quaryl is een mengsel van kwarts en acrylhars. Quaryl baden kunnen in allerlei vormen, afmetingen en designs ontworpen worden. Net als gietijzer heeft quaryl uitstekende isolerende kwaliteiten. Quaryl baden zijn wel prijzig, en moeilijk te vinden.
 • Starylan. Starylan is een composietmateriaal uit staal en kunststof. Starylanbaden zijn ontzettend stevig, geluiddempend en isolerend.
Rechthoekig bad

Grootte en model

De prijs voor een bad is daarnaast afhankelijk van het formaat. Over het algemeen geldt dat grotere baden duurder zijn. De meest gangbare maten zijn 70 op 170 en 80 op 180 centimeter. Een bad op maat is uiteraard een stuk duurder dan een bad met klassieke afmetingen.

Naast het formaat heeft ook het model invloed op de prijs.

 • Douchebad. Gemiddeld 200 tot 2.000 euro.
 • Ingebouwd ligbad. Gemiddeld 200 tot 1.500 euro.
 • Hoekbad. Gemiddeld 500 tot 5.000 euro.
 • Instapbad. Gemiddeld 4.350 euro.
 • Zitbad. Gemiddeld 1.000 euro.

Prijs inbouw of vrijstaand bad laten plaatsen

Omdat de leidingen van een vrijstaand bad in de vloer verwerkt moeten worden, zijn vrijstaande baden doorgaans duurder dan ingebouwde modellen. Inclusief plaatsing kost een vrijstaand bad je 600 tot meer dan 5.000 euro.

Bij een ingebouwd bad worden de leidingen weggewerkt in de ombouw van het bad. Dat is eenvoudiger dan het wegwerken in de vloer, wat zich ook vertaalt in een lagere prijs. Nu wordt die ombouw vaak bekleed, waardoor de plaatsingskost toch enigszins kan oplopen. Een normaal ingebouwd bad kost je gemiddeld 200 tot 1.500 euro.

Kraanwerk

Eens de badkuip er staat, wil je die natuurlijk kunnen opvullen. Een badkraan is dan ook onmisbaar bij het plaatsen en uitkiezen van een nieuw bad.

Je hebt grofweg 3 opties:

 • Kraanwerk gemonteerd op de rand van het bad: 100 tot 500 euro.
 • Kraanwerk gemonteerd op de badkamerwand: 200 tot 500 euro.
 • Kraanwerk gemonteerd op de badkamervloer: 300 tot 700 euro.

Arbeidskosten zijn niet inbegrepen in bovenstaande richtprijzen.

Plaatsing

Een belangrijk onderdeel van de eindfactuur zijn de arbeidskosten. Je mag rekenen op een uurprijs van 30 tot 80 euro, en een totaalprijs van 350 tot 1.000 euro

Enkele werken die de badkamerexpert uitvoert:

 • Plaatsen of aanpassen van het leidingwerk, zowel de afvoer- als aanvoerleidingen.
 • Installeren en aansluiten van de badkuip.
 • Montage en aansluiten van het kraanwerk.
 • Afwerking, bijvoorbeeld het betegelen van de ombouw.

Wanneer de leidingen al juist liggen, en wanneer het bad niet verder afgewerkt wordt, valt natuurlijk een deel van de arbeidskosten weg. 

Extra opties

Het badcomfort kun je verhogen met allerlei extra opties.

 • Ingebouwde verlichting. Gemiddeld 230 euro.
 • Pompsysteem bubbelbad. Gemiddeld 380 euro.
 • Whirlpoolbad: 2.700 tot meer dan 10.000 euro.

Benieuwd naar hoeveel jouw droombad precies kost? Vraag gratis en vrijblijvende offertes op maat.

Hoe kun je besparen op de kosten?

Je aan je budget houden bij het laten plaatsen van een nieuw bad? Met deze tips kun je enigszins besparen.

 • Neem taken zelf over. Het verwijderen en afvoeren van een oud bad kun je misschien zelf uitvoeren om de kosten enigszins te drukken. 
 • Groter project. Laat je een volledige badkamerrenovatie uitvoeren? Voor een groot project kun je vaak onderhandelen over een projectprijs.
 • Beperk de luxe. Een marmeren whirlpoolbad klinkt misschien wel fijn, maar is allesbehalve budgetvriendelijk. Bekijk wat je zelf onmisbaar vindt, en wat overbodig is.
 • Bad op de juiste plek. Stond er al een bad in de badkamer? Dan is de kans groot dat het nodige leidingwerk er al ligt. Leidingwerk lichtjes aanpassen is goedkoper dan volledig nieuw leidingwerk aanleggen. Leidingwerk in goede, niet te oude staat hergebruiken is natuurlijk de goedkoopste optie.
 • Lokaal. Kies een specialist uit jouw regio om te besparen op voorrijkosten.
 • Vergelijk offertes. Vraag meerdere offertes aan, en vergelijk ze om de meest voordelige aanbieding te vinden.
Op zoek naar een specialist?
Vraag hier offertes en advies!

Hoe installeer je een bad?

Hoe gaat het plaatsen van een bad er aan toe?

bad installeren in de badkamer

1. Positioneer het bad

Je wilt je bad natuurlijk op de juiste plaats installeren. Duid aan op vloer en/of muur waar het bad geplaatst moet worden

2. Zet het bad waterpas

Gebruik een waterpas om te verzekeren dat je het bad waterpas kunt installeren. Baden worden doorgaans geleverd met verstelbare poten. Dankzij die verstelbare poten kun je indien nodig een oplossing voorzien voor een oneffen badkamervloer.

3. Plaats de sifon

Plaats de sifon aan het bad, en meet de afstand van de sifon naar de afvoer. Zaag een afvoerbuis op maat en bevestig die aan de sifon. Lijm de buizen voorlopig nog niet aan elkaar. Test eerst of het water vlot wegloopt, en of er geen lekkages zijn in het buizenwerk.

Blijft het water in het bad staan? Regel dan de poten bij tot het bad juist staat. Installeer de overloop voor je verdergaat met de volgende stap.

4. Voorzie steunbalken voor een bad dat tegen de muur komt

Eens het bad op de goede plek komt, moet het ondersteund worden. Voorzie steunbalken voor de zijdes die de muur raken. Sla de steunbalken met spijkerpluggen vast in de badkamerwand. Controleer of alles stevig zit voor je verdergaat met de volgende stap.

5. Bouw een houten frame of muur rond het bad

Plaats een frame of bouw een muurtje binnen de lijn die je afgetekend hebt op de vloer. 

 • Een houten frame kun je later afwerken met panelen die geschikt zijn voor gebruik in vochtige ruimtes.
 • Bouw je een muurtje uit cellenbetonblokken? Dan heb je later heel wat keuze wat de afwerking betreft.

6. Bad bevestigen

Eens het frame of muurtje gereed is, kun je het bad bevestigen. Sluit de afvoer volledig aan en lijm de buizen vast. Kit elke rand van het bad af met waterbestendige siliconen om lekkages te voorkomen.

7. Bekleed de ombouw

Indien gewenst kun je het frame of muurtje rond de rand van het bad afwerken, bijvoorbeeld met tegels. Je kunt het bad achteraf nog een laatste keer afkitten

Tip: Wil je een bad dat extra lang warm blijft? Plaats isolatiemateriaal tussen het frame of muurtje en de afwerking!

nieuw bad

Wil je meer weten over de kosten van een bad? Vraag advies en vergelijk gratis offertes

Een bad installeren is een nauwkeurige klus. Op zoek naar een betrouwbare vakman? Vul dan snel onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes, en advies op maat. Zo vind je gegarandeerd de beste oplossing voor jouw project!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw badkamer project?
2*. Welke badkamer werken wilt u laten uitvoeren?
3*. Wanneer wilt u het badkamer project opstarten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Wat kost een gemiddelde bad?

+
Afhankelijk van welke materialen je kiest, kan de totaalkost van het plaatsen van een bad variëren van 360 tot 1.000 euro. Hierbij zijn zowel het kraanwerk, de materialen en de arbeidskosten bij gerekend.

Waarom is een vrijstaand bad zo duur?

+
Een vrijstaand bad is duurder omwille van het productieproces.

Waar afvoer bad plaatsen?

+
Je kan je bad pas plaatsen als al het kraanwerk is afgerond. Je plaatst de afvoer van het bad dus best waar de bestaande afvoerleidingen al geïnstalleerd waren.
Badkamerrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Bad plaatsen: overzicht van alle mogelijkheden en prijzen