Wat kost het plaatsen van een nieuwe douche?

Een nieuwe douche kost tussen de 85 en meer dan 5.000 euro. Een groot, maar verklaarbaar verschil: hoeveel een nieuwe douche kost, is afhankelijk van heel wat factoren:

 • Type douche.
 • Type douchebak.
 • Type douchewanden en -deur.
 • Soort (sanitaire) voorzieningen (waterbesparende regendouche, massagestralen, ledverlichting, …).
 • Vraagprijs installateur.
Type douche Richtprijs
Douchebak € 85 – meer dan 740
Inloopdouche € 600 – meer dan 4.000
Douchecabine € 450 – meer dan 5.000
Douchebad € 400 – meer dan 5.000

Tip: Wil je jouw inloop- of andere douche aan de beste prijs laten installeren? Vergelijk dan verschillende offertes!

douchekop

Nieuwe douche kopen: overzicht verschillende types en kosten

Douches bestaan in heel wat varianten en uitvoeringen. Uit welke modellen heb je de keuze? 

1. Douchebak

Een eerste (en de meest eenvoudige) optie: een douchebak. De uiteindelijke douche bestaat uit een douchebak, een douchestang, een douchegordijn en de sanitaire onderdelen.

Verder in dit artikel lees je meer over de verschillende modellen die beschikbaar zijn. Een douchebak kost je gemiddeld 85 tot 740 euro

2. Inloopdouche

Een inloopdouche wandel je zo binnen. Er is geen opstapje, en zelfs een afscheiding is niet noodzakelijk, al wordt daar wel vaak voor gekozen. Je kunt een platte douchebak installeren, of de badkamertegels doortrekken tot in de inloopdouche. 

Let er bij de plaatsing van de nieuwe inloopdouche op dat de bodem schuin moet aflopen. Zo wordt de waterafvoer niet gehinderd. Zeker wanneer je zonder douchebak werkt, laat je de installatie best over aan iemand met de nodige kennis. Niet enkel de afvoer, maar ook de vloertegels of douchebak moeten bijvoorbeeld correct geplaatst en waterdicht gemaakt worden.

Waar je met douchen in een semi-afgesloten ruimte wel eens last kunt hebben van het temperatuurverschil wanneer je de douche verlaat, is dat met een inloopdouche niet het geval. Een mogelijk nadeel is wel dat je minder beschermd bent tegen de kou en eventuele luchtstromen. In een goed verwarmde en geïsoleerde badkamer heb je daar natuurlijk niet zo’n last van.

Wil je de douche toch enigszins afsluiten? Dan kun je kiezen voor een glazen of gemetselde douchewand. Dat maakt wel dat de plaatsing iets complexer is, en de prijs ook enigszins zal stijgen. Door ook een douchedeur te installeren maak je van de inloopdouche een goed afgesloten ruimte.

Een inloopdouche is over het algemeen ruimer dan een douchebak of -cabine. Voor wie minder mobiel is, is zo’n inloopdouche dan ook zeer comfortabel, zeker omdat het opstapje ontbreekt. 

Daarnaast loopt een inloopdouche natuurlijk ook mooi over in de rest van de badkamer. De inloopdouche is dan ook vooral in trek omwille van de moderne uitstraling.

inloopdouche

Hoeveel kost het plaatsen van een nieuwe inloopdouche?

Een inloopdouche laten installeren kost je gemiddeld 600 tot 4.000 euro. Factoren die de prijs bepalen zijn onder meer:

 • Keuze tussen een douchebak of douche op tegelvloer.
 • Type wand en douchedeur.
 • Omvang douche.
 • Type douchekraan, douchekop en eventuele extra’s.

3. Douchecabine

Een klassieke douchecabine behoort ook tot de mogelijkheden. Een douchecabine wordt als geheel geleverd en geïnstalleerd.

De douchecabine is, in tegenstelling tot een open inloopdouche of douchebak, een volledig afgesloten ruimte. Zo blijven koude luchtstromen buiten, en het water binnen.

Zowel halfronde, vierkante als rechthoekige modellen zijn beschikbaar. Ook wat het materiaal van de wand van de cabine betreft, heb je heel wat opties. Vaak gaat het om een combinatie van kunststof, glas en aluminium.

douchecabine

Wat kost een douchecabine plaatsen?

Een douchecabine kost gemiddeld 1.800 euro, en is daarmee vaak duurder dan een inloopdouche. Een sobere cabine laten plaatsen kost je gemiddeld 450 euro. Een meer geavanceerd model installeren, met bijvoorbeeld ledverlichting, stoomopties en massagestralen, kan meer dan 5.000 euro kosten.

4. Douchebad

Even douchen is snel, gemakkelijk en praktisch. In bad gaan is dan weer wat uitgebreider, maar wordt vaak ervaren als meer ontspannend. Wil je van de voordelen van beide opties genieten? Dan is een douchebad een uitstekende keuze.

Staat er al een bad in de badkamer? Dan kun je het eenvoudig omtoveren tot douchebad. Met een beweegbaar scherm en de toevoeging van een douchekraan en -kop geniet je in een handomdraai van de combinatie bad-douche.

Natuurlijk kun je ook een volledig douchebad laten installeren. Er zijn verschillende modellen beschikbaar. Zo kun je bijvoorbeeld een bad met ingebouwde douchecabine laten plaatsen.

douchebad

Hoeveel kost een douchebad?

De prijzen variëren van een kleine 400 tot meer dan 5.000 euro. Net als bij de andere douchesoorten heb je de keuze uit een heel resem aan extra’s. 

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Nieuwe badkamer: aandachtspunten bij het kopen en plaatsen van een nieuwe douche

Laat je een nieuwe douche plaatsen, bijvoorbeeld tijdens een badkamerrenovatie? Dan heb je heel wat keuzes te maken. Eens je gekozen hebt welk type douche je in de badkamer wenst, kun je ook stilstaan bij volgende aandachtspunten. 

1. Met of zonder douchebak

Douchebakken zijn beschikbaar in allerlei vormen, formaten en uitvoeringen. 

 • Geen opstap, een lage opstap, of een hoge opstap? Een douchebak kan ingebouwd worden in de badkamervloer. Zo’n douchebak heeft geen rand, ideaal voor inloopdouches. Er zijn ook modellen met een lage opstap (minder dan 5 centimeter), of een hoge opstap. Tot slot zijn ook verhoogde douchebakken op pootjes beschikbaar, perfect voor wanneer de badkamervloer oneffen is. Dankzij de bijgeleverde pootjes kun je de douchebak namelijk alsnog waterpas installeren.
 • Rond, halfrond, vierkant of ovaal? Houd bij de vorm- en formaatkeuze rekening met de beschikbare ruimte.
 • Welk materiaal? Van kunststoffen (zoals acryl) tot geëmailleerd staal: de materiaalkeuze is erg uitgebreid.
 • Kleur en design. Je kunt een douchebak afwerken met tegels, of net kiezen voor een douchebak in een designkleur. Tegenwoordig kun je douchebakken zelfs voorzien van fotoprints en patronen.
 • Wel of geen antisliplaag voor extra veiligheid?
douchebak

Wat kost het vervangen van een douchebak?

De prijzen voor een nieuwe douchebak zijn erg uiteenlopend. Voor zo’n 85 euro schaf je bijvoorbeeld al een kleine, eenvoudige douchebak uit acryl aan. Een meer luxe douchebak kan meer dan 700 euro kosten. Door verschillende offertes te vergelijken, vind je gegarandeerd een douchebak die past bij jouw voorkeur en budget.

2. Douchewanden

De meeste douches worden voorzien van een of meerdere douchewanden. Ook hier zijn er heel wat interessante opties. 

 • Glazen douchewand. Een klassieke keuze: de douchewand uit glazen panelen. Je hebt de keuze uit transparant of ondoorzichtig glas. Zelfs spiegelglas behoort tegenwoordig tot de mogelijkheden. Een transparante of spiegelende douchewand zorgt voor een gevoel van ruimtelijkheid in de badkamer.
 • Kunststof douchewand. Er zijn heel wat verschillende soorten kunststof geschikt voor het afscheiden van je douche. Er is een ruim aanbod aan kunststoffen en kleuren voorhanden.
 • Gemetselde douchewand. Een douchewand opgetrokken uit metselwerk kan erg indrukwekkend ogen. Je hebt de keuze uit verschillende soorten bouwstenen. Gebruik waterdicht voegmiddel om het uitsijpelen van water te voorkomen.
 • Betegelde douchewand. Een douchewand uit bijvoorbeeld groene gyproc kun je afwerken met badkamertegels. Voorzie de nodige waterdichting voor het beste resultaat.
glazen douchewand

Hoe lang duurt het plaatsen van een douchewand?

Hoe lang het precies duurt om een douchewand te installeren, is afhankelijk van een aantal factoren.

 • Welk type douchewand? Een douchewand metselen is bijvoorbeeld arbeidsintensiever dan het plaatsen van een wand uit kunststof.
 • Welk formaat? Hoe hoger de douchewand, hoe langer het metselen bijvoorbeeld duurt. Kies je voor een hoog douchepaneel uit kunststof, dan hebben de afmeting weinig invloed op de plaatsingsduur.
 • Welk type douche? Een douchecabine kan in zijn geheel geplaatst worden. De douchewand zit bijgevolg inbegrepen in de geïnstalleerde douche, en kan op enkele uren klaar zijn voor gebruik.
 • Zelf doen, of vakman inschakelen? Een ervaren vakman zal de klus een stuk sneller klaren dan iemand die niet over de nodige ervaring beschikt.

3. Douchedeuren

Inloopdouches, maar vooral douchecabines, zijn vaak voorzien van een douchedeur.

In een grotere badkamer kun je kiezen voor een draai- of klapdeur. Om plaats te besparen in een kleinere badkamer is een schuif- of zwaaideur vaak een interessantere optie.

Daarnaast kun je kiezen voor een enkele of dubbele deur. Tot slot zijn douchedeuren opnieuw in verschillende materialen beschikbaar, waaronder kunststof en glas.

douchedeur

4. Afvoergoot

Elke douche heeft een afvoergoot nodig. Douchebakken zijn doorgaans voorzien van een ingebouwde afvoer, maar bij inloopdouches moet je die apart voorzien. Sta daar zeker bij stil voor je douche installeert. 

Voorzie je de douche van een aparte afvoergoot? Dan kun je kiezen uit verschillende opties. Meest klassiek is het eenvoudige afvoerputje in het midden van de douche of onder de douchekop.

Daarnaast kun je kiezen voor een smallere of net bredere afvoergoot. Voor een onderhoudsvriendelijke douche laat je een vuilwaterpomp installeren. Voor een extra strak ontwerp kun je de afvoer aan het zicht onttrekken door die weg te werken met tegels.

afvoergoot

5. Sanitair voor douche

Net als het afvoerputje is het sanitair van de douche onmisbaar. Elementair zijn de douchekraan en de douchekop. Wat die douchekop betreft, heb je opnieuw ontzettend veel opties. Van een simpele douchekop tot een regendouchekop, al dan niet met waterbesparende functies.

Naast de douchekop zijn ook massagestralen, stoomstralers en extra jets mogelijk. Met ledverlichting of een ingebouwde muziekinstallatie erbij, voor optimaal comfort. Benieuwd naar wat mogelijk is in jouw badkamer? Een badkamerspecialist kan je bijstaan in je zoektocht!

Badkraan

Douche renovatie: hoe oude douche verwijderen?

Is je badkamer al van een douche voorzien? Voor je een nieuwe douche plaatst, moet je die oude douche natuurlijk verwijderen.

Voor je begint, dek je de badkamervloer en andere badkamermeubels af ter bescherming. Zo vermijd je dat je tijdens de afbraak van de oude douche schade berokkent aan de rest van de badkamer.

Kijk ook na of de aanwezige watertoevoer en waterafloop nog in goede staat zijn. Wanneer deze nog in orde zijn, kun je die hergebruiken. Is dat niet het geval? Dan kun je de nodige voorzieningen laten plaatsen door een badkamerexpert

Verwijder als eerste de douchewanden. Met een koevoet maak je vervolgens de douchebak los. Voer het oude materiaal af.

Door deze werken zelf uit te voeren, kun je enigszins besparen op de arbeids- en afvoerkosten. Afhankelijk van de vraagprijs van de aannemer en de complexiteit van de werken, gaat het om gemiddeld 250 tot 350 euro

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier advies en offertes op maat!

Nieuwe douche zelf of laten installeren? Vergelijk gratis prijzen

Een douche installeren kan een lastige klus zijn. Ga je zelf aan de slag, of doe je beroep op een vakman?

Optie 1: Je gaat zelf aan de slag

Iedereen kan een nieuwe douche aanschaffen. Het installeren en correct plaatsen van de douche is natuurlijk een stuk ingewikkelder. Beschik je over de nodige handigheid en kennis? Dan kun je een eenvoudig douchemodel zelf installeren.

Een meer geavanceerde douche installeren, laat je in de meeste gevallen beter over aan een specialist. Ook wanneer de douche niet op dezelfde plek als een vorige douche komt te staan, kan het bij de plaatsing volledig mis gaan. Zeker als je niet over de nodige kunde beschikt.

De kost voor de douche zelf is doorgaans hoger dan de bijkomende installatiekosten. Om te vermijden dat je jouw nieuwe douche of badkamer beschadigt bij een mislukte installatiepoging, laat je de klus over aan iemand met de nodige ervaring.

Optie 2: Een vakman inschakelen

Doe je beroep op een ervaren vakman? Dan kun je rekenen op een correcte plaatsing en aansluiting van je douche. Bovendien kan zo’n specialist je helpen bij het vinden van de geschikte douche.

Nog op zoek naar een badkamerexpert in jouw omgeving? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en vrijblijvende offertes en advies op maat. Zo vind je in een handomdraai de beste deal voor jouw badkamerrenovatie!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw badkamer project?
2*. Welke badkamer werken wilt u laten uitvoeren?
3*. Wanneer wilt u het badkamer project opstarten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Badkamerrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Nieuwe douche plaatsen: prijzen en aandachtspunten