Wellness badkamer: hoe maak je van je badkamer een spa?

Je kan jouw standaard badkamer omtoveren van een functionele wasplaats tot een wellness badkamer of luxe badkamer voor meer ontspanning. Hoe? Je hebt een aantal opties om een intens relaxerende ervaring te creëren door middel van een luxe wellness badkamer, zoals: massagebad, sauna, bubbelbad of infraroodcabine.

We bespreken deze relaxerende opties voor een wellness badkamer thuis hieronder uitgebreider. Zo kan je de juiste afwegingen maken en de beste keuze(s) maken voor jouw ultieme wellness ervaring in je nieuwe badkamer.

Badkamer

1. Infraroodsauna of infraroodcabine

In een infraroodcabine heb je te maken met stralingswarmte, veroorzaakt door het infraroodsysteem met het infrarode licht. De opwarmingstijd van de cabine is korter dan bij een traditionele sauna: enkele minuten ten opzichte van een halfuur.

De temperatuur in een infraroodcabine is lager dan in een sauna. Daarbovenop komt dat de warmte veel draaglijker is. Dit heeft als gevolg dat er minder energie verbruikt wordt, waardoor er dus geen speciale elektriciteitsaansluiting nodig is. Een normaal stopcontact volstaat.

Door infraroodstralen die warmte afvuren op je lichaam, ga je zweten. Je oude huidcellen en afvalstoffen verwijderen zich van je lichaam. Hierdoor wordt je huid intensief gereinigd. Je bloedsomloop wordt ook gestimuleerd. Omdat je wel wat vocht verliest moet je voldoende drinken. Hiermee stimuleer je ook je stofwisseling. Je spieren worden soepel door de warmte en diezelfde warmte zorgt voor een betere doorbloeding.

Een infraroodsauna of -cabine heeft om al deze redenen ook therapeutische effecten.

Infrarood cabine

2. (Finse) sauna

Een sauna kent een lage vochtigheidsgraad en hoge temperaturen (tussen 70 en 100 °C). Het is de perfecte plek om volledig te ontspannen. Kies je voor een sauna, heeft nog een bijkomend therapeutisch effect. De schadelijke stoffen verdwijnen via je poriën uit je lichaam doordat je gaat zweten. Hierdoor krijg je een betere bloedcirculatie, een betere conditie en een verhoogde weerstand tegen kwaaltjes zoals verkoudheden.

Er bestaan 2 type sauna’s: een droge sauna en een vochtige sauna. De droge sauna wordt het meest gebruikt en is de klassieke sauna. Door de lagere vochtigheid zal de warmte agressiever zijn en heeft de sauna dus een groter effect op je lichaam.

Een vochtige sauna creëert een hogere vochtigheidsgraad en iets lagere temperaturen (40 – 70°C). Daardoor is deze sauna iets aangenamer om in te vertoeven, maar heeft het wel een minder groot effect op het lichaam.

Sauna

3. Stoomcabine of stoomdouche

Een stoomcabine lijkt heel erg op een sauna, maar werkt met lagere temperaturen (45 °C ongeveer). Daarbij komt dat een stoomcabine met vocht of stoom werkt. Wat je niet hebt bij een sauna.

Een Turks bad of hammam, zo wordt een stoomcabine ook wel eens genoemd. Het heeft een hydraterend effect op je lichaam. Je afvalstoffen zetten zich af en stimuleren je bloedsomloop. Je kan er een lekker geurtje aan toevoegen voor bijvoorbeeld de verademing van luchtwegen. Dit kan je wellness badkamer nog relaxerender maken.

Een stoomdouche is een variant van een stoomcabine. Hierbij zit er in je stoomcabine een extra douche. Op die manier heb je een douchecabine en stoomcabine in één. Bij een luxe wellness badkamer die klein is, is dit zeker een handige oplossing. In een kleine badkamer moet je namelijk keuzes maken, gebruik maken van een stoomdouche kan hierbij een optie zijn. Zo maak je van je kleine badkamer toch nog een wellness ruimte. Kies hierbij voor een glazen, doorzichtige wand, zo doe je je kleine badkamer groter lijken.

Stoomcabine

4. Massagebad

Een lekker warm bad pakken klinkt op zich al als een zaligheid. Indien je toch op zoek bent naar een tikkeltje meer ontspanning, is een massagebad perfect voor jou. Hierbij zal je nog meer een wellness ervaring hebben.

Een massagebad werkt met balneotherapie en krachtige waterpompen. Dit kan je omschrijven als de verzorging van je lichaam door middel van water. Het woord therapie wijst op het feit dat het meer is dan enkel relaxatie en ontspanning. Het kan namelijk ook helpen bij kwaaltjes of binnen de revalidatie. Zo heeft het namelijk goede effecten op mensen met reuma, artrose … Maar ook mensen met een pijnlijke knie of enkel kunnen hier baat bij hebben.

Massage bad

Er zijn 2 soorten massagebaden of balneotherapiebaden: een luchtmassage bad en een watermassage bad. Bij een luchtmassage wordt er lucht in je bad geblazen. Je kan de kracht volledig zelf regelen. Deze luchtmassage baden worden ook wel bubbelbaden genoemd aangezien er allemaal kleine luchtbelletjes turbulentie veroorzaken aan het oppervlak.

Watermassagebaden worden ook wel jacuzzi’s of whirlpools genoemd. Hydrojets masseren je rug en je voeten met een stroom van warm water. De stroom zal veel preciezer plaatsen op je lichaam stimuleren. Luchtmassage daarentegen is over het algemeen ontspannender. Dit geeft je de ultieme wellness ervaring.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vergelijk badkamer- en wellness-specialisten uit jouw regio
arrow Ontvang offertes

Inrichting, constructie en andere tips

Het lijkt op een droom, een spa-resort in je eigen badkamer, in je eigen huis. Of het ook realistisch is, is een andere vraag. We geven je hieronder 7 tips waarmee je al een heel eind komt in het omtoveren van je badkamer zodat je een echt wellness gevoel krijgt.

Tip 1: Voorzie een leuke of handige toegang naar binnen

Zeker als je gaat renoveren is het aangeraden een leuke of handige overgang te voorzien tussen je slaapkamer en je badkamer wellness of luxe badkamer. Dit is niet alleen handig, maar ook nog eens heel stijlvol. Er zijn ook heel veel manieren waarop je dit kan invullen, door bijvoorbeeld luxe tegels te plaatsen. Je kan hierbij spelen met het patroon van tegels. Zo krijg je door de tegels nog een extra luxe uitstraling.

Tip 2: Een toegang naar buiten biedt extra opties

Toegang tot het terras hebben vanuit je badkamer wellness is praktisch en aangenaam. Zo kan je na je sauna-beurt naar buiten gaan om nog even na te genieten op het terras. Je kan eventueel ook een whirlpool of buiten een douche voorzien, wat de ervaring relaxerender en natuurlijker maakt.

Tip 3: Voorzie een bijkomende krachtstroomgroep

Bij de installatie van een sauna zal je elektrische installatie hoogst waarschijnlijk moeten uitgebreid worden. Dit gebeurd via een bijkomende krachtstroomgroep. Bekijk zeker goed op voorhand of dit mogelijk is voordat je je wellness badkamer tot uitvoering brengt!

Tip 4: Voorzie een brede waterdoorloop of waterleiding

Een regendouche, veel mensen dromen van zo’n douche. Voor een echte stortbui moet je cv-ketel echter genoeg warm water kunnen produceren. Hier bovenop moet de waterleiding breed genoeg zijn om een grote hoeveelheid water te kunnen transporteren, om zo een echt regeneffect te creëren.

Tip 5: Werk zoveel mogelijk met natuurlijke materialen

In een wellness centrum zal je zien dat er vaak gebruikt wordt gemaakt van natuurlijk materiaal. Voorbeelden hiervan zijn een houten vloer, een muur van natuursteen, een marmeren wastafel of een kiezelwand. Deze materialen zorgen er dan ook voor dat je een ontspannen gevoel krijgt van een wellness in je wellness badkamer.

Ook met een kleine aanpassing zoals een rieten wasmand of een houten handdoekrek kunnen jou dit gevoel bezorgen. Warme tinten helpen ook bij dit gevoel. Een warme kleurtint geeft je namelijke een ontspannender gevoel dan felle kleuren.

Tip 6: Integreer groene en luxe elementen in de badkamer

De kleur groen staat voor kalmte en rust. Door groen te verwerken in je luxe badkamer krijgt de wellness badkamer een meer natuurlijke sfeer. En wie wordt er nu niet rustig van een beetje natuur?

De eenvoudigste manier om groen in je wellness badkamer te brengen is door middel van kamerplanten. De beste keuze is een plant die een tropisch klimaat gewend is zoals varens, vetplantjes, een lepelplant enzovoort

Ben je geen fan van planten? Geen probleem, een andere optie is groene accenten aanbrengen in de kamer. Je kan bijvoorbeeld zorgen voor een groene muur of tropisch behang. Dit kan ook voor een kalme natuursfeer zorgen in je wellness badkamer.

Tip 7: De details maken het verschil

Een luxegevoel ligt vaak aan de afwerking van je wellness badkamer. Mooie kranen, een wastafel met een modern ontwerp, een strak badkamermeubel en de juiste sfeervolle verlichting geeft je eigen badkamer, je nieuwe badkamer direct een andere look. Verlichting die je kan dimmen voor een meer sfeervolle ruimte. Sfeerverlichting is dus essentieel. Ook zachte handdoeken spelen een rol in het relaxerend gevoel. Samen met andere accessoires kan je er zo voor zorgen dat je badkamer een relaxerende ervaring wordt. Een aantal voorbeelden van accessoires zijn een badjas, verzorgende spullen, geurstokjes, …

Wellness badkamer

Vloerverwarming of andere bijverwarming bieden een meerwaarde

Een lekker warme omgeving is belangrijk om je volledig te kunnen ontspannen. Vloerverwarming is een goede optie hierbij. Ze zeggen namelijk altijd: als je koude voeten hebt, heb je het in het algemeen ook sneller koud. Door vloerverwarming heb je dus lekker warme voeten, wat ook bijdraagt tot een ultieme ontspannen ervaring.

Kies je voor vloerverwarming? Dit alleen zal helaas niet voldoende zijn, zeker in de wintermaanden ga je moeten bij verwarmen in je badkamer . Hierbij moet je rekening houden met een aantal zaken:

  • Een verwarmde infrarood spiegel is comfortabel en praktisch.
  • Infraroodpanelen aan het plafond bieden stralingswarmte van bovenaf.
  • Designradiatoren zijn comfortabel en handig voor het laten drogen van handdoeken.

Wil je jouw badkamer omtoveren tot een wellnesszone? Vergelijk gratis offertes

Ontvang gratis vrijblijvende offertes voor je toekomstige wellness badkamer van specialisten in jouw buurt: voor info en advies op maat voor jouw project. Vind zo de beste optie voor jouw situatie en budget.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw badkamer project?
2*. Welke badkamer werken wilt u laten uitvoeren?
3*. Wanneer wilt u het badkamer project opstarten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Badkamerrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Wellness badkamer: hoe creëren? Wat nodig? Handige tips