Hoe duur is een vrijstaand bad?

Vrijstaande baden zijn verkrijgbaar in uiteenlopende prijsklasses. Hoeveel je precies betaalt voor het aanschaffen en laten installeren van een vrijstaande badkuip is bijgevolg afhankelijk van verschillende factoren.

 • Model: Een badkuip op maat is duurder dan een standaard model.
 • Afmetingen: Hoe groter de badkuip, hoe prijziger.
 • Installatiekosten: Moet het leidingwerk worden verlegd of slechts een beetje worden aangepast?
 • Materiaal: Gietijzeren baden zijn bijvoorbeeld duurder dan baden uit acryl.
 • Kraanwerk: Hoe meer luxe, hoe hoger de prijs.
 • Ombouw: Een ombouw laten plaatsen en bekleden verhoogt de totaalprijs van jouw renovatieproject. 
 • Voorrijkosten: Een lokale vakspecialist inschakelen is doorgaans goedkoper. De transportkosten liggen in dat geval een stuk lager.
 • Vraagprijs vakspecialist: Badkamerspecialisten hanteren niet allemaal dezelfde tarieven. Door meerdere offertes te vergelijken, kun je wel flink kosten besparen.
Soort vrijstaand bad Richtprijs
Eenvoudige badkuip € 300 – 400
Comfortabele badkuip € 800 – 1.200
Luxe badkuip € 2.000 en meer
Acryl Vanaf € 300
Gietijzer Vanaf € 800
Marmer Vanaf € 1.400
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind vakmannen in jouw regio
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Wat is een losstaand bad?

Een vrijstaand of losstaand bad staat vrij in de ruimte. Het bad maakt geen contact met de badkamerwanden en staat los op de vloer. Zo’n bad is een echte blikvanger. Je ziet ze dan ook vooral terug in design badkamers. Een vrijstaande badkuip heeft vaak een sierlijke vorm en geeft je badkamer een meer romantische uitstraling.

Let wel: Baden die bedoeld zijn voor vrijstaande installatie zijn doorgaans minder diep dan een gewoon inbouwbad. Een vrijstaand bad is gemiddeld 45 centimeter diep, terwijl de diepste inbouwbaden tot 60 centimeter diep kunnen zijn.

Diverse vormen en opties

Het ene vrijstaande bad is het andere niet. Je hebt heel wat keuze tussen verschillende vormen, afwerkingen en meer.

Vormen

Vrijstaande baden zijn in allerlei vormen verkrijgbaar.

Afgeronde, ovale of volledig ronde baden geven je badkamer een zachte uitstraling. Voor een strakker en moderner effect kies je beter een rechthoekig of een vierkant bad. Daarnaast kun je kiezen voor een vrijstaand bad in L-vorm of een ligbad op maat laten maken.

Kies je voor een badombouw of niet? 

Je kunt een vrijstaand bad perfect voorzien van een ombouw. Maar, kies je een vrijstaand bad met of zonder ombouw?

Een eerste overweging die je moet maken, is een stilistische. Als je een duur en stijlvol ogende badkuip aanschaft, is een badombouw misschien niet nodig. Je kiest doorgaans niet voor een gietijzeren badkuip op pootjes om het geheel te verbergen met een ombouw. Koop je een eenvoudig bad en installeer je het vrijstaand? Dan kun je het bad verfraaien met een stijlvolle ombouw

Ook uit praktische overwegingen kun je voor een badombouw kiezen. De meeste baden die bedoeld zijn voor vrijstaande installatie beschikken niet over een badrand. Voor sommige mensen is dat om praktische overwegingen niet ideaal. Een ombouw zorgt bijvoorbeeld voor het nodige gebruiksgemak. Verzorgingsproducten kun je tijdens het baden gemakkelijk op de rand zetten. Een alternatief is natuurlijk het gebruik van een mooi bijzettafeltje.

Tip: Laat je een ombouw rond je vrijstaand bad zetten? Voorzie dan zeker een inspectieluik. Zo kan een loodgieter het bad gemakkelijk nakijken bij problemen.

Muurtje of niet

Een volledig vrijstaand bad hoef je zeker niet van een volledige ombouw te voorzien. Een klein muurtje aan het hoofdeinde van het bad is een mooi alternatief. Je kunt er de badkraan aan monteren, en wat opbergruimte voorzien.

Pootjes

De meeste baden zijn voorzien van kleine, onzichtbare en verstelbare pootjes. Die dienen echter enkel om het bad waterpas te zetten.

Je kunt ook kiezen voor een vrijstaande badkuip op ouderwetse, zichtbare pootjes. Perfect voor romantische badkamers, of een badkamer in retrolook.

Extra wellness opties

Ook je vrijstaand bad kun je voorzien van een luxueuze wellness uitrusting. Denk maar aan een bubbel- of massagebad, massagestralen, ledverlichting of een ingebouwd klanksysteem. Met armsteunen, badkussens en licht- of aromatherapie zorg je voor een echte wellness ervaring in je badkamer. En dat is meer dan welkom na een lange dag!

Op zoek naar een specialist?Vraag professioneel advies

Waarop letten bij het kiezen van een vrijstaand bad?

Waarop moet je zeker letten bij het uitkiezen en plaatsen van een vrijstaand bad?

1. Klassiek vrijstaand bad versus half vrijstaand bad tegen muur

Zowel een volledig als een half vrijstaand bad straalt luxe uit. De baden zijn beschikbaar in verschillende modellen, kleuren en afwerkingen. Zowel het volledig als half vrijstaand bad kan voorzien worden van een stijlvolle ombouw.

Nu staat een half vrijstaand bad met de kortste zijde tegen de muur. Daardoor neemt het wat minder ruimte in beslag. Meestal installeer je de kraan van een half vrijstaand bad aan de muurzijde. Door de kraan van zo’n type bad aan de muur te monteren, kun je flink besparen. Het leidingwerk hoeft daardoor meestal niet verlegd te worden.

half vrijstaand bad
Voorbeeld van een half vrijstaand bad

2. Afmetingen: Hoe groot en lang moet een vrijstaand bad zijn?

Een groot en ruim vrijstaand bad is een echt statement. Zo wordt je bad echt de blikvanger en het hoofdelement van de badkamer. Daarnaast kun je in een ruim of dubbel bad comfortabel samen baden. In zo’n groot bad is ook meer ruimte voor extra opties zoals massagestralen en jets. 

Een groot bad brengt ook wat uitdagingen met zich mee. Let voornamelijk op de draagkracht van de vloer en de beschikbare ruimte. Check ook op of je het bad überhaupt in de badkamer krijgt.

Ook een kleiner bad kan een statement in de badkamer zijn. Met of zonder ombouw, recht of diagonaal geplaatst: elk vrijstaand bad draagt bij aan de luxueuze uitstraling van je badkamer. 

Tip: De buitenmaten van het bad kunnen afwijken van de binnenmaten van het bad. Let dus vooral op de binnenste afmetingen, want die bepalen hoeveel badruimte en comfort het bad daadwerkelijk biedt.

3. Positie: waar zet je een vrijstaand bad?

Waar het bad precies moet komen, is geen onbelangrijke vraag. Een half vrijstaand bad plaats je bij voorkeur tegen de muur met de kant waar de kraan terecht komt. Daarmee bespaar je heel wat loodgieterskosten. Want het leidingwerk moet op die manier niet al te veel aangepast worden.

Een volledig vrijstaand bad zet je bij voorkeur ook niet te ver van de muur. Daardoor hoeft het leidingwerk zo min mogelijk aangepast te worden. Je bespaart ook veel ruimte.

Het bad in het midden van de badkamer is uiteraard ook een optie, maar dan moeten de leidingen grotendeels onder de vloer doorgetrokken worden. Wat minder handig en prijziger is.

Ook een diagonale plaatsing is een optie. Daarmee krijg je een speels en origineel resultaat. 

4. Geschikte vloer

Een (half) vrijstaand bad gaat gepaard met wat meer spatwater. Kies voor badkamers met een vrijstaand bad daarom zeker voor waterdichte en slipvaste vloerbekleding.

Daarnaast moet de vloer sterk genoeg zijn om het bad te kunnen dragen.

Wat weegt een vrijstaand bad?

Hoeveel een vrijstaande badkuip precies weegt, hangt af van twee factoren: het formaat en het materiaal waaruit de badkuip werd gemaakt.

Een acryl badkuip weegt gemiddeld 40 tot 50 kilogram. Quaryl badkuipen wegen iets meer, gemiddeld 45 tot 55 kilogram. Beide materialen zijn ideaal als het bad niet op het gelijkvloers moet worden geplaatst. Een gietijzeren badkuip weegt een stuk meer: zo’n 140 kilogram.

Kan een vrijstaand bad op een houten vloer?

Een houten vloer die voldoende behandeld werd tegen vocht is geschikt voor een vrijstaand bad. Let wel goed op, want houten vloeren mogen in geen geval lang vochtig blijven. Droog de vloer na gebruik goed op met een droge handdoek om te voorkomen dat het hout krom trekt, rot of beschimmelt.

Twijfel je of je (houten) badkamervloer geschikt is? Contacteer dan een badkamerspecialist.

Op zoek naar een specialist?Vraag hier advies en offertes

5. Wat voor kraan bij een vrijstaand ligbad?

Je hebt verschillende opties wat het kraanwerk voor een (half) vrijstaand bad betreft.

 • Vrijstaande kraan. Een stijlvolle vrijstaande kraan doet je badkamer nog meer luxe uitstralen. Je hebt de keuze uit heel wat materialen en designs. Let wel: zo’n kraan neemt best wat ruimte in beslag.
 • Kraan op badrand. Door de kraan op de rand van het bad te monteren, bespaar je ruimte in de badkamer. Ook met dat soort kranen heb je de keuze uit heel wat designs.
 • Kraan aan de muur. Een halfvrijstaand bad kun je voorzien van een aan de muur gemonteerde kraan.

Wat kost een kraan voor een vrijstaand bad?

Een overzicht met prijzen per type badkraan.

Badkraan Richtprijs materiaal
Vrijstaande kraan op de badkamervloer € 300 – 800
Kraan op de rand van het bad € 200 – 500
Kraan op de wand van de badkamer € 100 – 400

Hoe vrijstaand bad plaatsen? Stappenplan 

Hoe installeer je een vrijstaande badkuip? Onderstaand stappenplan geeft je een overzicht van de werken.

Stap 1: Positie bepalen

Bepaal waar het bad moet komen. Aan de hand van de positie kun je aanduiden waar het leidingwerk moet komen.

Tip: Een vrijstaand bad kan erg zwaar zijn. Doe het verplaatsen van het bad daarom met twee of meer personen.

Stap 2: Afvoer en aanvoer voorzien

Waar je het bad plaatst, bepaalt waar het leidingwerk moet komen. Zowel de afvoer als de watertoevoer moeten op de juiste plek komen. Laat het verleggen en aanpassen van leidingen altijd over aan een ervaren badkamerspecialist.

Stap 3: Vrijstaand bad installeren

Verzeker dat het bad waterpas staan. De meeste modellen zijn voorzien van verstelbare pootjes. Zo kun je het bad ook op een niet volledig effen vloer waterpas installeren. Eens het bad juist staat, kun je het (laten) aansluiten op de afvoer.

Sluit de overloop aan en breng de rubberen dichting aan. Let tijdens het vastschroeven op dat je de rubberen dichting niet perforeert. Doe hetzelfde met de aansluiting op het sifon.

Stap 4: Badkraan aansluiten

Nu kun je de badkraan aansluiten. Een vrijstaande badkraan staat los op de vloer. Een badkuip voorzien van een ingebouwde kraan zit op de badrand, en bij een half vrijstaand bad kun je de kraan op de badkamerwand monteren.

Stap 5: Optioneel: ombouw voorzien

Als je het bad van een ombouw voorziet, kun je die nu plaatsen. Gebruik waterdichte materialen. Voor een bad dat extra lang warm blijft, voorzie je een laag isolatiemateriaal tussen het bad en de ombouw

Werk de ombouw af met waterdichte bekleding naar wens. Betegel je de ombouw? Werk dan ook de voegen waterdicht af.

Tip: Voorzie zeker een inspectieluik in de badombouw.

Stap 6: Afkitten

Nu kun je het bad afkitten. Gebruik een plamuurmes om de randen mooi af te werken. 

Op zoek naar een specialist?Vraag gerust bijkomend advies aan specialisten

Wat zijn de voordelen en nadelen van vrijstaande baden? 

Waarom zou je wel of niet kiezen voor een vrijstaand bad?

Voordelen vrijstaand bad

Een vrijstaand bad biedt heel wat voordelen.

1. Onderhoudsvriendelijk

Je loopt met gemak om een vrijstaand bad heen, waardoor het onderhoud een eitje wordt. Ook de oppervlakken rond het bad kun je eenvoudig bereiken en schoonmaken. 

2. Overal te plaatsen

Een vrij bad is ideaal voor badkamers met een schuin dak of een afwijkende vorm. Zelfs in een ruime slaapkamer kun je een vrijstaand bad installeren. 

3. Opties voor elk budget

Een eenvoudige badkuip hoeft niet duur te zijn, en kan doorgaans gewoon vrijstaand geplaatst worden. Ook als je het bad voorziet van een opbouw, kun je heel wat budgetvriendelijke keuzes maken.

Met een groter budget voorzie je de badkuip van extra luxe. Denk maar aan wellnessfuncties, of een stijlvolle ombouw.

4. Luxe uitstraling

Een vrijstaand bad geeft je badkamer een chique uitstraling. Kies je voor een stijlvolle badkuip, dan wordt die een echte blikvanger. Ook een soberder bad met een mooie ombouw draagt enorm bij aan de uitstraling van de badruimte.

5. Meer designopties

Een half of volledig vrijstaand bad biedt wat meer speelruimte wat het design van de badkamer betreft. Je kunt kiezen uit verschillende materialen, modellen en afwerkingen. Als je wilt, kun je de kuip zelfs op pootjes zetten voor een romantisch retro effect. De badkuip op zich kan een blikvanger zijn, maar je kunt ook verrassend uit de hoek komen met de plaatsing of afwerkingen.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Nadelen vrijstaand bad

Enkele zaken die je best overweegt voor je de keuze voor een vrijstaand bad maakt.

1. Ruimte

Om een vrijstaand ligbad te plaatsen en comfortabel te kunnen gebruiken, heb je voldoende ruimte. Het is niet enkel belangrijk dat het bad in de badkamer past. Je moet je ook gemakkelijk rond het bad kunnen bewegen. Plaats je een badombouw rond het vrijstaand bad? Dan neemt het geheel nog meer ruimte in. Je moet ook voldoende plek voorzien om het inspectieluik te kunnen gebruiken.

Een vrijstaand bad zet je dus best in een eerder grote badkamer. Voor kleinere badkamers in een vrijstaand bad niet even geschikt. Met een half vrijstaand bad los je dat probleem deels op. Je hoeft dan langs de achterzijde van het bad geen ruimte te voorzien.

2. Geen badrand

De meeste baden die bedoeld zijn voor vrijstaande plaatsing zijn niet voorzien van een badrand. Verzorgingsproducten kun je dan niet op de badrand stockeren. Met een ombouw kun je dat probleem oplossen. Maar als je net geïnvesteerd hebt in een stijlvolle badkuip wil je die misschien liever niet verbergen. Een stijlvol bijzettafeltje kan het probleem ook oplossen.

3. Spatwater en een natte, gladde vloer

Langs de randen van een vrijstaand bad kan water gemakkelijk langs alle kanten ontsnappen. Daardoor kan je vloer nat en glad worden, wat het risico op uitglijden vergroot. Tactisch geplaatste antislipmatjes kunnen het probleem oplossen.

Tip: Kies voor slipvrije vloerbekleding. Gladde tegels zijn niet aan te raden.

4. Moeilijke installatie

Het leidingwerk in de badkamer loopt doorgaans niet door de vloer, maar door de muur. Een probleem bij het installeren van een vrijstaand bad is dan ook het aansluiten op de leidingen. In de meeste badkamers zul je extra leidingen moeten laten aanleggen. Daarvoor moet de vloer opengebroken worden. Bovendien kost zo’n installatie ook meer.

Voorzie je het bad van een badombouw? Dan moet die ombouw ook langs 3 of zelfs 4 zijdes geplaatst worden. Dat duurt langer, en is ook duurder.

Materialen voor een vrijstaand badkuip

Vrijstaande badkuipen worden uit verschillende materialen vervaardigd. Elk materiaal heeft zo zijn voor- en nadelen.

Acryl vrijstaand bad

Acryl is het meest gebruikte materiaal voor het vervaardigen van badkuipen. Een bad uit acryl wordt doorgaans verstevigd met glasvezellagen. De badkuip wordt meestal gepolijst aan zowel de binnen- als buitenkant. Zowel matte als glanzende afwerking is mogelijk. Een badkuip uit acryl houdt de warmte goed vast en is hygiënisch, geluiddempend en stevig.

Quaryl vrijstaand bad

Ook quaryl wordt wel eens gebruikt voor het vervaardigen van badkuipen. Quaryl is een mengsel van acryl en kwartszand. Het materiaal blijft, net als acryl, lang warm, en voelt aangenaam aan. Vuil hecht zich minder snel aan quaryl. Daarnaast is het materiaal slipvast, waardoor een quaryl badkuip erg veilig is.

Solid Surface bad

Solid Surface is een mix van acryl, polyester en harsen. Het materiaal wordt gekleurd met pigmenten, waardoor zo’n badkuip in allerlei kleuren verkrijgbaar is. Solid Surface is slijtvast, en kan opnieuw gepolijst worden om de glans te herstellen en krassen weg te werken.

Vrijstaand bad van gietijzer

Voor een retro look kies je een vrijstaand gietijzeren bad op pootjes. Voor een rustieke uitstraling werk je de buitenkant van het bad niet verder af. Zo’n gietijzeren badkuip is een echte blikvanger.

Gietijzer is vormvast en ontzettend stevig. Met het juiste onderhoud gaat zo’n badkuip een leven lang mee.

Om de badkuip wat meer te personaliseren, kun je de buitenkant van de kuip laten emailleren in een kleur naar keuze. Een klein minpunt van gietijzer is de akoestiek. Valt er bijvoorbeeld een shampoofles in het bad? Dan zul je dat zeker horen!

gietijzeren bad
Gietijzeren alleenstaand bad in een badkamer met een schuine dak

Vrijstaand bad kopen? Vind badkamerspecialisten in jouw buurt

Wil je een badkamerspecialist laten inschatten of een vrijstaand bad mogelijk is in jouw badkamer? Of, ben je op zoek naar een specialist voor de plaatsing van een vrijstaand bad? Vul snel onderstaand formulier in en ontvang gratis vrijblijvende offertes en advies op maat.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw badkamer project?
2*. Welke badkamer werken wilt u laten uitvoeren?
3*. Wanneer wilt u het badkamer project opstarten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Badkamerrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vrijstaand bad: opties, voordelen en nadelen