Een nieuwe badkamer plaatsen: wat kost dat? 

Je kan gemakkelijk een nieuwe badkamer renoveren of installeren met een budget van € 2 500.

De kosten van de installatie van een nieuwe badkamer hangen af van een aantal factoren, zoals de grootte van de ruimte. Hoe groter de badkamer, hoe hoger de kosten. Daarnaast hebben ook de stijl en materiaalkeuze een aanzienlijke invloed op de totale prijs. Bovendien zijn er veel extra’s om uit te kiezen, zoals de meubels of vloerverwarming.

In onderstaand tabel geven we je enkele richtprijzen, inclusief montage en btw :

Type badkamer Gemiddelde prijzen (incl. btw, montage en materiaal)
Kleine badkamer € 2.500 – 7.000
Standaard badkamer € 3.800 – 10.000
Luxe badkamer € 6.800 – 15.000


Zoals eerder vermeld zijn er een aantal zaken die de prijs zullen laten stijgen. In onderstaand tabel kan je extra richtprijzen mee :

Onderdelen badkamer Gemiddelde prijzen (inclusief btw, montage en materiaal)
Douche € 1.100
Ligbad € 1.300
Boiler € 1.500
Vloer € 1.100
Toilet € 750
Kraan € 250
Lavabo € 600


Wil je zelf jouw badkamer plaatsen of vraag je liever hulp van een specialist? In onderstaand tabel geven we je de kosten per specialist.

Specialist Gemiddeld uurloon
Aannemer € 30 – 50
Schilder € 30 – 40
Stukadoor € 20 – 50
Tegelzetter € 20 – 50
Op zoek naar een specialist?
Vraag advies en prijzen op maat aan vakmannen

Stappenplan om een nieuwe badkamer te installeren

Bij een nieuwe badkamer komt veel kijken. Wil je voorkomen dat je onderweg dingen uit het oog verliest? Met dit kleine stappenplan als leidraad kan je er zeker van zijn dat jouw hele project vlot zal verlopen.

Nieuwe moderne badkamer met bad

Stap 1: Wat wil je? Wensen, budget en beschikbare ruimte

De ideale badkamer begint met een analyse van jouw eigen behoeften en wensen. Is een nieuwe douche voldoende of wil je ook een bad? Welke indeling en stijl van de badkamer heeft je in gedachten? Wil je parket of tegels? Dit zijn allemaal relevante vragen die je je op voorhand moet stellen. Je moet ook beslissen welk budget je aan jouw nieuwe badkamer wilt besteden.

Stap 2: Grondplan en planning

Meet de kamer. Hou jouw verwachtingen voor ogen bij het opmeten van de hele badkamer. Maak vervolgens een schets van de meubels die je in een bepaalde ruimte wilt plaatsen. Aan de hand van een duidelijke grondplan krijgen jij en de aannemer een duidelijk beeld van de renovatie. Je kan ook zelf op zoek gaan naar verschillende vakmannen en mogelijk besparen op de arbeidskosten door een deel van het werk zelf te doen.

Stap 3: Informeren, advies vragen en offertes vergelijken 

De beste vakmannen vinden voor jouw nieuwe badkamer? De beste manier om dit te doen is door technische en esthetische adviezen, materialen en methoden te vergelijken. Zo krijg je een goed overzicht van de verschillende mogelijkheden voor de badkamer van jouw dromen. De badkamerspecialisten waarmee je contact opneemt, zullen je ook graag hun vorige projecten laten zien. Dat geeft je nog meer inspiratie en nieuwe ideeën.

Stap 4: Plannen concreet maken

Heb je de knoop doorgehakt? Het is dan belangrijk om goed om te gaan met de persoon of personen die het werk zullen uitvoeren. Kies je voor een gespecialiseerde badkamerinstallateur als centraal aanspreekpunt? Dan kan je er zeker van zijn dat de verschillende werkzaamheden soepel verlopen. Als je met verschillende vakmannen werkt, moet je het werk zelf coördineren. Naast deze planning moet je ook de kosten van jouw nieuwe badkamer afronden.

Stap 5: Plaatsing van de nieuwe badkamer

Eindelijk is de tijd gekomen om jouw nieuwe badkamer te laten installeren. Wil je er zeker van zijn dat de installatie probleemloos verloopt? Dan kies je het best voor een badkamerinstallateur die de werkzaamheden van begin tot eind coördineert, controleert en uitvoert. Zo ben je financieel beschermd tegen eventuele ongelukken tijdens de installatie, zijn er geen discussies tussen vakmensen over gemaakte fouten en ben je zeker van een lange garantie.

Waarop letten bij een nieuwe badkamer?

nieuwe wasbak

Bij het renoveren of plaatsen van een nieuwe badkamer zijn er veel aspecten om over na te denken en rekening mee te houden. Soms vergeet je dingen als er zoveel te doen is. Wij geven je een korte lijst van zaken die je zeker niet mag vergeten.

1. Leidingen + afvoerbuizen

Zowel bij een nieuw huis als bij een badkamerrenovatie is het goed om na te denken over de plaats van de badkamer en ander sanitair. Zodra de elektriciteit is aangelegd, kan je de leidingen voor het sanitair en de radiatorverwarming installeren.

Idealiter liggen jouw keuken en badkamer zo dicht mogelijk bij elkaar. Zo hoef je minder leidingen aan te leggen of de leidingen om te leggen.

2. Afwerking wanden en plafond

Het is nu tijd om het plafond en de muren af te werken. Er zijn verschillende 2 materiaal opties waaruit je kan kiezen, namelijk waterbestendig gips en waterbestendige gipsplaten. Wilt u een wand of douchewand decoreren met wandtegels? Kies dan een waterdichte cementmortel als pleister. Voor de afwerking kan je kiezen voor badkamertegels op de muren en het plafond en de rest van de muren schilderen.

3. Vloerbedekking / Badkamervloer

Er zijn verschillende afwerkingen mogelijk voor jouw nieuwe badkamer zoals kurk, parket, badkamertegels of marmer. Een betonnen vloer is waterdicht vanaf een bepaalde dikte, daarom heb je een waterdichte ondergrond nodig. Kurk is waterdicht, maar heeft een bepaalde laag die van tijd tot tijd vernieuwd moet worden. Badkamertegels blijven ook populair en worden steeds vaker gebruikt als wandtegels. Keramische tegels zijn dan een goede oplossing, omdat ze gemakkelijk op een bestaande tegel kunnen worden gelijmd.

4. Sanitaire installaties (nieuwe douche of bad plaatsen)

Als de hele badkamer klaar is, is het tijd om het sanitair te installeren zoals het bad of douche, de wastafel en eventueel het toilet. Daarna kunnen de badkamermeubels worden geïnstalleerd om het plaatje compleet te maken. De kranen zijn correct aangesloten en afgesteld. Siliconenkit wordt aangebracht en alle sanitaire toestellen worden getest op hun goede werking.

5. Cv-ketel of andere energiebron voor warm water?

Controleer tenslotte of de huidige ketel voldoet. Als je meer water nodig hebt of als de ketel verouderd is, is de installatie of renovatie van een badkamer het moment om deze te vervangen. Is de ketel nog vrij nieuw, maar levert hij niet genoeg vermogen? Dan kan de installatie worden aangevuld met een warmtepompboiler of een zonneboiler.

sanitair

Enkele handige tips voor een nieuwe badkamer

Wil je een nieuwe badkamer installeren? Om weloverwogen keuzes te maken bij jouw badkamerspecialist kan je de volgende tips in gedachten houden:

  • Zorg voor voldoende opbergruimte: een nieuwe badkamer met te weinig opbergruimte zou zonde zijn. Ga dus na of jouw badkamermeubel voldoende opbergruimte biedt of niet.
  • Denk aan goede ventilatie: een ventilatiesysteem in jouw badkamer is belangrijker dan je denkt. Zonder ventilatie kan het vocht niet weg en loop je een groter risico op schimmel en vochtplekken.
  • Een onderhoudsarme badkamer creëren: je badkamer schoonmaken is niet de leukste taak. Kies bijvoorbeeld liever een stevige, naadloze tegel voor de vloer of de douchewand dan tegels met veel voegen.
  • Denk aan veiligheid en comfort: heb je kleine kinderen? Het is belangrijk om jouw nieuwe badkamer veilig en comfortabel in te richten. Denk maar aan een inloopdouche in plaats van een douchebak en veiligheidsgrepen. Vervang ook oude leidingen en tegels.
  • Let op verwarming en verlichting: wil je vloerverwarming in je nieuwe badkamer of volstaat een infraroodspiegel of elektrische radiator? Let er wel op dat jouw badkamer niet enkel esthetische is, maar ook functioneel.

Zelf of laten plaatsen door een badkamerinstallateur?

Samenwerken met een professionele badkamerinstallateur of aannemer is de beste garantie voor een vlotte en correcte uitvoering van de werken. Deze specialist werkt heel gedetailleerd, coördineert het hele traject van A tot Z en heeft kwalitatieve materialen.

Ontvang nu meerdere gratis en vrijblijvende offertes door onderstaand formulier in te vullen. Door de offertes te vergelijken, vind je bovendien de meest voordelige aanbieder in jouw omgeving.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw badkamer project?
2*. Welke badkamer werken wilt u laten uitvoeren?
3*. Wanneer wilt u het badkamer project opstarten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Wat kost een nieuwe badkamer inclusief montage?

+
De kosten van de installatie van een nieuwe badkamer hangen af van een aantal factoren, zoals de grootte van de ruimte. Hoe groter de badkamer, hoe hoger de kosten. In deze richtprijzen zijn montage en btw en materiaal al ingerekend. Je kan zo een kleine badkamer al installeren vanaf 2.500 euro. Voor een luxe badkamer kunnen de kosten dan weer oplopen tot 15.00 euro.

Hoeveel kost de installatie van een badkamer?

+
Afhankelijk van je keuze van stijl en materiaal voor je nieuwe badkamer, kunnnen we prijzen variëren tussen 2.500 en 15.000 euro voor de installatie van je nieuwe badkamer.

Hoe lang duurt het om een badkamer te plaatsen?

+
De installatie van een nieuwe badkamer duurt gemiddeld tussen 80 en 120 uur. Deze tijdsperiode is natuurlijk afhankelijk van de afmetingen van je badkamer en van het type werkzaamheden dat moet worden uitgevoerd.

Wanneer leidingen vervangen badkamer?

+
De meeste leidingen hebben een levensduur van rond de 30 jaar. Als je huis dus in de jaren 1970 of 1980 gebouwd is, is een vervanging wellicht een goed idee. Wanneer je leidingen tekenen van schade vertonen is het ook aan te raden een loodgieter in te schakelen om zo nodig de leidingen te vervangen.
Badkamerrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Nieuwe badkamer plaatsen : prijzen, stappenplan en tips