Hoe groot is je badkamer? 

Een bad is in veel badkamers het meest belangrijke en centrale element. Een volledige badkamerrenovatie begint dan ook vaak bij het bad. Maar welke afmetingen zijn geschikt?

Bij het bepalen van de afmetingen van dat bad is de beschikbare ruimte in je badkamer bepalend. Een groter bad biedt vaak meer comfort, maar past zo’n bad wel in je badkamer?

De gemiddelde badkamer heeft een oppervlakte van zo’n 8,5 vierkante meter. Voor de meeste badkamers is een ruim ligbad dan ook zeker een geschikte optie. Appartementen en kleinere woningen hebben badkamers met een gemiddelde oppervlakte van zo’n 3 tot 4 vierkante meter, wat maakt dat een kleiner bad aan de orde is.

Naast de afmetingen is ook de vorm van de badkamer van belang. Een vrijstaand bad raak je in een kleine badkamer doorgaans niet kwijt, maar een ruimtebesparend bad, een inbouwbad of hoekbad kan een mooi alternatief zijn.

Afmetingen bad

Hoe groot is een klein, gemiddeld of groot bad? Wat is een standaard bad?

De meest klassieke afmetingen voor een bad zijn 170 op 70 centimeter en 180 op 80 centimeter. In oudere badkamers vind je de oudere standaardmaat terug: 160 op 70 centimeter.

Voor kleine badkamers kun je een bad met afmetingen van 120 op 65 centimeter overwegen. Een voetzitbad, waar je niet volledig in kunt neerliggen maar wel comfortabel in kunt baden, is zo’n 105 op 65 centimeter groot. Een gewoon zitbad is gemiddeld 1 meter op 70 centimeter groot en daarmee prima geschikt voor kleine badkamers.

Waar je in een kleine badkamer liefst geen vrijstaand bad zet, is dat in een grotere badkamer wel mogelijk. Wat de afmetingen betreft zijn de opties nagenoeg eindeloos. Je kunt kiezen voor een langer bad, bijvoorbeeld als jij en je gezin langer zijn dan gemiddeld. Wil je extra comfort, dan is een breder bad een aantrekkelijke optie. Tot slot zijn ook dubbele baden, waar je comfortabel met 2 personen in kunt baden, een leuke optie voor grote badkamers.

Wat is er belangrijk aan de afmeting van je bad? 

Voor de meeste mensen is de lengte van het bad de meest relevante afmeting. Hoe langer je zelf bent, hoe langer een bad moet zijn om een comfortabele badkamerervaring te bieden.

Daarnaast is de lengte vaak de belangrijkste factor in het bepalen of het bad al dan niet in de badkamer past. Een korter maar breder bad lukt bijvoorbeeld wel. Let er wel op dat de badkamer niet te druk aanvoelt, en je voldoende ruimte overhoudt om je comfortabel te verplaatsen.

Naast de lengte zijn ook de hoogte en diepte van het bad relevant. De hoogte van het bad beïnvloedt het gebruiksgemak enorm. Een hoge opstap is bijvoorbeeld niet geschikt voor minder mobiele personen, en ook voor kinderen is een minder diep bad veiliger. Een lager bad biedt meer instapgemak, maar een te laag bad is misschien minder comfortabel.

Kies je voor een kleiner bad? Dan kun je het gebrek aan comfort misschien juist compenseren door een dieper model te kiezen. In een zitbad kun je bijvoorbeeld niet gaan liggen, maar als het zitbad diep genoeg is, zit je wel comfortabel in het water.

Nieuwe badkamer of oude badkamer renoveren?

In een nieuwbouwwoning of bij het bouwen van een volledig nieuwe badkamer heb je zelf behoorlijk wat invloed op de afmetingen van de badkamer zelf. Bijgevolg heb je volledig vrije keuze tussen baden in allerlei modellen en afmetingen.

Renoveer je een bestaande badkamer? Dan was die badkamer waarschijnlijk al voorzien van een bad (al dan niet in standaard afmetingen). Je bent dus enigszins beperkt in je keuze, want je moet werken met de beschikbare ruimte. Een nieuw bad met dezelfde afmetingen en op dezelfde plek als het oude bad is de eenvoudigste oplossing.

Wil je iets volledig nieuws in je gerenoveerde badkamer? Een badkamerspecialist bekijkt samen met jou de mogelijkheden.

ventilatie zonder afvoer

Hoeveel ruimte heb je nodig voor een bad? Hoe vind je de juiste afmeting voor je nieuwe bad?

Hoe kies je de juiste afmetingen voor je nieuwe bad?

Kleine ruimte: compact ligbad, ingebouwde badkuip of zitbad

Beschik je over een kleinere badkamer? Wees niet getreurd, want ook voor kleine badkamers zijn allerlei leuke opties. Kies bij voorkeur voor een ingebouwde badkuip om ruimte te besparen.

  • Ligbad. Een compact ligbad is ideaal voor een kleine badkamer. Je kunt kiezen voor een korter en eventueel enigszins breder model, bijvoorbeeld 150 op 80 centimeter.
  • Hoekbad. Een hoekbad bespaart heel wat ruimte in de badkamer. Een model van bijvoorbeeld 150 op 100 centimeter biedt heel wat comfort zonder je bewegingsvrijheid in de badkamer te beperken.
  • Kwartrond bad. Een kwartrond bad met 2 rechte zijdes van bijvoorbeeld 120 centimeter is compact, maar toch groot genoeg om met 2 personen in te baden.
  • Zitbad. Een zitbad is gemiddeld 120 centimeter lang. Kies je voor een dieper model? Dan zit je comfortabel en warm in bad.
  • Voetzitbad. Een voetzitbad is gemiddeld 105 op 65 centimeter groot, en ideaal voor erg kleine badkamers of badkamers met ongewone verhoudingen.

Lastige ruimte: hoekbad

In een ruimte met ongewone verhoudingen of bijvoorbeeld een schuin dak is een hoekbad vaak de beste oplossing. Als er voldoende ruimte beschikbaar is, kun je zelfs kiezen voor een hoekbad met grotere afmetingen. Hoekbaden zijn doorgaans verkrijgbaar met lengtes tussen de 125 en 220 centimeter.

Op zoek naar de ideale oplossing voor een badkamer met ongewone verhoudingen of obstakels? Een badkamerspecialist helpt je uit de nood.

Hoekbad

Grote ruimte: vrijstaand bad

In een grote ruimte kun je nagenoeg elk soort bad kwijt. Een dubbel bad is aan te raden voor wie graag comfortabel een bad neemt met zijn of haar partner of kinderen.

In een kleine badkamer is een vrijstaand bad doorgaans niet de beste optie, maar in een grote badkamer heb je vrij spel. Om een erg ruime badkamer enigszins te doorbreken, is een vrijstaand bad zelfs aan te raden. Zo’n bad zorgt voor een mooie opdeling van de beschikbare ruimte.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier advies en offertes

Wil je met meerdere personen in bad liggen?

Met je partner of kinderen in een standaard ligbad kruipen is misschien wel gezellig, maar biedt voor veel mensen niet het optimale comfort. Sta bij de keuze van je nieuw bad dan ook even stil bij of je liefst alleen in bad zit, of net liever een groter bad neemt waar je comfortabel samen in kunt zitten. 

Als je graag samen een bad neemt, kies je bij voorkeur voor een model waarbij de afvoer in het midden van het bad zit. Bij duobaden is dat bijvoorbeeld vaak het geval. Ook de vorm van het bad is belangrijk. In een breder bad kun je naast elkaar zitten, een vierkant bad biedt iedereen voldoende ruimte, en een extra lang bad deel je handig in twee.

Daarnaast kijk je ook best even naar de afmetingen van het bad,

Afmetingen tweepersoons bad: Hoe groot moet een bad zijn voor 2 personen? 

Zit je graag naast elkaar in bad? Dan let je voornamelijk op de breedte. Kies voor een bad van minimaal 80 centimeter breed. Een hoekbad of vierkant bad (met een breedte van zo’n 100 centimeter) is ook een goede oplossing. 

In een kleinere badkamer is een hoekbad aan te raden. Zo’n bad is breed genoeg voor twee personen, maar neemt minder ruimte in dan een groter ligbad of dubbel bad.

Tip: Kies je vooral voor een groter bad voor de kinderen? Ga dan voor een bad dat niet te diep of te hoog is. Ook voor personen met een beperkte mobiliteit is een lager bad aan te raden.

Advies op maat nodig over de afmeting van je nieuwe bad? Raadpleeg badkamerspecialisten in jouw regio

Nood aan advies, of op zoek naar een badkamerspecialist voor de volledige of gedeeltelijke renovatie van je badkamer? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes en advies op maat. Met een badkamerspecialist onder de arm vind je in een handomdraai de perfecte oplossing voor jouw badkamerproject!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw badkamer project?
2*. Welke badkamer werken wilt u laten uitvoeren?
3*. Wanneer wilt u het badkamer project opstarten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Badkamerrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Afmetingen bad: wat zijn de verschillende maten?