Hoeveel kost de installatie van een nieuwe badkamer?

Een nieuwe badkamer laten installeren door een badkamerinstallateur kost je 3.000 tot 5.500 euro. De prijzen voor de sanitaire voorzieningen zijn niet inbegrepen in dat kostenplaatje. Hoeveel het project je precies kost, is afhankelijk van een aantal factoren.

 • Indeling. Gebruik je de vorige indeling van de badkamer, of zet je de douche bijvoorbeeld op een nieuwe plek? Wanneer je de oude indeling van de badkamer behoudt, en de leidingen hergebruikt worden, kun je tot wel 800 euro besparen.
 • Grootte van de badkamer. De gemiddelde prijs voor het installeren van een kleine badkamer ligt natuurlijk lager dan die voor een grotere badkamer.
 • Extra opties.

Hieronder vind je een overzicht met richtprijzen voor de installatie van badkamers van verschillende formaten. De prijzen voor het materiaal en de sanitaire voorzieningen, bijvoorbeeld een douchecabine of wastafel, zijn niet inbegrepen. Het gaat enkel om de werken die de badkamerinstallateur uitvoert.

Oppervlakte badkamer Gemiddelde prijs exclusief materiaalkosten
Kleine badkamer tot 5 vierkante meter Vanaf € 3.000
Gemiddelde badkamer tot 9 vierkante meter Vanaf € 4.000
Grote badkamer vanaf 10 vierkante meter Vanaf € 4.900
 • Een kleine badkamer bevat een enkele wastafel en een douche.
 • Een middelgrote badkamer bevat een douchebad of bad en aparte douche, een dubbele wasbak, en een toilet.
 • Een grote badkamer bevat meerdere wastafels, een douche, een apart ligbad en een toilet.

Laat je naast de noodzakelijke sanitaire voorzieningen extra toestellen installeren, bijvoorbeeld een whirlpool? Dan heeft de installatie daarvan natuurlijk invloed op de totaalprijs voor de installatie

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Uurloon badkamer aannemer: wat kost een installateur per uur?

Het uurloon van een badkamerinstallateur ligt gemiddeld tussen de 40 en 50 euro per uur. Omdat een badkamer installeren wel wat tijd vraagt, kan het interessant zijn om een projectprijs af te spreken.

De badkamerinstallateur maakt dan een inschatting van hoeveel uren het project in beslag neemt. Je betaalt een totaalprijs voor het project, in plaats van een prijs per uur. Bij onverwachte tegenslag word je dan niet verrast door aanzienlijk hogere kosten.

badkamer installateur

Voordelen van het inschakelen van een erkende badkamer installateur

Voer je de werken zelf uit, of doe je toch beroep op een badkamerinstallateur? De belangrijkste voordelen van badkamerspecialisten op een rij.

1. Beheren de badkamerrenovatie van A tot Z

De badkamerexpert is verantwoordelijk voor het volledige project. De badkamerinstallateur verzorgt een correcte installatie. Hij of zij doet daarvoor beroep op technische kennis en praktische ervaring.

De badkamerinstallateur overziet alle praktische en technische aspecten van de werken. Hij of zij geeft je een gedetailleerd overzicht van de nodige werken, en vermeldt daarbij hoe lang het project in beslag zal nemen.

2. Info en advies op maat bij installeren badkamer

Een goede badkamerinstallateur kan in een oogopslag zien wat mogelijk is in jouw badkamer. Hij of zij gaat na welke leidingen hergebruikt kunnen worden en welke aan vernieuwing toe zijn. Je krijgt persoonlijk advies, en een duidelijk beeld van de mogelijkheden en de nodige werken.

De expert kan je zo bijstaan in het uitwerken van je droombadkamer. De badkamerinstallateur geeft je advies op maat over zowel de indelingsmogelijkheden als over de opties wat de sanitaire voorzieningen betreft. 

3. Wie installeert de badkamer? Zelf doen of een vakman inschakelen?

Doe je de werken volledig of gedeeltelijk zelf, of doe je voor het hele project beroep op een vakman?

Optie 1: Je doet de badkamerrenovatie volledig zelf

Een eerste optie: je voert de plaatsing van de badkamer volledig zelf uit. Je schaft de sanitaire toestellen aan, en zorgt zelf voor een correcte installatie. Wanneer je het sanitair zelf installeert (of door een externe vakman laat installeren), krijg je bij groothandelaars vaak een aanzienlijke korting (vaak rond de 20%). 

Let wel: je hebt het juiste materiaal nodig om de installatie uit te voeren.

Optie 2: Je doet zelf de aankopen en laat ze vervolgens plaatsen

Een tweede optie is het zelf aanschaffen van de sanitaire toestellen, maar de installatie volledig overlaten aan een externe loodgieter. Je geniet dezelfde korting van gemiddeld 20% op je aankoop

Door de installatie over te laten aan een loodgieter, weet je zeker dat de toestellen correct geïnstalleerd zijn. Het addertje onder het gras? De meeste badkamerspecialisten werken liefst enkel met toestellen waarmee ze vertrouwd zijn.

Daarbij komt ook dat, als het niet om toestellen gaat waarmee de vakman vertrouwd is, hij of zij vaak geen kwaliteitsgarantie kan geven. Dat is wel het geval wanneer ze toestellen installeren waarmee ze vertrouwd zijn.

Je gaat dus best op zoek naar een badkamerinstallateur die bekend is met de sanitaire voorzieningen die jij in je badkamer wenst. Maak steeds duidelijke afspraken, zodat de samenwerking vlot verloopt.

Optie 3: Installateur badkamer inschakelen = totaalproject

Een laatste optie is een badkamerexpert inschakelen. Hij of zij overziet zowel de aankoop als de plaatsing van de volledige badkamer. Met deze optie geniet je heel wat voordelen:

 • Correcte plaatsing.
 • Kwalitatief materiaal.
 • Duidelijk overzicht van de kosten en de tijdsduur.
 • Garantie.
 • Je komt in aanmerking voor enkele interessante premies en het verlaagd btw-tarief.
 • Gemak en tijdsbesparing.
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

4. Geniet een verlaagd btw-tarief: 6 %

Is je woning minstens 10 jaar oud? Dan kun je genieten van een verlaagd btw tarief wanneer je beroep doet op een erkend aannemer. Je betaalt dan 6% btw, in plaats van de gebruikelijke 21% btw, op materialen voor de volgende werken:

 • Schilderwerken. 
 • Bekleden van de badkamervloer en -wanden. Het gaat om bekleding die vast wordt bevestigd of ter plekke op maat gemaakt wordt.
 • Installatie nieuwe badkamermeubels. De badkamermeubels moeten aangesloten worden op de waterleiding en/of riolering. Inbegrepen zijn vaste badkamerkasten op maat, luchtverversers en vaste ventilators.

Let wel: Eenzelfde aannemer moet de materialen leveren en de plaatsing van de badkamer uitvoeren.

5. Kom in aanmerking voor premies

Wie een geregistreerd aannemer inschakelt voor een badkamerrenovatie, komt in aanmerking voor premies. 

Mijn VerbouwPremie

Eigenaar-bewoners uit de middelste en laagste inkomenscategorie, alsook verhuurders aan een sociaal verhuurkantoor, komen in aanmerking voor Mijn VerbouwPremie. De woning moet minstens 15 jaar oud zijn op het moment dat je de premie aanvraagt.

Voor de categorie elektriciteit en sanitair gaat het onder meer om volgende werken:

 • Vervangen van leidingen van de centrale verwarming, vloerverwarming inbegrepen.
 • Vernieuwen van sanitaire leidingen en afvoeren.
 • Vernieuwen van bestaande sanitaire toestellen, of de plaatsing van maximaal 1 douche, 1 toilet, 1 ligbad en twee wastafels wanneer die nog niet aanwezig zijn in de woning. De werken moeten gecombineerd worden met het vernieuwen van sanitaire leidingen en afvoeren.

Het factuurbedrag bedraagt minimaal 1.000 euro. Voor eigenaar-bewoners uit de laagste inkomenscategorie en verhuurders aan een sociaal verhuurkantoor bedraagt de premie…

 • Tot 50% van de investering.
 • Maximaal 3.750 euro.

Voor eigenaar-bewoners uit de middelste inkomenscategorie bedraagt de premie…

 • Tot 35% van de investering.
 • Maximaal 2.625 euro.

Bedraagt de rekening meer dan 7.500 euro? Dan kun je de premie nog steeds aanvragen. Bij de premieberekening wordt geen rekening gehouden met het deel van het factuurbedrag dat die 7.500 overschrijdt. 

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier advies en offertes op maat!

Aanpassingspremie voor 65-plussers

65-plussers die werken aan hun woning laten uitvoeren om bijvoorbeeld de toegankelijkheid te verbeteren, kunnen in aanmerking komen voor de Aanpassingspremie. Onder de werken horen onder meer het installeren van een tweede badkamer op de onderste verdieping van een woning. Ook het installeren van bijvoorbeeld handgrepen en andere middelen vallen onder de aanvaarde werken.

De premie is enkel van toepassing wanneer een erkend aannemer de werken uitvoert. Het gaat om maximaal 50% van het factuurbedrag, met een maximumbedrag van 1.250 euro per categorie.

Badkamerrenovatie voor en na.

badkamerrenovatie met de hulp van installateurs

Hoe kosten besparen op badkamerrenovatie? Handige tips

Naast het aanvragen van de relevante premies kun je ook met volgende tips besparen op je eindfactuur.

Tip 1: Doe zelf de afbraakwerken van je badkamer

Plaats maken voor een volledig nieuwe badkamer? Dan moet je een eventuele bestaande badkamer natuurlijk eerst verwijderen. De gemiddelde prijs voor het afbreken en afvoeren van oud sanitair is zo’n 350 euro.

Als het enigszins mogelijk is, kun je de afbraakwerken zelf uitvoeren. Met de nodige handigheid en het juiste vervoer kun je die klus eventueel voor je eigen rekening nemen.

Tip 2: Durf om korting te vragen

Bij grote, interessante projecten kan een aannemer al eens kortingen uitkeren. Laat je een grote badkamerrenovatie uitvoeren? Dan kan een korting je enkele honderden euro’s besparen

Tip 3: Vergelijk meerdere vakmannen of installateurs

De manier om je project aan de beste prijs uit te laten voeren, is het aanvragen van meerdere offertes. Door verschillende offertes van badkamerspecialisten te vergelijken, vind je gegarandeerd de voordeligste oplossing.

badkamerexpert

Vind een installateur voor jouw badkamer in jouw regio: vergelijk gratis offertes

Met een ervaren badkamerinstallateur onder de arm geniet je gegarandeerd het beste resultaat. Wil je offertes vergelijken voor je badkamerrenovatie, of een meer exacte prijsindicatie? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes en advies op maat

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw badkamer project?
2*. Welke badkamer werken wilt u laten uitvoeren?
3*. Wanneer wilt u het badkamer project opstarten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Badkamerrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Installateur badkamer: richtprijzen, voordelen en tips