Waarom bad vervangen door inloopdouche? 

Inloopdouches winnen de laatste jaren steeds meer aan populariteit. Ze zijn gemakkelijk in zowel gebruik als onderhoud, volledig naar je eigen wensen te ontwerpen, en geschikt voor elk budget. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste voordelen van een inloopdouche.

Waarom je er ook voor kiest om een oud bad te vervangen door een inloopdouche, het project kan op een enkele dag worden afgerond. En dat zonder complete verbouwing van de badkamer! Het leidingwerk van je bad kan bovendien eenvoudig hergebruikt worden, waardoor je flink bespaart op loodgieterskosten.

Voordelen van inloopdouche

De voordelen op een rijtje.

Gebruiksgemak

Een van de meest voorkomende redenen voor het omschakelen van badkuip naar inloopdouche, is het hoge gebruikscomfort. Naarmate je ouder wordt, is het nemen van een bad voor veel mensen minder eenvoudig. De hoge opstap maakt het moeilijk om vlot in en uit het bad te stappen. Een inloopdouche heeft geen of slechts een lage instap, wat het gebruiksgemak verhoogt!

Ook kan de badkuip glad zijn, waardoor een bad nemen best risicovol kan zijn. Met een inloopdouche met slipvaste tegels en zonder drempel hoef je daar helemaal niet mee in te zitten.

Stijvol

Daarnaast oogt een inloopdouche ook mooi in de badkamer. Een douche met glazen wand kan een kleine badkamer bijvoorbeeld optisch vergroten. In grotere badkamers kan een inloopdouche net zorgen voor denodige visuele indeling, waardoor de badkamer minder leeg aanvoelt.

Je kunt je inloopdouche bovendien helemaal naar wens ontwerpen. Er is een enorm groot aanbod aan douchebakken, -vloer en -wanden om uit te kiezen.

Onderhoud

Ook is een inloopdouche onderhoudsvriendelijker dan een badkuip. Gedaan met rond glibberen in die vuile badkuip!

Geschikt voor grote en kleine badkamers

Tot slot hoeft een inloopdouche ook helemaal niet veel ruimte in te nemen. Je kunt een inloopdouche helemaal op maat ontwerpen, waardoor zelfs voor badkamers met weinig beschikbare ruimte een oplossing te vinden is. Je kiest helemaal zelf hoe groot of hoe klein de inloopdouche wordt. 

Heb je voldoende plek voor een ruime inloopdouche? Dan kun je heel comfortabel samen met je partner of kinderen douchen. Met dubbele inloopdouche is dat eens zo gemakkelijk!

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier advies en offertes op maat!

Opteren voor een alternatief

Minder mobiel, maar is een inloopdouche niet je ding? Dan is een instapbad misschien wel de ideale oplossing. Zo’n bad is voorzien van een handig deurtje, waardoor je moeiteloos in en uit bad komt.

Van bad naar inloopdouche: overzicht prijzen

Een oud bad vervangen door een inloopdouche kost je gemiddeld 2.500 euro.

Voer je wat werken zelf uit, en maak je sobere keuzes? Dan kun je een inloopdouche laten installeren voor een kleine 1.500 euro. Ga je voor uitgebreide luxe? Dan kan de inloopdouche je al snel meer dan 4.000 euro kosten.

Hoeveel je precies betaalt voor het vervangen van een bad door een inloopdouche, is afhankelijk van heel wat factoren.

  • Huidige situatie. Moet het bad nog verwijderd worden? Is het leidingwerk nog bruikbaar?
  • Afscheidingswand. Kies je voor een open douche, of voor een glazen wand? Of wil je een gemetselde muur? En welke muurbekleding kies je? Laat je ook een douchedeur installeren?
  • Douchevloer of -bak. Laat je een douchebak installeren, of kies je voor een douchevloer met tegels of andere vloerbekleding?
  • Kraanwerk. Ga je voor sobere eenvoud, of voor ware luxe?
  • Douchegoot. Een eenvoudig doucheputje, of een brede, weggewerkte douchegoot?

Een overzicht met richtprijzen per keuze:

Werken Richtprijs
Bad uitbreken € 200 – 400
Aanpassingen of opnieuw aanleggen leidingwerk € 300 – 700
Glazen wand inclusief plaatsing € 500 – 1.500
Gemetselde wand inclusief plaatsing € 200 + 25 – 35 per vierkante meter
Douchebak inclusief plaatsing € 250 – 500
Douchevloer inclusief plaatsing € 25 – 30 per vierkante meter
Douchedeur € 200 – 600
Douchegoot € 200 – 500
Kraanwerk en douchekop inclusief installatie € 200 – 2.000

Premies en subsidies

Als 65-plusser kom je in aanmerking voor de Vlaamse aanpassingspremie. Daarmee geniet je een premie voor werken die dienen om je woning toegankelijker en veiliger te maken. Ook het verbouwen van de badkamer valt onder de aanpassingspremie.

Daarnaast kun je in veel gevallen gebruik maken van gemeentelijke of provinciale subsidies en premies. Een badkamerspecialist helpt je bij het vinden van de juiste premies!

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Stappenplan: zelf bad vervangen door inloopdouche in 1 dag

Bad vervangen door een inloopdouche? Zo ga je te werk!

Stap 1: Voorbereiding

Een goede voorbereiding kan je heel wat extra werk en kopzorgen besparen. Heb je een badkamerspecialist gevonden om de werken uit te voeren? Dan kun je enigszins besparen op arbeidskosten door een deel van de voorbereidingen zelf uit te voeren.

Voorzie een vlotte doorgang, zeker wanneer de badkamer op een verdieping ligt. Bescherm de vloer en eventuele andere badkamermeubels met beschermende folie, en sluit de hoofdkraan af. Zo vermijd je schade en lekkages.

Stap 2: Uitbreken van bad

Je kunt er ook voor kiezen om zelf het oude bad uit te breken. Dek de vloer van de badkamer en gang af om stof op te vangen. Verwijder, na het afsluiten van de hoofdkraan, de kraan van het bad. Zaag de kraan los, en demonteer.

Snijd vervolgens de kitranden weg. Draai de schroef van de afvoer los, en verwijder het rubbertje en de schroefring. Nu kun je de badoverloop verwijderen.

Met wat duw en trekwerk kun je het bad tot slot loswrikken. Vraag iemand om hulp om de badkuip op te tillen en af te voeren.

Stap 3: Leidingen verleggen, egaliseren en isoleren

In sommige gevallen kun je het aanwezige leidingwerk gewoon hergebruiken, maar vaak zullen enkele aanpassingen nodig zijn. De kranen van een bad bevinden zich doorgaans bijvoorbeeld wat lager dan de kraan van een inloopdouche. Doe beroep op een ervaren vakspecialist voor het verleggen en aanpassen van de leidingen.

Daarnaast moet de vloer voorbereid worden. In sommige gevallen wordt de vloer ook voorzien van isolatie.

Stap 4: Plaatsing inloopdouche

Vervolgens wordt de inloopdouche geïnstalleerd. Kies je voor een douchebak? Dan wordt die op de vloer geplaatst. De vloer moet daarvoor wel waterpas gemaakt worden. De douchebak is voorzien van een afvoerputje, dat aangesloten wordt op het leidingwerk.

Kies je voor een inloopdouche met douchevloer? Dan moet de vloer schuin aflopen zodat het water eenvoudig naar het afvoerputje kan stromen. Het afvoerputje of de douchegoot wordt aangesloten op het leidingwerk. Om te verzekeren dat het douchewater niet uit de douche ontsnapt, kun je de inloopdouche voorzien van een klein drempeltje en douchewanden.

Een glazen douchewand is eenvoudig te installeren. Je kunt ook kiezen voor een gemetselde douchewand. Die kun je bekleden met bijvoorbeeld wandpanelen of tegels. Een glazen deur houdt alle tocht buiten, zo blijft het in de inloopdouche lekker warm. Je kunt natuurlijk ook opteren voor een volledig open inloopdouche zonder afscheidingswand.

Stap 5: Afwerking inloopdouche

Eens de douchevloer en -wanden klaar zijn, wordt je nieuwe douche afgewerkt. Het kraanwerk wordt geïnstalleerd, de douchekop wordt aangesloten, en eventuele extra opties worden gemonteerd. Denk maar aan een handvat, een douchezitje, of extra massagestralen.

Tot slot wordt het geheel uitgetest. Als alles naar wens werkt, wordt de inloopdouche waterdicht afgewerkt met sanitaire kit

Veelgestelde vragen

Hoe verwijder je een ligbad?

+
Sluit, voor je begint, de hoofdkraan af. Bescherm de badkamer met plastic folie. Zit er een ombouw rond het bad? Dan breek je die eerst af. Demonteer vervolgens de kranen en afvoer van het bad. Eens de badkuip los zit, kun je die uitbreken en afvoeren!

Is het mogelijk een badkuip vervangen zonder breken?

+
Met het bad-in-badsysteem kun je een oude badkuip eenvoudig vervangen zonder breekwerken. Je plaatst dan een nieuwe badkuip in het oude bad.

Tussen de oude en nieuwe badkuip voorzie je een laag isolatiemateriaal. Doorgaans wordt PUR-schuim gebruikt. Zo blijft het badwater langer warm. De rand rond het nieuwe bad zal dan wel enigszins hoger zijn.

Hoeveel plaats heb je nodig in de badkamer voor een inloopdouche?

+
Een inloopdouche is doorgaans zo’n 140 op 90 centimeter groot, maar je hebt in de praktijk volledige controle over de precieze afmetingen. Je kiest dus helemaal zelf hoeveel plek de inloopdouche in beslag neemt. Een minimale breedte van 80 centimeter is aan te raden.

Wat kun je doen met een oud bad?

+
Een oude badkuip kun je eenvoudig afvoeren naar het containerpark. Kunststof baden kun je doorgaans ook gewoon meegeven met het grof vuil. Bel voor de zekerheid even de gemeente.

Wil je de badkuip op een andere manier gebruiken? Dan kun je overwegen om de badkuip in de tuin te zetten. Daar kan die dienst doen als plantenbak, vijvertje, buitenbad of kinderzwembadje!

Wil je jouw bad vervangen door een inloopdouche? Raadpleeg badkamerspecialisten in jouw buurt. 

Op zoek naar een badkamerspecialist voor je badkamerrenovatie? Vul dan snel onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes en advies op maat. Zo kun jij je goed informeren, prijzen vergelijken, en er het beste aanbod uitpikken!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw badkamer project?
2*. Welke badkamer werken wilt u laten uitvoeren?
3*. Wanneer wilt u het badkamer project opstarten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Badkamerrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Bad vervangen door inloopdouche: prijs, tips en stappenplan