Wil je een badruimte in je slaapkamer plaatsen?

Het is zeker mogelijk om een badkamer in een slaapkamer te installeren. Dit wordt vaak gedaan als een manier om de ruimte effectief te gebruiken en tegelijkertijd het comfort te verhogen. Er zijn een aantal redenen waarom iemand ervoor zou kiezen om een badkamer in een slaapkamer te installeren, zoals een verhoogd gevoel van privacy en comfort, ruimtebesparing of omdat een badkamer in je slaapkamer er gewoonweg goed uitziet.

Het is wel belangrijk om rekening te houden met de technische aspecten, zoals afvoer, waterleidingen (sanitair), ventilatie en isolatie. Het is aanbevolen om een professioneel aannemer of architect te raadplegen alvorens te beslissen om een badkamer in een slaapkamer te installeren.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier je offertes!

Hoe noem je een slaapkamer die grenst aan een badkamer?

Een slaapkamer die grenst aan een badkamer wordt vaak een “ensuite” of “ensuite bedroom” genoemd. “Ensuite” is een Franse term die letterlijk “in suite” betekent. Dit suggereert dat de slaapkamer en badkamer deel uitmaken van dezelfde ruimte of suite.

Simpelweg is een ensuite badkamer dus niets meer dan een badkamer die aan een andere kamer in het huis grenst. Hierbij gaat het meestal om een slaapkamer, maar je ensuite badkamer kan ook grenzen aan een zolderkamer of inloopkast.

Slaapkamer met ensuite badkamer

Hoe creëer je een ensuite badkamer?

We hebben hierbij een kort overzicht opgesteld over hoe de installatie van een badkamer in een slaapkamer meestal te werk gaat. Het is belangrijk om te onthouden dat de specifieke stappen en vereisten kunnen variëren afhankelijk van de grootte en complexiteit van jouw project. Algemeen gezien pak je je renovatie best op volgende manier aan:

  1. Plan het project: werk met een architect of aannemer om het ontwerp van de badkamer te plannen en de technische aspecten te overwegen, zoals afvoer, waterleidingen, ventilatie en isolatie.
  2. Verwijder de bestaande vloer- en wandafwerking
  3. Voer de benodigde constructie- en plumbingwerkzaamheden uit: zoals het aanbrengen van een afvoer, het installeren van waterleidingen en het aanbrengen van ventilatie.
  4. Installeer de badkamermeubels: zoals een toilet, wastafel en badkuip of douche.
  5. Voer de afwerking uit: zoals het aanbrengen van tegels, het aanbrengen van een vloerbedekking of houten vloer en het verven of behangen van de wanden.
  6. Voer eindinspectie uit: laat een professioneel de badkamer inspecteren om ervoor te zorgen dat alles correct is geïnstalleerd en dat er geen lekkages of andere problemen zijn.
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Hou rekening met volgende aandachtspunten

Wanneer je een badkamer in je slaapkamer wil installeren, hou je best met enkele punten zeker rekening, zodat je later geen problemen met je ensuite badkamer ondervind.

De oppervlakte

Het is belangrijk om te overwegen hoeveel ruimte je beschikbaar hebt voor de ensuite badkamer. Je kan een architect of aannemer raadplegen om te bepalen hoeveel ruimte je nodig hebt voor de badkamermeubels en hoeveel ruimte je nog over heeft voor andere functies zoals een bed of een kledingkast.

Voor een badkamer en een slaapkamer in dezelfde ruimte te organiseren heb je best minstens 25 m² nodig. Hierbij geldt wel dat hoe meer ruimte je beschikbaar hebt, hoe meer mogelijkheden er voor de ruimte bestaan.

De indeling

Het is ook noodzakelijk om te overwegen hoe de badkamer in de slaapkamer zal worden geplaatst. Er zijn namelijk meerdere mogelijkheden waarbij je kan kiezen om alles open te laten of om toch voor afsluitmogelijkheden te kiezen.

Er wordt vaak ook gekozen om de inloopkast tussen de slaapkamer en de badkamer te installeren. Dit bied een buffer voor geluid en verlichting, waardoor dit geen onlogisch idee is.

Er zijn natuurlijk heel wat mogelijkheden voor de indeling van je badkamer in je slaapkamer, je persoonlijke voorkeur is hier dan ook bepalend in de keuze van je indeling.

De materiaalkeuze

Bij de materiaalkeuze moet je vooral rekening houden met de vochtbestendigheid. Dit is vooral belangrijk voor de vloer– en wandafwerkingen. Goede opties voor vloeren zijn tegels of vinyl, terwijl geverfde muren of betegelde muren best voor de wanden geschikt zijn.

Jouw privacy

Het is ook belangrijk om te overwegen hoe de badkamer in de slaapkamer zal worden geplaatst. Als je toch zou willen de privacy verhogen, is er altijd de mogelijkheid om een scheidingswand, schuifdeuren, een gordijn of een scherm te plaatsen tussen de badkamer en de slaapkamer.

Ramen en deuren

Ook over de plaatsing van ramen moet je goed nadenken. Het is dan ook belangrijk om te overwegen of er genoeg ventilatie en licht in de badkamer zal zijn. Als er geen ramen of deuren zijn, zou het installeren van een ventilator of raamkozijn een goede oplossing zijn.

De verwarming

Er kan wel wat twijfel ontstaan rond de verwarming, aangezien de ideale temperatuur van je slaapkamer rond de 18°C bedraagt. Terwijl het veel aangenamer is om een warme badkamer te hebben, waarvan de temperatuur rond de 22°C bedraagt.

Deze uitdaging is echter op te lossen door middel van vloerverwarming, wandverwarming of een extra radiator in de badkamer. Wanneer je de lussen van de vloer- of wandverwarming in de badkamer dichter op elkaar legt dan in de slaapkamer kan je er zo namelijk voor zorgen dat je badkamer aangenaam warm wordt.  

De ventilatie

Je kan je ruimte makkelijk ventileren door een raam in de badkamer open te zetten. Ook ventilatieroosters kunnen ervoor zorgen dat de vochtige lucht kan ontsnappen. Tenslotte kan er ook een ventilatiesysteem geïnstalleerd worden. Dit heeft als voordeel dat er geen koude lucht in de ruimte binnenkomt. Aan de andere kant moet er wel een relatief uitgebreid ventilatiesysteem worden geïnstalleerd in je woning.

De verlichting

Op vlak van verlichting is het vooral belangrijk om goed na te denken welke functies je van de verlichting in je badkamer en je slaapkamer verwacht. Er bestaan tegenwoordig namelijk veel mogelijkheden om bijvoorbeeld sfeerverlichting in je slaapkamer of oriëntatieverlichting in de muur of in de kast te installeren. Een dimlicht in de badkamer installeren is vaak ook een goed idee, aangezien je ‘s ochtends misschien geen al te fel licht wilt hebben, maar je dit wel nodig hebt voor het opdoen van make-up bijvoorbeeld.

Badkamer in slaapkamer met glazen scheidingswand

De voordelen en nadelen van een badkamer en slaapkamer in één ruimte

Een badkamer en slaapkamer in één, het lijkt wel het toppunt van comfort en efficiëntie. Het idee om deze twee belangrijke ruimtes te integreren in één geheel lijkt misschien aantrekkelijk, maar wat zijn precies de voordelen en de nadelen van deze oplossing?

Voordelen

Een badkamer in je slaapkamer is nieuw en anders, het is dan ook een steeds populairder wordend concept. Behalve dat een ensuite badkamer een leuke trend is, zijn er nog heel wat andere voordelen:

  • Ruimtebesparing: een combinatie van een slaapkamer en een badkamer kan helpen bij het besparen van ruimte in huis. Een open badkamer kan ook voor een vergroot ruimtegevoel zorgen. Dit is vooral nuttig voor kleinere huizen of appartementen.
  • Gemak en comfort: het hebben van een badkamer in de slaapkamer kan de ochtendroutine vereenvoudigen.
  • Creatief ontwerp: een open badkamer kan voor meer mogelijkheden voor ontwerpers zorgen en dat levert vaak mooie creaties. Over het algemeen heeft een ensuite badkamer meestal meer ruimte, licht en comfort dan een normale badkamer.

Nadelen

Op lange termijn kunnen echter ook wat nadelen optreden wanneer je je badkamer in je slaapkamer installeert:

  • Vochtproblemen: wanneer er geen goede ventilatie aanwezig is, kan het hebben van een badkamer in een slaapkamer leiden tot vochtproblemen.
  • Privacy: zeker wanneer je maar één badkamer in huis hebt kan een ensuite badkamer tot privacyproblemen leiden. Er zijn hier wel mogelijke oplossingen voor, zoals het installeren van een scheidingswand.
  • Slechte isolatie: wanneer je een ensuite badkamer installeert is het nog belangrijker dat de ruimte goed geïsoleerd is. Wanneer er problemen met de isolatie zouden zijn, kan dit leiden tot warmte en geluidsoverdracht.
  • Verkoop: een slaapkamer met badkamer is niet voor iedereen en kan moeilijker te verkopen zijn dan een traditionele slaapkamer. Door één ruimte te maken van je slaapkamer en je badkamer, telt je woning ook een kamer minder, wat mogelijks gevolgen kan hebben op de waardebepaling van je huis.
  • Maak van slaapkamer en badkamer één kamer en je huis telt een kamer minder. Dat kan een invloed hebben op de waardebepaling van je huis.

Het is dus belangrijk om deze voor- en nadelen in overweging te nemen voordat je besluit om een slaapkamer in jouw badkamer te installeren. Het is ook aangeraden om een architect of aannemer te raadplegen om te bepalen of deze oplossing geschikt is voor jouw huis.

ensuite bedroom

Meer info nodig over ensuite? Vraag advies en ontvang gratis offertes

Voor de installatie van een badkamer in een slaapkamer doe je best beroep op ervaren specialisten. Met een specialist onder de arm bereik je het best de ensuite badkamer waarvan je droomt.

Op zoek naar een ervaren vakman? Vul dan snel onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes en advies op maat van specialisten. Zo maak je een geïnformeerde keuze, en vind je de beste oplossing voor jouw project!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw badkamer project?
2*. Welke badkamer werken wilt u laten uitvoeren?
3*. Wanneer wilt u het badkamer project opstarten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Is een bad plaatsen in de slaapkamer mogelijk?

+
Een badkamer in de slaapkamer realiseren is zeker mogelijk. Om vochtproblemen te voorkomen is het belangrijk rekening te houden met de tips uit dit artikel. Het is ook aangewezen de hulp van een ervaren specialist in te schakelen om de ensuite badkamer van je dromen te realiseren.

Kun je overal in huis een badkamer maken?

+
De beste plek voor een nieuwe badkamer is de plaats van de oude badkamer omdat de leidingen daar al aanwezig zijn. Het is mogelijk om de badkamer ergens anders te zetten. Het is raadzaam om een plaats te kiezen waar leidingen en aansluitingen in de buurt zijn.

Wat kost leidingen verleggen in de badkamer?

+
Gemiddeld kost leidingen verleggen tussen de 400 en 800 euro.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Badkamer in slaapkamer: advies en tips