Praktische tips om je badkamer in te richten

Hoe je een badkamer best inricht bij of na het renoveren, is natuurlijk afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren. Je kunt daarbij wel enigszins beperkt zijn door de beschikbare ruimte. De twee belangrijkste aandachtspunten bij het inrichten van je badkamer zijn dan ook:

 1. De beschikbare ruimte optimaal benutten.
 2. De badkamer optisch ruimer maken.

Hoe ga je best te werk?

Tip 1: hoe maak je een badkamer gezellig? Schets je ideale badkamer, maak een 3D ontwerp, of werk met een moodboard

Gezellig is een subjectief begrip, en is dus voor iedereen een beetje anders. Hoe bepaal je wat voor jou een gezellige badkamer is? Om te vermijden dat je de badkamer volledig inricht om vervolgens toch niet tevreden te zijn met het resultaat, kun je volgende technieken overwegen:

 • Schets je badkamer. Maak een grafisch overzicht van de beschikbare ruimte, de (aanwezige) badkamermeubels, en speel op papier met de mogelijke inrichting.
 • 3D Badkamerplanner. Niet zo grafisch aangelegd? Online zijn allerlei 3D tools beschikbaar waarmee je de badkamer tot in de kleinste details kunt ontwerpen.
 • Moodboard. Geen idee welke kant je uit wilt? Verzamel dan foto’s van badkamers die je inspireren. Breng ze aan op je moodboard, en ga op zoek naar overeenkomsten. Wat voor bad ligt je, geef je de voorkeur aan grote of kleine tegels, wil je een klassiekere of net een hedendaagse badkamer?

Tip 2: Badkamer ontwerpen: lichte, heldere en neutrale kleuren

Voor je begint met de inrichting van je badkamer, sta je best stil bij de kleurkeuze. De kleuren van de muren, het plafond of de vloer, en de sanitaire voorzieningen beïnvloeden niet enkel de uitstraling maar ook de ruimtelijkheid van je badkamer. 

De beste badkamerkleuren zijn…

 • Licht, om het aanwezige licht beter te verdelen.
 • Helder, om de ruimte optisch te vergroten.
 • Neutraal, zodat je niet snel op de kleuren uitgekeken raakt. Met een tijdloos karakter kun je achteraf nog allerlei kanten op met accessoires.

Tip 3: Natuurlijke lichtinval of voldoende verlichting voor badkamer zonder raam

Licht draagt bij aan het ruimtegevoel in de badkamer. Een combinatie van natuurlijke en kunstmatige lichtbronnen is ideaal. Zowel hoofd-, taak- als sfeerverlichting zijn belangrijk in de badkamer.

 • Hoofdverlichting. Idealiter is dat het natuurlijke daglicht dat binnenkomt door de badkamerramen. Geen raam in de badkamer? Voorzie dan verschillende lichtbronnen ter compensatie.
 • Taakverlichting. Denk maar aan de verlichting rond je spiegel, of in de douche.
 • Sfeerverlichting. Daar kun je creatief mee omspringen. Denk aan lichtjes in gezellige kleuren, of houd het minimalistisch.

Tip: Net als heldere kleuren op de badkamerwanden dragen spiegels bij aan het verspreiden van licht. Bovendien zorgen spiegels voor een extra ruimtelijk effect.

Tip 4: Interieur badkamer: voorzie slimme opbergsystemen

Ga spitsvondig om met de beperkte ruimte waar je in de meeste badkamers over beschikt. Rondslingerende spullen zorgen voor een optische verkleining van de badkamer. Door voldoende opbergruimte te voorzien, breng je rust in de badkamer.

Tip: Ook waar je de opbergsystemen plaatst, is van belang. Werk met de opbergsystemen zoveel mogelijk in de hoogte. Zet tegelijk niet alle beschikbare ruimte vol met opbergkasten om het ruime gevoel te bewaren.

Tip 5: Badkamer design: verhoog het ruimtegevoel met een glazen douche

Transparantie is een vernuftige techniek om de ruimte optisch te vergroten. Een douche met glazen wanden onderbreekt de badkamer niet. Daarom is zo’n glazen muur een meer geschikte optie dan een donkere scheidingswand.

Tip 6: Mooie en praktische badkamer met zwevende badkamermeubels

Ook door de vloer vrij te laten, wordt je badkamer optisch groter. Zwevende badkamermeubels dragen op die manier bij aan het ruimtelijke gevoel. Denk maar aan een zwevend toilet en hangkasten.

Let hier opnieuw op dat je niet alle beschikbare wandruimte opvult. Voor je het weet, voelt de badkamer weer druk en benauwd aan.

Vraag offertes op maat

Tip 7: Hoe kun je een badkamer decoreren? Tijdloze materialen en sobere kleuren + trendy eyecatchers

Eens je beslissingen genomen hebt over de grote oppervlakken in de badkamer (de muren, de vloeren, het plafond, de badkamerkasten, enzovoort), kun je stilstaan bij de badkameraccessoires.

Met een thema voor je badkamer is decoreren net dat beetje gemakkelijker. Je kunt werken met een combinatie van een (klein) decoratief meubel, fotoprints, plantjes en andere leuke accessoires. 

Houd het sober, zodat je al die optische ruimte die je gecreëerd hebt niet verkleind. Voeg niet zomaar een element toe omdat het kan of past.

Tip 8: Hoe minder, hoe rustiger: less is more

Hoe groot of klein je badkamer ook is, een overdaad aan spullen doorbreekt de rust. Hoe meer spullen een ruimte bevat, hoe drukker het gevoel wanneer je de ruimte binnenkomt. 

Wie graag tot rust komt in de badkamer, beperkt dus best het aantal decoratieobjecten. Maak zo handig mogelijk gebruik van de aanwezige opbergruimte.

Tip: Voorzie goede ventilatie in je badkamer! Vochtige lucht de badkamer niet kan verlaten, zorgt al snel voor een bedrukkend gevoel. Een constante hoge luchtvochtigheid verhoogt bovendien het risico op schimmel en vochtproblemen.

Badkamer inrichten

Hoe kun je een kleine badkamer het beste inrichten en indelen? Compacte oplossingen!

Is je badkamer eerder klein? Dan moet je bij het indelen van de badkamer een paar praktische keuzes maken.

Welke sanitaire voorzieningen en badkamermeubels zijn bijvoorbeeld echt nodig? Een bad dat je zelden gebruikt, neemt misschien onnodig veel plek in. Indien mogelijk kun je een toilet of handdoekenkast ook buiten de badkamer plaatsen. 

Met deze praktische tips kun je ook een kleine badkamer ruimtelijk en gezellig inrichten:

 • Werk in de hoogte. Heel handig om ruimte te besparen. Een handdoekradiator of kolomkast neemt bijvoorbeeld niet meer plek in dan nodig.
 • Overdrijf niet met opbergruimte. Bewaar enkel het noodzakelijke in je badkamer.
 • Inloopdouche. Een inloopdouche met glazen wand onderbreekt de beperkte ruimte niet.
 • Laat voldoende ruimte vrij. Je bent in zo’n kleine ruimte misschien geneigd om elk beschikbaar oppervlak optimaal te benutten. Opzettelijk ruimtes open laten kan echter enorm bijdragen aan het ruimtelijke gevoel van de badkamer.
Kleine badkamer
Op zoek naar een specialist?Vraag hier offertes en advies!

Wat kost een kleine of grote badkamer inrichten?

Een nieuwe badkamer kost gemiddeld 3.500 tot 25.000 euro. Vanwaar dat grote verschil? De prijs voor een nieuwe badkamer is afhankelijk van een heleboel factoren.

 • Hoe ingrijpend is je badkamerrenovatie? Vervang je enkel wand- en/of vloerbekleding, of laat je nieuw sanitair installeren?
 • Hoe groot is je badkamer?
 • Welke materialen gebruik je?
 • Wat is de vraagprijs van de aannemer? Of voer je de werken zelf uit?

Onderstaand schema geeft je een handig overzicht van wat mogelijk is met welk budget.

BudgetMogelijkheden badkamerrenovatie
€ 3.500 – 7.000Kleine, basic badkamer. Nieuwe, budgetvriendelijke vloer- en wandbekleding, 1 standaard douchecabine of bad, wastafel en toilet.
€ 7.500 – 12.500Gemiddelde badkamer. Meer kwalitatieve vloer- en wandbekleding. Dubbele wastafel, toilet, bad en inloopdouche of meer luxe douchecabine. Mogelijkheid tot spelen met budget: bijvoorbeeld investeren in meer luxe wandbekleding, zonder nieuw toilet.
€ 12.500 – 25.000Badkamer op maat, met luxe sanitaire voorzieningen, wand- en vloerbekleding van hoge kwaliteit, en optie tot extra’s zoals bijvoorbeeld een whirlpool.

Nieuwe of bestaande badkamer zo goedkoop mogelijk inrichten? Offertes vergelijken loont

Een badkamerspecialist staat je niet enkel bij in de uitvoering van je project, maar kan je ook gericht adviseren over je mogelijkheden. Op zoek naar een specialist in jouw omgeving, of nood aan advies op maat? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes en advies van specialisten. Zo vind je in een handomdraai de beste oplossing voor jouw badkamerrenovatie!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw badkamer project?
2*. Welke badkamer werken wilt u laten uitvoeren?
3*. Wanneer wilt u het badkamer project opstarten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Badkamerrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Badkamer inrichten: handige tips en inspiratie