Welke wandbekleding voor de badkamer kiezen bij een badkamerrenovatie? [Overzicht soorten]

Op zoek naar wandbekleding voor jouw badkamer? Ontdek hier enkele interessante opties.

houten wandpanelen

1. (Vloer en) wandbekleding badkamer: wandtegels

Hoewel er tegenwoordig heel wat meer opties zijn voor het bekleden van je badkamerwanden, blijven tegels een geliefde klassieker. Tegels worden doorgaans vervaardigd uit geglazuurd keramiek en zijn daardoor vochtbestendig.

Ze zijn beschikbaar in heel wat stijlen: je kunt kiezen uit verschillende kleuren, formaten en patronen. Net omdat ze in zoveel verschillende vormen en maten beschikbaar zijn, lopen de prijzen voor tegels sterk uiteen. Zo is er voor elk budget een ruim, interessant aanbod.

Let wel: Zorg voor een goede ondergrond voor het bevestigen van de tegels. Gebruik bij het plaatsen van wandtegels in de badkamer een waterbestendig voegmiddel. Zo vermijd je problemen met doorsijpelend vocht. Na een correcte plaatsing zijn de tegels erg onderhoudsvriendelijk. 

2. Mozaïek wandbekleding badkamer muur

Ook mozaïektegels bestaan doorgaans uit geglazuurd keramiek. De tegels zijn klein, wat maakt dat de plaatsing moeizamer verloopt en je meer voegmateriaal nodig hebt. Let ook bij deze tegels op het soort voegmateriaal. Door al die kleine voegen vergt een badkamerwand met mozaïek ook aanzienlijk meer onderhoud.

Het resultaat? Dat mag er zeker zijn. Wandbekleding in mozaïek geeft je badkamer een unieke uitstraling. Of je nu kiest voor een volledige mozaïekwand, of mozaïekaccenten: je badkamer wordt een echte blikvanger.

De tegels zijn beschikbaar in allerlei uitvoeringen en kleuren, en ook bij het plaatsen van wandbekleding in mozaïek zijn de opties eindeloos. 

3. Hout, acryl, kunststof: wandpanelen en platen op de badkamer wand

Een stuk moderner, maar goed op weg om een nieuwe klassieker te worden wat badkamer wandbekleding betreft: wandplaten en wandpanelen. Ze zijn beschikbaar in allerlei materialen, van hout tot acryl, pvc, waterdichte kunststof of veiligheidsglas.

Ook wat de kleuren en formaten van de panelen betreft heb je heel wat keuze. De prijzen lopen daardoor ook nogal uiteen.

De panelen en platen worden naadloos aan elkaar gelijmd, waardoor het onderhoud een eitje is. Geen voegen poetsen dus! Ontzettend hygiënisch, maar wanneer er veel kalk in het water zit, moet je de platen wel regelmatig reinigen om kalkafzetting te voorkomen.

Platen en panelen worden voornamelijk gebruikt om de wanden van een douche te bekleden, maar zijn ruim toepasbaar. Het plaatsen verloopt vlot en is eenvoudig, wat de kosten enigszins kan drukken. 

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier offertes en advies!

4. Goedkoop maar kwalitatief: waterafstotende verf of waterdicht behang als wandbekleding badkamer

Voor badkamerwanden die niet rechtstreeks in contact komen met water is waterafstotende verf of waterdicht behang een interessante optie. Deze soort wandbekleding is niet bestand tegen de regelmatige blootstelling aan water en hoge temperaturen.

In principe is het mogelijk om normale verf of normaal behangpapier te gebruiken, maar in een vochtige ruimte als een badkamer is dat zeker niet aan te raden. Beschik je bovendien niet over een degelijk ventilatiesysteem? Dan mag je er op rekenen dat de verf mettertijd afbladdert of het behangpapier loskomt.

Met waterafstotende verf heb je ontzettend veel mogelijkheden. Breng zelf een interessant patroon aan, leg verrassende accenten, of kies voor een opvallende kleur. Ga je voor behangpapier, dan heb je de keuze uit heel wat patronen, kleuren en uitvoeringen.

Het aanbod is groot, en het materiaal is erg budgetvriendelijk. Ben je het behang of de verf beu gezien? Dan is het slechts een kleine moeite (met een geringe kost) om de wanden van een nieuwe laag verf of nieuw behangpapier te voorzien.

5. Alternatieve wandbekleding voor de badkamer: Tadelakt

Tadelakt is een eeuwenoude, Marokkaanse techniek. Het materiaal is milieuvriendelijk en ontzettend waterbestendig. Het is een soort glanspleister vervaardigd uit natuurlijke hydraatkalk en beschikbaar in allerlei kleuren.

Het bekleden met tadelakt is complex en laat je over aan een specialist, waardoor de prijzen nogal kunnen oplopen. Eens geplaatst vereist tadelakt ook zorgvuldig onderhoud.

6. Wandbekleding badkamer zonder voegen: polybeton of gepolierd beton

Gepolierd beton of polybeton kom je nog steeds vooral buitenshuis tegen. Wie die industriële look graag meeneemt naar binnen, kan een badkamer uit gepolierd beton overwegen. Het materiaal is verrassend onderhoudsvriendelijk,

Je geniet van een ruime keuze aan kleuren, en een strak resultaat

7. Pure luxe: marmer op de wanden van je badkamer

In een echt chique badkamer mag marmer niet ontbreken. Onderhoudsvriendelijk, luxueus en tegenwoordig weer steeds vaker terug te vinden in moderne interieurs. Het nadeel? Marmer is nogal prijzig.

Wat kosten wandpanelen en andere wandbekleding? Prijzen wandbekleding badkamer

Hoeveel kost het laten bekleden van de badkamerwanden? Voor een badkamer met een muuroppervlak van 10 vierkante meter mag je rekenen op een prijs van 100 tot 1.700 euro. De prijzen per vierkante meter schommelen tussen de 10 en 170 euro, maar kunnen verder oplopen.

Wat bepaalt de eigenlijke prijs?

  • Type wandbekleding.
  • Wandoppervlakte badkamer.
  • Complexiteit van de werken (denk aan hoekjes, maar ook aan het gebruik van speciaal vulmiddel voor tegels).
  • Voer je de werken zelf uit, of kies je voor een vakman?

Een overzicht van de prijzen per soort wandbekleding.

Type wandbekleding Richtprijs per vierkante meter
Tegels € 35 – 40 inclusief plaatsing
Mozaïek  € 20 – 40 exclusief plaatsing en voegmiddel
Platen en panelen Vraag offertes op maat
Tadelakt Vanaf € 170 inclusief plaatsing door specialist
Verf € 25 – 40
Behang Vraag offertes op maat
Gepolierd beton Vraag offertes op maat
Marmer Vraag offertes op maat
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Aandachtspunten bij het kiezen van wandbekleding

Waar moet je absoluut op letten bij het kiezen van wandbekleding voor de badkamer?

  • Waterdichtheid. Aandachtspunt nummer 1: een vochtige ruimte als een badkamer vereist waterbestendige materialen.
  • Onderhoud. Zie je het zitten om bijvoorbeeld de voegen tussen een mozaïek schoon te maken, of kies je liever voor wandplaten uit veiligheidsglas? 
  • Vervangbaar. Waterdichte verf overschilder je, maar een tegelwand vervangen kost al wat meer werk.
  • Ruimte. Donkere kleuren en kleine tegels, zeker in combinatie met weinig natuurlijk licht, maken een badkamer optisch kleiner. Tegels en panelen van een groot formaat geven een ruimer gevoel in de badkamer.
  • Kleurgebruik. Ga je voor tijdloos en neutraal wit, beige of bruin, of kies je voor meer opvallende kleuren als oranje, felblauw of rood?
moderne wandpanelen

Wandbekleding voor de badkamer kopen: vergelijk gratis offertes

Met een vakman geniet je steeds van het beste resultaat. Vul onderstaand formulier in, en ontvang gratis en volledig vrijblijvende offertes, informatie, en advies op maat. Zo vind je gegarandeerd de beste oplossing voor jouw renovatieproject!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw badkamer project?
2*. Welke badkamer werken wilt u laten uitvoeren?
3*. Wanneer wilt u het badkamer project opstarten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Badkamerrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Wandbekleding badkamer kopen? Soorten en inspiratie