Kun je een bad op je zolder plaatsen?

Eerst en vooral is het nodig om te bepalen of een bad op zolder mogelijk is. Een badkamer bestaat meestal uit zowel een douche/bad alsook een toilet en opbergmeubels, waardoor het draagvermogen van de vloer en de omtrek van de ruimte in rekening moeten worden gehouden.

Hoe krijg je warm water op zolder?

Om warm water op zolder te krijgen dien je een aansluiting te maken op de bestaande cv-ketel of kan je kiezen tussen een cv-ketel op zolder te plaatsen, een zonneboiler of een elektrische boiler. Controleer of je gekozen toestel voldoende vermogen heeft om de zolderruimte te bereiken.

badkamer zolder

Wat kost een badkamer op de zolder?

De totaalprijs van een badkamer op de zolder is moeilijk te bepalen aangezien dit van allerlei factoren afhangt: de grootte van de ruimte, de aard van de afwerking, de gebruikte materialen, installatiekosten, enz.

Om een precies stappenplan te bekomen dat rekening houdt met jouw individuele wensen en budget, raden we daarom aan om vrijblijvend advies en gratis offertes aan te vragen bij erkende vakmannen.

Een deskundige heeft via zijn expertise vaak beter inzicht op de mogelijkheden van je zolder en welke werken (inclusief de kosten) noodzakelijk zijn.

Voor je begint met het plaatsen of renoveren van de badkamer, ga je best ook na of je aanspraak kan doen op premies van de Vlaamse overheid. De Vlaamse renovatiepremie, de Vlaamse verbeteringspremie en Vlaamse aanpassingspremie kunnen de kosten drukken en in sommige gevallen kan je ook renoveren tegen een verlaagd btw-tarief van 6%.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Bad plaatsen op de zolder: 10 tips

Hier geven we je alvast 10 tips om zelf uit te maken of je zolder geschikt is als badkamer.

Tip 1: Controleer of je een badkamer op zolder kunt maken

Eerst en vooral dien je na te gaan of de ruimte gerenoveerd kan worden tot badkamer. Kijk na of het draagvermogen van je vloer voldoende is, zodat je zeker bent dat het een toilet, douche, wastafels en ander meubilair kan weerstaan. Ga ook na of de ruimte groot genoeg is en of je er voldoende rechtop in kan staan.

Tip 2: Controleer de staat van je dak

Het is heel belangrijk om voor het bouwproces van je badkamer een grondige dakinspectie uit te laten voeren. Hier geven we alvast een korte checklist mee:

  • Wat is de staat van het constructiehout en gebinte? Heb je last van rot hout of houtworm?
  • Hoe zien de goten en het zinkwerk eruit?
  • Is er dakisolatie en/of dampschermen?
  • Wat is de staat van de dakbedekking?
  • Wat is de staat van de dakvensters en/of dakkapellen?
  • Hoe is de ventilatie op zolder? Zijn er vochtproblemen?
  • Is er asbest aanwezig?
  • Zijn de schouwmantels, indien aanwezig, nog in goede staat?

Tip 3: Haalbaarheid van je budget

Zoals je kan zien, zijn er heel wat praktische zaken waar je rekening mee moet houden voor een badkamer in de zolder. De totaalprijs hangt van allerlei factoren af, maar voor een kleine badkamer reken je al snel op een prijs van € 5000 en een grotere ruimte loopt meestal op tussen de € 8000 – € 10.000.

Tip 4: Rekening houden met je leidingen

In elke badkamer heb je waterleidingen nodig voor de douche en de wastafel, een riool- en afvoerpijp voor het toilet en algemene waterafvoer. Voor een badkamer op zolder dien je meestal ook extra leidingen aan te leggen. Houd hiervoor best rekening met de standleiding en de waterdruk.

De standleiding loop van het toilet op de onderverdieping recht naar boven. Je kan deze leiding laten splitsen, maar eenvoudiger is om ze recht naar boven te laten doorlopen en het toilet op zolder ernaast te plaatsen. Andere waterleidingen voor de douche of de wastafels kunnen wel gemakkelijk omgelegd worden onder de vloer.

De waterdruk verlaagt hoe hoger je in de woning bent. Indien de waterdruk te laag is op zolder kan je kiezen om een hydrofoorinstallatie te plaatsen die de druk stabiliseert.

leidingen badkamer

Tip 5: De ruimte optimaal benutten (slimme indeling)

Buiten het toilet dat ideaal naast de standleiding wordt geïnstalleerd, zijn er ook nog andere tips om optimaal gebruik te maken van de schuine wanden:  

Als je voor een bad kiest, plaats je deze best onder de schuine wand en deels in de vloer. Onder de schuine wand kan je ook lage kastjes plaatsen of het toilet indien de standleiding daar ligt.

Indien je liever een douche wilt, kan je deze samen met de wastafel(s) onder het hoogste punt van de ruimte installeren. Dit is meestal in het midden van de zolder en tegen de muur. Je kan ook kastjes en badkamermeubels op maat laten maken zodat deze volledig aangepast zijn aan jouw zolder en je weinig plaatsverlies hebt.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier vrijblijvende offertes aan!

Tip 6: Creëer ruimte en licht (dakraam of dakkapel installeren)

Er zijn verschillende manieren om ruimte en licht te creëren in je zolder. Als je elektriciteit hebt aangelegd voor de verlichting en stopcontacten, kies je best voor lampen die tegen vocht en condens kunnen. In de douche en/of rond het bad koop je best lampen met een IP-waarde van minstens 45, terwijl de rest van de badkamerlampen volstaan met een IP-waarde van 21.

Wil je ook natuurlijk licht binnenkrijgen voor een gezellige en open sfeer?

Dat kan je doen door een dakraam of dakkapel te plaatsen. Zo krijg je bovendien niet enkel meer licht, maar creëer je ook extra plaats. Vergeet op je nieuwe ramen ook geen zonwering te plaatsen via een rol-of schuifgordijn voor de nodige privacy.

Tip 7: Isoleer je zolder

De meeste warmte in huis gaat verloren via het dak. Als je de badkamer in de zolder plaatst, is het daarom belangrijk om het dak goed te isoleren. Bij een schuin of hellend dak, heb je de keuze om ofwel langs binnen of langs buiten te isoleren.

Een isolatie langs buiten is duurder (€ 40 – 60 per m2), omdat de bestaande dakbedekking vervangen wordt door een nieuwe afwerkingslaag. Als je de kosten wil beperken, kies je beter voor dakisolatie langs binnen (€ 20 – 50 per m2).

Tip 8: Verwarm je zolder

Je wil natuurlijk graag ontspannen in een warme badkamer en hiervoor is het belangrijk dat de opwarmtijd van je zolder zo kort mogelijk is. Je kan je badkamer verwarmen via hoofdverwarming of bijverwarming.

Hoofdverwarming vindt je in badkamers voornamelijk terug als vloerverwarming, (handdoek) radiatoren en wandverwarming om de temperatuur op peil te houden.

Hoewel dit de belangrijkste verwarming is, kiezen heel wat mensen voor een combinatie met bijverwarming. Dit zijn decentrale verwarmingstoestellen die de badkamer temperatuur snel kunnen doen verhogen. De populairste modellen zijn hiervoor elektrische verwarmingstoestellen en infraroodverwarming.  

badkamer verwarming

Tip 9: Voorzie ventilatie in je zolder

In elke badkamer is ventilatie enorm belangrijk zodat het vocht kan ontsnappen en je problemen zoals schimmels kan vermijden.

Afhankelijk van je budget kan je kiezen voor een simpele badkamerventilator of een mechanisch ventilatiesysteem. De badkamerventilator is een goedkope en snelle keuze om je badkamer te verluchten, maar is gevoelig aan de seizoenen. In de zomer, kan warme lucht gemakkelijk binnendringen, terwijl de koude lucht in de winter de badkamer snel doet afkoelen.

Als je zuiniger wil zijn met je energie, kan je beter kiezen voor een mechanisch systeem die de toevoer en afvoer van lucht deels of volledig mechanisch bepaalt. Hieronder geven we de drie soorten mechanische systemen weer met hun richtprijzen:

VentilatiesysteemType afvoer Richtprijs (per debiet van 350m3/H incl. plaatsing)
Ventilatiesysteem B  Mechanische toevoer en natuurlijke afvoerCirca. € 2800
Ventilatiesysteem CNatuurlijke toevoer en mechanische afvoerCirca. € 3000 – 3500
Ventilatiesysteem DMechanische toevoer enn mechanische afvoer, incl. warmterecuperatieCirca. € 5500 – 7000

Indien je geïnteresseerd bent in een mechanisch ventilatiesysteem, raden we zeker aan om ook vrijblijvende offertes en advies aan te vragen bij erkende badkamerinstallateurs. Zij kunnen met zekerheid een aangepaste prijs opstellen.

Tip 10: Maak je badkamer toegankelijk (via zoldertrap)

In principe heb je de keuze tussen een uitschuifbaar of vaste zoldertrap, maar aangezien je de badkamer regelmatig gebruikt, raden we vooral de vaste zoldertrap aan.

In tegenstelling tot een uitschuifbaar model, zijn vaste zoldertrappen een stuk stabieler en veiliger om op en af te gaan. Ze zijn vaak iets breder en hebben ook een trapleuning.

Waarop letten bij het kiezen van een badkamerinstallateur?

Als je op zoek bent naar een badkamerinstallateur is het belangrijk om op tijd te beginnen met zoeken. Het is altijd handig om even na te vragen bij vrienden en familie of zij al eerder met een badkamer installatiebedrijf hebben gewerkt.

Kijk ook na of de installateur verzekerd is bij een keurmerk zoals SWK of Bouwgarant. Deze keurmerken garanderen dat een aangesloten aannemer de renovatie overneemt als jouw installateur failliet gaat.

Grootste voordeel van een badkamerinstallateur

Zoals we hier hebben weergegeven, zijn er heel wat zaken waar je rekening dient mee te houden wanneer je een badkamer in de zolder wil plaatsen. Je moet niet alleen denken aan de indeling van je meubilair, maar ook aan de isolatie, elektriciteit, leidingen en ventilatiesystemen, enz. Hierdoor kunnen de kosten al snel oplopen.

Het voordeel van een badkamerinstallateur is dat hij al deze verschillende aspecten in een concreet stappenplan kan plaatsen en die toepast op jouw ruimte, wensen en budget. Ook is hij jouw aanspreekpunt voor vragen en opmerkingen tijdens het bouwproces en kan je zeker zijn dat alles grondig en (kost-)efficient verloopt.

Kun je zelf een badkamer installeren op de zolder?

Als je kosten wil drukken kan je ervoor kiezen om de badkamer zelf te installeren. Begin altijd met een plattegrond en planning te maken van de ruimte. Sloopwerk kan je ook zelf doen, maar je kan ook kiezen om bepaalde werkzaamheden over te laten aan vakmensen en zo tot je ideale badkamer te bekomen.

Op zoek naar ideeën voor je badkamer? Laat je inspireren door onze ontwerpen

badkamer plaatsen op de zolder
Stijlvolle zolder badkamer.
badkamer installeren op de zolder
Charmante en open zolder badkamer.
kleine badkamer plaatsen op de zolder
Moderne en lichtrijke badkamer op de zolder.

Een erkende badkamerinstallateur inschakelen? Verstuur je aanvraag en vergelijk gratis offertes

Ben je op zoek naar een erkende badkamerinstallateur om samen met jou de zolder om te toveren tot badkamer? Via ons kan je eenvoudig een aanvraag insturen om in contact te komen met verschillende erkende vakmannen en hun gratis en vrijblijvende offertes te vergelijken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw badkamer project?
2*. Welke badkamer werken wilt u laten uitvoeren?
3*. Wanneer wilt u het badkamer project opstarten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Badkamerrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Creëer een badkamer op zolder met onze tips