Hoe breed is een (grote) badkamer?

Er wordt heel vaak gevraagd hoe groot een badkamer nu eigenlijk moet zijn. Hier is helaas geen eenduidig antwoord op te geven. De grootte van jouw badkamer is namelijk afhankelijk van jouw eisen.

We kunnen je wel vertellen dat de gemiddelde badkamer 8 tot 9 m² groot is. De indeling van je badkamer is best belangrijk omdat je de ruimte die je hebt zo goed mogelijk wilt benutten, naar jouw wensen. We bespreken hier 3 tips met jou die je alvast op weg kunnen zetten met de indeling van jouw grote badkamer:

  • Tip 1: Kies voor een ruime douche en ligbad. Een ruime douche geeft je veel meer comfort en ontspanning dan een kleinere douche. Het aangenaamste is een inloopdouche. Deze neemt echter wel veel plek in, maar dat is zeker geen probleem in een grote badkamer.
  • Tip 2: Kies voor ruime meubelen. In een grote badkamer kan je je volledig uitleven wat meubels betreft. Een badkamer wordt al snel rommelig omdat je er zoveel spullen in hebt liggen. Dit voorkomen doe je best door vanaf moment één grote, ruime meubelen te kiezen. Enkele voorbeelden hiervan zijn: grote spiegels, een breed toilet, een dubbele wastafel of een grote kast om alle handdoeken, zeepjes, kledij,… in kwijt te kunnen.
  • Tip 3: Richt een wellnesscentrum in. De laatste jaren zijn de mensen meer en meer fan van een sauna, stoom- of infraroodcabine. Indien je er de ruimte voor hebt in je grote badkamer, kan je één van deze toevoegen om nog meer een luxegevoel te krijgen. Hierdoor wordt je badkamer een ruimte van rust en ontspanning.

Wil je graag meer advies krijgen over de inrichting van je badkamer, neem dan zeker contact op met een vakman in jouw buurt via ons offerteformulier.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier je offertes!

Wat kost een grote badkamer?

Een grote, nieuwe badkamer heeft natuurlijk een kostprijs.

Om je een beetje een idee te geven op welk budget je moet rekenen geven we je hieronder in de tabel een aantal richtprijzen per badkamergrootte:

Soort nieuwe badkamerPrijs nieuwe badkamer (incl. btw & plaatsing)
Kleine basic badkamer € 3.500 à 7.000
Gemiddelde badkamer€ 7.500 à 12.500
Grote luxueuze badkamer€12.500 à 25.000

Wil je exact weten hoeveel jouw badkamer zal kosten? Vraag dan offertes aan bij vakmannen in jouw buurt via onderstaand formulier.

Hoe kun je besparen op je nieuwe badkamer? Tips

Een nieuwe badkamer is een hele investering. Het gemiddelde kostenplaatje ligt rond de 3.500 tot 25.000 euro. Allemaal afhankelijk van welke snufjes je plaatst en materialen je gebruikt. Elke besparing die je kan doen is dan ook een meerwaarde. Hieronder geven we je enkele tips.

Grote badkamer

Budget

Bepaal op voorhand je budget. Dit is belangrijk omdat je zo beter nadenkt over de keuzes die je maakt. Je hebt minder de neiging om dit budget te overschrijden als je het op voorhand opstelt.

Een aanrader is om je te laten informeren over een aantal zaken, zo kan je foto’s opzoeken online, folders doorbladeren of showrooms bezoeken,… Hierdoor doe je zelf al veel inspiratie op en kan je beter inschatten wat het budget kan zijn voor de badkamer naar jouw wensen.

Projectplan

Je kan best vooraf al bepalen wat je nu precies wilt veranderen aan je badkamer. Is het enkel een opfrissing of een totale renovatie? Om een vlotte installatie te garanderen werk je best met maar één badkamer installateur. Je stelt samen met de installateur je projectplan op. Hier hou je je dan ook zo goed mogelijk aan vast gedurende de gehele werken.

Door de werken door een badkamer installateur te laten volbrengen heb je vanaf het begin ook al een overzicht over de kostprijs van je nieuwe grote badkamer.

(Deels) Doe-het-zelver

Steek je zelf graag je handen uit de mouwen of ben je zelf een beetje een klusser? Dan kan je afspreken met je badkamer installateur om een aantal zaken zelf uit te voeren. Indien je je badkamer renoveert kan je de afbraakwerken zelf doen bijvoorbeeld.

Door een deel van het werk zelf te doen bespaar je natuurlijk op de arbeidskosten. Let wel op sommige zaken lijken namelijk makkelijker dan ze effectief zijn. Bijvoorbeeld bij afbraakwerken moet je een afvalcontainer huren en een aanvraag indienen bij de stadsdienst, nakijken of je het bouwafval wel correct sorteert,… Er komt dus wel wat meer bij kijken dan je misschien denkt.

wandbekleding voor de badkamer

Vergelijk alternatieve materialen

Er zijn een aantal materialen die prachtig zijn voor in een grote badkamer, maar een vrij hoog prijskaartje hebben. Het is daarom belangrijk dat je zoekt naar alternatieven voor materialen als je je budget niet wil overschrijden. Er is vaak een goedkopere variant van het materiaal dat jij zo mooi vindt.

Een voorbeeld hiervan is exotisch hardhout als vloer. Dit is een heel duur materiaal, maar je kan ook kiezen voor een houtlook vinylvloer. Deze optie is goedkoper en gelijkend aan het duurdere hardhout qua esthetiek.

Vergelijk offertes

Het vergelijken van offertes is altijd een goed idee als je gaat verbouwen of iets nieuws gaat bouwen. De reden hiervoor: je betaalt niet bij elke installateur hetzelfde, voor dezelfde werken.

Door offertes te vergelijken kan je dus gericht materialen, ontwerpen, arbeidskosten, prijzen vergelijken tussen verschillende vakmannen in jouw buurt.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Hoe richt je een grote badkamer in?

Een grote badkamer is handig en heel fijn om in te vertoeven. Maar door de vele ruimte die je hebt kan het soms lastig zijn om de indeling te maken en een leuke sfeer te behouden. Hieronder geven we je een aantal opties die je kan gebruiken. Hierdoor kan je wat inspiratie opdoen.

Kies voor een ruime douche of vrijstaand bad

Vaak plaatsen we een bad of douche tegen een muur. In een grote badkamer kan je dit toch even anders aanpakken. Een vrijstaand bad is een goede manier om de ruimte te vullen. Je kan ervoor kiezen je bad bij een raam te zetten zodat je van een mooi uitzicht kan genieten.

Een ruime douche zoals een inloopdouche is een andere goede optie om je ruimte goed op te vullen. Het geeft je meer ruimte in de douche zelf en ziet er heel elegant en esthetisch uit in het geheel van je badkamer. Het geeft een ontspannen gevoel.

Aankopen van grote tegels

Grote tegels passen perfect in een grote badkamer. Als we grote tegels zeggen, denken we aan tegels van 80 x 80 cm of 100 x 100 cm. Er bestaan ook nog grotere varianten, maar dit zijn de meest gebruikten.

Deze grote tegels geven je badkamer een mooie, bijzondere uitstraling. De kleuren van de tegels zijn ook van groot belang, deze bepalen voor een heel groot deel de sfeer die er heerst in je badkamer. Lichte kleuren worden vaak gekozen voor kleinere badkamers, maar in een grote badkamer kies je best voor donkerdere kleuren om de ontspannen sfeer en rust te bewaren in de ruimte.

Grote tegels

Maak gebruik van een stenen of betonnen douchewand

Een douchewand uit steen of beton kan de open ruimte doorbreken. Zo deel je de ruimte op in een aantal delen waardoor het minder ‘hol’ lijkt. Deze dichte douchewand kan je ook handig gebruiken als opslagplaats voor douche artikelen zoals handdoeken, washandjes, shampoos,…

Gebruik grote kasten als opbergruimte

Veel opbergruimte is absoluut noodzakelijk in een grote badkamer. Je hebt meer spullen nodig dan je denkt in je badkamer waardoor het al snel rommelig kan worden. Een grote kast of opbergruimte waarin je al deze spullen kwijt kan is dus ideaal.

Plaats een dubbele wastafel in de badkamer

Een dubbele wastafel is handig en makkelijk. De grote wastafel is in verhouding met de grootte van de ruimte. Daarbovenop kan je hierdoor makkelijk met 2 of meer op hetzelfde moment aan de wastafel staan. Een grote spiegel boven je wastafel is ook altijd heel handig!

offerte voor badkamerrenovatie

Hoe kun je badkamer installateurs vergelijken?

De kostprijs voor een nieuwe badkamer is vaak hoog. Je wil natuurlijk graag het mooist eindresultaat, volgens jouw wensen, binnen je budget. Het is dan ook enorm belangrijk dat je een goede badkamer installateur kiest die jouw visie begrijpt en kan uitvoeren. Hieronder geven we je enkele tips over hoe je deze installateur precies kan kiezen.

Bekijk de werken van verschillende specialisten

Om te weten hoe een installateur precies te werk gaat, kan je best vragen naar visueel beeldmateriaal van vroegere realisaties. Zo weet je in welke stijl ze meestal werken en wat ze al verwezenlijkt hebben. Je kan hierdoor beter inschatten of de installateur in kwestie jouw wensen zal kunnen invullen.

Vergelijk de materialen

De prijzen van materialen vergelijken is immens belangrijk als je met een bepaald budget werkt. Door offertes aan te vragen bij verschillende vakmannen kom je te weten wie er met welke materialen vaker werkt. Vaak werken installateurs met bepaalde merken samen, het is belangrijk dat je dit weet omdat dit ook een prijsverschil kan geven.

Nieuwe badkamer

Onderzoek wat inbegrepen is in de prijs en wat niet

Indien je offertes ontvangt is het belangrijk dat je oplet welke werken allemaal geïncludeerd zijn in de prijs. Soms zijn bijvoorbeeld afbraakwerken of voorbereidende werken niet toegevoegd aan het offerteformulier, maar deze zijn natuurlijk ook niet gratis!

Stel zeker vragen als je over iets twijfelt in de offerte. Enkel zo kom je tot een juiste en transparante offerte.

Vergelijk alle kosten

De arbeidskosten kunnen per vakman heel erg verschillen. Ervaring speelt hier bijvoorbeeld een belangrijke rol in. Er zijn vaak ook nog veel bijkomende kosten die ook verschillend zijn tussen vakmannen zoals levering- en transportkosten van materialen, een bepaald merk waarmee de vakman werkt dat duurder is dan bij een andere vakman,…

Vergelijk dus zeker alle kosten voordat je een beslissing maakt met welke vakman je in zee gaat.

Kijk naar de uitvoeringstermijn

Het installeren van een nieuwe badkamer is heel arbeidsintensief. Zeker indien je een grote badkamer hebt met grote meubels. Indien je voor maatwerk kiest heeft dit ook zijn levertermijn. Het is belangrijk dat je goed afspreekt hoeveel tijd je project in beslag zal nemen.

grote moderne badkamer

Nieuwe badkamer laten plaatsen? Ontvang hier persoonlijk advies en offertes van specialisten

Ontvang gratis vrijblijvende offertes over het plaatsen van een nieuwe badkamer aan specialisten in jouw buurt om meer informatie te vergaren en inspiratie op te doen. Vind zo de beste optie voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw badkamer project?
2*. Welke badkamer werken wilt u laten uitvoeren?
3*. Wanneer wilt u het badkamer project opstarten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Hoeveel ruimte heb je nodig voor toilet in badkamer?

+
De ruimte die je nodig hebt, hangt af van de grootte en het type toilet dat je hebt gekozen. Als je een standaard toilet hebt, heb je ongeveer 0,8 m2 ruimte nodig. Als je een geïntegreerd toilet hebt, heb je ongeveer 0,6 m2 ruimte nodig.

Hoeveel ruimte tussen 2 waskommen in badkamer?

+
Wanneer je een grote badkamer hebt, is het belangrijk om de juiste afstand tussen twee waskommen te bepalen. De afstand tussen twee waskommen in een badkamer is afhankelijk van de grootte van de kamer en de grootte van de spiegels.

In de meeste gevallen is de afstand tussen twee waskommen minimaal 60 cm en maximaal 90 cm.

Wat is een moderne badkamer?

+
Een moderne badkamer is vaak uitgerust met moderne technologie en is geïnspireerd door de laatste trends in interieurontwerp. Het is een badkamer met een strak, minimalistisch ontwerp dat zich kenmerkt door schone lijnen, veel licht en een grote open ruimte.

Moderne badkamers zijn vaak geschikt voor grote ruimtes en bieden veel flexibiliteit in verschillende ontwerpopties, waardoor ze ideaal zijn voor elk type huis of appartement.
Badkamerrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Grote badkamer: tips en inspiratie voor mooie indeling 2024