Wat gebruikt een regendouche gemiddeld?

Hoeveel water verbruikt een gewone regendouche? Een normale, niet-waterbesparende regendouche verbruikt tot 20 liter water per minuut. Een enorm verschil met een normale douchekop, die zo’n 9 liter water per minuut verbruikt.

De gemiddelde douchebeurt duurt zo’n 8 minuten. Met een gewone douche verbruik je daarbij rond de 72 liter water. Met een regendouche loopt dat al snel op tot 160 liter. Een verschil van bijna 90 liter!

Hoe kun je het verbruik van een regendouche beperken? Door een waterbesparende regendouche te installeren! Er zijn verschillende modellen beschikbaar. Je leest hieronder meer over zuinige regendouches.

Naast het installeren van de waterbesparende modellen zijn er nog een paar maatregelen die je kunt treffen om je verbruik te beperken:

  • Korter douchen.
  • Gebruik de extra douchekoppen en -stralen minder frequent.
  • Gebruik minder douchestralen door de douchekop anders in te stellen.
  • Voorzie naast de regendouche een handdouche. Wil je douchen zonder je haar nat te maken? Dan kun je die zuinigere kop gebruiken. Doorgaans worden regendouches hoog geplaatst en zijn ze niet verstelbaar, waardoor douchen zonder je hoofd nat te maken moeilijk is.
  • Installeer een zonneboiler.

Wat is een zuinige regendouche? Zo herken je waterbesparende regendouches

Kijk eerst en vooral naar de volumestroomklasse. Die drukt uit hoe zuinig de regendouche is. Een overzicht van de volumestroomklassen en hun verbruik.

Volumestroomklasse Verbruik: liter water per minuut
D 17,4 tot 21,9 liter per minuut
14,5 – 17,3 liter per minuut
B 11,6 – 14,4 liter per minuut
S 8,8 – 11,5 liter per minuut
A 7,0 – 8,7 liter per minuut
Z 4,3 tot 6,9 liter per minuut

Een regendouche van klasse Z is het meest zuinig. Een regendouche van klasse A of Z wordt ingedeeld als een waterbesparende regendouche, omdat je verbruik daar gemiddeld lager ligt dan bij een gewone douche.

Daarnaast kan een regendouche ook waterbesparend genoemd worden wanneer die voorzien is van een functie die het waterverbruik van het systeem beperkt

  • Lucht in de douchestraal of een doorstroombegrenzer. Sommige modellen injecteren lucht in de warme stralen. Zo verbruik je aanzienlijk minder water tijdens het douchen. De druppels voelen daardoor bovendien zachter en lichter aan.
  • Waterspaarstand. Andere modellen zijn voorzien van een waterspaarstand. De knop om de waterspaarstand te activeren zit doorgaans aan de warmteregelaar van de thermostatische douchekraan. Let wel, je zit zelfs met die speciale ecostand nog steeds boven het verbruik van een traditionele douchekop.
  • Recirculerende regendouche. Zo’n douche hergebruikt het verbruikte water. De zogenoemde ‘Upfall’ douche zou bijvoorbeeld maar 1 tot 2 liter water per minuut verbruiken. Je moet de douche wel grondig onderhouden. Een maandelijkse reiniging van het systeem voorkomt verstoppingen en problemen met de regendouche.
  • Warmteterugwinning. Dat soort douche gebruikt de warmte van het afgevoerde water om het aangevoerde water op te warmen. Je bespaart niet zozeer op waterverbruik, maar wel op energieverbruik.
Op zoek naar een specialist?
Vraag hier offertes en advies!

Hoeveel bespaar je met een waterbesparende regendouche met laag verbruik?

Met de hoge, wisselende energieprijzen is een waterbesparende regendouche een voordelige optie. Met een regendouche verbruik je niet alleen erg veel water. Het gebruikte water moet ook nog eens opgewarmd worden. 20 liter water per minuut, of 160 liter water per douchebeurt opwarmen, kost een flinke duit.

Hoeveel je precies bespaart met een waterbesparende regendouche is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Hoe lang en hoe frequent je doucht.
  • Hoeveel gezinsleden de douche gebruiken, en wat hun douchegewoontes zijn.
  • De manier waarop je het water verwarmt, en de daarbij horende energiekosten.
  • Welke water- en energiebesparende maatregelen verwerkt zitten in het systeem van je regendouche.

Douche je bijvoorbeeld 5 keer per week 8 minuten? Dan verbruik je met een niet-waterbesparende regendouche zo’n 175 kuub gas per jaar, per persoon. Met een waterbesparende regendouche breng je dat terug naar ongeveer 70 kuub gas per jaar, per persoon.

regendouche

Alle voordelen en nadelen op rij

Waarom zou je een regendouche wel of niet installeren? En waar moet je op letten bij de aanschaf van een nieuwe douche?

Voordelen

Wat zijn de voordelen van een regendouche in de badkamer?

  • Ultieme ontspanning. Voor de meeste mensen is douchen een ontspannende ervaring. Met een regendouchekop geniet je dubbel van die ontspanning. De brede straal verdeelt het water over je hele lichaam en voelt aan als een zomerse regenbui. Zo blijft je hele lichaam warm tijdens het douchen.
  • Luxe. Een regendouche voegt een extra luxe toe aan je badkamer. De meeste modellen hebben een strakke, luxe uitstraling.
  • Zuinig. Gebruik je een waterbesparende regendouchekop? Dan ligt je water- en energieverbruik lager dan bij een standaard douchekop. De gemiddelde douchekop verbruikt 9 liter water per minuut, 72 liter water per douchebeurt. Een waterbesparende regendouchekop van volumestroomklasse Z verbruikt slechts 4,3 tot 6,9 liter water per minuut. Goed voor 34,4 tot 55,2 liter water per douchebeurt.

Nadelen

Aan zo’n regendouche zijn ook enkele nadelen verbonden.

  • Douchekop is niet verstelbaar. De meeste regendouches hebben geen verstelbare kop.
  • Hoog waterverbruik bij niet-waterbesparende regendouches. Het verbruik van een standaard regendouche is meer dan dubbel zo hoog dan dat van een gewone douche. Met een gewone douchebeurt verbruik je ongeveer 72 liter water. Een regendouchebeurt kan je door de grote douchekop zo’n 160 liter water kosten. Opteer daarom liever voor een zuinige regendouche met een goede volumestroomklasse en/of ingebouwde, waterbesparende maatregelen.

Aandachtspunten regendouche

Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten.

  • Ruimte. Een regendouche is niet geschikt voor elke badkamer. Om een regendouche te kunnen plaatsen, moet het badkamerplafond hoog genoeg zijn. Een regendouchekop kan namelijk niet aan het plafond worden gemonteerd. Idealiter zit er tussen de douchekop en je hoofd zo’n 30 centimeter, zo kun je de regendouche optimaal benutten.
  • Moderne ketels. Ook is niet elke cv-ketel geschikt voor een regendouche. Oudere cv-ketels kunnen niet de nodige druk voorzien die nodig is voor een regendouche. Met modernere ketels zit je goed. Kijk dus goed of jouw cv-ketel geschikt is voor je een regendouche installeert.
  • Opbouw of inbouw doucheset. Een opbouw regendouche wordt op de muur gemonteerd, terwijl bij een inbouw regendouche de thermostaatkraan achter de muur is weggewerkt.
energiezuinige regendouche

Wat kost een waterbesparende/energiezuinige regendouche?

De prijzen voor waterbesparende en energiezuinige regendouches lopen sterk uiteen. Een douche ervaring met simpele regendouchekoppen zijn al beschikbaar voor een kleine 40 euro. Meer geavanceerde modellen zoals de Upfall douche of een regendouche set met andere energie- en waterbesparende maatregelen zijn beschikbaar voor prijzen van 1.000 tot meer dan 2.000 euro.

waterbesparende regendouche

Meer weten over regendouche? Stel je vragen aan specialisten en ontvang advies op maat

Inbouw of opbouw regendouche kopen en installeren? Laat je bijstaan door ervaren vakmensen. Ze helpen je bij de keuze van de juiste regendouche, en verzekeren een correcte installatie. Vul snel onderstaand formulier in om een badkamerexpert in jouw regio te vinden. Je ontvangt gratis en vrijblijvende offertes en advies op maat. Zo vind je in een handomdraai de oplossing wanneer je jouw badkamer gaat verbouwen!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw badkamer project?
2*. Welke badkamer werken wilt u laten uitvoeren?
3*. Wanneer wilt u het badkamer project opstarten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Badkamerrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Verbruik regendouche: hoeveel liter water per minuut? Voordelen en nadelen