Wil je jouw bestaand bad renoveren of vervangen? 

Het bad is het belangrijkste sanitair voorwerp in je badkamer. Bij de renovaties van je badkamer schenk je dus best wat aandacht aan de badkuip. Je hebt 2 opties:

Ofwel kies je voor een volledig nieuw bad. Je kunt dan het nieuwe bad uitkiezen dat perfect past in je gerenoveerde badkamer.  

Een andere optie is het renoveren van het bad dat al in de badkamer staat. Misschien is het bestaand bad toe aan een herstelbeurt. Een badkuip renoveren kan op verschillende manieren.

Over het algemeen is het renoveren van je bad goedkoper dan het aanschaffen en laten plaatsen van een volledig nieuw badkuip.

Wanneer een oud bad herstellen of renoveren?

Het oude bad vervangen is niet altijd nodig. Veel mankementjes aan het oude badkuip kun je vrij eenvoudig herstellen. Een badkuip renoveren kun je door verkleuringen te overschilderen, kleine barstjes en krassen kunnen gevuld worden, en door een gietijzer bad (opnieuw) te emailleren ziet die er weer als nieuw uit.

In bepaalde gevallen valt het bad niet meer te repareren, en is de badkuip vervangen de enige optie. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer…

  • Er is ruimte ontstaan tussen de bodemplaat en binnenkant van het bad. Scheuren die daardoor ontstaan kun je wel dichten, maar nieuwe scheuren zullen blijven ontstaan.
  • Het bad is niet meer proper te krijgen. Denk aan hardnekkige roest- of kalkvlekken.
  • Het bad is onherstelbaar beschadigd. Grote barsten kun je bijvoorbeeld niet altijd dichten.

Een badkamerspecialist bekijkt samen met jou de mogelijkheden.

Op zoek naar een specialist?
Renovaties of verplaatsen van het bad

Renovatie: wat kun je doen met een oud bad?

Hoe kun je het oude bad er weer als nieuw doen uitzien door een simpele renovatie?

Schilderen

Je badkuip renoveren kan door het oude bad te overschilderen, zo doe je het er weer als nieuw uitzien. Bovendien kun je jouw bad met de juiste verflaag helemaal in je nieuwe, gerenoveerde badkamer doen passen met verschillende kleuren.

Voor je begint met het bad schilderen, maak je het bad helemaal schoon. Eventuele schade laat je herstellen. Kalkvorming en vlekken in het bad verwijder je met een schuurspons. Maak de badkuip stofvrij met tape. Zorg er ook voor dat het bad volledig ontvet en droog is voor je begint met schilderen met een kwast. Met schildertape bescherm je alle metalen onderdelen, denk maar aan de kraan en het afvoerputje. 

Breng vervolgens een laag primer aan. Laat het product opdrogen voor je de eerste verflaag aanbrengt. Laat de aangebracht verflaag opdrogen voor je een volgende laag aanlegt. 

Let op! Vergeet niet om enkel de juiste materialen te gebruiken. Zowel de primer als de verf die gebruikt worden moeten geschikt zijn voor het beschilderen van baden. Let ook op het materiaal waaruit je bad vervaardigd is voor je de renovaties aangaat.

Tip: Naast het verven van het bad kan het nodig zijn om de randen nog eens netjes af te kitten met sanitaire siliconen kit.

Emaillen bad renoveren

Je kunt er ook voor kiezen om het oude bad opnieuw te emailleren. Daarmee kun je de glans van de badkuip renoveren, waardoor die er weer als nieuw uitziet. Voorzie een propere ondergrond: verwijder stof, vet, kalk, roest en vocht. Volg de instructies op de verpakking van het emailleermiddel om het oppervlak van de badkuip te repareren. 

Voor het beste resultaat doe je echter beroep op een vakspecialist. Emailleren is een lastig en nauwkeurig werkje waar zelfs de meest ervaren doe-het-zelver wel wat hulp bij kan gebruiken. Ook het uitkiezen van de juiste producten laat je best over aan een professional.

Vervangen

Niet elk bad kan succesvol gerenoveerd worden. De plaatsing van een nieuw bad is in sommige gevallen de enige of meest eenvoudige optie. 

Wat kost een nieuw bad plaatsen?

Er zijn ontzettend veel verschillende badkuipen verkrijgbaar. Je hebt de keuze uit een breed aanbod aan modellen, formaten, materialen en uitvoeringen.

Het nieuwe bad laten installeren kost je gemiddeld 2.750 euro, maar kan ook een stuk goedkoper. Voor zo’n 800 euro laat je bijvoorbeeld al een nieuw ligbad plaatsen. Duurdere opties zijn er uiteraard ook: een luxe bad voorzien met extra functies laten installeren, kost je al gauw meer dan 7.000 euro.

Veelgestelde vragen

Hoe kun je een gietijzeren bad renoveren?

+
Voor het renoveren van een gietijzeren bad gebruik je speciaal product. In veel gevallen gaat het om tweecomponentenlak.

De plaatsing van de lak is een secuur werkje, omdat de verhardende component in de lak snel opdroogt. Daarna is de lak niet meer bruikbaar, en een waterdichte afwerking is niet gegarandeerd.

Doe voor het renoveren van dit soort bad bij voorkeur beroep op een vakspecialist

Hoe kun je een acryl bad renoveren?

+
Een acryl bad kun je relatief eenvoudig overschilderen. Is de het oude bad beschadigd? Dan is het aan te raden om een specialist in te schakelen. Die ziet in een oogopslag wat de beste manier is om de schade te herstellen.

Hij of zij kan bijvoorbeeld een speciaal vulmiddel gebruiken voor de reparatie van een scheur of kras, en brengt bindmiddel en tweecomponentenlak aan om het bad netjes waterdicht af te werken en de onderste acryllaag te beschermen.

Waarop letten bij aanschaffen van een nieuw bad?

+
Bij het aanschaffen van jouw nieuwe bad let je eerst en vooral op de afmetingen. Het bad moet natuurlijk probleemloos in de badkamer passen. Daarnaast is ook het type en de vorm van het bad van belang. Met een hoekbad kun je bijvoorbeeld best wat ruimte besparen.

Tot slot kijk je best ook even naar het materiaal waaruit het bad vervaardigd is, waar de afvoer precies zit, en welke kranen geschikt zijn.

Wil je jouw bad renoveren? Raadpleeg badkamerspecialisten in jouw regio

Op zoek naar een vakspecialist voor de renovatie van jouw badkamer? Hulp nodig bij het aanschaffen van een nieuw bad? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offerte en advies op maat. Zo vind je gegarandeerd de beste en meest voordelige oplossing voor jouw renovatieproject!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw badkamer project?
2*. Welke badkamer werken wilt u laten uitvoeren?
3*. Wanneer wilt u het badkamer project opstarten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Badkamerrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Bad renoveren: advies, opties en tips