Wat is een inloopdouche nu precies?

In moderne badkamers kom je steeds vaker inloopdouches tegen. Het belangrijkste kenmerk van een inloopdouche? Een inloopdouche wordt tegen een muur geplaatst en loopt doorgaans gewoon over in de rest van de badkamer, of is enkel afgescheiden door een douchewand.

Er is nogal wat speelruimte bij het plaatsen van een inloopdouche. Je hebt dan ook de keuze uit verschillende inloopdouches. 

inloopdouche installeren

Verschillende inloopdouches

Eerst en vooral heb je de keuze om je inloopdouche in zekere mate af te schermen. Je kunt kiezen voor een…

 • Volledig open inloopdouche. Je kunt kiezen voor een inloopdouche zonder afscheiding.
 • Deels afgeschermde inloopdouche. Een inloopdouche met wanden (bijvoorbeeld gemetselde of glazen douchewanden) zorgt voor iets meer privacy, en beschermt je tegen eventuele luchtstromen.
 • Volledig afgeschermde inloopdouche met deur. Een inloopdouche met wanden en een deur zorgt voor nog meer afscherming tegen luchtstromen. Je geniet, indien gewenst, ook van extra privacy.

Daarnaast heb je ook een keuze te maken wat het niveau van de inloopdouche betreft.

 • Inloopdouche op vloerniveau. Bij dit type inloopdouche is er geen enkel opstapje. Het douche water komt rechtstreeks neer op de badkamervloer.
 • Inloopdouche met ingebouwde douchebak. De vloer van de inloopdouche ligt gelijk met, of iets onder de badkamervloer.
 • Inloopdouche met opgebouwde douchebak. Een opgebouwde douchebak heeft een klein opstapje.

Afmetingen inloopdouche: hoeveel ruimte heb je nodig voor een inloopdouche? Kun je een inloopdouche plaatsen in een kleine badkamer?

Net omdat je inloopdouches helemaal naar wens kunt ontwerpen, zijn ze geschikt voor elk soort badkamer. Zelfs een kleine badkamer kun je met een inloopdouche omtoveren tot een kleine thuisoase.  

Een bijkomend voordeel is dat een inloopdouche de beschikbare ruimte in een kleinere badkamer volledig benut. Met een glazen douchepaneel zorg je voor een optische vergroting van de badkamer. Kies je voor een uitschuifbare douchewand? Dan bespaar je heel wat ruimte!

Vraag advies aan specialisten

Hoeveel kost een complete inloopdouche laten installeren? Gemiddelde prijs

Hoeveel kost een inloopdouche nu precies? Een standaard inloopdouche met afscheidingswand op de bestaande badkamervloer laten plaatsen, zonder nieuwe vloer- of wandbekleding, kost je ongeveer 2.800 euro.

Voor de volledige installatie van een eenvoudige inloopdouche betaal je zo’n 3.400 euro. In die prijs zitten een glazen douchewand, het douchebeslag, een douchegoot, de sanitaire voorzieningen, nieuwe muurbekleding en vloertegels.

Een luxe inloopdouche kopen met stijlvolle muur- en vloerbekleding, een douchewand en -deur, luxe douchebeslag en verschillende accessoires kost je al gauw meer dan 5.000 euro.

Een overzicht met richtprijzen per onderdeel:

Doucheonderdeel Richtprijs
Vloerbekleding € 25 – 30 per vierkante meter
Douchebak € 250 – 500
Wandbekleding € 25 – 35 per vierkante meter
Douchewand € 450 
Douchedeur € 500
Douchegoot € 240 – 550
Douchebeslag € 200 – 2.000
Accessoires € 170 – 750
Materiaalkosten € 475
Installatie- en arbeidskosten € 1.600
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Wat is goedkoper: een inloopdouche of douchecabine?

Dat is afhankelijk van welke keuzes je maakt. Een eenvoudige douchecabine uit eenvoudige materialen met een simpel ontwerp, is doorgaans goedkoper dan een inloopdouche. Een eenvoudige inloopdouche die je op een bestaande badkamervloer installeert, is wel vaak goedkoper dan een luxe douchecabine.

Wat bepaalt de uiteindelijke kosten? Dit heb je nodig voor een inloopdouche

Een inloopdouche kun je helemaal op maat ontwerpen. Je hebt keuzes wat betreft:

 • Vloerbekleding
 • Wandbekleding
 • Douchewand
 • Douchedeur
 • Douchegoot
 • Douchebeslag
 • Accessoires

Elke keuze heeft een (grote) invloed op de totaalprijs. Tot slot spelen ook de nodige bouwmaterialen en de plaatsingskosten een belangrijke rol.

Een overzicht van de verschillende keuzes en hun richtprijzen vind je hieronder.

Prijs douchebak, tegels of vloerbekleding

Je hebt hier over het algemeen drie keuzes: 

 • Inloopdouche plaatsen met douchebak.
 • Inloopdouche op vloertegels.
 • Inloopdouche op de bestaande badkamervloer.

Voor een douchebak mag je rekenen op een prijs van 250 tot 500 euro, exclusief plaatsing. Met een douchebak moet je wel rekening houden met het (kleine) opstapje.

Je kunt de inloopdouche ook op nieuwe tegels plaatsen. Om de inloopdouche van vloertegels te voorzien, mag je rekenen op een gemiddelde prijs van 25 tot 30 euro per vierkante meter. Hoeveel je precies betaalt, is afhankelijk van het type tegel.

Type tegel Richtprijs per vierkante meter
Marmer € 50 tot 130
Leisteen € 25 tot 160
Hardsteen € 30 tot 130
Klassieke keramische tegel € 9 tot 100

Behoud je de oude badkamertegels? Dan hoef je natuurlijk niet extra te betalen voor nieuwe vloerbekleding. Mits enkele kleine aanpassingen kan de douchewand heel gemakkelijk op de badkamervloer geïnstalleerd worden.

Tip: Bij het kiezen van vloertegels let je best op de R-waarde. Een R-waarde tussen 9 en 13 betekent dat de tegels niet zo glad zijn. Zo vermijd je dat je uitglijd in de douche, zelfs zonder antislipmatje.

Prijs (glazen) wand inloopdouche en bekleding muur inloopdouche

Zowel de badkamermuur als de afscheidingswand kun je van bekleding voorzien. Je hebt hier weer verschillende opties:

 • Je behoudt de oude muurbekleding.
 • Je voorziet nieuwe muurbekleding.
 • Je plaatst een afscheidingswand.
 • Je plaatst geen afscheidingswand.

Een eerste optie voor nieuwe muurbekleding is PVC. PVC is een goedkoop materiaal, volledig waterdicht, erg onderhoudsvriendelijk, en beschikbaar in heel wat designs en kleuren. Je plaatst een PVC wand heel gemakkelijk over oude muurbekleding heen. Daarmee bespaar je kosten op breek-, kap- en afvoerwerk.

Ook kun je de badkamermuren voorzien van tegels. Voor een betegelde douchewand mag je rekenen op gelijkaardige kosten per vierkante meter als voor de vloertegels: gemiddeld 25 tot 35 euro per vierkante meter.

Wat de scheidings- of douchewand betreft, heb je opnieuw meerdere keuzes:

 • Glas. De prijzen voor een glazen douchewand beginnen rond de 450 euro. Je hebt de keuze uit verschillende soorten glas: van melkglas of rookglas tot helder en mat glas. Glas is wel vatbaar voor kalkaanslag. Met een antikalkbehandeling is een glazen wand gelukkig uitermate onderhoudsvriendelijk!
 • Muur. Een muur uit cellenbetonblokken is prijziger, maar biedt wel leuke opties. Je kunt de muur bijvoorbeeld voorzien van opbergruimte. De muur kun je opnieuw bekleden met tegels, PVC, of een materiaal naar keuze.
 • Douchewand uit materiaal naar keuze. Bijvoorbeeld composiet, acryl of aluminium. Of inloopdouche zonder glas.

Inloopdouche met (glazen) deur

Wanneer je de inloopdouche van een douchewand voorziet, kun je ervoor kiezen om ook een douchedeur te installeren. De prijzen voor een glazen douchedeur beginnen rond de 500 euro

Een deur in standaardmaat is vaak goedkoper dan een douchedeur op maat. Je hebt ook hier weer de keuze uit verschillende materialen, zoals veiligheidsglas, spiegelglas of kunststof.

Prijs douchegoot of afvoer inloopdouche

Onmisbaar in een inloopdouche is de douchegoot. Laat je een inloopdouche met douchebak installeren? Dan zit de douchegoot vaak inbegrepen in de bak. Je hoeft die enkel nog aan te laten sluiten op de correcte afvoerleiding.

Een douchegoot voor een inloopdouche zonder douchebak kost je gemiddeld 240 tot 550 euro. Je hebt verschillende opties:

 • Afvoerputje uit PVC. Veruit de goedkoopste optie.
 • Smalle, lange drain uit roestvrij staal. Een duurdere optie, maar het water loopt sneller weg uit de douche.
 • Betegelde, onzichtbare douchegoot. De plaatsing is complexer, maar de douchegoot wordt nagenoeg onzichtbaar weggewerkt met tegels.

Verzorg steeds een duurzame en hygiënische onderbouw uit roestvrij staal

Tip: Kies voor een afvoergoot die groot genoeg is. Zo vermijd je dat de badkamer gedeeltelijk onder water komt te staan bij een lange douchebeurt. Een ervaren vakman helpt je bij het berekenen van de debieten.

Vraag advies aan specialisten

Het douchebeslag: de douchekop, kraan, draaiknop(pen) en muursteun

Voor zo’n 200 euro laat je een eenvoudig douchebeslag installeren. Een standaard douchekop met muursteun en mengkraan volstaan voor een sobere douche.

Uiteraard zijn ook hier heel wat opties, waaronder:

 • Regendouche of watervaldouche. Kies voor een waterbesparend model om energie- en waterkosten te besparen.
 • Extra douchekoppen. Denk maar aan een losse handdouche als aanvulling op de vaste regendouchekop. Let er op dat de douchegoot groot genoeg is om ook het water uit de extra douchekoppen te verwerken.
 • Materiaal. Chroom en roestvrij staal zijn de meest voorkomende materialen.
 • Thermostatische douche of handmengkranen. Handmengkranen zijn goedkoper, maar een thermostatische kraan maakt het regelen van de watertemperatuur wat eenvoudiger.

Extra’s opties en accessoires

Naast speciale en extra douchekoppen, kun je nog enkele andere accessoires toevoegen om je douchecomfort te verhogen. Denk maar aan ingebouwde ledverlichting, een muzieksysteem, een infraroodstraler, of een vuilwaterpomp om het onderhoudsgemak te verhogen.

Voor een ingebouwd muziek- en verlichtingssysteem betaal je gemiddeld 450 euro. Een kwalitatief en waterbestendig infraroodpaneel kost je zo’n 750 euro. Een vuilwaterpomp die oud water afvoert, haren verwijdert en de kans op verstoppingen vermindert, kost zo’n 170 euro.

Bouwmaterialen

Een inloopdouche installeren kan niet zonder het nodige bouwmateriaal. Je mag rekenen op materiaalkosten van ongeveer 475 euro. Denk onder meer aan: mortel en voegmiddel, waterdichtende kit, chape voor de hellingsgraad, en materiaal om de leidingen te verleggen of aan te passen. 

Plaatsing: arbeidskosten

De plaatsing- of arbeidskosten maken een belangrijk deel uit van de eindfactuur. Je mag rekenen op gemiddeld 1.600 euro aan werkuren wanneer de inloopdouche volledig wordt geïnstalleerd (tegels, douchegoot en wanden inclusief).

Hoe complexer de installatie, hoe hoger de arbeidskosten. Een belangrijke factor is dan ook of de inloopdouche in een oude badkamer, of in een nieuwe badkamer wordt geïnstalleerd. Tot slot kun je ook zelf een inloopdouche proberen installeren.

 • Zelf plaatsen. De nieuwe douche zelf plaatsen is, als je over de nodige handigheid en kennis beschikt, zeker mogelijk als het om een eenvoudig model gaat, en de nodige leidingen aanwezig zijn.
 • Bestaande badkamer. Als het leidingwerk niet aangepast moet worden, is de prijs voor het installeren van een inloopdouche niet al te hoog. Wanneer er wel aanpassingen nodig zijn, kunnen de bijhorende kap- en breekwerken de installatieprijs opdrijven. Houd ook rekening met de kosten voor het leggen van de juiste vloer.
 • Nieuwe badkamer. Bij nieuwbouwprojecten kun je het leidingwerk, de afvoergoot en de nieuwe douche meteen laten plaatsen.

Wat kost een bad vervangen door inloopdouche?

Staat er een bad, maar wens je een inloopdouche? Dan moet de installateur het bad uitbreken en afvoeren. De vloer moet betegeld worden, of er moet een douchebak geplaatst worden. De vakman voorziet een douchegoot. Kies je voor eenvoudig douchebeslag? Dan mag je rekenen op een kost van ongeveer 2.500 euro.

Tip: bad met inloopdouche plaatsen is ook een optie!

inloopdouche

Hoe kun je besparen op je inloopdouche

Je inloopdouche zo voordelig mogelijk laten installeren? Volg deze tips!

 • Materiaalkeuze. Iets meer dan de helft van de kostprijs bestaat uit de materiaalkosten. Kies je voordeligere materialen? Dan kun je heel wat besparen.
 • Doe het werk deels zelf. Denk maar aan de sloopwerken bij het verwijderen van een oud bad, of het zelf plaatsen van een eenvoudige douchewand. Schakel bij het plaatsen van de douchewand wel hulp in, zeker als het een wand uit zwaar materiaal is.
 • Lokaal. Werk met een vakman in jouw regio om te besparen op voorrijkosten.
 • Vergelijk offertes. Vraag meerdere offertes aan, en kies voor het meest voordelige aanbod!
Op zoek naar een specialist?Vraag hier offertes en advies!

Wat zijn de voordelen en nadelen van inloopdouche?

Is een inloopdouche kopen iets voor jou? Met deze voor- en nadelen kun je een weloverwogen keuze maken.

Voordelen

 • Instapcomfort. Een inloopdouche wandel je zo binnen, doorgaans zonder opstapje.
 • Onderhoudsvriendelijk. Een inloopdouche, zeker met naadloos op elkaar aansluitende vloer en wand, is ontzettend heel gemakkelijk schoon te maken. Glazen wanden zijn wel vatbaar voor kalk. Met een laagje bescherming tegen kalk heb je daar echter geen last van!
 • Geen temperatuurverschil. De temperatuur in de inloopdouche wordt niet opvallend hoger dan in de rest van de badkamer.
 • Optisch groter. Een inloopdouche met een transparante wand verhoogt het gevoel van ruimtelijkheid in de badkamer.
 • Design op maat. Je kunt je inloopdouche helemaal aanpassen aan je eigen voorkeuren. Ook kies je helemaal zelf hoeveel ruimte de douche in beslag neemt.
 • Luxe uitstraling. Een inloopdouche geeft je badkamer een luxe uitstraling, en kan zelfs de waarde van je huis verhogen.

Nadelen

Een inloopdouche brengt ook wat nadelen met zich mee.

 • Kouder. Een inloopdouche is over het algemeen wat frisser dan een douchecabine. Liever wat meer warmte? Dan kun je de douche voorzien van afscheidingswanden en eventueel een douchedeur.
 • Glad. Douchen op tegels kan gepaard gaan met het risico op uitglijden. Kies voor vloertegels met een R-waarde tussen de 9 en 13, of plaats een antislipmatje om het risico te verkleinen. Met een steunstang aan de douchewand biedt je nog meer veiligheid.
 • Nat. Het water kan, zeker zonder douchebak, zomaar uit de inloopdouche lopen. Voorzie een douchegoot met voldoende capaciteit om al het water tijdig te verwerken, en laat de vloer schuin aflopen richting de goot. Een scheidingswand houdt ook meer water binnen.
volledige open inloopdouche

Wil je een inloopdouche laten plaatsen aan de beste prijs? Vind badkamerspecialisten in jouw regio en vergelijk gratis offertes

Een inloopdouche installeren laat je het best over aan een ervaren vakman. Met een specialist onder de arm is je badkamerrenovatie in goede handen.

Op zoek naar een badkamerexpert in jouw omgeving? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes en advies op maat. Zo vind je gegarandeerd de beste oplossing voor jouw renovatieproject.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw badkamer project?
2*. Welke badkamer werken wilt u laten uitvoeren?
3*. Wanneer wilt u het badkamer project opstarten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Badkamerrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Inloopdouche: prijs, voordelen en nadelen in 2023