Waarom is een badkamer een belangrijk onderdeel van je woning? 

De badkamer is één van de belangrijkste kamers in jouw huis. We gebruiken het zowel ‘s ochtends als ‘s avonds om tot rust te komen en om voor onszelf te zorgen. Omdat de badkamer zo’n belangrijk onderdeel is van het dagelijkse leven, is het belangrijk dat je de ruimte zo goed mogelijk renoveert. 

ensuite-bedroom.jpg

Zelf badkamer renoveren: hoe begin je hieraan? [stappenplan] 


Het is mogelijk om je badkamer zelf te renoveren. Er zijn verschillende stappen die je kan volgen om je gewenste badkamer te bereiken. Het hangt allemaal af van wat je wilt en hoe je het wilt.

Stap 1: Maak een ontwerp 

Een goede voorbereiding is het halve werk. Vooraleer je aan de renovatie begint, schets je best het ontwerp van jouw nieuwe badkamer. Doe dit op schaal. De meeste sanitaire badkamermeubels hebben standaardafmetingen, maar zo weet je zeker dat alles goed past en weet je hoe je jouw nieuwe badkamer kan inrichten.

Stap 2: Leer het leidingnetwerk kennen 

Begin bij een renovatie niet meteen met afbreken en slopen, want voor je het weet breek je iets dat je niet wilt breken. Zoek dus van tevoren uit waar alle water-, gas- en elektriciteitsleidingen in de muren (of vloer) van je badkamer lopen. Zo weet je zeker dat je niet per ongeluk een pijp doorboort.

Stap 3: Slopen en breken 

Vooraleer je alles gaat breken, haal je alle oude meubels en nuttige spullen weg. Met de juiste drilboor of hamer en een goede koevoet kan dit heel snel gebeuren. Let er wel op dat je geen keermuren gaat slopen.

Je houdt wel heel snel een hoop afval bij. Er zijn verschillende manieren om jouw afval af te voeren. De makkelijkste is om alles te dumpen in een grote, gemengde container.

Stap 4: Is het nodig om leidingwerk en stroompunten te verleggen? 

Afhankelijk van waar je het sanitair wilt installeren, moet je misschien de leidingen verplaatsen. En dit is geen gemakkelijke klus. Wil je een stopcontact op een andere plaats? Verplaats dan de elektrische kabels en installeer een nieuw stopcontact. Heb je geen ervaring op dit gebied? Vraag dan hulp aan een professionele vakman!

Stap 5: Bestaande vloer egaliseren, tegelen en voegen

Bij het afbreken van sanitair zoals toiletten, douches of badkuipen moet ook de vloer worden afgebroken. Voordat je een nieuwe vloer begint te leggen, moet je de bestaande vloer egaliseren. Het oppervlak moet volkomen vlak en glad zijn. Zijn de onregelmatigheden klein? Dan volstaat een kant-en-klaar egalisatiemiddel.

Het is zeer belangrijk om vloer- en wandtegels zorgvuldig te voegen.

Stap 6: (Nieuw) plafond plaatsen of renoveren

Is het vervangen van jouw plafond inbegrepen in jouw badkamerrenovatie? Dan is het de volgende stap. Een plafond bepaalt echt de sfeer in de badkamer. Je kan kiezen uit verschillende stijlen voor je plafond: marmer, PVC, hout, en nog veel meer. Onthoud dat werken boven je hoofd na een paar uur echt moeilijk wordt.

Stap 7: Sanitair plaatsen 

Het is nu tijd om het sanitair te installeren. Als alles goed gaat, heb je het sanitair correct geïnstalleerd. Het enige dat overblijft is een verbindingsstuk om de buizen met de leidingen te verbinden. Begrijp je het niet helemaal? Gebruik dan gewoon een verlengsnoer.

Stap 8: Aansluiten van alle elektra en badkamerverlichting

De laatste stap in de badkamerrenovatie is het aansluiten van alle elektrische apparaten en lampen in de badkamer. Zorg er altijd voor dat de elektriciteit is uitgeschakeld voordat je met elektrische apparaten gaat werken.

Met welke factoren moet je rekening houden? 


Je badkamer opnieuw inrichten lijkt op het eerste gezicht eenvoudig, maar dat is niet zo. Er zijn verschillende factoren die het reorganiseren van jouw badkamer kunnen bemoeilijken. We sommen een aantal aandachtspunten even voor je op:

  • Alle vaste onderdelen die behouden moeten blijven, zoals het bad, de plaats van jouw deur, enzovoort.
  • De plaats van de leidingen
  • De aanwezigheid van een of meerdere ramen
  • De plaats van het ventilatie- of afvoersysteem

Het is essentieel om rekening te houden met bovengenoemde factoren als je niet voor onverwachtse problemen wilt komen te staan.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier uw offertes!

Hou rekening met de standaardafmetingen 

Er zijn een paar standaardafmetingen van sanitaire toestellen waarmee je best rekening kan houden bij het opmaken van je grondplan. We zetten er een paar even op rijtje:

Enkele wastafel80 – 90 cm breed 60 cm diep 
Dubbele wastafel 130 cm breed 60 cm diep 
Kolomkast40 – 60 cm breed 35 cm diep 
Toilet90 cm breed, 130 cm diep, met ruimte voor zitten inbegrepen
Vierkante douche80 x 80 cm tot 100 x 100 cm 
Rechthoekige douche / inloopdouche 120 – 200 cm breed 90 – 100 cm diep 
Bad170 x 170 cm tot 190 – 90 cm
douchebak

Handige tips om je badkamer te renoveren 

TIP 1: Kostprijs: stel een budget op 

Om een badkamer te renoveren hoef je niet alles eruit te halen en alles te veranderen. Wil je gewoon een nieuwe wastafel? Ben je jouw oude bad beu en wil je een inloopdouche plaatsen? Dat is natuurlijk mogelijk.

Wat je kan doen hangt af van jouw budget. Een complete verbouwing kost meer dan het vervangen van enkele onderdelen. Het is verstandig om goed na te denken over jouw budget. Een badkamer verbouwen voor minder is zeker mogelijk, als je de prijzen goed vergelijkt. Een badkamer zelf verbouwen kan ook het budget laag houden.

TIP 2: Wees creatief 

Bij een renovatie ben je gebonden aan het aantal plaats dat je hebt. Probeer hiermee zo creatief mogelijk om te gaan. Bekijk voorbeelden op het internet, zoek leuke en unieke badkamermeubels, accessoires en decoratiestukken.

TIP 3: Let goed op veiligheid en comfort 

Het is vanzelfsprekend dat je badkamer mooi moet zijn, maar je mag zeker het veiligheids- en comfortaspect niet vergeten. Het blijft immers een praktische ruimte, waar hygiëne belangrijk is en je jezelf op een aangename manier wilt verzorgen, zeker als je ouder wordt.


TIP 4: Zoek eerst je sanitair voordat je gaat slopen 

Sommige sanitaire producten hebben een langere levertijd dan andere. In dat geval moet je even wachten voordat je de producten ontvangt. Ga daarom eerst op zoek naar jouw nieuwe sanitair en andere producten, voordat je jouw oude badkamer gaat afbreken. Zo weet je zeker dat jouw douche, tegels en badkamermeubels tijdens de renovatie in jouw huis blijven.

Wil je zelf je badkamer renoveren of liever door een badkamer installateur? Stel je vragen en ontvang gratis en vrijblijvend offertes 

Samenwerken met een professionele badkamerinstallateur is de beste garantie voor een vlotte en correcte uitvoering van de werken. Ze werken heel gedetailleerd, coördineren het hele traject van A tot Z en hebben kwalitatieve materialen.

Ontvang nu meerdere gratis en vrijblijvende offertes door onderstaand formulier in te vullen. Door de offertes te vergelijken, vind je bovendien de meest voordelige aanbieder in jouw omgeving.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw badkamer project?
2*. Welke badkamer werken wilt u laten uitvoeren?
3*. Wanneer wilt u het badkamer project opstarten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

FAQ

Er zijn veel vragen die je jezelf kunt stellen als je van plan bent om je badkamer zelf te renoveren. Wat is het beste materiaal om te gebruiken? Hoeveel tijd zal de renovatie in beslag nemen? Is er speciale apparatuur vereist? In deze FAQ vind je antwoorden op al je vragen over het renoveren van je eigen badkamer.

Hoeveel kost een badkamer renoveren?

+
Om een badkamer op budget te renoveren, zit je gemiddeld rond 3000 euro (incl. montage). Als het budget wat groter mag zijn, dan zit je gemiddeld rond 6000 euro (incl. montage).

Stappenplan voor het installeren van een badkamer

+
1. Ontwerp maken
2. Leidingnetwerk bestuderen
3. Slopen
4. Evt. leidingnetwerk en stroompunten verleggen
5. Vloeren/tegelen
6. Nieuw plafond plaatsen/renoveren
7. Sanitair plaatsen
8. Elektra en verlichting aansluiten

Wat heb je nodig om een badkamer te renoveren?

+
Voor een succesvolle renovatie moet je goed voorbereid zijn en weten wat je nodig hebt. Een duidelijk plan, kennis/vakmanschap, het materiaal waarmee je de werken uitvoert en de nieuwe onderdelen zijn hiervoor essentieel. De materialen variëren afhankelijk van de omvang van de renovatie.
Badkamerrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Zelf badkamer renoveren: stappenplan & tips