Welk materiaal voor een douchewand? 

Douchewanden zijn in heel wat uitvoeringen beschikbaar. Een overzicht met enkele veelvoorkomende materiaalkeuzes.

1. Solid Surface

Een eerste optie is een douchewand uit Solid Surface. Dat is een composietmateriaal bestaande uit alumiumtrihydraat gebonden met polyester- of acrylaathars

Solid Surface of composiet kan niet enkel als wandbekleding gebruikt worden. Ook wastafels, baden en badwanden, of de bodem van de douche kunnen uit het materiaal worden vervaardigd. Zo kun je de douchebodem nagenoeg naadloos laten aansluiten op de wand.

De panelen zijn beschikbaar in verschillende diktes, variërend van 3 tot 12 millimeter. Je kunt de platen installeren via een tand- en groefsysteem of verlijmen. Nadien kun je ze schuren en polieren om eventuele naden aan het zicht te onttrekken. Ook ronde wanden uit composiet zijn mogelijk.

Voordelen van Solid Surface douchewanden:

 • Verschillende toepassingen mogelijk.
 • Verscheidene designs en afwerkingen beschikbaar: egaal, gespikkeld, gekorreld, gekleurd en imitatie-effecten zoals marmer en metallic.
 • Naadloze aansluiting voor een perfect waterdicht resultaat.
 • Robuust.
 • Krasvrij.
 • Lucht.

2. Acryl 

Net als composiet kunnen acrylplaten op verschillende manieren ingezet worden. Een bad of douchebak kan net als de douchewand uit acryl bestaan. Acrylplaten kun je heel eenvoudig verlijmen op de badkamerwanden.

Voordelen van acryl:

 • 100% waterdicht.
 • Naadloze aansluiting. Keuze uit geplooide wandhoeken, verlijming met siliconen afwerking, en inschuif hoekprofielen.
 • Verschillende afwerkingen, vormen, kleuren en designs mogelijk.
 • Licht en eenvoudig te plaatsen.

3. Douchewanden uit glas: van melkglas tot zwart rookglas

Een douchewand uit veiligheidsglas is bestand tegen hoge temperaturen, temperatuurschommelingen en schokken. Hoe dikker de glazen wand, hoe beter het bestand is tegen allerlei externe invloeden. De diktes liggen doorgaans tussen de 4 en 8 mm

Ook dunnere glazen wanden zijn bestand tegen een stootje. Krijgt de glazen douchewand een zware schok te verduren? Dan ontstaat in het ergste geval een barst. Het glas is zo ontworpen dat het niet in stukken uit elkaar valt. Helemaal veilig dus!

Voordelen van glazen douchewanden:

 • Stevig.
 • Verschillende transparanties en uitvoeringen beschikbaar. Je hebt bijvoorbeeld de keuze uit een volledig of gedeeltelijk helder glas of matte wand, gezeefdrukt glas, figuur glas, verschillende kleuren glas, mat glas en donker rookglas.
 • Kan zowel een vrijstaande douchewand of een vaste douchewand zijn (tegen een muur).
 • Onderhoudsvriendelijk dankzij een antikalkcoating.

4. PVC

PVC is geschikt voor het bekleden van de wanden en plafonds van je badkamer. Door ook een douchewand uit PVC te kiezen, zorg je voor een badkamer waarin alle elementen naadloos op elkaar aansluiten.

PVC panelen zijn gemiddeld 5 millimeter dik. Ze zijn volledig waterdicht, en eenvoudig op maat te plaatsen. Je kunt ze over bestaande tegels heen lijmen, of loodrecht op de badkamerwand bevestigen.

Voordelen van douchewanden uit PVC:

 • Waterdicht.
 • Verschillende toepassingen.
 • Heel wat designs en kleuren beschikbaar: van witte panelen en cement- of betonlook tot tegeleffecten.

Wat kosten glazen douchewanden (laten plaatsen)?

Eenvoudige douchewanden kost je zo’n 100 tot 200 euro. Voor luxe douchewanden mag je rekenen op een prijs van 2.000 tot meer dan 2.5000 euro.

Er zijn verschillende factoren die de prijs voor douchewanden beïnvloeden:

 • Materiaal.
 • Afmetingen. 
 • Complexiteit van de plaatsing.
 • Extra’s zoals ledverlichting en ingebouwde radiatoren.
 • Vraagprijs van de aannemer.

De uiteindelijke prijs bestaat uit een aantal onderdelen. De belangrijkste en vaak grootste kost, is de aanschaf van de douchewand zelf. Een doorgaans kleinere, maar niet onbelangrijke kost is de installatieprijs. Tot slot betaal je in sommige gevallen ook voorrijkosten, zeker wanneer je beroep doet op een bedrijf dat niet in jouw omgeving gevestigd is.

Een overzicht met richtprijzen voor verschillende soorten glazen douchewanden:

Soort douchewand Richtprijs materiaal Richtprijs installatie Richtprijsmateriaal + installatie
Eenvoudige, kleine transparante glazen douchewand  € 300 € 150 € 450
Grotere glazen douchewand met speciale matte afwerking  € 1.200 € 350 € 1.550
Luxe glazen douchewand met speciale afwerking en extra’s € 2.000 € 400 € 2.400

Besparen op douchewand

Met deze tips installeer je de douchewand zo voordelig mogelijk.

 • Doe-het-zelf. De meeste douchewanden kun je eenvoudig zelf installeren. Je bespaart zo op de montagekosten!
 • Materiaal. De prijsverschillen voor douchewanden uit verschillende materialen zijn groot. De prijs voor een gewone glazen douchewand verschilt bijvoorbeeld al enorm van de prijs voor een glazen douchewand met matte afwerking.
 • Lokaal. Kies voor een lokale installateur om te besparen op voorrijkosten.
 • Vergelijk offertes. Door verschillende offertes te vergelijken, kan je voordelig en eenvoudig een douchewand kopen in jouw regio.
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Waar moet je op letten bij het kopen van een douchewand?

Naast de materiaalkeuze zijn er nog een aantal aandachtspunten die belangrijk zijn bij het uitkiezen van je douchewand.

unieke douchewand

Afmetingen

Een eerste belangrijke factor is de grootte van de douchewand. Houd rekening met de beschikbare ruimte in de badkamer, en hoeveel ruimte je wilt vrijhouden voor je douche. Zo kies je de juiste afmeting!

De meest standaard lengtes zijn 60 tot 120 centimeter. Wat de hoogte betreft kies je voor een inloopdouche beter geen wand die doorloopt tot het plafond. Door een opening te voorzien aan de bovenkant van de wand geef je stoom een kans om de douche en de badkamer te verlaten.

Vorm en type: van bad met douchewand tot inloopdouche

Het type douche dat je van een douchewand voorziet, bepaalt mee welke vorm je douchewand krijgt.

 • Inloopdouche. Doorgaans kies je hier voor een rechte wand, eventueel met hoek en deurprofiel.
 • Verschuifbare wand. Dit soort wand schuif je na gebruik eenvoudig opzij. Klaar met douchen? Dan maak je ruimte in de badkamer voor andere activiteiten!
 • Douchebak -of cabine. Douchecabines en douchebakken zijn in allerlei vormen beschikbaar, van een eenvoudige vierkante cabine tot een vijfhoekig model.
 • Douchebad. Je bad omtoveren tot een douchebad? Met een eenvoudige muurbevestiging kun je een douchewand monteren die rust op de badrand. Ook hier heb je de keuze uit verschillende wanden die aansluiten op je bad.

3. Douchewand met douchedeur of zonder deur

Bij het uitkiezen van de wand sta je best even stil bij het al dan niet plaatsen van een douchedeur. Je moet namelijk war ruimte vrijhouden voor de deur. Douchedeuren zijn doorgaans 60 tot 100 cm breed.

Een douchewand zorgt er voor dat de koude lucht uit de douche blijft. Laat je ook een douchedeur installeren? Dan ben je nog beter beschermd tegen luchtstromingen.

Douchedeuren zijn in allerlei uitvoeringen en stijlen beschikbaar. Daarnaast heb je ook de keuze tussen verschillende modellen: onder meer schuifdeuren, inklapbare vouwdeuren en een eenvoudige rechte deur. 

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om geen deur te plaatsen. Voordelen van een douchewand zonder deur zijn onder meer het gebruiksgemak en het optisch vergroten van de badkamer. 

4. Extra’s

Tot slot kun je voor allerlei leuke extraatjes kiezen. Denk maar aan ingebouwde ledverlichting of een geïntegreerde infraroodstraler

Tip: Kies je voor een infraroodstraler of andere radiator in de douche? Let bij het uitkiezen van je model op de waterbestendigheid van het model. Een ervaren badkamerexpert kan je hier uitgebreid over adviseren.

Hoe plaats je een douchewand? 

Hoe plaats je zelf een douchewand? Met onderstaand stappenplan klaar je de klus!

installeren van een douchewand

1. Meten, aftekenen en boren

Bepaal waar je douchewand wilt bevestigen. Teken duidelijk af, en maak boorgaten. Verzeker dat de wand waterpas geplaatst kan worden. Gebruik een beton- of steenboor, bij voorkeur van 6 millimeter. Plaats de pluggen in de gaten met een hamer.

Let op! Bescherm je ogen met een veiligheidsbril.

Tip: Plak tegels af met schildertape voor je begint met boren. Zo bescherm je de tegels.

2. Muurprofielen bevestigen op muur

Schroef het muurprofiel in de pluggen met een schroevendraaier. Gebruik lange schroeven – doorgaans worden die samen met de wand geleverd.

3. Plaats de douchewand, afsluitdoppen en stabilisatiestang tegen de wand van de badkamer 

Schuif de douchewand in het muurprofiel. De onderkant van de douchewand steunt op de douchebak, of op de badkamervloer, afhankelijk van welke douchebodem je kiest. Schroef vast.

Werden afsluitdoppen geleverd bij de douchewand? Dan kun je die nu op de bovenzijde van de muurprofielen plaatsen.

Als de douchewand breder is dan 40 centimeter, is het aan te raden om een stabilisatiestang te plaatsen. Je plaatst de stang haaks op de douchewand en bevestigt die aan de muur tegenover de douchewand.

Opgelet! Laat een glazen zijwand niet op een punt steunen om barsten te vermijden.

4. Gebruik afdichtingstape

Plak afdichtingstape onderaan de binnenkant van de douchewand. Zo voorzie je een eerste waterdichte bescherming.

5. Kit de randen: waar moet je de douchewand afkitten?

Je kit de wand af…

 • Op de plekken waar de wand de muur raakt.
 • Bij de douchebak.
 • Onderaan de buitenkant van het scherm.

Loopt de wand niet door tot aan het plafond? Dan hoef je enkel de onderste rand van de douchewand en de wand die de badkamermuur raakt te kitten. Bij een wand die wel tot aan het plafond reikt, kun je ook de bovenste rand afkitten.

Gebruik transparante, waterdichte sanitairkit voor het beste resultaat. Laat 24 uur drogen voor gebruik.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier advies en offertes!

Voordelen van een douchewand

Een douchewand in je badkamer brengt een paar leuke voordelen met zich mee.

 • Onderhoudsvriendelijk. Een douchewand zonder voegen en kieren kun je ontzettend eenvoudig onderhouden. Kies je voor een glazen wand? Met een antikalk- en/of EasyClean-afwerking heb je geen last van aanhechtend vuil of kalk.
 • Luxe uitstraling. Een douchewand kun je volledig naar eigen wens ontwerpen. Zo geef je jouw badkamer precies die uitstraling waar je naar verlangt.
 • Stevig. Een vaste douchewand is een stuk steviger dan een douchescherm.
 • Extra privacy. Douchen achter een douchewand is comfortabel en zorgt voor de nodige privacy.
 • Warmte. Een douchewand biedt je in de inloopdouche, net als in een douchecabine, bescherming tegen koude luchtstromen. 
 • Zorgt dat de badkamer droog blijft. Een inloopdouche zonder douchewand beschermt je badkamer niet tegen water. Met een douchewand houdt je zowel de warmte als het water binnen!
 • Eenvoudige plaatsing. In de meeste gevallen kun je de douchewand eenvoudig zelf plaatsen. De wand laten installeren is overigens ook niet al te duur, net omdat het zo’n eenvoudige klus is. 
 • Design. Douchewanden zijn in allerlei uitvoeringen verkrijgbaar. Je kunt de douchewand naadloos laten aansluiten op de rest van de badkamer, kiezen voor een glazen wand die de ruimte optisch vergroot, of juist kiezen voor een opvallend contrast.
glazen douchewand

Douchewand installeren? Extra advies nodig? Stel je vragen en ontvang gratis offertes op maat

Nood aan advies, of op zoek naar een vakman in jouw omgeving? Vul snel onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes en advies op maat! Zo vind je de scherpste prijs voor jouw badkamerrenovatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw badkamer project?
2*. Welke badkamer werken wilt u laten uitvoeren?
3*. Wanneer wilt u het badkamer project opstarten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Badkamerrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Hoe kies je de ideale douchewand? Soorten, installatie en kostprijs