Last van slechte luchtkwaliteit in je badkamer

Het is belangrijk de badkamer te ventileren om de groei van bacteriën en schimmel te voorkomen. Deze treden op wanneer de lucht in een kamer te vochtig is. Dit is het geval na een bad of douche. Bovendien komt er al veel vocht vrij na het gebruik van de kraan en het doorspoelen van het toilet. 

Bacteriën en schimmels in de lucht zijn slecht voor de gezondheid. Ze kunnen onder andere astmatische aandoeningen veroorzaken. Bovendien kan het ook je badkamer aantasten. Er kunnen bijvoorbeeld donkere en vuile vlekken ontstaan op verf en pleisterwerk. 

Hoe ventileer je de badkamer zonder afvoer? Oplossingen 

Het is belangrijk om een goede ventilatie te hebben in jouw badkamer, zelfs als er geen afvoer aanwezig is. Hieronder zijn enkele oplossingen om de badkamer te ventileren zonder afvoer.

Voor tocht zorgen 

Als je geen ventilatie kan of wilt installeren, kan je zelf voor ventilatie zorgen door tocht. Laat de badkamerdeur open en open een raam in een aangrenzende kamer. Sluit deuren naar andere kamers in jouw huis om vochtige lucht naar het open raam te leiden. 

Gebruik een hygrometer om de vochtigheidsgraad in de badkamer aan te geven. Zo weet je altijd wanneer je moet ventileren en wanneer je het raam moet sluiten. 

raam open

Draagbare badkamerventilator 

Een draagbare ventilator blaast lucht in de badkamer, creëert luchtcirculatie en ventileert jouw badkamer.

Een draagbare badkamerventilator is een tijdelijke oplossing. Als je jouw huis en badkamer wilt beschermen tegen vocht, is een goede ingebouwde badkamerventilator of een mechanisch ventilatiesysteem zeer belangrijk.

Badkamerventilator 

Een van de beste manieren om de luchtcirculatie in jouw badkamer te verbeteren is het gebruik van een speciale badkamerventilator. Dit systeem werkt als een omgekeerde ventilator. Het zuigt de vochtige lucht uit jouw badkamer en voert deze naar buiten.

Er zijn verschillende soorten uitlaatsystemen: handmatig of automatisch. De handmatige ventilator zet je met de hand aan als je hem nodig hebt. De automatische kan worden ingesteld en wordt ingeschakeld wanneer de gekozen vochtigheidsgraad wordt gemeten. Je kan een badkamerventilator ook op verschillende manieren installeren. 

  • Opbouw ventilator: deze heeft geen afvoerkanaal nodig. Het is de goedkoopste en makkelijkste om te monteren. 
  • Buis ventilator: in het luchtafvoerkanaal wordt deze ventilator geplaatst. Buisventilatoren zijn krachtige ventilatoren die lucht door een lang afzuigkanaal kunnen transporteren.
  • Kanaal ventilator: een kanaalventilator wordt tussen twee luchtpijpen geplaatst. Voor een inbouwtoestel is deze ventilator zeer gemakkelijk te installeren. Het is geschikt voor installatie in korte afzuigkanalen.

Een badkamerventilator is een van de populairste manieren om je badkamer te ventileren.

ventilatie

Luchtontvochtiger 

Een luchtontvochtiger is een apparaat dat vocht uit een kamer haalt en dit verzamelt in een reservoir. Het kan een elektronisch apparaat zijn, maar er zijn ook ontvochtigers voor eenmalig gebruik. Een wegwerp luchtontvochtiger is gemakkelijk te plaatsen op een verborgen plaats – bijvoorbeeld achter het toilet – en haalt verrassend veel vocht uit de lucht. Elektronische apparaten zijn er in alle soorten en maten.

Een degelijk ventilatiesysteem is uiteraard essentieel in een huis en als permanente oplossing, maar voor tijdelijk gebruik is een ontvochtiger een goed alternatief.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier je offertes!

Mechanisch ventilatiesysteem

Om jouw badkamer te beschermen tegen vocht is een goede ventilatie van de badkamer erg belangrijk. Een mechanisch ventilatiesysteem is daarom één van de populairste en meest effectieve methodes. 

In veel moderne huizen is dit een centraal ventilatiesysteem voor het hele huis. Het kan een combinatie zijn van natuurlijke ventilatie van de badkamer, of een volledig mechanisch systeem

Er zijn drie soorten mechanische ventilatiesystemen:

  • Ventilatiesysteem B: de toevoer van verse lucht wordt mechanisch geregeld. Vochtige lucht wordt op natuurlijke wijze afgevoerd, bijvoorbeeld via ventilatieroosters. Het voordeel van dit systeem is dat een filter kan worden geïnstalleerd. Dit verwijdert onaangename geuren uit de buitenlucht voordat deze de badkamer binnenkomt. Het nadeel is dat de binnenkomende lucht koud is, wat een tochtig gevoel geeft. Een ander nadeel is dat dit systeem veel onderhoud vergt. Om te voorkomen dat verontreinigde lucht in de badkamer komt, moeten de ventilatoren, filters en kanalen regelmatig worden gereinigd.
  • Ventilatiesysteem C: dit systeem werkt op de tegenovergestelde manier als systeem B. De luchttoevoer is natuurlijk en de afvoer van vuile lucht is mechanisch. Het voordeel van dit systeem is dat het weinig onderhoud vergt. Het nadeel is dat de binnenkomende lucht niet vooraf kan worden verwarmd. 
  • Ventilatiesysteem D: in dit systeem is de luchttoevoer en -afvoer volledig mechanisch. Je kan ook kiezen voor een systeem met een warmtewisselaar. Dit onttrekt de warmte aan de lucht voordat deze wordt afgevoerd, zodat je minder hoeft te verwarmen. Dit is het meest efficiënte ventilatiesysteem, maar het is veel duurder dan systeem B of C.
mechanische ventilatiesysteem

Wat is de beste ventilatie voor je badkamer? 

Als je van plan bent een nieuwe badkamer te bouwen of je badkamer te renoveren, kies dan altijd een badkamer met een raam: dat zorgt niet alleen voor veel licht, maar ook voor een goede ventilatie. 

Een raam openzetten is niet altijd genoeg helaas. Voor een effectieve ventilatie in je badkamer opteer je best voor een ingebouwde badkamerventilator of een mechanisch ventilatiesysteem. 

Beide systemen zorgen ervoor dat het vervuilde lucht volledig en snel naar buiten wordt gevoerd om plaats te laten aan verse, frisse lucht. Zo vermijd je makkelijk vochtplekken, schimmels en gezondheidsproblemen. 

Hulp nodig met ventileren? Vind een badkamerspecialist in jouw regio en ontvang gratis offertes 

Wil je jouw badkamer correct ventileren? Laat gespecialiseerde installateurs je helpen met deze klus en verzeker jezelf van een correcte installatie.

Door onderstaand formulier in te vullen, ontvang je gratis en vrijblijvend 1 of meerdere prijsvoorstellen. Door offertes te vergelijken vind je de juiste en meest voordelige specialist bij jou in de buurt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw badkamer project?
2*. Welke badkamer werken wilt u laten uitvoeren?
3*. Wanneer wilt u het badkamer project opstarten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Badkamerrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: ventilatie badkamer zonder afvoer: waarom ventileren? oplossingen voor 2024