Hoeveel kost een badkamer volledig of gedeeltelijk laten renoveren?

Hoeveel kost een badkamer renovatie? Je mag voor je badkamerrenovatie rekenen op een prijs van 3.500 tot 25.000 euro.

Voor een standaardbadkamer betaal je 3.500 tot 7.500 euro. In die prijs zitten een eenvoudige douche, een ligbad, een toilet, een badkamermeubel met een enkele wastafel en de (sobere) afwerking van vloeren en wanden.

Een meer luxueuze badkamer met bijvoorbeeld meerde badkamermeubels, een luxe ligbad, een ruime inloopdouche, een whirlpool en andere verfijnde details kost je al gauw 12.500 tot 25.000 euro.

Je hebt zelf dus veel controle over hoeveel de badkamerrenovatie je zal kosten. Elke stap biedt heel wat keuzemogelijkheden. Doe steeds beroep op een professionele badkamerinstallateur. Zo geniet je van de beste resultaten. Een overzicht van belangrijke factoren en elementen die de prijs beïnvloeden:

 • Omvang. Een kleine badkamerrenovatie is goedkoper dan een grote badkamerrenovatie.
 • Soort renovatie. Ga je voor een gedeeltelijke of volledige badkamerrenovatie (complete verbouwing)?
 • Materiaalkeuze. Welke materialen je kiest voor de bekleding van je badkamer spelen een grote rol in de uiteindelijke prijs.
 • Vraagprijs specialist. Door verschillende offertes aanvragen en vergelijken is de snelste weg naar de meest voordelige oplossing.
 • Sanitaire toestellen. De mogelijkheden zijn nagenoeg eindeloos. Welk bad, welke douche, en welke toilet je kiest, beïnvloedt de eindfactuur enorm.
de kosten van een badkamer renovatie

Badkamer renovatie: prijzen sanitaire toestellen van toilet tot douche

Er zijn heel wat mogelijkheden wat de sanitaire voorzieningen betreft. De prijzen kunnen dan ook fors verschillen!

 • Toilet. Kies je voor een staand, of net een hangend model? Laat je het wegwerken in de wand, of mag het toilet zichtbaar zijn? Een standaard toilet kost je gemiddeld 300 tot 1.000 euro.
 • Bad. Kies je voor een combibad, een dubbelbad, een standaard ligbad of een hoek- of zitbad? Staat het bad vrij in de ruimte, of is het ingebouwd? Een basic bad kost je gemiddeld 500 tot 3.000 euro
 • Douche renovatie. Laat je een standaard douchecabine, een inloopdouche of net een douchebak plaatsen? Wil je de douche laten inwerken in de vloer, of plaats je de douche gewoon op de vloer? Je mag rekenen op een gemiddelde prijs van 400 tot 3.000 euro.
 • Wastafel. Een enkele, of een dubbele lavabo? Hangt de wastafel aan de muur, of staat die vrij in de ruimte? De prijs voor een standaard wastafel varieert van 400 tot 1.000 euro.
 • Badkamermeubel. Onder de wastafel komt doorgaans een badkamermeubel. Er is een groot aanbod aan meubels. Kies je voor een model met, of zonder opbergruimte? En uit welk materiaal bestaat het meubel? De prijs voor een badkamermeubel op maat begint rond de 1.000 euro.
 • Kranen. De belangrijkste keuze die je hier te maken hebt, is die tussen een mengkraan en een thermostatische kraan. De prijzen voor een standaard kraan variëren tussen de 125 en 500 euro.

Hoeveel kost een badkamer renovatie? Kosten renoveren badkamer muur, vloer plafond, …

 • Leidingwerk. Elke badkamer beschikt over een netwerk van water- en elektriciteitsleidingen (elektriciteitswerken). Hoe meer sanitaire installaties, hoe meer leidingen. Je mag rekenen op een prijs van 350 tot 900 euro voor het aanleggen van nieuwe leidingen. Tip: Laat het bestaand leidingwerk nakijken voor je aan de renovatie begint!
 • Ventilatie. Goede ventilatie in de badkamer is nagenoeg onmisbaar. Een ventilatiesysteem zorgt ervoor dat de vochtige lucht de badkamer kan verlaten. Zo ga je vochtproblemen en schimmelgroei tegen. De gemiddelde kosten voor een mechanisch ventilatiesysteem liggen tussen de 2.500 en 7.000 euro.
 • Vloer. Een badkamervloer moet in principe waterbestendig zijn. Je hebt de keuze uit heel wat materialen en tegels, waaronder keramische tegels en een gietvloer. De verschillende soorten vloerbekleding hebben elk hun eigen prijs die varieert van 10 tot 180 euro per vierkante meter. Ook de complexiteit van de werken zal de prijs beïnvloeden.
 • Wanden. Net als de vloeren moeten de wanden van de badkamer bestand zijn tegen water. De meest voor de hand liggende keuze is het gebruik van wandtegels. Ook waterbestendig behang of waterdichte verf behoren tot de opties. De kosten variëren tussen de 10 en 160 euro per vierkante meter. Laat je een extra wand plaatsen, of een bestaande wand herstellen? Dan komt bij die werken een extra kost kijken.
 • Plafond. Tot slot moet ook het plafond bestand zijn tegen de hoge vochtigheid in de badkamer. Ook hier heb je de keuze uit heel wat materialen: van aluminium tot hout. De prijzen variëren tussen de 15 en 200 euro per vierkante meter.
 • Extra’s. Denk ook aan de afwerking van je badkamer. Denk aan de douchekop en -afscheiding, hangers voor de toiletrollen, douchegordijn enzovoort. Ook deze factoren zullen een invloed hebben op de badkamerrenovatie prijs.
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Premie voor badkamerrenovatie

Je kunt beroep doen op Mijn VerbouwPremie voor verschillende sanitaire werken:

 • Vernieuwing (renovatiewerken) van sanitaire leidingen en afvoeren.
 • Plaatsen van een regenwaterinstallatie of regenwaterput (in combinatie met het vernieuwen van sanitaire leidingen en afvoeren).
 • Vernieuwen van bestaande sanitaire toestellen of het plaatsen van maximaal een douche, ligbad of toilet en twee wastafels indien die nog niet aanwezig zijn in de woning regenwaterput (in combinatie met het vernieuwen van sanitaire leidingen en afvoeren).

Mijn VerbouwPremie geldt enkel voor gebouwen die op het moment van de aanvraag ouder zijn dan 15 jaar. Het kan om de renovatie van een bestaand gebouw gaan, maar ook voor een renovatie voor herbestemming kun je de premie gebruiken.

Alle voorwaarden en informatie rond de aanvraag vind je op de website van de Vlaamse overheid.

Hoe goedkoop badkamer renoveren? Besparingstips

De prijs van een badkamerrenovatie is niet goedkoop. Met deze tips druk je waar mogelijk de kosten.

Tip 1: Stel je budget goed vast

Stel nog voor je aan de werken begint je budget vast. Op die manier kun je de badkamerrenovatie plannen aan de hand van je budget. Doorheen de werken kun je al je keuzes afstemmen op het vastgelegde budget. Een onverwacht hoge factuur of problemen aan de eindmeet? Die vermijd je!

Tip 2: Neem de afbraakwerken voor jouw rekening

Zijn breek- en stripwerken nodig om de renovatie uit te voeren? Voer die dan zelf uit waar mogelijk. Ook het afvoeren van het puin kun je zelf doen om de kosten te drukken. Hoe minder werk je aan de vakman moet overlaten, hoe lager de kosten.

Tip 3: Kies voor een specialist in jouw buurt

De meeste aannemers werken met voorrijkosten. Dat zijn de kosten die het transport van en naar de werklocatie dekken. Met een lokale vakman druk je de voorrijkosten.

Tip 4: Premie en verlaagd btw-tarief

In bepaalde gevallen kom je in aanmerking voor premies. Het loont zeker om op voorhand na te gaan op welke premies je eventueel beroep kan doen. Een ervaren vakman weet je daar meer over te vertellen en helpt je bij de aanvraag.

Tip 5: Vergelijk offertes

De ene badkamerrenovatie offerte is de andere niet. Verschillende vakmensen hanteren verschillende tarieven. Door verschillende offertes goed te vergelijken, vind je voor jouw badkamerrenovatie gegarandeerd de beste aannemer.

Ontvang gratis offertes

Wat wil je doen? Soorten badkamerrenovatie

Je hoeft een badkamer niet meteen volledig te renoveren. Soms is het mogelijk om kleine verbeteringen te doen die een grote impact hebben op het uiterlijk en de functionaliteit van je droombadkamer.

1. Nieuwe indeling

Zijn de badkamermeubels nog in goede staat, maar ben je toe aan een verandering in je oude badkamer? Dan kun je kiezen voor een nieuwe, praktische indeling van je badkamer. Door de meubels te verplaatsen en op een nieuwe plek te installeren, voelt je badkamer weer aan als nieuw.

2. Vernieuwen van de badkamermeubels

Zijn de sanitaire voorzieningen aan vervanging toe? Dan kun je nieuwe badkamermeubels laten plaatsen. Doe beroep op een ervaren vakman om een goede installatie te garanderen.

3. Totale badkamerrenovatie

Niet enkel de badkamermeubels kunnen aan vervanging toe zijn. De vloeren en muren, maar ook de boiler en leidingen kunnen hun beste tijd gehad hebben. Een complete badkamerrenovatie (totale renovatie) is dan op z’n plek.

4. Badkamer op een nieuwe plek (verplaatsen)

Een badkamer verplaatsen, of een kamer omtoveren tot extra badkamer, is een laatste optie.

Let goed op bij de kamerkeuze. Niet elke kamer is even geschikt om als badkamer te fungeren. Een kamer boven de keuken is vaak de beste optie. Daarmee bespaar je op het aanleggen van nieuwe leidingen.

Twijfel je nog? Een aannemer kan je helpen bepalen welke kamers het meest geschikt zijn.

Een aannemer kan je vrijblijvend advies geven over de mogelijkheden voor jouw badkamer. Je kunt er zeker van zijn dat de verbouwingswerken op professionele wijze worden uitgevoerd en dat je een prachtig resultaat zult krijgen.

Als je de aannemer hebt gekozen, is het aan te raden om duidelijke afspraken te maken over het werk dat moet worden uitgevoerd, de tijdsplanning en het budget. Zo weet je zeker dat je een prachtig resultaat zult krijgen en dat het project soepel zal verlopen.

Op zoek naar een specialist?Vraag hier je offertes!

Stappenplan voor het renoveren of verbouwen van een oude badkamer

Hoe begin je aan een badkamerrenovatie? Hier zijn enkele stappen om ervoor te zorgen dat de werkzaamheden vlot en aangenaam verlopen.

Stap 1: Opstellen van een grondplan en indeling

Voorzie voor je begint een badkamerplan en de nodige schema’s.

 • Badkamerindeling. Bepaal waar je het sanitair zult plaatsen, of er al dan niet wanden gesloopt of bijgebouwd moeten worden.
 • Elektrisch plan. Waar komen de stopcontacten, schakelaars en verlichting? Het elektrisch plan is een belangrijke factor om mee rekening te houden.
 • Waterleidingen. Waar plaats je de aan- en afvoeren? Waar lopen de leidingen voor de verwarming?
 • Ventilatieplan. Voor de installatie van mechanische ventilatie komt een ventilatieplan van pas. Waar komen de aan- en afvoerkanalen, waar plaats je eventuele roosters,… Een ventilatiespecialist helpt je bij het opstellen van het plan.

Stap 2: Voorbereidende werken

Enkele zaken om rekening mee te houden voor je de werken aanvat:

 • Je badkamer is tijdens de werken niet bruikbaar. Een badkamerrenovatie duurt gemiddeld 5 tot 14 dagen. Beschik je niet over andere sanitaire voorzieningen? Voorzie dan een alternatief om de periode te overbruggen.
 • Voorzie een puincontainer voor het bouwafval en de afvoer van oud sanitair.
 • Voorzie een functionele elektrische aansluiting voor het nodige elektrische gereedschap en de verlichting tijdens de werken.
 • Sluit indien nodig de hoofdwaterkraan af om lekkages tijdens de werken te voorkomen.
 • Om de werken vlot uit te voeren, zorg je ervoor dat alle nodige materialen aanwezig zijn.

Tip: Installateurs plaatsen vaak geen sanitaire toestellen waar ze niet bekend mee zijn. Werk samen met je vakman om die toestellen uit te kiezen. Bovendien krijgt een ervaren installateur vaak korting bij de aanschaf van de toestellen.

Stap 3: Strippen van de badkamer

Verwijder waar nodig de vloeren, wanden en sanitaire toestellen. Maak van het moment gebruik om de aanwezige afvoerbuizen en leidingen na te (laten) kijken. Dit is ook het ideale moment om, als het budget het toelaat, een waterontharder te installeren.

Stap 4: Opbouwen van de nieuwe badkamer

Nu kun je beginnen aan de aanleg van je nieuwe badkamer.

1. Voorzetwanden en scheidingsmuren

Plaats voorzetwanden en scheidingsmuren waar gewenst. Zijn de buitenmuren niet geïsoleerd? Dan is het een goed idee om de buitenmuur langs binnen te isoleren met geïsoleerde voorzetwanden.

2.  Aanvoerleidingen en afvoerleidingen

Nu de badkamervloer is opengebroken, kun je de reeds aanwezige leidingen controleren. Je kunt leidingen die in goede staat zijn hergebruiken en indien nodig aanpassen. Beschadigde leidingen laat je vernieuwen, en ontbrekende leidingen moeten worden aangelegd.

3. Elektriciteit

Voldoet de aanwezige elektrische installatie niet meer aan de normen? Dan laat je die best vervangen. Zeker in een vochtige ruimte als een badkamer besteed je best de nodige aandacht aan de elektrische voorzieningen.

Houd bij de aanleg van de elektrische voorzieningen rekening met de vochtigheid van de badkamer. Een vakman werkt met volumes of zones waarin wel of geen elektrische onderdelen mogen komen.

De nodige kabels, lichtpunten en stopcontacten worden geplaatst.

4. Pleisterwerken of cementeringswerken

Eens de leidingen en elektrische voorzieningen geplaatst zijn, kun je de bezettingswerken laten uitvoeren. Tijdens de pleister- of cementeringswerken worden de leidingen en kabels aan het zicht onttrokken.

5. Chape en vloerwerken

De chape vormt de basis voor de badkamervloer. Daar kun je later de vloerafwerking overheen laten plaatsen. In deze fase kan eventueel de vloerverwarming worden geïnstalleerd. Ook kun je kiezen om vloerisolatie te plaatsen.

6. Wand- en plafondafwerking met tegels of ander materiaal

Een vakman plaatst de gewenste wandbekleding.

Laat je ook een mechanisch ventilatiesysteem plaatsen? Dan is een verlaagd plafond aangewezen. Met een verlaagd of vals plafond creëer je ruimte voor de verluchtingskanalen.

7. Finale afwerking

Tot slot plaatst een installateur de sanitaire toestellen. Het douche, bad, toilet en de wastafels worden geïnstalleerd. Ook de stopcontacten, schakelaars en verlichting worden geplaatst.

Laat voor het afronden van de werken alles controleren. Werken de schakelaars, is de druk op de leidingen hoog genoeg, werkt de verwarming, …

aanleg van de badkamer

Badkamer renoveren: zelf doen of snel een aannemer inschakelen? Prijs op maat!

Je doet voor een badkamerrenovatie best beroep op ervaren specialisten. Met een specialist onder de arm bereik je gegarandeerd het beste resultaat. Niet enkel zorgt een ervaren vakman voor een correcte installatie en afwerking. In veel gevallen geniet je ook van de voordelige aankoop van het nodige materiaal.

Op zoek naar een bekwame badkamerinstallateur? Vul dan snel onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes en advies op maat van specialisten. Zo maak je een geïnformeerde keuze, en vind je de beste oplossing voor jouw project!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw badkamer project?
2*. Welke badkamer werken wilt u laten uitvoeren?
3*. Wanneer wilt u het badkamer project opstarten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Wat kost een badkamer renovatie per m2?

+
De prijs van een badkamer renovatie hangt van verschillende factoren af. De grootte van de badkamer, het type materialen en het niveau van afwerking dat je kiest, bepalen de prijs per m2. Gemiddeld gezien is de prijs per m2 voor een badkamerrenovatie tussen de €50 en €200.

Waarop letten bij renovatie van badkamer?

+
Bij een renovatie van je badkamer is het belangrijk om rekening te houden met de volgende zaken: waterdichtheid, ventilatie, sanitair, leidingen, verlichting, opbergruimte, ontwerp en kosten.

Wat kost een totaalrenovatie van een badkamer in 2023? 

+
De prijs voor een totaalrenovatie van een badkamer hangt af van een aantal factoren, waaronder het type badkamer, de grootte, complexiteit van het plan, het materiaal dat je wilt gebruiken en de mate van renovatie die je wilt uitvoeren.

De prijs van een totaalrenovatie van een badkamer in 2023 kan variëren van een paar duizend euro tot meer dan 20.000 euro. Het is aan te raden om offertes op te vragen bij verschillende aannemers en specialisten om een nauwkeuriger idee te krijgen van de prijzen.
Bedrijven voor Badkamerrenovatie