Prijs: wat kost het om een compleet nieuw toilet in de badkamer te (laten) plaatsen?

Een volledig nieuw toilet (in een aparte ruimte van 4 kubieke meter) kost je gemiddeld 2.000 tot 2.600 euro. In die prijs inbegrepen zit onder meer de aanschaf van het toilet, de installatiekosten, en de afwerking van de ruimte (bijvoorbeeld met tegels of stucwerk).

Kies je voor meer luxe, dan kan die prijs natuurlijk sterk oplopen. Maak je meer budgetvriendelijke keuzes, dan kan de prijs een stuk lager liggen. 

Een belangrijke prijsbepalende factor, is het type toilet:

 • Staand toilet. Bestaat uit een toiletpot en toiletreservoir. Het meest standaard staand toilet kost je gemiddeld 200 euro, het installeren 160 euro. Samen goed voor 360 euro.
 • Zwevend of hangend toilet. De plaatsing voor een zwevend toilet is ingewikkelder. Je mag voor de aanschaf van het hangtoilet en het inbouwreservoir rekenen op een prijs van gemiddeld 210 euro, indien je kiest voor een standaard model. De installatiekosten bedragen gemiddeld 320 euro. Samen goed voor 530 euro.

Met enkel de installatie van het toilet is de wc-ruimte natuurlijk niet afgewerkt. Zowel de voorbereidende werken als de afwerking van de ruimte doen de prijs oplopen. Een overzicht van alle mogelijk relevante werken en hun richtprijzen vind je hieronder.

Werkzaamheden Richtprijs inclusief materiaalkosten
Verwijderen oud toilet € 40 – 80
Verwijderen oude wand- en vloertegels € 21 – 42 per vierkante meter
Leidingen en afvoer plaatsen € 100 – 160
Betegelen € 95 – 315 per vierkante meter 
Installatie toilet € 200 – 700
Installatie fontein € 130 – 300
Afkitten € 50 – 140
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Hoe zijn de kosten opgebouwd? 

Een overzicht met de verschillende onderdelen van de eindfactuur, en welke invloed ze hebben op de kosten.

Nieuwe wc pot

Nieuwe wc pot: gemiddelde prijs hangend versus staand toilet

Een groot deel van de eindfactuur is afhankelijk van welk toilet je uitkiest. Een klassiek staand toilet met reservoir kost je gemiddeld 200 tot 500 euro.

Een hangtoilet met inbouwreservoir kost je zo’n 200 tot 600 euro. Meer luxe opties zoals het douchetoilet kosten je 300 tot wel meer dan 1.000 euro.

Factoren die de prijs bepalen zijn onder meer:

 • Model
 • Materiaal
 • Design
 • Bedieningspanelen (gaande van 40 tot meer dan 500 euro, vaak duurder dan de complete toiletsets zelf!)

Fontein

In de meeste toiletruimtes vind je ook een fonteintje of kleine lavabo om je handen te reinigen. Een complete set (lavabo, kraan, sifon en afvoerplug) kost je gemiddeld 150 tot 400 euro.

De belangrijkste prijsbepalende factors zijn het design en de materiaalkeuze. Meer luxe modellen kosten je al gauw meer dan 500 euro, en voor wie het wat soberder mag zijn er ook opties met prijzen onder de 100 euro

Tegels in het toilet

Je toilet mooi bekleden? Een eerste optie is het betegelen van de wc-ruimte. Je mag rekenen op een kostprijs van zo’n 200 euro. Hoeveel je precies betaalt, is natuurlijk afhankelijk van de grootte van de ruimte, en het type tegel.

Keramische tegels zijn verkrijgbaar aan prijzen tussen de 9 en 80 euro per vierkante meter. Keramische tegels bestaan in heel wat uitvoeringen, en zijn erg onderhoudsvriendelijk. Voor wat meer luxe kun je kiezen voor natuursteen, aan prijzen tussen de 25 en 150 euro per vierkante meter.

Let wel, als je de ruimte niet zelf betegelt, moet je beroep doen op een tegelzetter. De kostprijs gaat daarmee ook omhoog.

Type stucwerk

Je kunt de wc-ruimte ook laten stucen, en daarna eventueel behangen. Ook hier speelt de oppervlakte van de ruimte een belangrijke rol in de prijs.

Voor het stucen van de wanden en het plafond mag je rekenen op een prijs van 5 tot 23 euro per vierkante meter

Diverse toiletaccessoires

Een toiletruimte is pas echt af als je de nodige toiletaccessoires voorziet. Een handdoekhaakje, wc-rolhouder, verlichting, en een toiletborstel zorgen voor het nodige gebruiksgemak

Je mag rekenen op een gemiddelde kost van zo’n 200 tot 250 euro, maar voor een krapper budget zijn er ook heel wat voordeligere opties. Wie de toiletruimte graag erg stijlvol inricht, vind ook met een groter budget erg interessante opties.

Daarnaast kun je ook voor extra toestellen kiezen. Laat je bijvoorbeeld ook een urinoir met inbouwreservoir installeren? Daarvoor mag je rekenen op een extra kost van 400 tot 700 euro

Arbeidskosten toilet verbouwen: wat kost een loodgieter?

Een loodgieter kost gemiddeld 40 tot 60 euro per uur. De loodgieter is verantwoordelijk voor…

 • Sloopwerken
 • Aanpassen en aanleggen van leidingen en de afvoer
 • Installatie toiletreservoir
 • Installatie toilet

Laat je de toiletruimte verder afwerken? Dan moet je ook een tegelzetter, stucwerker, en/of andere vakspecialist inschakelen. De beste manier om de klus zo voordelig mogelijk uit te besteden? Offertes vergelijken!

Op zoek naar een specialist?
Vergelijk offertes en vraag advies!

Welke soorten toiletten zijn er? 

Er zijn verschillende modellen op de markt.

Staand toilet

Een klassieker in badkamers en toiletruimtes: het staand toilet. Een staand toilet beschikt over een spoelreservoir of stortbak, en wordt op de vloer geïnstalleerd. De afvoer van een staand toilet zit in de grond

Een staand toilet lijkt misschien wat gewoontjes, maar tegenwoordig heb je ook bij dit model de keuze uit heel wat designopties. Je hebt de keuze uit verschillende vormen, afmetingen, kleuren en ontwerpen. Met de nodige extra’s zoals een spoelfontein maak je van dit toilet alsnog een luxevoorwerp.

Hangtoilet

Meer modern is het hangtoilet. Het hangtoilet of zwevend toilet wordt aan de muur gemonteerd. Zo bespaar je plaats, vergroot je de ruimte optisch, en vereenvoudig je het onderhoud van de badkamer of toiletruimte.

Een hangend toilet is voorzien van een inbouwreservoir dat weggewerkt wordt in de wand. Ook de leidingen en afvoer zijn na afwerking onzichtbaar. Ideaal voor een strak resultaat

Een hangtoilet laten installeren is doorgaans wel prijziger. Waar de afvoer van een staand toilet in de grond zit, zit de afvoer van een hangend toilet in de muur. Om het toilet te installeren, moet de afvoer in de meeste gevallen aangepast worden. 

Douchetoilet

Zeer populair in Japan, maar tegenwoordig ook in onze contreien een hit: het douchetoilet. Een douchetoilet is voorzien van een ingebouwde mini-douche die je na je toiletbezoek schoonspoelt. Zo bespaar je enorm op toiletpapier

Bepaalde modellen zijn bovendien uitgerust met een ingebouwde droger, en/of een verwarmde wc-bril. Een must voor wie van technologische snufjes houdt, en op zoek is naar dat beetje extra luxe. 

Bidet

Voldoende ruimte in de badkamer of toiletruimte? Dan is het bidet een uitstekende aanvulling op je toilet. Een bidet maakt het schoonmaken van je intieme zone erg eenvoudig. Wederom een manier om te besparen op toiletpapier!

hangtoilet

Welke toilet kies je het best?

Hoe vind je het ideale toilet voor jouw woning? Houd rekening met deze factoren.

1. Plaatsing en afvoer

Komt het toilet in een aparte ruimte, of komt het in de badkamer te staan? Afhankelijk van de aanwezigheid van de nodige leidingen en afvoeren kan de ene optie al eens voordeliger zijn dan de andere. 

Een hangtoilet heeft een horizontale afvoer aan de achterzijde, die aangesloten wordt op een leiding in de muur. Een staand toilet heeft doorgaans een verticale afvoer, die aangesloten wordt op een leiding onder de vloer.

2. Type toilet en afmetingen

Eens je weet waar je toilet komt te staan, kun je een model uitkiezen. Heb je weinig ruimte? Dan is een compact hangtoilet een interessante optie. Met wat meer ruimte kun je bijvoorbeeld kiezen voor een staand toilet met complementair bidet. 

Een toilet is doorgaans 36 centimeter breed, en 53 centimeter lang. Zowel kleinere, compacte modellen als grotere en langere modellen zijn te verkrijgen.

Tip: Let ook bij de aanschaf van een toiletbril op de afmetingen!

 3. Draagvermogen

Moderne toiletten hebben een gemiddeld draagvermogen van maar liefst 400 kilogram. Let wel op met een hangtoilet: die zijn minder geschikt als opstapje, bijvoorbeeld voor het indraaien van een nieuwe plafondlamp.

4. Waterverbruik

Gemiddeld verbruik je, met een modern toilet, 8 liter water per spoeling. De spoeltechnologie en het spoelvolume bepalen hoeveel water je precies verbruikt.

Een model met rimless constructie kan je waterverbruik beperken, zonder daarvoor in te boeten op hygiëne. 

5. Materiaal

De meeste toiletten bestaan uit sanitair keramiek, maar ook roestvrij staal is een aantrekkelijke optie. Een toilet uit RVS is uitermate duurzaam, en bezorgt de toiletruimte een industriële look.

6. Kleur en ontwerp

Doorgaans kom je enkel witte toiletten tegen, maar tegenwoordig zijn ook zwarte wc’s in de smaak. Daarnaast zijn er toiletpotten in allerlei andere neutrale, opvallende of speciale kleuren verkrijgbaar.

Wat de vorm betreft heb je doorgaans de keuze tussen een rond, vierkant of ovaal toilet.

7. Extra opties

Er zijn allerlei opties om het gebruiksgemak van je toilet te verhogen:

 • Verwarmde wc-bril
 • Antibacteriële coating
 • Waterbesparende spoeltechnieken
toilet installeren

Nieuw toilet laten plaatsen? Vind een vakman in jouw regio en vergelijk gratis offertes

Je toilet zo voordelig mogelijk aanschaffen en laten installeren? Vul snel onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes en advies van vakspecialisten in jouw regio. Zo vind je gegarandeerd de beste oplossing voor jouw project!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw badkamer project?
2*. Welke badkamer werken wilt u laten uitvoeren?
3*. Wanneer wilt u het badkamer project opstarten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Badkamerrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Een toilet kopen? Prijzen, soorten en tips