Soorten gyproc in de badkamer

Gyproc in de badkamer? Ontdek hier wat mogelijk is!

Kan gewone gyproc tegen water? Zijn gyproc platen bestand tegen schimmel?

Voor je gyproc overweegt voor de badkamer, wil je natuurlijk weten of gyproc wel geschikt is voor zo’n vochtige ruimte. Het antwoord is eenvoudig: ja! Speciaal voor badkamers, toiletten en andere vochtige ruimtes, wordt groene gyproc gebruikt. 

Een normale gyproc plaat bestaat uit een kern van gips die geklemd zit tussen twee lagen speciaal papier. Papier en gips zijn op zich natuurlijk geen waterbestendige materialen, en dus niet geschikt voor een badkamer. Met een normale gyproc plaat mag je er dan ook van uitgaan dat mettertijd vochtplekken zouden ontstaan.

Precies om dat te vermijden, gebruik je bij badkamerrenovaties en in andere vochtige ruimtes groene gyproc. De buitenste lagen papier zijn bij die platen vervangen door een dunne glasvezelmat. De gipsplaatband die gebruikt wordt om de platen te bevestigen in bijvoorbeeld een badkamer bestaat uit synthetisch, vochtbestendig materiaal. De waterdichte afwerking geven schimmels en vochtproblemen geen kans.

Groene gyproc herken je naast de groene kleur ook aan de ‘Water Repellent’ WRcode. Groene gyproc staat ook bekend als wr gyproc

Is waterwerende gyproc geschikt voor zwembaden en sauna’s?

Een groene wr gyprocplaat is dan wel bestand tegen water, het materiaal kan geen continue vochtigheid verdragen. Ook rechtstreeks contact met water verdragen de groene gyproc platen niet. 

Zelfs waterbestendige, groene gyproc is dus geen waterdichte afwerking en geschikt voor plekken met een constante hoge vochtigheidsgraad, zoals bijvoorbeeld sauna’s en zwembaden.

Op zoek naar een specialist?Vraag advies aan specialisten

Welke gyproc platen zijn geschikt voor een wand?

Gebruik voor de wanden van je badkamer de groene ABA platen. Je bevestigt de platen aan een frame van hout of metaal, en creëert zo een gyproc voorzetwand. De platen zet je dus voor de bestaande badkamerwand.

Eens de gyproc voorzetwand geplaatst is, kun je die verder afwerken. Daarover lees je verder in dit artikel meer.

gyprocplaat

Welke gyproc plaat is geschikt voor de wanden van de douche?

Zoals gezegd is zelfs de groene variant niet bestand tegen rechtstreeks contact met (spat)water. Wil je gyproc gebruiken om je douchewanden te bekleden? Dan moet je ze afwerken met een waterdichte beschermlaag. Werk de platen verder af met tegels voor het beste resultaat.

Ook voor de douche gebruik je de gewone ABA versie.

gyproc plaat voor de wanden van de douche

Welke gyproc is geschikt voor het plafond van de badkamer?

Voor de muren van de badkamer zijn de gewone ABA versie van de groene gipsplaten geschikt. Voor het badkamerplafond moet je dan weer de groene 4xABA platen gebruiken. Deze groene gipsplaten zijn speciaal ontworpen voor het bekleden van plafonds.

Je werkt opnieuw met een houten of metalen frame. Je kunt het frame bevestigen aan het bestaande plafond, of hoog aan de wanden. Wat de afwerking betreft, heb je ook voor een gyproc plafond meerdere opties. 

groene en blauwe gipsplaten

Wat kosten gyprocwerken in de badkamer? Prijs gyproc in de badkamer

Hoeveel kost een badkamer uit waterbestendige gyproc?

  • Je mag voor de badkamerwanden rekenen op een prijs van 25 tot 30 euro per vierkante meter.
  • Een plafond uit gyproc plaatsen is arbeidsintensiever. De kosten liggen dan ook hoger: gemiddeld 55 tot 75 euro per vierkante meter.

Bovenop de kosten voor de gyprocwerken komen de afwerkingskosten. Hoeveel gyproc in de badkamer kost, is dan ook afhankelijk van enkele factoren:

  • Oppervlakte en volume van de badkamer.
  • Soort afwerking: tegels of waterbestendige verf.
  • Beschermlaag douchewanden.
  • Vraagprijs van de badkamerspecialist.
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Opties voor het afwerken van gyproc in de badkamer

Na het plaatsen van de groene gyproc voorzetwanden kun je jouw badkamer verder afwerken.

  • Oppervlakken die in contact kunnen komen met water voorzie je van een extra waterdichte beschermingslaag. Door die oppervlakken af te werken met tegels, biedt je de platen een optimale bescherming. Het gaat vooral om de oppervlakken rond het bad of de douche.
  • Oppervlakken die niet rechtstreeks in contact komen met water, kun je beschilderen met vochtwerende verf. Voorzie ook die oppervlakken eerst van een waterdicht voorstrijkmiddel.

Tegels: betegelen badkamer met groene WR gyproc

Breng eerst en vooral een waterdichte beschermingslaag aan op de platen. In de voeg tussen de platen komt een waterdicht voegmiddel.

De tegels kun je met speciale tegellijm op de platen bevestigen. Gebruik ook voor het voegen van de tegels een waterdicht voegmiddel.

Verf: groene gyproc in de badkamer beschilderen

Ook hier breng je een waterdicht materiaal aan tussen de platen. Een waterdicht voorstrijkmiddel biedt de platen de nodige bescherming. Eens het waterdicht voorstrijkmiddel is opgedroogd, kun je de platen beschilderen.

Kies een waterbestendige verfsoort. Houd er rekening mee dat de douche en de ruimte rond het bad extra bescherming nodig heeft. Op die plekken opteer je bij voorkeur voor bekleding met tegels.

Ophangen van sanitaire installatie(s): kun je een kraan of wastafel bevestigen aan een gyproc wand?

Eens de wanden en het plafond zijn afgewerkt, kun je de sanitaire toestellen installeren. Hoe zit het met zware elementen, zoals wastafels, kranen en hangrekken, die je aan de muur bevestigt? 

Zorg bij deze badkamerelementen voor een extra versteviging van de gyprocconstructie. De versteviging komt onder de platen, en worden rechtstreeks aan het houten of metalen frame bevestigd. De versteviging kan bestaan uit bijvoorbeeld multiplex- of OSB-platen.

Zo is het perfect mogelijk om ook zwaardere badkamerelementen aan de wanden te bevestigen.

het afwerken van een gyproc badkamer

Bespreek je wensen en opties met een vakman: vind een specialist in jouw regio

Zoals je ziet, komt er heel wat kijken bij het bekleden met gyproc. Wil je de klus uitbesteden aan een ervaren vakman? Vul dan snel onderstaand formulier in. Je ontvangt niet enkel gratis en volledig vrijblijvende offertes, maar ook informatie en advies op maat. Zo vind je gegarandeerd de beste oplossing voor jouw badkamerrenovatie!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw badkamer project?
2*. Welke badkamer werken wilt u laten uitvoeren?
3*. Wanneer wilt u het badkamer project opstarten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Badkamerrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gyproc badkamer: wat gebruiken? + Prijzen en toepassingen