Wat kost een kleine badkamer?

De kostprijs van een kleine badkamer inrichten of renoveren hangt af van een heel aantal factoren. Deze zullen we hieronder bespreken.

Om je toch al een idee te geven over de gemiddelde kosten voor de renovatie van een kleine badkamer inrichten, geven we een aantal richtprijzen. Een kleine badkamer van 2 tot 6 vierkante meter verbouwen kost tussen de 4.000 en 9.000 euro. Dit is inclusief montage en btw.

Een kleine badkamer inrichten tot een luxe badkamer doet de prijs oplopen tot 10.000 euro. Wil je toch een beetje extra luxe, maar niet overdreven? Met andere woorden, zit je tussen de basis badkamer en de luxe badkamer in, dan betaal je tussen de 5.000 en 7.000 euro. Je maakt jouw badkamerrenovatie zo duur of zo goedkoop als je zelf wilt.

Type badkamerPrijs
Simpele badkamer€ 4.000 – 9.000
Gemiddelde badkamer€ 5.000 – 7.000
Luxe badkamer € 10.000
renoveren badkamer

Waar zijn deze prijzen afhankelijk van?

Zoals hierboven al vermeld hangt de prijs af van een aantal factoren. We sommen ze hier even op voor jou:

 • Het aantal vierkante meter.
 • Het aantal meubels.
 • Jouw keuze van sanitair en de hoeveelheid.
 • Laat je het demonteren of doe je het zelf.
 • Moet er gestuct of geschilderd worden?

Om de exacte prijs te weten van jouw badkamer vraag je best offertes aan bij specialisten.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier je offertes!

De prijsindicaties voor kleine badkamer renovatie

Om echt een goed beeld te krijgen van de kosten voor renovatie geven we je een aantal prijsindicaties.

Let op: dit zijn geen vaststaande prijzen, enkel indicaties. Afhankelijk van de factoren hierboven opgesomd kan de prijs dus verschillen voor jouw badkamer.

Budget

Bij een verbouwing moet je rekening houden met het vervangen een groot deel van je badkamer: een grote of kleine douche, vloertegels, wandtegels, kraan, wastafel,…

Als we een ruwe inschatting doen komt dit neer op een budget van 4.000 tot 5.000 euro.

Basic verbouwing

Indien je het heel basic wilt houden in je verbouwingen, moet je denken aan het vervangen van je wastafel, toilet, bad en douche. Hierbij moet je rekenen op een prijs tussen de 5.000 en 7.000 euro.

Luxe verbouwing

Indien je bijkomende luxe wilt installeren in je badkamer door bijvoorbeeld je bad te vervangen door een bubbelbad, je douche door een inloopdouche,… Je kiest hiervoor bewust voor meer luxe meubels en sanitair. Dit zorgt natuurlijke voor een hogere kostprijs. Je moet rekenen op een prijs tussen 7.000 en 10.000 euro.

zwevend toilet

Hoe renoveer je een kleine badkamer op de juiste manier?

Wanneer moet je jouw kleine badkamer nu renoveren? Er kunnen verschillende redenen zijn voor het overwegen van verbouwingen. We geven hier een aantal voorbeelden:

 • Je badkamer is heel erg verouderd. Soms is het gewoon onvermijdelijk om je badkamer te verbouwen. Het kan zijn dat je tegels zijn losgekomen, de douche amper nog werkt, het toilet half uit elkaar valt,… In dit geval ben je genoodzaakt te renoveren.
 • Je badkamer is niet meer comfortabel of mooi. Een badkamer moet niet enkel functioneel zijn. Het is de plek waar we onszelf verzorgen en tot rust komen.
 • Je wilt je badkamer graag groter maken. Een kleine badkamer heeft natuurlijk een beperkt aantal vierkante meters. Als je je badkamer wilt opknappen kan je deze misschien ineens groter laten maken. Je kan dit doen door een meer efficiënte indeling te voorzien of je materiaal te kiezen in wat compactere afmetingen.

Hoe pak je de renovatie van je badkamer nu aan? Er zijn hier verschillende manieren voor. Een totale renovatie is een heel ingrijpend project. Het is daarom belangrijk dat je de juiste manier voor jou kiest. We bespreken deze verschillende manieren hieronder:

 • Met 1 badkamerspecialist: hierbij heb je één aanspreekpunt voor alle aspecten van je project. De kostprijs, de timing, het ontwerp,… dit bespreek je allemaal met één vakman.
 • Met verschillende vakmannen: hierbij werkt je met verschillende specialisten en natuurlijk ook verschillende kostprijzen. Je werkt bijvoorbeeld met een expert voor de ventilatie, een architect voor het ontwerp, een loodgieter voor de leidingen,… Bij deze werkwijze moet je er wel op letten dat je alle vakmannen op elkaar afstemt! Alleen zo zal het tot een mooi geheel komen.
 • Met een vakman en een beetje doe-het-zelven: je gaat zelf bepaalde werken uitvoeren. Dit doe je natuurlijk in samenspraak met de badkamerspecialist. Je kan hierbij bijvoorbeeld je oude badkamer uitbreken. Op deze manier bespaar je natuurlijk ook heel wat kosten.
 • Enkel doe-het-zelven: ben je zelf een handige Harry? Heb je verstand van loodgieten, tegels leggen, sanitair installeren,… Let er wel voor op dat je niet financieel beschermd bent voor extra kosten die je kan oplopen door fouten. De werken zullen ook langer duren.

Je badkamer renoveren geeft je natuurlijk en heel elan aan mogelijkheden. Zo kan je bijvoorbeeld je kleine badkamer inrichten door het bad te renoveren met een luxe inloopdouche of nieuwe meubels aangepast aan de grootte van je ruimte.

In een ontspanningsruimte zoals de badkamer heb je het niet graag koud. Je kan daarom opteren om vloerverwarming aan te leggen. Hierdoor bespaar je ook plaats op de plek waar vroeger je radiator stond.

Zo heb je nog tal van andere mogelijkheden om je kleine badkamer in te richten.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Wanneer spreken we van een kleine badkamer?

Kleine badkamers zijn vaak simpelweg badkamers die net genoeg ruimte hebben voor een douche, een bad, een lavabo en een toilet. De afmetingen kunnen uiteraard variëren, maar vaak meet een kleine badkamer 2,5 x 2,0 meter.

Wat kost een kleine badkamer?

Hoe laat je een kleine badkamer groter lijken?

De prijzen voor vastgoed zijn de laatste jaren sterk gestegen, wat er ook voor gezorgd heeft dat veel mensen genoodzaakt waren om kleinschaliger te gaan wonen. Dit is uiteraard geen probleem en voor velen zelfs een last van hun schouders, maar je zal wel moeten puzzelen om alles ingericht te krijgen zoals je dat wenst.

Je wil natuurlijk de illusie creëren dat je toch genoeg ruimte hebt in je badkamer om je volledig te ontspannen, hoewel je badkamer toch klein is. We geven je hieronder enkele tips om je badkamer groter te laten lijken.

Badkamerstijl

In een kleine badkamer gebruik je best lichte kleuren. De lichte kleuren doen de ruimte opengaan en de badkamer groter lijken dan dat hij echt is. Een kleine badkamer inrichten kan via verschillende mogelijkheden:

 • Landelijke, warme stijl: natuurlijke materialen, zoals hout bijvoorbeeld.
 • Stijlvolle, klassieke badkamer: badkamer van marmer of tegelvloer in een klassiek patroon.
 • Industrieel en betonlook: donkere kleuren en ruwe materialen, waaronder beton ciré, rvs of grof bewerkt hout.

Het is van essentieel belang dat je voor de juiste verlichting kiest in je nieuwe badkamer, want deze zal een belangrijke invloed hebben op de ruimtelijke ervaring van de badkamer. Bovendien is goede verlichting ook nog eens ontzettend praktisch in een kleine badkamer. Hoe kan je a.d.h.v. licht de ruimte groter doen lijken?

 • Indien je licht wilt in het plafond en ook het hoogtegevoel niet wilt breken, maak je best gebruik van inbouwarmaturen.
 • Versterk het lengtegevoel van bepaalde muren door te werken met indirecte sfeerverlichting. LED strips zijn hier een goed voorbeeld van.

Daarbovenop kies je best voor zwevende badkamermeubels. Hierdoor loopt de vloer door en vergroot het ruimtelijke effect. Een bijkomend voordeel hiervan is dat je de badkamervloer makkelijker kan schoonmaken.

Ook ondiepe badkamermeubels kunnen wel eens een oplossing bieden voor een kleine badkamer. Op deze manier heb je voldoende ruimte aan de wastafel en heb je ook nog steeds genoeg loopruimte. Een ondiepe badkamermeubel is zowel praktisch als stijlvol.

Een laatste optie is om voor voldoende opbergruimte boven de wastafel te zorgen door bijvoorbeeld een spiegelkastje aan de wand te hangen. Dit zorgt ervoor dat je optimaal gebruik maakt van de ruimte. Ideaal, toch?

Vloer- en wandtegels

In een kleine badkamer kies je best grote tegels, zowel aan de wand als op de vloer. Grote tegels doen je ruimte groter lijken omdat je minder tegels nodig hebt.

Er is nog een ander voordeel aan grote wand- en vloertegels: je hebt minder voegen. Voegen zijn de kwetsbare plekken in je badkamer voor vochtproblemen. Hoe minder voegen je hebt, hoe minder zwakke plekken er dus zijn voor vochtontwikkeling.

grote tegels

Bad of inloopdouche?

Als je beschikt over een kleine badkamer, heb je waarschijnlijk al gedacht aan de gevreesde keuze tussen een badkamer met bad of een inloopdouche. Het bad is ook vaak het eerste dat wijkt als de ruimte beperkt is, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn.

Een kleine badkamer met bad is mogelijk door het in te richten met een instapbad: een bad met een opening in de badrand zodat je makkelijk instapt. Perfect dus voor een kleine badkamer en ook nog eens volkomen veilig.

Kies eventueel om een bad te nemen met een grote bodemmaat, zodat je een combinatie hebt van de twee. Als je dan ook nog eens kiest voor een badscherm in plaats van douchegordijnen, ben je weliswaar vertrokken!

Interieur

Je badkamer inrichten met spiegels zorgt voor de optische illusie van een grotere ruimte. Hoe groter de spiegel, hoe beter. Je kan bijvoorbeeld opteren voor spiegelkasten in je badkamer. Deze geven niet alleen de illusie van een grotere badkamer te hebben, ze zorgen meteen ook voor voldoende opbergruimte.

Ook transparante materialen zoals glazen wanden van de douche kunnen helpen bij het gevoel van een grotere badkamer. Hierdoor creëer je geen afsluiting naar je douche toe, waardoor de badkamer dus groter lijkt.

grote spiegel in de badkamer

Richtlijnen voor de inrichting van een kleine badkamer

Indien je kiest om zoveel mogelijk zelf je badkamer te renoveren en in te richten, geven we je hier wat extra informatie waar je best op let.

Allereerst moet je goed oppassen met wat je op papier in elkaar zet. Het kan zijn dat het perfect lijkt te passen op papier, maar dat in het echt er toch niet voldoende ruimte is om in rond te lopen.

De belangrijkste richtlijnen die je kunnen helpen bij het maken van een praktische en goede indeling sommen we hier even voor je op:

 • De wastafel: je moet er rekening mee houden dat je 60 cm ongeveer vrijhoudt hiervoor. Aan de zijkanten naast de wastafel reken je best op een 15-tal cm ruimte die er moet overblijven. Dit zorgt voor een opgeruimde badkamer.
 • De badkuip: 60 cm rondom rond je bad overhouden is geen overbodige luxe.
 • De douche: om het makkelijk te houden heb je hierbij ook 60 cm nodig om in en uit je douche te stappen.
 • Het toilet: je houdt best 60 cm voor je toilet vrij om er goed van gebruikt te maken.
 • In je badkamer zelf voorzie je best een ruimte van 90 bij 60 cm om je makkelijk te kunnen afdrogen en te kunnen omkleden etc.
kleine badkamer

Wil je jouw kleine badkamer inrichten en laten renoveren? Ontvang hier persoonlijk advies en offertes van badkamerspecialisten

Ontvang gratis vrijblijvende offertes over het renoveren van een kleine badkamer aan specialisten in jouw buurt om meer informatie te vergaren en inspiratie op te doen. Vind zo de beste optie voor jouw situatie.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw badkamer project?
2*. Welke badkamer werken wilt u laten uitvoeren?
3*. Wanneer wilt u het badkamer project opstarten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Badkamerrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Kleine badkamer: prijs, advies en tips