Wat zijn power optimizers voor zonnepanelen?

Dakwerkers zonnepanelen

Power optimizers zijn kleine bakjes (ongeveer 12 x 15 cm groot en 3 tot 5 cm dik) met elektronische chips die hangen aan de achterkant van elk zonnepaneel geplaatst en hun rendement registreren. Zij zorgen ervoor dat je altijd het maximale uit jouw installatie haalt. De power optimizer wordt tussen het zonnepaneel en de micro omvormer geplaatst.

Elk zonnepaneel heeft een power optimizer. De optimizer bevindt zich onder het zonnepaneel, vergelijkbaar met een kleine console.

Wat is de functie van power optimizers precies?

De optimizer meet continu het vermogen van het zonnepaneel. De optimizer is niet verantwoordelijk voor het omzetten van het vermogen, dit gebeurt in de micro omvormer zelf.

De power optimizer zorgt voor:

  • Beter rendement en efficiëntie voor zonnepanelen installatie
  • Individuele tracking en monitoring van elk paneel (maakt defecte zonnepanelen gemakkelijk te detecteren)
  • Elk zonnepaneel levert individueel (parallel) vermogen

zonnepanelen power optimizer

Verdere voordelen van power optimizers

Power optimizers brengen veel voordelen met zich mee, hieronder zetten we de voordelen op een rijtje:

Combinatie van verschillende types zonnepanelen

Als je een power optimizer gebruikt, kun je verschillende soorten zonnepanelen combineren op één centrale omvormer.

Per zonnepaneel monitoren

Je kunt SolarEdge zelfs op je smartphone of tablet gebruiken om de individuele prestaties van de zonnepanelen afzonderlijk perfect te monitoren. Zo kun je direct actie ondernemen als de zonnepanelen niet meer naar behoren functioneren.

Veilig: netspanning uitzetten mogelijk

In serie geschakelde zonnepanelen leveren constant vermogen, maar niet met een power optimizer. Ze sluiten de bedrading van het zonnepaneel af wanneer de netspanning wordt uitgeschakeld. Dit is bijvoorbeeld veiliger als er op het dak gewerkt moet worden.

Wat is de prijs van power optimizers?

Hoeveel kosten power optimizers? Ze kosten 50 tot 70 euro per stuk. De prijs is afhankelijk van het type zonnepaneel waarmee het wordt gecombineerd en het vermogen. Een optimizer is meestal een pakket met een compatibele omvormer.

Als je het gemiddelde formaat (4000 Wp, 12 zonnepanelen) installeert, als je de Power Optimizers gebruikt, betaal je zo’n 720 euro meer. Maar op de lange termijn betalen die kosten zichzelf ook terug. Indien je hier geen ervaring mee heeft raden wij je niet aan om op installatiekosten te besparen, alle aansluitingen zijn correct.

power optimizer zonnepanelen

Rendement tegenover de prijs

De zonnepanelen die in de schaduw staan hebben daardoor lagere prestaties en worden tijdelijk genegeerd door een systeem met een power optimizer. Op deze manier blijft de algehele efficiëntie van jouw installatie behouden. Als je een power optimizer gebruikt, kun je ook zonnepanelen plaatsen op delen van het dak die theoretisch minder interessant zijn. Bijvoorbeeld direct naast een dakraam of aan de kant waar een eik voor schaduw zorgt.

Je kunt dus jouw dak vullen, wat op zijn beurt de efficiëntie van jouw installatie verhoogt. Het is dus zeker de moeite waard. De power optimizer genereert winst, zelfs als jouw zonnepanelen zich in verschillende richtingen bevinden of jouw zonnepanelen verschillende hellingshoeken hebben.

Andere redenen kunnen er ook voor zorgen dat het ene paneel minder presteert dan het andere. Denk aan vuil (opeengehoopte gevallen bladeren of vogelpoep), sneeuw, ongelijkmatig verouderde panelen… zelfs wolken die voor de zon glijden kunnen een verschil maken. Af en toe je panelen schoonmaken zal helpen, maar geen wonderen.

Een goede installateur kan voor je berekenen hoeveel extra de Power Optimizer kan opleveren. Soms is het niet nodig om er een op elk zonnepaneel te bevestigen. SolarEdge-apparaten kunnen een extra rendement bieden van 2% tot 25%. Hoeveel precies hangt grotendeels af van elke situatie.

Hoe de gepaste power optimizers kiezen?

Het type zonnepanelen (blauw, zwart of dunne film), hoe ze zijn aangesloten en het type omvormer dat je hebt, bepaalt welk model power optimizer je nodig hebt. Zo is de P405 van SolarEdge compatibel met dunne film panelen, kies je voor de P300 voor een blauw paneel met 60 zonnecellen. Zo zijn er verschillende zonnepanelen merken. Ga voorzichtig te werk en laat je adviseren door experts. Zeker als je overweegt een power optimizer toe te voegen aan een bestaande zonne-installatie of andere panelen.

power optimizers voor zonnepanelen

Power optimizers versus micro-omvormers

Power optimizers zijn veel goedkoper dan micro-omvormers. Met een power optimizer heb je een centrale omvormer nodig, die micro-omvormers niet hebben (ze zetten de gelijkstroom van de zonnepanelen om naar wisselstroom). Power optimizers zijn iets minder efficiënt dan micro-omvormers (alles in één apparaat, dus er gaat maar één keer energie verloren).

Je kan de installatie uitbreiden met een power optimizer zolang jouw omvormer het aankan. Je kan oneindig uitbreiden met micro-omvormers om nog beter je zonne energie te gebruiken.

Interesse in power optimizers voor je zonnepanelen? Vraag advies en offertes op maat!

Je kan gratis en vrijblijvend offertes aanvragen voor power optimizers. Zo kan je prijzen vergelijken en de beste oplossing voor jouw specifieke situatie vinden.

Zonnepanelen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Zonnepanelen