Is aangifte van zonnepanelen verplicht?

In België is de aangifte van zonnepanelen verplicht. Als je jouw panelen aansluit op het net, dan moet je ze aanmelden bij netbeheerder Fluvius. Als je de panelen tijdelijk aansluit op het net, ben je dit ook verplicht. Er is echter wel een uitzondering: als de PV-panelen niet verbonden zijn met het net dan hoef je ze niet aan te melden.

Wat als je zonnepanelen niet registreert?

Als je de zonnepanelen niet registreert, riskeer je een boete. Die boetes lopen op van 150 tot 20.000 euro. De hoge boetes gelden wel enkel voor de grote spelers in de markt.

Waarom zonnepanelen registreren?

Je zonnepanelen bij de netbeheerder registreren is belangrijk voor de veiligheid. De netbeheerder moet weten over hoeveel en op welke plaatsen installaties aangesloten zijn en wie er dus groene stroom produceert. Zo kan het net veilig en betrouwbaar blijven.

Meldt je de installatie niet aan? Dan kan het gevolg hiervan zijn dat bij het doorgeven van de meterstand, zaken niet kloppen. Zo kan het gebeuren dat het verwachte energieverbruik lager zal uitvallen dan de schatting die van tevoren gemaakt is.

De kans bestaat zelfs dat indien je de installatie niet aangeeft bij je netbeheerder, je wordt afgesloten. De reden waarom sommige mensen hun panelen niet ingeven, is omdat ze een prosumententarief betalen. Dit is een vergoeding die je betaalt voor afname van elektriciteit van het net. In plaats van een subsidie te krijgen, moet je dus extra bijbetalen wanneer je stroom opwekt via je panelen.

Zonnepanelen aangeven

Hoe zonnepanelen aangeven? [Checklist]

Op de website van je netbeheerder, vind je hoe je zonnepanelen moet aanmelden. Het duurt maximum 2 maanden om het dossier te verwerken en je krijgt een brief of e-mail als jouw dossier in orde is. Voor de aanmelding van je installatie voor het creëeren van hernieuwbare energie, bij de netbeheerder heb je volgende gegevens nodig:

 1. EAN-code: dit is de code met 18 cijfers, beginnend met 54. Je vindt de code terug op de factuur van de energieleverancier.
 2. Een kopie van het keuringsverslag: dit is een verslag opgesteld door een erkend controleorganisme waarop volgende gegevens staan:
 • Datum van de keuring van je PV-installatie
 • Verklaring dat de PV-installatie voldoet aan het AREI en gebruikt mag worden
 • Aantal omvormers en maximaal AC-vermogen van iedere omvormer
 • Het piekvermogen van de zonnepanelen
 • De gegevens van de installateur die de installatie heeft geplaatst (naam, telefoonnummer, e-mail, KBO-nummer)
 1. Een kopie van het elektrisch eendraadschema: dit schema geeft aan hoe de bekabeling en de installatie van de meterkast er bij jou uitziet. 
 2. Gelijkvormigheidsattest gegeven door Synergrid

Bij groenestroomteller (nodig voor groenestroomcertificaten):

 1. Beginmeterstand van de digitale meter
 2. Ijkmarkering, met nauwkeurigheidsklasse van de groenestroomteller

Als je dit allemaal hebt, kan je zonder problemen je panelen aanmelden bij de netbeheerder en kan je met een gerust hart elektriciteit opwekken a.d.h.v. je panelen. Vergeet trouwens niet dat een netbeheerder en energieleverancier twee verschillende zaken zijn.

De stroomleverancier kan je zelf kiezen, maar de netbeheerder staat vast en is afhankelijk van de plaats van je aansluiting. Wil je zonnepanelen plaatsen? Vraag hier dan je gratis offertes aan via onderstaand formulier en vind de beste vakmannen bij jou in de buurt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wenst u zonnepanelen te plaatsen?
3*. Bent u ook geïnteresseerd in een thuisbatterij?
4*. Wanneer wenst u afspraak te maken (is nodig voor opmetingen en offerte)?
5. Voor welk type gebouw wenst u de installatie van zonnepanelen?
6. Beschrijving van uw project
7. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Zonnepanelen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Zonnepanelen