Omvormer zonnepanelen prijs

Een omvormer maakt de opgewekte energie van jouw fotovoltaïsche zonnepanelen gebruiksklaar.

De prijs van een omvormer zonnepanelen wordt bepaald door de aankoop van de omvormer zelf, eventuele leveringskosten en de aansluiting op de zonnepanelen. Gemiddeld mag je tellen op een bedrag tussen € 500 en € 1.500.

Onderstaande tabel geeft een meer gedetailleerd beeld van de prijs van een omvormer naargelang zijn maximale vermogen in Wattpiek (Wp).

Vermogen omvormerRichtprijs (plaatsing inbegrepen)
2.200 Wp€ 900 – 1.200
3.000 Wp€ 950 – 1.300
4.000 Wp€ 1.350 –

Naast het maximaal vermogen bepalen ook de kwaliteit van de omvormer (A- of B-merk) en het maximaal AC vermogen van de omvormer het prijskaartje. Het vermogen stem je uiteraard af op het aantal en soort zonnepanelen dat je denkt nodig te zullen hebben om je energieverbruik te dekken. Wat op zijn beurt beïnvloed wordt door de grootte van jouw huishouden.

Welke omvormer je uiteindelijk kiest. Sowieso moet de centrale omvormer direct de zonne-energie kunnen omzetten in voldoende bruikbare stroom voor eigen gebruik.

Levensduur omvormer

De levensduur van de meeste omvormers zonnepanelen bedraagt gemiddeld 10 jaar. Het voordeel hiervan is dat je de omvormer vaak slechts 1 keer tijdens de levensduur van je zonnepanelen dient te vervangen. De omgeving heeft alvast een grote invloed op de verwachte levensduur van de omvormer. Een hoge temperatuur bijvoorbeeld, heeft een negatieve invloed. Daarom is het aan te raden om de omvormer in een bij voorkeur koele en goed geventileerde ruimte te plaatsen, een garage bijvoorbeeld.

Let op: bepaalde producenten die een micro-omvormer aanbieden, beweren dat de levensduur van hun toestellen tot 25 jaar kan oplopen. Voorzichtigheid is echter geboden, want tot op vandaag is dit nog niet bewezen. Deze micro-omvormers worden ontworpen om meteen achter een zonnepaneel gemonteerd te worden.

omvormer

Soorten omvormers

Er zijn vier soorten systemen wat betreft omvormers voor zonnepanelen. Hieronder zetten we ze allemaal op een rij en verduidelijken we wat hun functie precies is.

String omvormers

Bij string omvormers worden de panelen die in serie geschakeld staan, aan elkaar gekoppeld in lange strings. Vandaar de naam ‘string omvormer’. Vervolgens zullen de strings aan de omvormers worden gekoppeld. De string omvormer is het meest gebruikte systeem.

Wanneer kan je deze omvormer gebruiken? Je kan deze gebruiken wanneer alle zonnepanelen dezelfde kant op staan en wanneer hier weinig schaduw zal zijn. Het voordeel van dit systeem is dat het relatief goedkoop is en dat de kans op storingen in de omvormer klein is.

De string omvormer is het meest geschikt voor een installatie van 500 tot 3.000 Wp.

Multi-string omvormers

De multi-string omvormers zijn eigenlijk hetzelfde als de string omvormers maar worden gebruikt voor grotere installaties.

In dit geval worden 2 strings parallel aangesloten op de omvormer van het zonnepaneel. De 2 strings werken onafhankelijk van elkaar. Het is belangrijk dat er voldoende zonnepanelen in ketens liggen, minimaal 5 zonnepanelen per keten. Multistring zonnepaneel omvormers zijn handig wanneer er een verschil is in locatie, oriëntatie of schaduw.

Micro omvormers

Deze omvormers werken op een heel verschillende manier. Elk paneel krijgt hierbij namelijk een eigen (kleinere) omvormer. Dit systeem wordt daarom vaak toegepast in installaties waarbij de zonnepanelen een andere hellingshoek of hellingsoriëntatie hebben. Wat wel een nadeel is, is dat de zonnepanelen gevoeliger worden voor storingen. Ook is het lastig om bij de omvormers te komen wanneer er iets kapot blijkt te zijn of een defect is.

Power optimizers

Als laatste hebben we nog de power optimizers. De power optimizer zit eigenlijk tussen de string omvormer en de micro omvormer. Hierbij wordt een slim kastje geplaatst onder een zonnepaneel. Op die manier wordt er gezorgd dat de energie opbrengst optimaal is voor elk afzonderlijk paneel.

De power optimizers zijn vooral handig wanneer er schaduw op de zonnepanelen valt en/of de zonnepanelen allemaal in een andere richting staan.

omvormer zonnepanelen

Populaire omvormer merken

Er is een enorm uitgebreide waaier aan merken van omvormer zonnepanelen. Hieronder sommen we enkele van de populairste merken op. Opgelet, dit zijn niet de enige die er zijn. Er zijn namelijk teveel om op te noemen.

SMA

SMA biedt omvormers voor alle soorten zonnepanelen die aangesloten zijn op de installatie in jouw woning. Het aanbod van SMA is zeer uitgebreid wat het mogelijk maakt om omvormers te vinden wanneer je veel of net weinig energie verbruikt.

SolarEdge

De omvormer van SolarEdge is speciaal ontworpen om te werken met de power optimizers! Let hier dus voor op. SolarEdge hebben twee soorten modellen omvormers. Namelijk een eenfasige omvormer en een driefasige omvormer.

Steca

De omvormers die Steca aanbieden hebben een hoge graad van efficiëntie.

ABB/Power one

De ABB/Power one is een van de meest befaamde fabrikanten van omvormers. Ze brengen omvormers op de markt met de naam Aurora. De omvormers worden in Italië geproduceerd.

zonnepanelen omvormer

Omvormer voor thuisbatterij

De omvormer is zeer belangrijk omdat het mee het rendement van de batterij bepaalt. De omvormer waakt erover dat de elektriciteit die je zonnepanelen produceren beschikbaar is in jouw woning. Ook zorgt de omvormer ervoor dat het productieoverschot van de geleverde stroom van de zonnepanelen of de stroom van het netwerk in de batterij opgeslagen wordt.

Heb je al zonnepanelen? Dan heb je een extra omvormer nodig. De omvormer(s) die je geïnstalleerd hebt voor je zonnepanelen zijn niet geschikt voor een thuisbatterij. Een goed alternatief is een batterij die uitgerust is met een hybride omvormer. Zo heb je 1 omvormer voor de zonnepanelen en tegelijk de batterij. Wanneer je zonnepanelen en de thuisbatterij op hetzelfde moment laat plaatsen, wordt er meestal gekozen voor een hybride omvormer.

Er kan ook nog een onderscheid gemaakt worden tussen de technologie waarbij de omvormer en de batterij geïntegreerd zitten in 1 systeem en de technologie waarbij de omvormer en de batterij apart worden gehouden. Het grote voordeel van zo’n geïntegreerde omvormer is dat de installatie gemakkelijker is dan die van een afzonderlijke omvormer en batterij.

Welke omvormer kiezen voor zonnepanelen? Aandachtspunten

Heb je een omvormer nodig? Waarop moet je nu letten bij het kiezen van een omvormer? Je vindt hieronder enkele aandachtspunten.

Vermogen omvormer

Het vermogen van een zonnepanelen omvormer drukt men uit in kVA. De kVA staat voor de maximale output aan wisselstroom die een omvormer kan leveren. Een omvormer met 10 kVA zal maximaal 10kW wisselstroom leveren op basis van de opgewekte gelijkstroom door de zonnepanelen.

Dit betekent dat de omvormer bepaalt hoeveel energie er verloren gaat. Heb je een omvormer van 10 kVA, maar produceren de zonnepanelen voor 15kW gelijkstroom, dan gaat er 5kW energie verloren.

Het vermogen van de omvormer moet dus afgestemd zijn op de totale capaciteit van de zonnepanelen. De capaciteit of het piekvermogen van zonnepanelen duiden we aan met de eenheid Wp (Wattpiek). Het vermogen van de omvormer mag niet lager liggen dan de capaciteit in Wp van je zonnepanelen.

Transformator in omvormer

Neem je wel of geen transformator? Ze worden zowel met als zonder transformator aangeboden. Over het algemeen hebben de transformatorloze omvormers een hoger rendement. Ze worden regelmatig aangeduid met het type TL.

Schaduw, ja of nee?

Indien je geen last hebt van schaduw, dan moet je geen aandacht schenken aan dit deel. Heb je wel last van schaduw? Dan is dit deeltje net wel relevant. Het vermogen van de zonnepanelen wordt namelijk bepaald door de zwakkere schakel in een serie. Dit wordt op twee manieren opgevangen:

Enerzijds door een aparte lus die gemaakt wordt van zonnepanelen die op een bepaald moment gelijktijdig in de schaduw liggen. Hiervoor moet je wel kiezen voor een omvormer met trackers. Een tracker optimaliseert het vermogen van de lus. Maar let wel op, per lus moet je minimaal vijf zonnepanelen aansluiten. Doe je dit niet dan krijgt de omvormer te weinig vermogen om te kunnen werken.

Je kan ook kiezen voor power optimizers of micro-omvormers. Dit zijn eigenlijk units die achter elk zonnepaneel geplaatst worden en elke zonnepaneel optimaliseert.

Aansluitingen

Er is een regel dat een groep een bepaalde factor 1,6 lager moet zijn dan de hoofdaansluiting.

Geluid van omvormer

Je moet ermee rekening houden dat een omvormer niet geheel geruisloos werkt. Het geluid komt van de koeling. Wordt er gebruik gemaakt van een ventilator? Dan zal je de ventilator horen aanslaan.

Monitoring

De monitoring van de zonnepanelen verloopt altijd via de omvormer. Deze dient dus uitgelezen te worden. Maar niet alle omvormers bieden hiervoor oplossingen. Hieronder een overzicht van de mogelijkheden:

Optie 1: via bluetooth

kan je met een programma op PC of de tablet je omvormer uitlezen. Het is echter niet ideaal want de verbinding is vaak niet krachtig genoeg.

Optie 2: via ethernet

wordt jouw omvormer aangesloten via een netwerkkabel op je router. Vervolgens wordt dan verbinding gemaakt met de servers van de fabrikant. Via en app of website kan je vervolgens elke plek de prestaties van je zonnepanelen inzien. Dit is zeer praktisch en ook stabiel.

Optie 3: je kan ook opteren voor wifi.

Eigenlijk is dit hetzelfde principe als via ethernet. Alleen hoef je hier geen netwerkkabel getrokken te worden tussen de router en de omvormer.

Optie 4: via USB.

Bepaalde omvormers kan je via USB of RS485 uitlezen. Maar opgelet, je kan alleen de omvormer zelf uitlezen, niet de zonnepanelen.

Optie 5: via een ingebouwde webserver.

In principe kan je dan vanuit je persoonlijke netwerk een verbinding maken met je omvormer die je vervolgens kan uitlezen.

Garantie omvormer

De meeste omvormers bieden een garantie van vijf jaar. Maar meestal kan je daar een garantie tot 10 jaar bijkopen. Je kan dit in principe als een soort van verzekering bekijken.

levensduur omvormer

Omvormer kopen en plaatsen: vergelijk gratis offertes

Wil je graag een omvormer kopen en plaatsen? Vergelijk dan via onderstaand formulier gratis en vrijblijvend tot 5 offertes. Zo vergelijk je gemakkelijk de beste vakmannen of installateurs in jouw regio.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wenst u zonnepanelen te plaatsen?
3*. Bent u ook geïnteresseerd in een thuisbatterij?
4*. Wanneer wenst u afspraak te maken (is nodig voor opmetingen en offerte)?
5. Voor welk type gebouw wenst u de installatie van zonnepanelen?
6. Beschrijving van uw project
7. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Zonnepanelen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Zonnepanelen