Is een plat dak geschikt voor zonnepanelen?

Ja, een plat dak is zeker geschikt voor zonnepanelen. Zonnepanelen plaatsen op een plat dak heeft vaak zelfs meer voordelen dan het plaatsen van zonnepanelen op een schuin dak. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat je op een plat dak zelf de oriëntatie en de hellingsgraad kan bepalen. Waar je wel op moet letten is dat de draagstructuur van je dak stevig genoeg is.

Kostprijs zonnepanelen op een plat dak

Een eerste belangrijke vraag: wat kosten zonnepanelen op een plat dak? Gemiddeld kost de installatie van zonnepanelen op een plat dak tussen de 7.500 en 10.000 euro. De kosten van zonnepanelen zijn afhankelijk van een aantal factoren, zoals de materialen, het aantal, het montagesysteem en constructie van de panelen, en de omvormer. Daarnaast kost de installatie zelf ook geld. 

Helaas zijn zonnepanelen op een plat dak vaak duurder dan een schuin dak. Dit heeft te maken met een bepaalde draagstructuur die nodig is om zonnepanelen op te plaatsen.

Rendement van zonnepanelen op plat dak

Op een plat dak profiteer je doorgaans van een hoger rendement dan met een pv-installatie op een schuin dak. De reden hiervoor is dat je de panelen makkelijker in de ideale richting of oriëntatie kan zetten. 

Hoewel het dus sterk afhangt van de oriëntatie en hellingsgraad waarin je de zonnepanelen plaatst, is over het algemeen het rendement tussen de 15 en 22%

Zonnepanelen zijn plat geïnstalleerd op een plat dak, we zien onder de zonnepanelen de installatie. Over de zonnepanelen kijk je uit op een landschap met bergen

Voordelen en nadelen van zonnepanelen plaatsen op een plat dak

Aan zonnepanelen op een plat dak zijn voordelen en nadelen verbonden. Hieronder zetten we ze op een rijtje voor je.

Voordelen zonnepanelen op plat dak

  • Vaak een hoger rendement dan zonnepanelen op een schuin dak (dus snellere terugverdientijd).
  • Ideale hellingshoek makkelijker te bepalen (meer zonne-energie)
  • Ze kunnen als het ware meedraaien met de zon
  • Makkelijker te verplaatsen
  • Betere koeling
  • Minder last van factoren als sneeuw
  • Esthetischer, want de panelen vallen minder op
  • Eenvoudiger te plaatsen
  • Geen vergunning nodig

Nadelen zonnepanelen op plat dak

Een belangrijk nadeel aan zonnepanelen op een plat dak in vergelijking met een zonnepanelen installatie op een hellend dak is dat ze dikwijls minder groot zijn qua afmetingen. Met andere woorden, je zal dus minder zonnepanelen kunnen leggen op een plat dak.

Daarnaast zijn zonnepanelen op een plat dak ook vaak duurder dan zonnepanelen op een schuin dak. Gemiddeld kost de installatie op een plat dak zo’n 15% meer dan een gelijkaardig systeem op een schuin dak.

Gratis en vrijblijvend offertes ontvangen?
Vraag hier uw offertes voor zonnepanelen op een plat dak!

Zonnepanelen monteren op plat dak: hoe werkt het?

De montage van zonnepanelen op een plat dak verloopt vaak volgens een bepaald stappenplan. We bespreken de stappen hieronder.

  1. De draagstructuur plaatsen: als eerste wordt er op het dak een draagstructuur of frame geplaatst. Dit frame wordt vaak gemaakt van aluminium of PVC. Het wordt verstevigd door een ballast of het wordt verankerd. Het is belangrijk dat de ballast stevig genoeg is, omdat zonnepanelen enorm zwaar zijn.
  2. De zonnepanelen op de draagstructuur monteren: hierna worden de zonnepanelen op het frame bevestigd. Dit montagesysteem is vaak vrij eenvoudig, maar omdat de zonnepanelen redelijk zwaar zijn is dit een arbeidsintensieve klus. Het is dus zeker aan te raden om een expert in te huren voor het aanleggen van zonnepanelen.
  3. De omvormer plaatsen: nadat de zonnepanelen zijn geïnstalleerd, moet de omvormer geplaatst worden. De omvormer kan het beste geplaatst worden op een droge en koele plek, om de levensduur zo veel mogelijk te verlengen. Daarnaast is het handig om de omvormer dicht bij de elektriciteitsmeter te plaatsen. 
  4. Kabels leggen: wanneer de panelen geplaatst zijn en de omvormer ook is geïnstalleerd, moet de bekabeling nog gelegd worden. Het is belangrijk dat er 

De panelen kunnen op drie manieren worden bevestigd op het dak. Dit kan door middel van ballast, dakankers, of lijm. De meest voorkomende techniek is ballast.

Als dit allemaal gedaan is, moeten de zonnepanelen nog gekeurd worden en aangemeld worden. Een AREI-keuring onderzoekt of de installatie veilig is om te gebruiken. Als dit in orde is, kun je je zonnepaneleninstallatie aanmelden bij je netbeheerder.

Het is zeker aan te raden om een professionele installateur in te huren voor deze klus. Vraag hieronder offertes op maat aan, het is geheel gratis en vrijblijvend.

er is een plat dak van bovenaf te zien met rijen zonnepanelen waar afstand tussen zit

Welke hoek is het beste voor zonnepanelen op een plat dak?

Het is belangrijk om de zonnepanelen in de ideale hoek te plaatsen, voor de hoogste opbrengst. Hierbij moet je ook rekening houden met windbelasting, dit is de hoeveelheid wind die de zonnepanelen vangen.

De ideale hellingsgraad voor zonnepanelen is 35 graden. Deze hellingshoek zal het hoogste rendement opleveren. Bij alles tussen de 10 en 45 graden zul je alsnog voldoende rendement opleveren. Hoe hoger de hellingsgraad is, hoe meer wind de panelen vangen en hoe meer schaduw er ontstaat. Dit zijn zaken waar je op kunt letten bij het plaatsen van panelen.

Ontvangt u graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Laat je adviseren en ontvang offertes zonnepanelen plat dak
arrow Ontvang offertes

Zonnepanelen plaatsen op plat dak: aandachtspunten

Bij zonnepanelen op een plat dak zijn er een aantal factoren waar je rekening mee hoort te houden.

Laat je adviseren en ontvang offertes zonnepanelen plat dak

[1] Gewicht: hoeveel gewicht kan mijn plat dak dragen?

Vooraleer je zonnepanelen op een plat dak installeert, moet je zeker zijn dat het dak het extra gewicht van de panelen kan dragen. Zonnepanelen wegen gemiddeld zo’n 10 à 20 kilogram per paneel. Bij een plat dak wordt er nog extra ballast geplaatst om te verhinderen dat de zonnepanelen zouden wegwaaien. De ballast weegt meestal ongeveer 20 tot 30 kilogram.

De constructie van een standaard zonnepaneel van 1,65 m² weegt bijgevolg zo’n 40 à 50 kilogram, inclusief ballast. Dat bekent dat een plat dak zeker 30 kilogram per m² moet kunnen dragen. Mocht het hevig sneeuwen, loopt de minimale draagkracht op tot 50 kilogram per m². Gelukkig zijn de meeste daken hierop voorzien, maar raadpleeg zeker de installateur bij twijfel.

[2] Montage

Bij de montage van zonnepanelen op een plat dak doe je er goed aan om op het volgende te letten:

  • Ga op zoek naar de plaats met de minste schaduw.
  • Maak de afweging of je zelf panelen plaatst of dit eerder zal uitbesteden aan een vakman.
  • Zorg ervoor dat je een trap ter beschikking hebt om op het platte dak te geraken.
  • Voorzie tegengewicht.
  • Hoeveel zonnepanelen kan je plaatsen

Gesloten opstelling

Gesloten opstellingen verlagen de windbelasting op zonnepanelen op een plat dak. Daardoor ligt de ballast op het dak niet alleen lager, maar wordt ook de levensduur van je zonnepanelen verlengd. De opstelling blijft weliswaar voldoende open, zodat de panelen kunnen koelen door middel van ventilatie.

Open opstelling

Bij open opstellingen ligt de belasting van het dak aanzienlijk hoger, wat kan leiden tot onoverzienbare schade als de aanwezige ballast niet stevig genoeg van aard is. Je kwam eerder al te weten dat de draagkracht bij een plat dak tot zo’n 20 kilo per vierkante meter kan oplopen. Daarom heb je stevige ballast nodig voor deze opstelling.

[3] Oriëntatie zonnepanelen: wat is de beste richting?

De optimale oriëntatie is wanneer de zonnepanelen naar het zuiden georiënteerd staan, is de opbrengst het hoogst. Als het om een of andere reden wat moeilijk blijkt om de richting van de zonnepanelen op het zuiden af te stellen, kan je nog steeds voor een andere richting kiezen, zoals het oosten of westen.

Oost-west opstelling

Heb je een klein plat dak met beperkte ruimte voor zonnepanelen? Dan is een oost-west opstelling de beste keuze. Met een zuid opstelling moet er voldoende afstand bewaard worden tussen de verschillende rijen zonnepanelen. Anders werpt de eerste rij schaduw op de volgende.

Door de zonnepanelen rug-aan-rug tegen elkaar te plaatsen richting het oosten en het westen onder een hoek van 10 à 13 graden kan je tot 30% meer zonnepanelen plaatsen. Dit zal ook de opbrengst vergroten.

Er zijn zonnepanelen te zien die met een lichte helling geplaatst zijn op een grijs plat dak

[4] Hellingsgraad of hellingshoek: wat is de beste opstelling voor zonnepanelen?

Zoals we al eerder bespraken, is 35 graden de meest ideale hellingshoek voor zonnepanelen. Al moet je hierbij wel de kanttekening maken dat bij een hellingshoek van die aard meer schaduw zal vallen op de volgende rij zonnepanelen in vergelijking met een kleinere hellingshoek, waardoor je minder rijen kan plaatsen op je dak.

Met een hoek tussen 10 en 15 graden zullen je zonnepanelen ook een goed resultaat opleveren, omdat ze dan meer zonuren krijgen.

Op zoek naar een lokale expert?
Vraag hier uw offertes!

[5] Hoeveel ballast voor zonnepanelen op een plat dak?

We kunnen niet genoeg benadrukken dat een slecht gemonteerde zonnepaneelinstallatie vroeg of laat tot schade leidt. In heel wat van die gevallen is dat te wijten aan de hoeveelheid ballast – en dan vooral het gebrek eraan – om de zonnepanelen stevig genoeg te verankeren.

Je rekent best op 20 à 30 kilogram ballast per zonnepaneel om ze op hun plaats te houden. Daarom is er stevige ballast nodig. Een erkende installateur zal dit weten en hier rekening mee houden bij de installatie.

[6] Afstand of ruimte tussen de rijen zonnepanelen

Bij de afstand of ruimte tussen de rijen zonnepanelen op een plat dak hou je best rekening met de volgende factoren:

  • de grootte van het dakvlak
  • de staat waarin het platte dak verkeert
  • de afstand die nodig is tot de dakrand
  • de aanwezigheid van zonnestralen die vanaf het zuiden belemmerd worden

[7] Afstand tot dakrand

Zonnepanelen op een plat dak zijn normaal gesproken vergunningsvrij. Het kan evenwel voorvallen dat je lokale regels moet respecteren omtrent de plaatsing van zonnepanelen. Daarbij hoort er ook een regel in de afstand tot de dakrand. Die moet namelijk gelijk zijn aan de hoogte van de geïnstalleerde zonnepanelen. 

Er is ook sprake van een no-go zone in de afstand van je zonnepanelen tot de dakrand. Er ontstaat namelijk veel wind aan de dakranden, en dat zou aan je zonnepanelen kunnen trekken. 

[8] Schaduw

Controleer altijd of er geen schaduw op het dak valt door omstaande bomen of gebouwen met grote hoogtes. Zodra één of meerdere zonnepanelen in de schaduw vallen, zullen ze aanzienlijk minder stroom opwekken.

Daarnaast kan zoals eerder gezegd de hellingshoek ook invloed hebben op schaduwvorming. Zorg er daarom voor dat er bijvoorbeeld bij een hellingsgraad van 30 graden 1,5 meter tussenafstand is tussen een rij panelen en de volgende. Bij 20 graden is dit 1 meter tussenafstand, en bij 10 graden een 0,5 meter tussenafstand.

een rij zonnepanelen op een plat dak waar de zon tussen de wolken door op schijnt

Hoeveel zonnepanelen op plat dak per m2?

Zoals we in dit artikel besproken hebben, zijn er meerdere factoren die invloed hebben op het aantal zonnepanelen dat je op je dak plaatst. Zo hebben schaduwvorming, de no-go zone, de draagkracht van je dak, de grootte van je dak en de opstelling van de montage allemaal invloed op de hoeveelheid zonnepanelen die op je dak passen per m2.  Over het algemeen kunnen er per 10 m2 ongeveer 6 à 8 zonnepanelen geplaatst worden.

Hoe hoog mogen zonnepanelen op een plat dak worden geplaatst?

Zonnepanelen mogen maximaal 1 meter boven de dakrand uitkomen. Anders word je niet vrijgesteld van een bouwaanvraag. Hou hier dus zeker rekening mee bij het installeren van zonnepanelen op een plat dak.

Zonnepanelen op plat dak plaatsen: vergelijk gratis offertes

Ben je overtuigd van de voordelen van zonnepanelen? Vraag advies en gratis offertes via onderstaand formulier bij één of meerdere zonnepanelen installateurs. Zo krijg je een duidelijk zicht op de gangbare tarieven, en kies en koop je zonnepanelen voor de scherpste prijs.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Omschrijf uw aanvraag
1*. Wat is uw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wenst u zonnepanelen te plaatsen?
3*. Bent u ook geïnteresseerd in een thuisbatterij?
4*. Wanneer wenst u afspraak te maken (is nodig voor opmetingen en offerte)?
5*. Voor welk type gebouw wenst u de installatie van zonnepanelen?
6. Beschrijving van uw project
7. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Zonnepanelen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 25 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Zonnepanelen installateurs: zonnepanelen