Wat is het prosumententarief?

Het prosumententarief is een aanvullende netvergoeding die je sinds 2015 in Vlaanderen betaalt voor het gebruikmaken van het elektriciteitsnet. Prosumenten (mensen die het elektriciteitsnet gebruiken maar ook zelf elektriciteit produceren) betalen dit aanvullend capaciteitstarief aan hun netbeheerder. De belangrijkste groep prosumenten zijn de eigenaars van zonnepanelen.

Belangrijk om te weten is dat het prosumententarief enkel geldt voor mensen die zonnepanelen hebben in combinatie met een terugdraaiende teller.

Waarom bestaat het prosumententarief?

Het prosumententarief werkt sinds 2015 de onrechtvaardigheid weg tussen prosumenten en andere netgebruikers bij de berekening van de kosten voor het gebruik van het distributienet.

Deze netvergoeding wordt namelijk berekend op basis van de hoeveelheid elektriciteit je afneemt. Maar door de terugdraaiende teller wordt de geïnjecteerde stroom – de overtollige stroom die terug op het net gestuurd wordt – afgetrokken van de afgenomen elektriciteit. Gevolg? Prosumenten betalen een veel lagere netvergoeding dan de andere netgebruikers.

Daarom betalen zonnepaneeleigenaars met een terugdraaiende teller en een installatie van maximaal 10 kW het prosumententarief voor het niet-gemeten deel van hun stroomgebruik via het distributienet.

Belang van de omvormer

Voor het prosumententarief wordt gekeken naar het vermogen van de omvormer van je zonnepanelen. De omvormer is een apparaat dat geproduceerde stroom omvormt tot bruikbare stroom.

Hoe hoger het vermogen van de zonnepaneelinstallatie, hoe meer je moet betalen voor het gebruik van het distributienet.

Prosumententarief

Prosumententarief berekenen: hoeveel bedraagt het prosumententarief?

Het prosumententarief verschilt van netgebied tot netgebied. Het tarief hangt af van het maximale AC-vermogen van de omvormers. Om te weten hoeveel je moet betalen, vermenigvuldig je het vermogen van jouw omvormer (kW-vermogen) met het bedrag van jouw netgebied (zie tabel hieronder).

Prosumententarief in 2021: overzicht per netbeheerder

Prosumententarief voor een jaar (euro / kW of kVA / jaar)

NetbeheerderTarief 2021 (incl. 21% BTW)
Fluvius Antwerpen€ 79,28 
Fluvius Limburg€ 72,25
Fluvius West€ 76,04
Gaselwest€ 112,42
Imewo€ 90,45
Intergem€ 86,25
Iveka€ 98,99
Iverlek€ 91,84
PBE€ 83,21
Sibelgas€ 95,58


Cijfers van VREG (Vlaamse Regulator voor de Elektriciteits- en Gasmarkt)
Zonnepanelen

Prosumententarief afgeschaft door digitale meter?

Sinds juli 2019 is een terugdraaiende teller plaatsen verboden. Er worden alleen nog digitale meters geïnstalleerd. Als je een digitale meter hebt, betaal je geen prosumententarief. Je betaalt een nettarief voor het gebruik van het distributienet op basis van je werkelijke afname. Het bedrag van het nettarief ligt dus niet vast.

In plaats van het voordeel van de terugdraaiende teller krijg je voor de stroom die je terug op het net injecteert, wel nog een terugleververgoeding. Deze vergoeding is echter erg laag in vergelijking met de terugdraaiende teller.

Het is voordeliger om aan een grote zelfconsumptie toe doen, want hoe groter de consumptie, hoe groter het aantal elektriciteit dat je verbruikt wanneer de zonnepanelen de meeste stroom genereren. Hierdoor zal je minder elektriciteit afnemen van het net, waardoor je een kleiner bedrag zal moeten betalen.

Tip: je kan je wasmachines overdag laten draaien of de niet gebruikte elektriciteit opslagen in een thuisbatterij.

Toch liever de terugdraaiende teller?

Als je een terugdraaiende teller hebt, kan je de digitale meter uitstellen tot 2025, maar zal je wel nog het prosumententarief moeten betalen. Zonnepanelen aanschaffen? Vergelijk hier offertes en vind de beste vakmannen in jouw regio.

Beschrijf uw project
1*. Wat is uw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wenst u zonnepanelen te plaatsen?
3*. Bent u ook geïnteresseerd in een thuisbatterij?
4*. Wanneer wenst u afspraak te maken (is nodig voor opmetingen en offerte)?
5*. Voor welk type gebouw wenst u de installatie van zonnepanelen?
6. Beschrijving van uw project
7. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid .privacy charter

Zonnepanelen bedrijven in andere regio's