Wat zijn thermische zonnepanelen?

Thermische zonnepanelen zijn panelen die ervoor zorgen dat water opgewarmd wordt. Thermische zonnepanelen worden ook wel zonnecollectoren genoemd en zorgen dus voor warm water.

De panelen vormen een onderdeel van een zonneboiler installatie. De werking is gelijkaardig met een boiler dat water opwarmt.

De zonne-energie die de panelen omzet zorgt ervoor dat het water voorverwarmd is. Daardoor kun je besparen op brandstoffen die je nodig hebt voor warm water.

Wat kosten thermische zonnepanelen?

Thermische zonnepanelen met een vlakke plaat kosten ongeveer 550 euro per stuk (btw en plaatsing niet inbegrepen). Voor een vacuümbuis zonnepaneel betaal je ongeveer 750 euro (excl. plaatsing en btw).

Enkel afgaan op de thermische panelen is geen goed idee. Het is verstandiger om de prijzen van een volledige zonneboiler installatie te vergelijken, waarbij vooral de inhoud van het voorraadvat en het aantal collectoren de prijs bepalen:

Inhoud zonneboiler Aantal collectoren Richtprijs zonneboiler
100 liter 1 € 2.000 – € 2.600
100 liter 2 € 2.900 – € 3.400
200 liter 2 € 3.500 – € 3.800
200 liter 3 € 4.500 – € 5.000
Thermische zonnepanelen

Tip: Vergelijk prijzen voor thermische zonnepanelen

De prijzen voor thermische zonnepanelen variëren van installateur tot installateur. Het is daarom een goed idee om gratis vrijblijvende offertes te vergelijken en zo de beste erkende installateurs te vinden.

Soorten thermische zonnepanelen

Zoals eerder aangegeven zijn er 2 soorten thermische zonnepanelen: de vlakke plaat zonnepaneel en de vacuümbuis zonnepaneel.

Vlakke plaat zonnepaneel

De vlakke plaatcollector bestaat uit een ondiepe bak met een dikte van 10 cm. In deze collector zit een plaat met daarachter buizen en speciale vloeistof. Een glasplaat sluit de zonnecollector af.

Samen met isolatiemateriaal beschermt deze plaat tegen verlies van warmte. Wanneer de zon schijnt neemt deze plaat warmte op. Hierdoor worden de buizen en de vloeistof achterin de plaat verwarmd.

Vlakke plaat zonnepaneel

Vacuümbuis zonnepaneel

Een vacuümcollector heeft glazen vacuümbuizen met een dubbele wand. Hierdoor hebben ze weinig invloed van de buitentemperatuur en kunnen ze warmte produceren als het buiten koud is. In de glazen buizen zit er een koperen absorber.

Deze zorgt ervoor dat de warmte opgenomen kan worden. Deze absorber is verbonden met een gesloten buis (heatingpipe). In de top van deze buis wordt de warmte verzameld en afgegeven aan de vloeistof die er langs stroomt. Het water wordt in het voorraadvat door deze vloeistof opgewarmd.

Werking thermische zonnepanelen

De werking van technische zonnepanelen gaat als volgt:

  1. Het zonlicht zorgt ervoor dat een vloeistof in de thermische zonnepanelen opwarmt.
  2. De opgewarmde vloeistof wordt via een pomp van de thermische zonnepanelen naar een voorraadvat in de woning gestuurd.
  3. In het voorraadvat wordt het water via een warmtewisselaar verwarmd door de vloeistof.
  4. Als er weinig zon is warmt de geïntegreerde cv-ketel (centrale verwarmingsketel) of naverwarming het water in het voorraadvat op.

Rendement

Als je een optimaal rendement wilt hebben, moet je rekening houden met de volgende factoren:

Factor 1: Correcte plaatsing

De thermische zonnepanelen moeten in een hellingshoek van 30 graden geplaatst worden. Liefst zoveel mogelijk naar het Zuiden gericht, want je wil natuurlijk niet dat je panelen in de schaduw zitten. Op die manier vang je meer zonnewarmte op en zal je bijgevolg een hoger rendement hebben.

Factor 2: Functie van de zonneboiler

Wil je dat de zonneboiler je volledige woning verwarmt? Of gebruik je het enkel voor sanitair water? Hoe meer toepassingen, hoe optimaler het gebruik

Factor 3: Isolatie

Als je de zonneboiler wilt gebruiken om je woning te verwarmen, dan is het belangrijk dat je woning optimaal geïsoleerd is. Zo wordt de warmte die opgewekt is, niet verspild.

Factor 4: Optimale dimensionering

Zorg ervoor dat de installatie goed afgestemd is op je behoefte van warm water. Als de volume van het vat groter is dan hetgeen wat je nodig hebt, dan zal de aankoopprijs hoog zijn. Dit geldt ook voor het aantal panelen. 

Factor 5: Onderhoud

Dankzij regelmatig onderhoud zal je zonneboiler goed blijven presteren. Het is daarom interessant om een onderhoudscontract bij een erkende installateur te nemen

Zonnepanelen plaatsing

Voordelen thermische panelen

Een thermisch zonnepaneel zal dankzij hun hoge energieopbrengst je energiefactuur verlagen. Door een thermisch zonnepaneel kan je tot 60 % besparen op je energieverbruik voor verwarming van water.

Bij aankoop van een zonneboiler installatie heb je recht op de premie voor een zonneboiler. Hierdoor kan je de kosten wat drukken. In sommige gemeentes krijg je zelfs een bijkomende premie voor het installeren van een zonneboiler.

Thermische panelen vs fotovoltaïsche panelen

Het verschil tussen thermische en fotovoltaïsche zonnepanelen (PV panelen) is dat een thermisch zonnepaneel zonne-energie opvangt en omzet in thermische energie of warmte.

PV zonnepanelen zullen zonne-energie omzetten in elektriciteit in plaats van energie of warmte. Thermische zonnepanelen zijn trouwens goedkoper dan fotovoltaïsche zonnepanelen.

Via onderstaand formulier ontvang je gratis vrijblijvende offertes voor zonnepanelen. Vergelijk en vind de beste installateurs.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wenst u zonnepanelen te plaatsen?
3*. Bent u ook geïnteresseerd in een thuisbatterij?
4*. Wanneer wenst u afspraak te maken (is nodig voor opmetingen en offerte)?
5. Voor welk type gebouw wenst u de installatie van zonnepanelen?
6. Beschrijving van uw project
7. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Zonnepanelen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Zonnepanelen