Prijs zonnepanelen in 2024 per soort

De prijzen vergelijken van de verschillende soorten zonnepanelen is geen eenvoudige zaak. Afhankelijk van de soort wordt er op een andere manier gerekend. De prijzen variëren sterk naargelang de gebruikte technologie. Zo betaal je voor polykristallijn panelen het minst, € 105 à € 150 per vierkante meter. Als je hybride zonnepanelen wil zal je uitkomen rond € 900 per vierkante meter.

In de tabel hieronder vind je schattingen van de prijzen. Als je gerichtere prijzen wil voor jouw situatie, dan raadpleeg je best een ervaren vakman. Later in dit artikel vind je meer informatie over de verschillende soorten zonnepanelen en hun voor- en nadelen.

In onderstaande tabel staan de waterstofzonnepanelen nog niet vermeld aangezien die zich nog in een experimentele fase bevinden.

Soort zonnepanelenRichtprijs per m² (excl. btw en plaatsingskosten)
Monokristallijne zonnepanelen€ 150 tot € 200
Polykristallijne zonnepanelen€ 105 tot € 150
PVT-zonnepanelen€ 850 tot € 950
PVT-zonnecollectoren€ 850 tot € 950
Glas-glas zonnepanelen€ 900 tot € 1.000
Thermische zonnepanelen€ 200 tot € 350

Wat bepaalt de prijs van zonnepanelen?

De prijs van zonnepanelen wordt niet enkel bepaald door de soort zonnepanelen. Maar ook bijvoorbeeld de installatie van je zonnepanelen en het vermogen dat je wil. Hoe hoger het vermogen van je kristallijn silicium panelen, des te hoger het prijskaartje.

Ook zal je een kleine toeslag moeten betalen op de gegenereerde groene energie. Heb je een hellend dak of een plat dak? Steile daken zijn moeilijker om bepaalde type panelen te plaatsen. Maar voor platte daken moeten er vaak constructies geplaatst worden, zodat het zonlicht in een optimale hoek kan vallen. 

Wat bepaalt zonnepanelen prijs?

Fotovoltaïsche zonnepanelen

Fotovoltaïsche zonnepanelen zijn zonnepanelen die werken op basis van zonlicht dat wordt omgezet in elektriciteit. Er zijn verschillende soorten fotovoltaïsche zonnepanelen, polykristallijn en monokristallijn zonnepanelen. Beide soorten worden vervaardigd uit de metaloïde silicium.  

Soorten Zonnepanelen

Polykristallijne zonnepanelen

Een polykristallijn zonnepaneel worden in grote blokken gegoten. Bij het afkoelen en uitharden van deze blokken ontstaan er ruwere kristalstructuren.  Deze blokken worden dan versneden tot fijne zonnepanelen. Hierdoor verkrijg je de bekende blauwachtige kleur die we doorgaans zien bij fotovoltaïsche zonnepanelen 

De polykristallijn zonnepanelen zijn goedkoper dan de monokristallijne tegenhanger omwille van het kortere productieproces en presteren het best bij zonlicht dat niet direct invalt.  

Monokristallijne zonnepanelen

Zoals de naam al doet vermoeden bestaan een monokristallijn zonnepaneel uit slechts één kristal. In het productieproces worden siliciumkristallen gevormd. Deze kristallen worden dan in de vorm  van een zonnepaneel gebracht door gebruik te maken van een zuiver halfgeleidermateriaal. Deze staven worden op hun beurt versneden of verzaagd tot dunne plakjes. Dit zijn dan de uiteindelijke  zonnecellen. 

Je merkt al dat de methode om een monokristallijn zonnepaneel te maken enorm arbeidsintensief is, dit bepaald ook de hogere kost. Maar door gebruik te maken van een monokristallijn zonnepaneel heb je een veel hoger rendement.  Dit rendement kan enkel voltrokken worden bij een optimale zonnestand.  

Amorfe zonnepanelen

Amorfe zonnepanelen, ook wel bekend als dunne film zonnepanelen, zijn de goedkoopste optie voor zonnepanelen. Het rendement dat je er uit kan halen is dan weer zeer beperkt.  Een amorf zonnepaneel wordt gemaakt door een fotovoltaïsche film te leggen over een bestaand materiaal zoals bijvoorbeeld glas. 

Hybride zonnepanelen

Er bestaan twee soorten hybride modellen, de PVT-zonnepanelen en de PVT-zonnecollectoren. Het voordeel dat je hebt bij hybride zonnepanelen of zonnecollectoren is dat het zowel fotovoltaïsch als thermisch is. Deze modellen kunnen dus energie opwekken en zorgen voor verwarming.

 

Thermische-zonnepanelen.jpg

Type 1: PVT-zonnepanelen

De PVT-zonnepanelen zijn traditionele zonnepanelen waar koperen leidingen onder aangebracht zijn. Door de zon worden deze leidingen dan opgewarmd. PVT-zonnepanelen zijn dan voornamelijk gericht op het generen van hoge rendementen elektriciteit.

Type 2: PVT-zonnecollectoren

De PVT-zonnecollectoren werken in functie van thermische generatie. De collectoren zitten in een thermisch geïsoleerd omhulsel, hierdoor is het thermisch rendement hoog maar het elektrische wat lager.  

Glas-glas zonnepanelen

Deze nieuwe soort, de glas-glas zonnepanelen, zijn ontworpen om de degradatie die normaal bij zonnepanelen optreedt tegen te gaan. Dit is dus een langere levensduur en een hogere opbrengstgarantie.

Deze modellen bestaan uit twee lagen glas waartussen een zonnefilm zit. Hierdoor is er nauwelijks nog blootstelling aan mechanische spanningen, vocht of extreme temperatuurswisselingen.  

Waterstofpanelen

Deze nieuwe vorm van zonnepanelen combineert de fotovoltaïsche zonnepanelen met een zeer vernuftig kunstje. Het vocht dat op de waterstofpanelen blijft liggen en de levensduur beperkt, wordt onttrokken en omgezet in waterstofgas. Dat kan je dan weer gebruiken om bijvoorbeeld je woning te verwarmen.  

Zonnepanelen-plaatsing-e1635076645207.jpg

Thermische zonnepanelen

Thermische zonnepanelen of ook wel zonneboilers genoemd, bevatten een vloeistof in leidingen die onder invloed van de zon zal opwarmen. Aan de term ‘zonneboiler’ merken we al dat de werking en doel van deze toestellen vergelijkbaar is met die van de boilers. Je gebruikt het om water op te warmen.

Vaak worden deze toegepast als voorbereiding op de klassieke centrale verwarming. Op die manier is het water al warmer en moeten de boilers etc. minder hard werken om hetzelfde resultaat te behalen.

Welke soort zonnepanelen kiezen? Extra aandachtspunten

Blauw of zwart?

Het verschil tussen blauwe en zwarte zonnepanelen zit hem de kristallen. Zwarte panelen zijn de zonnepanelen met hogere rendementen omdat het gaat om monokristallijn zonnepanelen. De blauwe panelen zijn dan de polykristallijn zonnepanelen. Over het verschil tussen monokristallijne zonnecellen en een polykristallijn paneel kan je hierboven ontdekken.

Vast, verstelbaar of mobiel?

Doorgaans kiezen we vaste zonnepanelen op onze daken. Maar er zijn ook andere opties. Verstelbare zonnepanelen zijn een uitbereiding op je rendement. Deze installaties kunnen, al-dan-niet automatisch, met de stand van de zon mee roteren zodat ze van een optimale lichtinval kunnen genieten.
De mobiele zonnepanelen kunnen voor jou van dienst zijn in bijvoorbeeld een kampeersituatie.

Vergelijk gratis professioneel advies en offertes

Het is altijd belangrijk dat je je laat informeren door een ervaren vakman of zonnepanelen installateur. Wij helpen je daar graag bij met tot wel 5 gratis offertes en professioneel advies.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wenst u zonnepanelen te plaatsen?
3*. Bent u ook geïnteresseerd in een thuisbatterij?
4*. Wanneer wenst u afspraak te maken (is nodig voor opmetingen en offerte)?
5. Voor welk type gebouw wenst u de installatie van zonnepanelen?
6. Beschrijving van uw project
7. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Zonnepanelen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Zonnepanelen