Wat is de terugdraaiende teller?

Wanneer je elektriciteit injecteert (de terug levering aan het net), loopt de terugdraaiende teller terug en ontvang je een compensatie voor de kWh elektriciteit die je niet gebruikt, waardoor je minder energiekosten betaalt. Wanneer je meer elektriciteit verbruikt dan opwekt, dan draait de terugdraaiende teller vooruit. Als je meer elektriciteit opwekt dan verbruikt dan draait de terugdraaiende teller terug.

Terugdraaiende teller

Einde terugdraaiende teller: reden?

In januari 2021 werd besloten dat de terugdraaiende teller in Vlaanderen afgeschaft zou worden. Dit om het evenwicht op de mark te kunnen behouden. Het aanbod van de zonnepanelen was namelijk groter dan de vraag.

Ook wil de Vlaamse overheid hiermee stimuleren om zoveel mogelijk te verbruiken wanneer de zon schijnt (overdag). Zo draait jouw wasmachine dankzij de zon en hoef je de hoeveelheid kWh niet op het net te zetten.

Gevolgen einde terugdraaiende teller voor prosumententarief

Het prosumententarief wordt afgeschaft voor wie vanaf 2021 zonnepanelen installeert. Het prosumententarief is de vergoeding die eigenaars van zonnepanelen met een analoge meter betalen voor het niet-gemeten gedeelte van hun gebruik van het net.

Voor eigenaars van zonnepanelen, die al een digitale meter hadden, valt het prosumententarief weg vanaf het moment dat het arrest van het Grondwettelijk Hof wordt gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Zij betalen vanaf dan een netvergoeding. Dit is een bedrag dat je betaalt op basis van je werkelijke afname.

Wie mag zijn analoge meter tot 2025 behouden?

Fluvius en de Vlaamse overheid hebben afgesproken dat eigenaars van zonnepanelen, die nog werken met een analoge meter, tot begin 2025 kunnen laten weten dat ze nog geen digitale meter willen.

Je moet wel aan twee voorwaarden voldoen:

  • Je zonnepanelen moeten voor 1 januari 2021 geïnstalleerd zijn
  • De installatie moet minder dan 15 jaar oud zijn
Digitale meter

Digitale meter: voordelen en nadelen

De digitale meter biedt heel wat voordelen maar hebben ook hun nadelen. We overlopen ze hieronder.

Voordelen

  • De netbeheerder hoeft niet meer langs te komen voor een meteropname. Dit gebeurt nu via een automatische meteropname. Het wordt dus vanop afstand automatisch doorgestuurd.
  • De consument krijgt een duidelijk overzicht van hoeveel energie ze verbruiken. Het wordt dus makkelijker om je verbruik bij te houden en zo ook je kosten te minimaliseren.
  • Het wordt veel makkelijker om over te schakelen tussen enkel- of dubbelvoudig tarief
  • Het af- en aansluiten op het netwerk kan vanop afstand gebeuren. Hierdoor bespaar je geld.

Nadelen

Er zijn ook enkele nadelen:

  • Als klant geef je de toestemming aan je leverancier om meer dan alleen je jaarverbruik te ontvangen. Je verbruiksgegevens komen dus in handen van de energiemaatschappijen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld zien wie wat verbruikt op een moment van de dag en wat het commercieel gebruik is. Je hebt dus minder privacy.
  • Een digitale meter helpt om je verbruik op te volgen en je daardoor stimuleert om meer energie te besparen. Maar uiteindelijk zal je vooral je levensstijl moeten aanpassen. Als je al energiebewust leeft dan biedt de digitale meter op dat vlak geen meerwaarde.
Meter weigeren

Terugdraaiende teller behouden met zonnepanelen: doen of niet?

De terugdraaiende teller behouden? Ja, in de meeste gevallen is het interessanter om je analoge meter zo lang mogelijk te behouden, zo kan je blijven gebruik maken van het systeem met de analoge meter met prosumententarief.

Maar als je een hoog energieverbruik hebt is het verstandiger om voor het systeem met de digitale meter met injectietarief te gaan. Zo wordt je energiefactuur berekend op basis van hoeveel energie je werkelijk hebt verbruikt van het elektriciteitsnet.

Wil je zonnepanelen installeren? Vergelijk vrijblijvende offertes via onderstaand formulier. Het is volledig gratis.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wenst u zonnepanelen te plaatsen?
3*. Bent u ook geïnteresseerd in een thuisbatterij?
4*. Wanneer wenst u afspraak te maken (is nodig voor opmetingen en offerte)?
5. Voor welk type gebouw wenst u de installatie van zonnepanelen?
6. Beschrijving van uw project
7. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Zonnepanelen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Zonnepanelen