Wat is een PV-installatie?

De naam PV is afkomstig uit het Engels en is een afkorting voor: “ PhotoVoltaic”. ‘Photo’ staat voor licht en ‘voltaic’ betekent elektriciteit. De Nederlandse benaming hiervoor is: fotovoltaïsch.

Fotovoltaïsche panelen zetten stralingsenergie om in bruikbare elektriciteit. Dit is dus niet anders dan bij de “normale” pv panelen. PV-panelen, afkorting pv, is een andere benaming voor zonnepanelen. Een PV-paneel is dus hetzelfde als een zonnepaneel.

pv solar

Wat zijn PV-panelen?

PV-panelen is de technische benaming voor zonnepanelen. Er is geen verschil met zonnepanelen, het is slechts een andere benaming. PV-panelen vangen daglicht op en zetten dit om naar stroom.

De omgezette gelijkstroom is niet onmiddellijk geschikt voor dagelijks gebruikt aangezien we in huis gebruik maken van wisselstroom, dus wordt er een omvormer aangesloten die de gelijkstroom omzet tot wisselstroom.

Wat kost een PV-installatie?

Voor een PV-installatie met het verbruik van een gemiddeld gezin betaal je gemiddeld € 6.400 voor het opwekken van groene-energie.

De kosten voor een PV-installatie liggen over het algemeen tussen de € 1,00 en € 1, 50 per Wattpiek. Deze kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals:

 • Soort PV- installatie en pv cellen
 • Grootte van de installatie
 • Plat of hellend dak
 • Het merk van het pv paneel
 • Het vermogen

Opbrengst PV-installatie

fotovoltaïsche zonnepanelen

Voor dat je een PV-installatie koopt is het interessant om te weten wat de opbrengst van de pv panelen zijn. Investeren in PV-panelen kan rendabel zijn, zeker op de lange termijn.

Het rendement van de pv panelen speelt daarbij een belangrijke factor. De opbrengst en het rendement van je PV-panelen hangen af van verschillende factoren, namelijk:

Factor 1: Schaduw op je dak

Zijn er rond je dak gebouwen, bomen of je schoorsteen die voor schaduw zorgen op je zonnepanelen? Dan zal de opbrengst van de PV-installatie lager liggen.

Het is dan ook belangrijk dat je er een expert naar laat kijken en een analyse laat maken. Hij zal je een plan uitwerken met zo weinig mogelijk schaduw. Vraag hier advies op maat aan erkende installateurs.

Factor 2: Richting en hellingsgraad van het dak

Panelen op een dak richting het zuiden leveren je meer op dan pv panelen op een dak met een oriëntatie naar het Westen of het Oosten. Dit omdat ze in het zuiden meer zonlicht opvangen.

Daarnaast wekken panelen het best elektriciteit op bij een hellingsgraad van 35 graden.

Factor 3: Het soort PV-panelen

De opbrengst van pv panelen is afhankelijk van het type zonnepaneel dat je plaatst. Er bestaan verschillende soorten zonnepanelen, met een hoog of een laag rendement. We bespreken ze straks verder.

Als je pv panelen op je dak wil laten plaatsen is het dus van belang om te weten welke verschillende soorten panelen er zijn. Vraag daarom voorstellen aan bij erkende installateurs.

Factor 4: Het vermogen per paneel in Wattpiek (Wp)

Het vermogen van pv panelen drukken we uit in Wattpiek (Wp). Als je bijvoorbeeld een zonnepaneel van 320 Wp koopt dan verwijst de 320 Wp naar het piekvermogen.

Soorten PV-systemen

Er zijn 2 verschillende PV-systemen:

 • Netgekoppelde PV-systemen
 • Off grid PV-systemen

We bespreken ze hieronder.

Netgekoppelde PV-systemen

PV-systemen worden via een omvormer aangesloten op het stroomnet en op die manier gaan ze stroom opwekken aan het elektriciteitsnet.

In huis maken we gebruik van wisselstroom terwijl PV-panelen gelijkstroom opwekken, dus wordt er een omvormer aangesloten die de gelijkstroom omzet tot wisselstroom.

Wanneer de pv panelen geen stroom opwekken dan gebruiken we stroom van het net. Wanneer het zonnig is en we minder verbruiken dan opgewekt, dan leveren we terug opgewekte stroom aan het net. Dit is een netgekoppelde pv installatie.

Off-grid of autonome PV-systemen

Bij een off grid of autonome PV-systeem wordt de opgewekte zonne energie lokaal opgeslagen in plaats van naar het elektriciteitsnet te versturen.

Ze werken dus los van het net. Hiervoor gebruikt me een batterij waarin de opgewekte stroom wordt opgeslagen.

Soorten PV-panelen

pv cellen

We onderscheiden vier soorten panelen:

 • Monokristallijne panelen

Zijn bekend als de “zwarte zonnepanelen”. Ze zijn duurder dan polykristallijne panelen (blauwe zonnepanelen), maar wekken ook meer stroom op. Daardoor ligt het rendement van dit type hoog. De prijs is ongeveer 700 euro.

 • Polykristallijne panelen

Polykristallijne zonnepanelen bestaan uit meerdere kristallen en hebben een blauwe kleur. Ze zijn goedkoper en hebben een lager rendement dan monokristallijne panelen. De prijs is ongeveer 600 euro.

 • Amorf of dunne film panelen

Amorfe zonnepanelen of wel, dunne film panelen hebben een lager rendement dan polykristallijne en monokristallijne panelen. Het rendement van dunne film panelen ligt ook lager. De prijs is ongeveer 400 euro.

 • Glas-glas panelen

Glas-glas zonnepanelen zijn nieuw op de markt. Ze bieden een heel hoog rendement en kennen een zeer lange levensduur. Hierdoor zijn ze ook duurder dan andere soorten zonnepanelen. De prijs is ongeveer 900 euro.

PV-installatie kopen: offertes vergelijken loont

Met PV-installatie kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart er ook mee op je energierekening. Hoeveel panelen nu precies opleveren is afhankelijk van verschillende situaties zoals je energieverbruik, type dak, ligging van je dak, enzoverder.

Wil je een goed inzicht in wat PV-panelen voor jou kunnen opbrengen? Wil je weten welke soort panelen je nodig hebt? Vraag dan makkelijk en snel een gratis en vrijblijvende offerte aan bij erkende installateurs in jouw buurt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wenst u zonnepanelen te plaatsen?
3*. Bent u ook geïnteresseerd in een thuisbatterij?
4*. Wanneer wenst u afspraak te maken (is nodig voor opmetingen en offerte)?
5*. Voor welk type gebouw wenst u de installatie van zonnepanelen?
6. Beschrijving van uw project
7. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Zonnepanelen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Zonnepanelen