Inhoud
Premieoverzicht zonnepanelen in België: Op welke premies/subsidies heb je recht in Vlaanderen, Brussel en Wallonië?
De premiemogelijkheden voor zonnepanelen in België verschillen per gewest. In onderstaande tabel vind je een overzicht van de situatie in Vlaanderen, Brussel en Wallonië.
Gewest | Premieoverzicht 2025 |
---|---|
Vlaanderen | – Er is vandaag geen Mijn VerbouwPremie voor de installatie van zonnepanelen op particuliere, residentiële gebouwen. – Voor de plaatsing van zonnepanelen en andere ingrepen die de energieprestatie van je huis verbeteren (warmtepomp, zonneboiler, isolatie …) kan je wel een Mijn VerbouwLening aangaan, tot 60.000 euro. |
Brussels Hoofdstedelijk Gewest | – Groenestroomcertificaten (tot 790 euro per jaar gedurende 10 jaar) – Groene lening: met deze lening kan je in Brussel het plaatsen van zonnepanelen financieren. De lening heeft een plafond van 25.000 euro aan een interestvoet van 0 tot 2 % met een looptijd van maximaal 30 jaar. – Gemeentelijke premie voor plaatsen zonnepanelen (verschillend per gemeente) |
Wallonië | – RenoPack: een lening van 1.000 tot 60.000 euro voor investeringen in zonnepanelen en andere ingrepen die de energieprestatie van je woning verbeteren. |
Hoeveel premie krijg je voor zonnepanelen in 2025?
Je ontvangt geen premie meer voor de installatie van nieuwe zonnepanelen.
Afschaffing premie voor zonnepanelen
De premie voor de installatie van zonnepanelen werd (vroegtijdig) stopgezet op 1 januari 2024. Je kunt in 2025 wel nog gebruik maken van de voordelige Mijn VerbouwLening.
Retroactieve investeringspremie
Wie voor eind 2020 een zonnepaneelinstallatie liet installeren, kan in aanmerking komen voor de retroactieve investeringspremie. De premie is een financiële compensatie voor zonnepaneeleigenaars die geen gebruik meer kunnen maken van het systeem met de terugdraaiende teller.
Hoe zit de vork in de steel?
Digitale meter vervangt terugdraaiende teller
De terugdraaiende teller zorgde ervoor dat zonnepaneeleigenaars die meer zonne-energie opwekten dan ze zelf konden verbruiken, een vergoeding ontvingen voor de groene elektriciteit die ze injecteerden op het net.
Met het verdwijnen van de terugdraaiende teller en de implementatie van de digitale meter verdwijnt die vergoeding. Zonnepaneeleigenaars ontvangen nu een injectievergoeding voor de extra energie die ze opwekken, maar die is aanzienlijk lager.
In principe moesten alle huishoudens eind 2024 overgestapt zijn op de digitale meter. In de praktijk is de digitale meter nog niet overal geïnstalleerd. Wie na 1 januari 2025 Fluvius de toegang weigert voor het plaatsen van een digitale meter, verliest zijn recht op de retroactieve investeringspremie.
Voorwaarden
Heb je een digitale meter en een zonnepaneelinstallatie? Dan moet je aan volgende voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor de retroactieve investeringspremie:
- Je zonnepaneelinstallatie werd in gebruik genomen tussen 1 januari 2006 en 31 december 2020. De datum van indienstneming is de datum van het AREI-keuringsverslag. Voor installaties die later (maar voor 31 december 2020) werden uitgebreid, geldt de datum van de oorspronkelijke installatie.
- Je zonnepaneelinstallatie heeft een omvormervermogen van maximaal 10 kVA.
- De installatie is aangesloten op een digitale meter en het elektriciteitsdistributienet.
- De installatie moet in staat zijn om elektriciteit op het distributienet te injecteren en heeft dat gedurende de laatste 12 maanden ook gedaan.
- Je kon op 14 januari 2021 nog gebruik maken van de voordelen van de terugdraaiende teller.
- Je zonnepaneelinstallatie is aangemeld bij de distributienetbeheerder Fluvius. Die aanmelding gebeurde ten laatste op 1 oktober 2021.
- Je dient je premieaanvraag online in bij Fluvius, ten laatste 6 maanden na de plaatsing van de teller. Werd je digitale meter voor 20 juli 2021 geplaatst? Dan diende je de aanvraag ten laatste in op 18 januari 2022.
- Je weigerde Fluvius na 1 januari 2025 niet de toegang voor de installatie van de digitale meter.
- Er is geen rechtsvordering ten aanzien van het Vlaamse Gewest tot vergoeding van schade.
Aanvraag: Hoe retroactieve premie voor zonnepanelen aanvragen?
Je kunt de retroactieve investeringspremie online aanvragen via Mijn Fluvius.
Voeg de installatiefactuur of het AREI-keuringsattest van je zonnepaneelinstallatie toe aan je aanvraag. Heb je geen van beide documenten? Dan berekent Fluvius het premiebedrag op basis van het bij hen bekende omvormervermogen.
Na het indienen van de aanvraag bekijkt Fluvius of je aan de voorwaarden voldoet en berekent Fluvius het premiebedrag. Je ontvangt binnen de 15 weken een e-mail waarin je verneemt of je aanvraag al dan niet werd goedgekeurd. Bij afkeuring licht Fluvius toe waarom je aanvraag werd afgekeurd.
Na goedkeuring zorgt het VEKA (Vlaams Energie & Klimaatagentschap) voor een uitbetaling binnen de 3 tot 14 werkdagen nadat je door Fluvius op de hoogte werd gebracht. Je kunt de betaling opvolgen via MijnBurgerprofiel, in het tabblad ‘Meldingen’.
Hoeveel de retroactieve investeringspremie bedraagt
Het premiebedrag wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren:
- Jaar waarin je de installatie in gebruik nam (tussen 2006 en 2020)
- Jaar waarin jouw digitale meter werd geplaatst
- Vermogen van je zonnepaneelinstallatie
- De overheidssteun en het voordeel van de terugdraaiende teller waarvan je als zonnepaneeleigenaar al gebruik kon maken sinds het jaar van indienstneming
Je ontvangt een vergoeding per kW. Je premiebedrag berekenen? Dat doe je met de RAI-simulator van het VEKA.
Warmtepomp: extra premie in sommige gevallen
Had je, vóór 2021, niet enkel een zonnepaneelinstallatie maar ook een warmtepomp? Dan heb je in bepaalde gevallen ook recht op een aanvullende eenmalige premie (de bijkomende retroactieve investeringspremie voor eigenaars van een warmtepomp en zonnepanelen).
De bijkomende premie bedraagt 1.163 euro. Je komt in aanmerking als je voldoet aan de volgende voorwaarden:
- Je op uiterlijk 1 oktober eigenaar werd van een gebouw dat je verwarmt met een elektrische warmtepomp.
- De elektrische warmtepomp is de enige gebouwverwarming en wordt gecombineerd met een zonnepaneelinstallatie met een omvormersvermogen van maximaal 10 kVA.
- De installatie is aangesloten op een digitale meter of een andere meter die de injectie en afname apart kan registreren.
- Je nam de warmtepomp in dienst tussen 1 januari 2006 en 28 februari 2021.
- Je dient de premieaanvraag online in bij Fluvius, ten laatste 6 maanden na de plaatsing van de digitale meter. Werd je digitale meter ten laatste op 1 oktober 2021 geplaatst? Dan moest je de aanvraag ten laatste op 31 maart 2022 indienen.
- De omvormer van de zonnepaneelinstallatie waaraan de warmtepomp gekoppeld is, kan elektriciteit injecteren op het elektriciteitsdistributienet en heeft dat de afgelopen 12 maanden ook gedaan.
- De warmtepomp werkt op elektriciteit en dienst als hoofdverwarming van de gebouweenheid (bijvoorbeeld je woning).
- Je kunt als eigenaar van de warmtepomp de juiste officiële bewijsstukken voorleggen die de datum van indienstneming en installatie van de warmtepomp bewijzen.
- Na het ontvangen van de premie blijft je warmtepomp nog minstens 5 jaar in dienst.
- De premie geldt per EAN-nummer slechts voor 1 warmtepomp.
- Er is geen rechtsvordering ten aanzien van het Vlaamse Gewest tot vergoeding van schade.
Hoe lang loopt de premie nog?
Je moet de retroactieve investeringspremie aanvragen uiterlijk 6 maanden nadat de digitale meter werd geplaatst. Na 31 december 2025 kun je de retroactieve investeringspremie niet meer aanvragen.
Zonnepanelen voordelig aanschaffen
Zonnepanelen laten installeren? Dan moet je nog steeds een flink bedrag neerleggen. Met het verdwijnen van de subsidies van de Vlaamse Overheid betaal je dat bedrag nu ook volledig zelf. Hoe kun je in 2025 besparen op zonnepanelen?
Premies en subsidies van je gemeente
Sommige gemeentes werken nog met premies of subsidies voor het installeren van zonnepanelen. Ga ten rade bij je gemeente, of win advies in bij een zonnepaneelinstallateur in je buurt via het formulier onderaan deze pagina.
Groepsaankoop
Een groepsaankoop kan nog een interessante manier zijn om te besparen op je zonnepaneelinstallatie. Verschillende provincies kopen een grotere hoeveelheid zonnepanelen aan, en dat tegen een voordelige prijs.
Bereken een prijs op maat en vergelijk vrijblijvende offertes
De kost voor je zonnepaneelinstallatie drukken? Zet je eerste stap naar een lagere factuur door verschillende vrijblijvende offertes te vergelijken via het formulier onderaan deze pagina.
Zonnepanelen bij jou thuis? Win informatie in en ontvang gratis offertes op maat
Zonnepanelen laten installeren – op het dak van een gebouw, een carport of gewoon in de tuin – is ook zonder premies en subsidies een interessante optie. Zet je eerste stap richting je eigen groene energie via onderstaand formulier. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes op maat van installateurs in je regio. Zo kun jij je opties verkennen, prijzen vergelijken en je zonnepanelen laten installeren voor de beste prijs.