Zonnepanelen: voordelen en nadelen

Zonnepanelen zijn voordelig voor het milieu en jouw portemonnee. Je kan ze kopen, waardoor je de officiële eigenaar van de panelen bent, maar er zijn ook andere opties, zoals zonnepanelen huren of lenen. Als je zonnepanelen huurt betaal je maandelijks een huurprijs.

Voordelen zonnepanelen huren

Met een huurformule geniet je van een aantal voordelen. Zo zal je geen groot investeringsbedrag in 1 keer moeten betalen. Je betaalt maandelijks huur die lager is dan de maandelijkse opbrengst van de zonnepanelen

Het maandelijks huurbedrag dat je zal betalen is een vast bedrag. De prijs van elektriciteit stijgt ieder jaar, maar de huurprijs van zonnepanelen niet.

Bij sommige bedrijven kun je als huurder van een huis ook zonnepanelen huren. De verhuurder van het huis moet dan wel een contract met de verhuurder van de panelen hebben. De huurprijs van de panelen zal bijgerekend worden bij je huur. Een groot voordeel hiervan is dat je geen extra kosten, zoals een demontagevergoeding moet betalen bij verhuis.

Je hoeft je ook geen zorgen te maken over de werking van de zonnepanelen. Aangezien de zonnepanelen en omvormer jouw eigendom niet zijn en je een maandelijkse huurprijs betaalt, is het de verhuurder zijn verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat ze werken, zodat jij je geen zorgen hoeft te maken. Als je zonnepanelen koopt, is dat jouw verantwoordelijkheid.

Dat is het grote voordeel, want de panelen hebben een lange levensduur, maar de omvormer werkt maar maximum 12 jaar en moet daarna vervangen worden. Bevallen de zonnepanelen je? Dan kun je na 10 jaar huren beslissen van ze over te kopen.

Zonnepanelen huurhuis

Nadelen huur zonnepanelen

Er zijn ook nadelen aan het huren van zonnepanelen. Zo is een contract opzeggen niet altijd gemakkelijk. Als je voortijdig het contract stop zet, betaal je een vergoeding voor de demontage en administratie.

Als je bijvoorbeeld in een huurhuis woont en gaat verhuizen naar een nieuwe woning, maar je overeenkomst voor de gehuurde zonnepanelen is nog lopende, dan zal de nieuwe bewoner de zonnepanelen overnemen.

Als de nieuwe bewoner dat niet wilt, zit je vast aan de huurverplichting tot het contract op lange termijn ten einde loopt. Als je de panelen mee wilt nemen naar je nieuwe huis, dan betaal je voor de demontage en montage. Een goede tip is om zeker alle kleine lettertjes van het contract goed na te lezen.

Op zoek naar een specialist?
Vind de juiste vakman in jouw regio!

Zonnepanelen kopen versus zonnepanelen huren

Als je zonnepanelen huurt, zal je maandelijke huurprijs hoger zijn dan dat je er koopt. Dit zal een invloed hebben op de terugverdientijd van de zonnepanelen. Zonnepanelen kopen komt na een aantal jaar beter uit dan huren.

Zonnepanelen huren

Lening zonnepanelen versus zonnepanelen huren

Je kan een lening aangaan voor de zonnepanelen, waardoor je de lening kan spreiden over een periode en niet direct een groot bedrag op tafel hoeft te leggen.

Bij lenen leg je net zoals bij huren de maandelijkse terugbetalingen en prijs voor lange tijd vast. Een nadeel aan lenen is dat geld lenen ook geld kost en je dus nog steeds je eigen geld kwijt bent. De maandelijkse kosten bij lenen zullen dus veel hoger liggen dan de huurprijs van panelen.

Hoe werkt zonnepanelen huren? 

De huur van zonnepanelen is vrij simpel. We overlopen de stappen die je zal moeten ondernemen.

Stap 1: Bereken het aantal zonnepanelen voor je huis 

Bereken hoeveel zonnepanelen je voor een optimaal rendement nodig zal hebben en hoeveel er op je eigen dak geraken. Het is ook nodig om te bekijken wat jouw jaarlijkse elektriciteitsverbruik is, om te weten hoeveel energie er opgewekt moet worden. Je kan ook een specialist in zonnepanelen een technische analyse laten uitvoeren.

Stap 2: Vind zonnepanelen installateurs

Zoek firma’s die aan de huur van zonnepanelen doen. Je kan snel en eenvoudig prijzen vergelijken via ons offerteformulier.

Stap 3: Installatie van de zonnepanelen

Het plaatsen van de zonnepanelen gebeurt bij voorkeur door een erkend zonnepanelen installateur.

Stap 4: De zonnepanelen treden in werking

Je kan de zonnepanelen gebruiken en betaalt de maandelijkse huurprijs.

Conclusie: is het verstandig om zonnepanelen te huren?

De zonnepanelen huren is duurder dan ze te kopen, maar vaak huren mensen omdat ze zo’n grote investering niet in één keer kunnen betalen. Sommige bedrijven verhuren natuurlijk wel hun zonnepanelen aan een hogere huurprijs dan anderen, maar zelfs een lage huurprijs is niet voordeliger dan het kopen van zonnepanelen.

Als je zonnepanelen wilt, maar niet in 1 keer zo’n grote investering kan betalen, dan ben je beter af met lenen aan gunstige voorwaarden. Wil je zonnepanelen laten installeren? Vraag via onderstaand formulier vrijblijvend en gratis offertes aan.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wenst u zonnepanelen te plaatsen?
3*. Bent u ook geïnteresseerd in een thuisbatterij?
4*. Wanneer wenst u afspraak te maken (is nodig voor opmetingen en offerte)?
5*. Voor welk type gebouw wenst u de installatie van zonnepanelen?
6. Beschrijving van uw project
7. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen: 

Hoeveel kost zonnepanelen huren?

+
Wanneer je zonnepanelen huurt, moet je een maandelijkse vaste huurprijs betalen. Die huurprijs verschilt afhankelijk van bedrijf en hoeveel je er beslist te huren. 2 zonnepanelen huren, kost bijvoorbeeld tussen de 10 en 15 euro per maand terwijl je voor 14 zonnepanelen moet rekenen op een prijs tussen de 60 en 80 euro. 

Wat kost 10 zonnepanelen particulier huren per maand?

+
Per maand kost 10 zonnepanelen huren gemiddeld 60 tot 80 euro. 

Wat is de prijs voor 6 zonnepanelen huren per maand? 

+
De prijs voor 6 zonnepanelen huren per maand ligt gemiddeld tussen 20 en 30 euro. 

Is zonnepanelen huren goedkoop en rendabel? 

+
Zonnepanelen huren is vooral rendabel als je geen groot investeringsbedrag in één keer wil uitvoeren. Doorgaans heb je een hogere opbrengst van je zonnepanelen dan de huur die je ervoor betaalt. 
Zonnepanelen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Zonnepanelen