Wat is de retroactieve premie voor zonnepanelen?

Eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter kunnen een retroactieve premie aanvragen vanaf 20 juli 2021. De door de Vlaamse overheid uitgegeven premie is een compensatie of redelijke tegemoetkoming voor eigenaars van zonnepanelen die financieel getroffen worden door het verdwijnen van de terugdraaiende teller.

Dat geldt ook voor wie de komende jaren een digitale meter krijgt en zijn zonnepanelen voor 2021 installeerde. De maximale compensatie bedraagt 4.360 euro.

compensatie zonnepanelen

Bedrag retroactieve premie berekenen

Om je retroactieve premie te berekenen, moet je het piekvermogen van de zonnepanelen uitgedrukt in kilowattpiek (kWp) vermenigvuldigen met het jaar waarin de zonnepaneleninstallatie in dienst genomen werd.

Compensatiepremie tot 2025: verschillen per kalenderjaar

De retroactieve investeringspremie die je ontvangt is afhankelijk van het jaar waarin de zonnepanelen in dienst werden genomen. Het bedrag verschilt per kalenderjaar. De retroactieve investeringspremie stopt na 2025.

Aan de hand van onderstaande tabel kan je berekenen hoeveel de eenmalige premie ongeveer zal bedragen, indien de digitale meter voor 2021 geplaatst werd.

jaar van installatie van panelenpremie per kilowattpiek
2006€ 140
2007€ 0
2008€ 0
2009€ 0
2010€ 0
2011€ 0
2012€ 0
2013€ 12
2014€ 289
2015€ 383
2016€ 436
2017€ 382
2018€ 348
2019€ 336
2020€ 327

In de tabel kan je zien dat eigenaars van zonnepanelen die hun zonnepanel tussen 2007 en 2012 in dienst genomen hebben geen retroactieve investeringspremie ontvangen.

De reden hiervoor is dat de zonnepanelen die in die periode geïnstalleerd zijn sowieso een rendement van minstens 5 % halen. Dit onder andere dankzij ondersteuning via een federale belastingaftrek, groene stroomcertificaten en/of lange periode waarin de terugdraaiende teller van toepassing was.

Voor een installatie die in 2006 geplaatst werd is er wel nog een retroactieve investeringspremie nodig om het rendement van 5 % te behalen. Dit door de hoge investeringskost in 2006.

Extra bonus van 100 euro

Wie zonnepanelen plaatste voor 19 juli 2021 en wie voor 31 december 2023 zelf een digitale meter aanvraagt, heeft recht op een bonus van 100 euro bovenop de retroactieve investeringspremie.

Hoe compensatiepremie zonnepanelen aanvragen?

De retroactieve investeringspremie aanvragen gebeuren online via het digitale loket van je netbeheerder. Wanneer je dit moet doen hangt af van of je al een digitale meter hebt, of nog niet.

Hoe later de digitale meter geplaatst werd, hoe lager de retroactieve investeringspremie. Zonnepaneeleigenaars hebben dan langer kunnen profiteren van het voordeel van de terugdraaiende teller.

Optie 1: Ik heb al een digitale meter

digitale meter

Indien je al een digitale meter hebt, dan moet je jouw aanvraag online indienen op de website van de netbeheerder Fluvius bij het digitale loket, uiterlijk 6 maanden na de plaatsing van de digitale meter.

Optie 2: Ik heb nog geen digitale meter

Indien je nog een klassieke meter of klassieke ferrarismeter hebt, dan moet je jouw premie aanvragen uiterlijk 6 maanden na de plaatsing van de digitale meter en voor 31 december 2025 indienen.

Waarom een compensatie? Einde terugdraaiende teller en het prosumententarief

De Vlaamse overheid heeft indertijd beslist dat elke eigenaar van zonnepanelen die voor 1 januari 2021 werden geplaatst, de keuze gaf om het systeem van de terugdraaiende teller en het prosumententarief te behouden tot de zonnepanelen 15 jaar oud zijn, zo konden zonnepaneeleigenaars blijven profiteren van de voordelen van de terugdraaiende teller. De VREG heeft deze keuze van de Vlaamse overheid als discriminerend ervaren en was het er duidelijk niet mee eens.

Ook vond de VREG dat de eigenaars van zonnepanelen beter hun gedrag aanpassen en elektriciteit verbruiken op het moment dat deze opgewekt wordt. Het Grondwettelijk Hof is de VREG daarin gevolgd, met als gevolg dat de Vlaamse overheid op haar beslissing rond de terugdraaiende teller moest terugkomen.

Dit betekent dus ook dat het prosumententarief wordt afgeschaft voor wie vanaf 2021 zonnepanelen installeert. Dit tarief is de vergoeding die eigenaars van zonnepanelen met een terugdraaiende teller betalen voor het niet-gemeten gedeelte van hun gebruik van het net.

Het gevolg is dat eigenaars van zonnepanelen overstappen van het systeem van de terugdraaiende teller naar het systeem met injectietarief.

Dit betekent dat de stroom die je afneemt en die je injecteert op het net, apart gemeten worden door de digitale meter. Je betaalt een nettarief aan je netbeheerder Fluvius op basis van je reële gebruik en ontvangt een bedrag voor de geïnjecteerde elektriciteit. Dit bedrag noemt het “injectietarief

compensatie terugdraaiende teller

Compensatie zonnepanelen in 2021: voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor de door de Vlaamse overheid uitgegeven compensatiepremie, moeten je zonnepaneleninstallatie en je aanvraag aan onderstaande voorwaarden voldoen:

  • Je zonnepanelen moeten beschikken over een digitale meter.
  • Je zonnepaneleninstallatie moet een maximaal omvormervermogen hebben dat kleiner of gelijk is aan 10 kVa.
  • De zonnepaneleninstallatie moet geïnstalleerd zijn tussen 1 januari 2006 en 31 december 2020.
  • Je zonnepaneleninstallatie moet aangesloten zijn op het net en moet elektriciteit kunnen injecteren op het, dit moet in de laatste 12 maanden nog eens gebeurt zijn.
  • De zonnepaneleninstallatie moet ingeschreven zijn bij de distributienetbeheerder.
  • Je kan geen rechtsvordering aanvraag doen tot vergoeding van enige schade.
  • Indien je installatie al een rendement van 5 % hebben behaald, ontvang je geen compensatiepremie meer.

Wie komt in aanmerking?

Om in aanmerking te komen voor premie, moet je beschikken over zonnepanelen én een digitale meter, op voorwaarde dat ze hun investering onvoldoende hebben terugverdiend.

Vergoeding voor zonnepanelen geplaatst vóór 2021

De Vlaamse overheid heeft dus beslist dat er een compensatiepremie komt voor eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter, die financieel getroffen worden door het afschaffen van de terugdraaiende teller.

Het gaat om een eenmalige premie die een rendement van 5 procent garandeert op een gemiddelde investering. Voor een gemiddelde installatie zal het bedrag tussen de 1.300 en 1.700 euro zijn. De maximale compensatie bedraagt 4.360 euro.

Bijkomende compensatiepremie voor combinatie met andere energiebronnen

Indien je eigenaar bent van zonnepanelen in combinatie met andere energiebronnen, dan kan je in aanmerking komen voor een bijkomende compensatiepremie.

Extra investeringspremie voor warmtepomp

Vanaf 1 oktober kunnen de eigenaars van warmtepompen in combinatie met zonnepanelen een bijkomende premie aanvraag indienen.

Wil jij persoonlijk advies over warmtepompen? Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Extra premie voor warmtekrachtkoppeling en/of windturbine

Ook eigenaars van warmtekrachtkoppelingen en van windturbines kunnen vanaf 1 oktober een bijkomende premie aanvraag indienen.

Interesse in zonnepanelen? Ontvang gratis offertes

Ben je van plan om zonnepanelen te laten installeren? Wij helpen je daar graag bij! Vergelijk gratis offertes door ons offerteformulier in te vullen en vind de beste installateurs in jouw buurt.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wenst u zonnepanelen te plaatsen?
3*. Bent u ook geïnteresseerd in een thuisbatterij?
4*. Wanneer wenst u afspraak te maken (is nodig voor opmetingen en offerte)?
5. Voor welk type gebouw wenst u de installatie van zonnepanelen?
6. Beschrijving van uw project
7. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Zonnepanelen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Zonnepanelen