Wat is de terugleververgoeding?

De terugleververgoeding is een vergoeding die je krijgt voor de hoeveelheid elektriciteit die je produceert maar niet direct verbruikt (en dus op het net injecteert).

Om een terugleververgoeding te krijgen, moet je als prosument over een digitale meter en zonnepanelen beschikken.

Een digitale meter kan het werkelijke verbruik en opbrengsten van je energie registreren. Je systeem aanmelden bij een netbeheerder is aangeraden. Als prosument kan je een teruglevercontract afsluiten met jouw energieleverancier.

Het is wel belangrijk om te weten dat de prijs voor de elektriciteit die je aankoopt hoger is dan die voor elektriciteit dat je verkoopt. Daarom moet je vermijden dat je de elektriciteit die je op het net zet er terug moet afhalen.

Zelfverbruik is hierdoor nog altijd het interessantste. Je kan bv. Ook gebruik maken van een thuisbatterij om de energie die je niet verbruikt op te slagen. Een thuisbatterij heeft een opslagcapaciteit van 7 kWh. Je kan je woning hiermee dus een hele dag van elektriciteit voorzien.

Thuisbatterij zonnepanelen

Hoeveel kan je verdienen met je overschot aan elektriciteit of stroom?

De terugleververgoeding voor elektriciteit in 2021 is ongeveer 0,10 euro per kWh boven de salderingsgrens. Dit wordt ook wel eens ‘levering tegen het kale leveringstarief’ genoemd.

Consumenten kunnen 3800 kWh bij hun energieleverancier kopen en 4000 kWh opwekken. Dan krijgen ze voor de overschot 20 euro

Dit is omdat de salderingsgrens van 3800 kWh overschreden is. Alles boven 3800 kWh wordt ingekocht voor 0,10 euro per kWh. Voor alles onder de salderingsgrens krijg je 0,20 euro per kWh.

Als je veel verbruikt mag je dus ook meer terugleveren tegen het volle bedrag. Het is daarom interessanter om zelf de overtollige elektriciteit te gebruiken door bv. gebruik te maken van een thuisbatterij.

Op zoek naar een specialist?
Vind de juiste vakman in jouw regio!

Hoe overtollige zonne-energie verkopen: terugleveringscontract

Door je energieleverancier te contacteren kan je een teruglevercontract afsluiten. De elektriciteitsleverancier kan vervolgens een aanbod doen om jouw ongebruikte elektriciteit op te kopen.

De leverancier mag zelf bepalen voor hoeveel hij dit doet. Je terugleververgoeding zal dus afhangen van jouw energieleverancier.

Er is aan de leverancier niets opgelegd op vlak van vergoeding (vast, dynamisch, forfaitair, omvormervermogen,…). De vergoeding zal dus bepaald worden door de vrije markt.

De prijs van het teruglevercontract kan dus wel een terechte reden zijn om van huidige leverancier te veranderen naar een andere leverancier.

Toch is het belangrijk nog eens te benadrukken dat het voordeliger is om te blijven inzetten op zelfverbruik, om daarna een afnamecontract te kiezen dat interessant is voor jou om dan vervolgens een terugleveringscontract af te sluiten.

Welke energieleverancier betaalt de hoogste prijs voor teruglevering?

Welke energieleverancier voor jou het beste is, is afhankelijk van hoeveel elektriciteit je afneemt en verkoopt. Doe hiervoor zeker de V-test van de VREG. Hetzelfde geldt voor mensen met zonnepanelen. Deze test zal aantonen wat je gemiddelde afname en teruggave is. Hieronder geven we je een overzicht van de voordeligste energieleveranciers.

Energieleverancier InjectieAfname
Easy Indexed (Easy)€ 21,36 /kWh€ 28,87 /kWh
Optifix (Luminus)€ 21,02 /kWh€ 30,38 /kWh
Comfy (Luminus)€ 21,02 /kWh€ 30,29 /kWh
Elektriciteit Groene Energie (Trevion)€ 20,81 /kWh€ 25,70 /kWh
Terugleveringscontract energie

Opgelet: digitale meter is verplicht voor terugleveringscontract

Belangrijk om te weten is dat de installatie van een digitale meter noodzakelijk is voor het krijgen van een terugleveringscontract. De digitale meter registreert de geïnjecteerde elektriciteit apart van de elektriciteit die wordt afgenomen van het net.

De analoge meter (terugdraaiende teller) kan dit niet. Als u dus een terugdraaiende teller heeft, zal u deze moeten vervangen door een digitale meter.

Overschot elektriciteit zonnepanelen: hoe krijg je de beste vergoeding?

De V-test is een simulatietool van de VREG (Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt). Het zorgt ervoor dat je zelf een correcte afweging kan maken over wat voor jou de interessantste energieleverancier is. Je kan er afnamecontracten en terugleveringscontracten vergelijken.

Er zijn momenteel wel nog geen energiebedrijven die een terugleveringscontract geven als je nog geen elektriciteit afneemt. Bij de V-test zijn daarom alleen terugleveringscontracten terug te vinden die aan een afnamecontract zijn gekoppeld. Dit zijn 15 contracten voor gezinnen en 14 voor bedrijven.

Heb je interesse in het aanschaffen van zonnepanelen of thuisbatterijen? Vraag dan hier je gratis, vrijblijvende offertes aan, vergelijk en krijg de beste prijs.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wenst u zonnepanelen te plaatsen?
3*. Bent u ook geïnteresseerd in een thuisbatterij?
4*. Wanneer wenst u afspraak te maken (is nodig voor opmetingen en offerte)?
5*. Voor welk type gebouw wenst u de installatie van zonnepanelen?
6. Beschrijving van uw project
7. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen: 

Wat mag je maximaal terugleveren van elektriciteit?

+
Je mag jaarlijks 5000 kilowattuur van de elektriciteit die je opwekt met je zonnepanelen terugleveren. Sommige energieleveranciers laten je meer dan 5000 kilowattuur terugleveren. 

Hoeveel krijg je voor 1 kwh teruglevering?

+
Voor 1 kwh krijg je ongeveer 0,10 euro teruglevering boven de salderingsgrens. 

Hoe terugleveringscontract afsluiten?

+
Je kunt een terugleveringscontract afsluiten door je eigen of een andere energieleverancier te contacteren. 

Wat zijn injectietarieven van een elektriciteitsleverancier? 

+
Een injectietarief van een elektriciteitsleverancier is een financiële compensatie die je krijgt voor de overtollige elektriciteit van je zonnepanelen. Wanneer je niet alle opgewekte elektriciteit van je zonnepanelen kan verbruiken, is het namelijk mogelijk de rest aan een elektriciteitsleverancier te verkopen. 

Wat is de V-test? 

+
De V-test is een online tool die de prijzen voor elektriciteit en aardgas van verschillende Vlaamse energieleverancies met elkaar vergelijkt. Door de gegevens van je jaarlijkse energieverbruik in te geven, maakt de V-test een schatting van jouw verbruik op. Op basis daarvan kan je voor jezelf de interessantste energieleverancier kiezen. 
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Zonnepanelen