Wat is de terugleververgoeding?

De terugleververgoeding is een vergoeding die je krijgt voor de hoeveelheid elektriciteit die je produceert maar niet direct verbruikt, en dus op het net injecteert. 

Je kunt je overtollige groene energie ook opslaan in je eigen thuisbatterij.

Dit heb je nodig om je overtollige opgewekte stroom te verkopen

Om een terugleveringsvergoeding te krijgen, moet je als prosument over een digitale meter en zonnepanelen beschikken. Je moet ook een terugleveringscontract afsluiten met een energieleverancier.

  • Je zonnepanelen zorgen voor de productie van groene energie.
  • De digitale meter houdt bij hoeveel energie je verbruikt en hoeveel groene stroom je op het net injecteert.
  • Het terugleveringscontract verzekert dat je een financiële compensatie (de terugleveringsvergoeding) ontvangt voor de stroom die je op het net injecteert. Je mag zo’n contract afsluiten met de energieleverancier via wie je stroom afneemt van het net. Sommige leveranciers bieden ook terugleveringscontracten aan aan mensen die zelf geen energie bij hen aannemen, maar daarvoor betaal je in veel gevallen een bijkomende jaarlijkse bijdrage.
Een grote zonnepaneleninstallatie op een dak met oranje dakpannen: goed georiënteerd voor een optimaal rendement.

Prijs: Wat krijg je voor het teveel aan stroom dat je op het net injecteert? Terugleveringsvergoeding of injectietarief

Het injectietarief of de terugleveringsverogeding is de prijs die een energieleverancier je betaalt voor de elektriciteit die je op het net injecteert als je een terugleveringscontract hebt. De injectietarieven verschillen sterk van leverancier tot leverancier, en zijn (zeker met dynamische en variabele energiecontracten) onderhevig aan prijsschommelingen.

In de eerste helft van 2025 lag het gemiddelde injectietarief rond de 3 à 4 eurocent (0,03 à 0,04 euro) per kWh.

Let op voor negatieve injectietarieven

Wanneer veel prosumenten tegelijk grote hoeveelheden overtollige elektriciteit op het net injecteren, kun je te maken krijgen met negatieve injectietarieven. Op zo’n moment ontvang je geen vergoeding, maar betaal je voor het injecteren van je groene stroom op het distributienet.

Thuis munt slaan uit groene energie?
Bespreek je opties met een zonne-energiespecialist
arrow Vind experts in je regio en ontvang gratis advies op maat

Hoe kun je de overtollige energie van je zonnepanelen nog gebruiken?

Sinds het uitrollen van de digitale meter en het verdwijnen van de analoge meter, zitten heel wat prosumenten verveeld met de vergoeding die ze ontvangen voor hun overtollige zonne-energie. De vergoeding voor overtollige groene stroom ligt bij de meeste energieleveranciers immers niet bijzonder hoog. Je betaalt heel wat meer voor de elektriciteit die je zelf van het net haalt. 

Ter vergelijking:

  • Injectietarief eerste helft 2025: 3 à 4 eurocent per kWh
  • Elektriciteitsprijs eerste helft 2025: 30 eurocent per kWh

Je energie verkopen via een terugleveringscontract is, zelfs onder de beste voorwaarden (rond de 5 eurocent per kWh) niet bijzonder interessant. Welke alternatieven zijn er zoal?

Optie 1: Energiedelen

Via energiedelen heb je wat meer controle over waar je groene energie naartoe gaat en welke vergoeding je daarvoor ontvangt. Er zijn verschillende vormen van energiedelen, met opties voor bedrijven en particulieren.

Opgelet: Je kunt slechts van 1 van de vormen van energiedelen tegelijk gebruik maken. Je kunt bijvoorbeeld geen energiedelen met jezelf én met een groep.

Energiedelen met een persoon of organisatie

Je kunt je overtollige energie verkopen of schenken aan een persoon of organisatie. Als gezin kun je bijvoorbeeld je energie wegschenken of aan een afgesproken prijs verkopen aan een ander gezin.

De verschillende gebouwen of woningen  moeten over een digitale meter beschikken. Je mag, via deze weg, slechts aan 1 persoon of organisatie verkopen.

Je energie rechtstreeks verkopen

Wil je jouw overtollige zonne-energie rechtstreeks verkopen? Dan spreek je een prijs af met de koper. Die prijs leg je vast in een contract. Het VEKA (Vlaams Energie- en Klimaatagentschap) heeft daarvoor een modelcontract opgemaakt.

Als aanbieder of verkoper moet je het deelproject melden. Dat doe je via het klantenportaal van Fluvius, onder het tabblad ‘delen of verkopen van energie’. Daar kies je ‘verkopen’, ook als je de energie wegschenkt.

Energiedelen met jezelf

Voor bedrijven met meerdere vestigingen en particulieren met verschillende verblijfplaatsen, kan energiedelen met jezelf best interessant zijn. Via dit systeem deel je jouw overtollige zonne-energie met je andere adressen binnen Vlaanderen.

Handig voor wie bijvoorbeeld een of meerdere vakantiewoningen heeft, maar ook voor ondernemingen en (lokale of andere) overheden. 

Let wel: alle adressen moeten over een digitale meter beschikken.

Een hand stopt een muntstuk in een roze spaarvarken. Op de achtergrond bevindt zich een oude, analoge elektriciteitsmeter.

Energiedelen binnen een groep – optie 1: energiegemeenschap

Leden of vennoten van een energiegemeenschap kunnen samen investeren in hernieuwbare energie (zoals een zonnepaneelinstallatie) en de opgewekte energie met elkaar delen. Je ontvangt in dit systeem normaliter geen vergoeding voor de gedeelde energie. Je mag wel een verdeelsleutel vastleggen naargelang de bijdragen van alle leden van de energiegemeenschap.

Een energiegemeenschap oprichten is iets complexer. Raadpleeg de website van de Vlaamse nutsregulator (het VREG) voor meer informatie.

Energiedelen binnen een groep – optie 2: appartementsgebouw of multifunctioneel gebouw

Wie in een appartementsgebouw of multifunctioneel gebouw werkt of woont, kan energiedelen met andere bewoners (huurders en eigenaars) of gebruikers van het gebouw. Je ontvangt geen vergoeding voor de gedeelde energie.

Het gebouw moet over een digitale meter beschikken. Het is niet nodig om een energiegemeenschap op te richten.

Zelf energie opwekken en beheren?
Energie-experts gaan mee op zoek naar een totaaloplossing

Optie 2: Thuisbatterij

Zélf je groene energie verbruiken, is en blijft financieel gezien de interessantste optie. Hoe groter het aandeel van groene energie in je energieverbruik, hoe lager je energiefactuur. Met stijgende elektriciteitsprijzen in het vooruitzicht, wordt het steeds interessanter om je zelfverbruik te vergroten.

Een thuisbatterij maakt het mogelijk om je overtollige energie tijdelijk op te slaan. Je verbruikt die zonne-energie op een later moment, bijvoorbeeld wanneer je zonnepanelen geen of onvoldoende elektriciteit opwekken om in je energiebehoefte te voorzien.

Een thuisbatterij is voor de meeste huishoudens de interessantste manier om het zelfverbruik te verhogen. Met een thuisbatterij stijgt je zelfverbruik van zo’n 30 naar 70 procent.

Optie 3: Laadpaal en elektrische wagen

Nog een optie is de aanschaf en het gebruik van een laadpaal en elektrische wagen. Kies je voor bidirectionele modellen? Dan wordt je auto een soort mobiele thuisbatterij waarin je overtollige groene stroom bewaart. 

Veelgestelde vragen

Wat mag je maximaal terugleveren van elektriciteit?

+
Er geldt geen algemene Vlaamse limiet op de hoeveelheid groene energie die je mag terugleveren aan het distributienet.

Hoeveel krijg je voor 1 kwh teruglevering?

+
Dat hangt af van de injectietarieven in je terugleveringscontract.

Hoe terugleveringscontract afsluiten?

+
Je kunt een terugleveringscontract afsluiten door je eigen of een andere energieleverancier te contacteren.

Wat is de V-test? [VREG]

+
De V-test is een online tool die de prijzen voor elektriciteit en aardgas van verschillende Vlaamse energieleverancies met elkaar vergelijkt. Door de gegevens van je jaarlijkse energieverbruik in te geven, maakt de V-test een schatting van jouw verbruik op. Op basis daarvan kan je voor jezelf de interessantste energieleverancier kiezen.

Overschot elektriciteit zonnepanelen verkopen: hoe krijg je de beste vergoeding?

Heb je interesse in een zonnepaneelinstallatie of een thuisbatterij? Via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvende offertes op maat en persoonlijk advies van zonnepaneelspecialisten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Omschrijf uw aanvraag
Beantwoord enkele korte vragen en kom in contact met betrouwbare vakspecialisten. We vragen uw adresgegevens zodat we specialisten kunnen selecteren die actief zijn in uw regio.
1*. Wat is uw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wenst u zonnepanelen te plaatsen?
3*. Bent u ook geïnteresseerd in een thuisbatterij?
4*. Wanneer wenst u afspraak te maken (is nodig voor opmetingen en offerte)?
5*. Voor welk type gebouw wenst u de installatie van zonnepanelen?
6. Beschrijving van uw project
7. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 25 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Zonnepanelen installateurs: zonnepanelen