Hoe ziet het elektrisch schema voor zonnepanelen eruit?

Op een eendraadschema vind je terug waar de zekeringskast, automatische zekering en differentieelschakelaars zich bevinden en of deze twee- of driefasig zijn.

Elke schakelaar in de elektriciteitskast krijgt een letter. Alle elektrische leidingen die zich in dezelfde stroombaan of stroomkring bevinden, krijgen dezelfde letter als de schakelaar.

Alle aftakpunten hebben een nummer. Schakelaars, aftakdozen, kwh teller, stopcontacten en lichtpunten die aangesloten zijn, krijgen symbolen. Verder worden volgende zaken ook met een symbool aangeduid:

  • Of het tappunt al dan niet ingebouwd is
  • De doorsnee, aarding en aantal geleiders van de kabel of leiding

Voorbeelden eendraadschema’s zonnepanelen

We geven je een voorbeeld van een eendraadschema voor zonnepanelen en leggen je uit wat hier speciaal aan is:

Eendraadschema zonnepanelen
© BDC

Zoals je in het voorbeeld kan zien, wordt er aangeduid hoe de panelen correct aangesloten zijn. De panelen zijn dus makkelijk herkenbaar op de tekening.

Boven het symbool staat er zowel bij string a, als string b ’13x’. Dit betekent dat er twee keer 13 van deze panelen op het dak zullen liggen.

De panelen worden ook rechtstreeks onder een stroomkring gehangen. Een stroomkring is een elektrisch circuit dat gesloten is. De elektriciteit gaat van één pool van de bron terug naar de andere.

Het symbool waarin ‘AC/DC’ staat, is de omvormer. Deze kan ook rechtstreeks onder een kring gehangen worden. Zoals je ziet, hangt in dit voorbeeld de omvormer voor de zonnepanelen.

Keuring van eendraadschema van zonnepanelen

Nadat de installatie van de zonnepanelen en het opstellen van het eendraadschema gebeurd is, moet je een keuring van de installatie laten doen. Dit wordt gedaan door een erkende keurder en is verplicht.

We geven je de belangrijkste zaken die je over de keuring moet weten:

De eigenaar van de PV-installatie moet zelf de controle aanvragen. De installatie laten keuren kost ongeveer 175 euro, inclusief btw.

Als de expert komt keuren, moet de installatie toegankelijk en afgewerkt zijn. Dit zal het nazicht makkelijker maken. De keuring gebeurt door een expert die goedgekeurd is door de overheid.

Tijdens de controle wordt de volledige installatie nagekeken. Zo wordt bijvoorbeeld de plaatsing van de omvormer bekeken. De expert zal ook nakijken of er een differentieelschakelaar aan het begin van de installatie is. Tenslotte zal de keurder nog wat metingen en tests doen.

Na het nazicht van de installatie, maakt de keurder een keuringsverslag op. Dit verslag bewijst dat de installatie volledig in orde is en je de zonnepanelen mag beginnen te gebruiken. Dit keuringsverslag is 25 jaar geldig.

Als de installatie afgekeurd wordt, moet je de installatie laten aanpassen door een erkende vakman en vervolgens opnieuw dezelfde keurder contacteren voor een herkeuring.

Een afgekeurde installatie mag je dus nog niet gebruiken. Pas wanneer je na een herkeuring een geldig keuringsverslag ontvangen hebt, mag je installatie operationeel worden.

Vragen over het eendraadschema?

Wil je zeker zijn van een correct en professioneel eendraadschema? Dan doe je best beroep op een erkende elektricien of zonnepanelen installateur. Vraag via ons offerteformulier vrijblijvende offertes aan. Dit is volledig gratis.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wenst u zonnepanelen te plaatsen?
3*. Bent u ook geïnteresseerd in een thuisbatterij?
4*. Wanneer wenst u afspraak te maken (is nodig voor opmetingen en offerte)?
5. Voor welk type gebouw wenst u de installatie van zonnepanelen?
6. Beschrijving van uw project
7. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Zonnepanelen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Zonnepanelen