Zonnepannen: voordelen en nadelen

Dakpannen waarop zonnepanelen zitten, sinds kort bestaat het. Op de dakpannen zit een dun, ingebouwd zonnepaneel. Zonnepanelen maken soms het dak van je huis lelijk, dus de ideale oplossing is dakpannen met ingebouwde zonnecellen. Je dak blijft even mooi en zorgt voor een beter milieu.

Voordelen

Aan dakpan zonnepanelen zijn er heel wat voordelen verbonden. Zo kunnen ze mooi in het dak geïntegreerd worden, waardoor ze niet zo hard opvallen, zoals dat bij traditionele zonnepanelen het geval is. Met de pannen kun je grote oppervlaktes bedekken en ze zijn ook nog eens eenvoudig te monteren.

Nadelen

Er zijn wel een paar nadelen aan dakpan zonnepanelen: zo zijn ze gemiddeld 30 à 40 % duurder dan standaard zonnepanelen. Als je verhuist zijn ze ook moeilijker af te breken en mee te nemen dan standaard zonnepanelen.

Zonnepannen

Prijs zonnepannen

Als je een dak hebt met 500 zonnepannen, zoals bij traditionele zonnepanelen, betaal je hiervoor 11.500 à 13.500 euro inclusief plaatsing en btw. Deze pannen zijn dus dubbel zo duur als de traditionele zonnepanelen. 

De hoge prijs is te wijten aan de complexiteit van de installatie. Je volledige dak moet eigenlijk vervangen worden, terwijl standaard zonnepanelen gewoon op het dak gemonteerd kunnen worden.

Op zoek naar een specialist?
Vind de juiste vakman in jouw regio!

Soorten zonnepannen

Net zoals er verschillende soorten zonnepanelen bestaan, zijn er ook meerdere soorten zonnepannen. Momenteel zijn er 5 soorten dakpan zonnepanelen op de markt: keramische dakpannen, sneldek pannen, brede dakpannen, pannen uit leien en een geïntegreerd daksysteem.

Keramische zonnepannen

Keramische zonnepannen zijn geschikt voor oude gebouwen waarbij het uitzicht belangrijk is. De zonnepanelen op de zonnepannen zijn behoorlijk klein, waardoor deze pannen niet zo populair zijn. 

Doordat ze zo klein zijn, leveren ze minder energie en heb je er meer aansluitingen voor nodig. Dit verhoogt de kans op storingen. Keramische zonnepannen zijn dus eigenlijk allemaal kleine losse zonnepanelen.

Keramische zonnepannen

Sneldek dakpannen met zonnecellen

Op deze pannen is op elke pan een paneel van zonnecellen gemonteerd. Daardoor is de dakpan maar gedeeltelijk zichtbaar. De paneeltjes zijn breed, dus meestal worden deze sneldek pannen gebruikt om de zonnecellen op te zetten. 

Het grootste voordeel is dat je de pannen gewoon zonder bescherming op de bestaande panlatten kan leggen. Aan iedere pan zit een kabel met een connector, die aan de string gekoppeld kan worden.

De panelen leveren een vermogen van 35 à 55 Wp (Wattpiek) per dakpan. Deze pannen kunnen gemaakt worden uit steencomposiet, kunststof of keramiek.

Brede dakpannen

De naam geeft het al weg: deze dakpannen zijn nog breder dan sneldek dakpannen. Het paneel kan wel vier tot acht dakpannen breed zijn. Ze dekken dus een groot oppervlak van je dak. 

Daardoor is de dakpanstructuur niet echt zichtbaar en zie je enkel zonnecellen, wat er mooier uitziet. Deze dakpannen kunnen net zoals de sneldek dakpannen geplaatst worden op de bestaande panlatten.

Zonnepan uit leien

Meestal gebruik je bij dakpan zonnepanelen uit lei en vlakke zonnepanelen die in het dak verwerkt kunnen worden. Het is wel belangrijk dat je rekening houdt met de dakhelling. De dakhelling mag max. 90 graden zijn en minimum 25 graden

Zo haal je voldoende rendement uit de panelen. Deze pannen zijn interessant als je je dakbedekking volledig wilt vervangen. Daardoor zullen de pannen mooi aansluiten bij de rest van je dakbedekking waardoor ze niet meer opvallen.

Geïntegreerd daksysteem

Bij een geïntegreerd daksysteem liggen de zonnepanelen vlak met de dakbedekking. Om dit tot stand te brengen, worden een aantal pannen en panlatten van het dak verwijderd. Vervolgens komen de panelen verzonken in het dak.

Dit daksysteem is een goede combinatie met een dakvenster. Het is wel belangrijk dat de geleiding van het water goed geregeld is met afdichtingen van rubber en een onderdak dat waterdicht is.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Rendement zonnepannen

Met zonnepannen kan je evenveel energie opwekken als bij traditionele systemen. Het rendement van de pannen hangt echter wel af van de temperatuur en de schaduw.

Huis met zonnepannen

Temperatuur zonnecellen

De temperatuur van de zonnecellen bij dakpan zonnepannen is hoger dan bij gewone zonnepanelen. De oorzaak hiervan is dat de wind niet onder de panelen kan waaien. Je krijgt wel verkoeling via ventilatieopeningen in de dakpannen met zonnecellen, maar dit is toch nog altijd minder dan bij traditionele zonnepanelen. 

Door de hoge temperaturen zal het rendement van de zonnecellen minder zijn. De ideale temperatuur is 25 graden Celsius.

Schaduw

Er vormen zich op sommige plekken schaduwen als de dakpannen met zonnecellen elkaar een beetje overlappen. Dit zal een negatieve invloed hebben op je rendement. Hoe minder schaduw, des te beter je rendement.

Nog niet beschikbaar in België

Helaas zijn er in België nog geen leveranciers die dakpannen met zonnecellen kunnen leveren.

Zonnepanelen plaatsen? Vergelijk gratis offertes

Wil je zonnepanelen laten installeren? Dan is het sowieso interessant om offertes te vergelijken. Vergelijk gratis vrijblijvende offertes en vind erkende installateurs door onderstaand formulier in te vullen.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wenst u zonnepanelen te plaatsen?
3*. Bent u ook geïnteresseerd in een thuisbatterij?
4*. Wanneer wenst u afspraak te maken (is nodig voor opmetingen en offerte)?
5. Voor welk type gebouw wenst u de installatie van zonnepanelen?
6. Beschrijving van uw project
7. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Veelgestelde vragen: 

Wat is de opbrengst van zonnedakpannen per m2?

+
De opbrengst van zonnedakpannen is ongeveer 80 tot 90 Wattpiek per m2. 

Kan je zonnepanelen als dakbedekking gebruiken?

+
Je kunt indak zonnepanelen als dakbedekking gebruiken. Als je bestaande dakbedekking vervangen moet worden en je plaatst ook zonnepanelen, dan is het niet verplicht dakplaten of dakpannen aan te schaffen. 

Kan je zonnepannen in het rood kopen?

+
Ja, je kunt zonnedakpannen in het rood kopen. Naast rood zijn ook de kleuren grijs en zwart beschikbaar.
Zonnepanelen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Zonnepanelen