Inhoud
Hoe lang gaan zonnepanelen mee?
De geschatte levensduur van zonnepanelen is ongeveer 25 jaar. Dit zal echter alleen maar meer worden, aangezien de technologie van de panelen ieder jaar verbetert. Daardoor wordt er een schatting gemaakt dat de huidige generatie zonnepanelen tot wel 40 jaar kunnen meegaan.
Er is echter een verschil tussen de technische en de economische levensduur van zonnepanelen. Hieronder bespreken we het verschil.
Technische levensduur zonnepanelen
De technische levensduur is de periode tot wanneer een product nog goed functioneert, die loopt dus totdat het product kapot is. Zoals hierboven gezegd, is bij zonnepanelen de technische levensduur ongeveer 20 tot 25 jaar, maar in sommige gevallen gaan ze zelfs mee tot wel 30 of zelfs 40 jaar.
De reden waarom zonnepanelen een vrij lange levensduur hebben, is te wijten aan het feit dat ze niet rechtstreeks in aanraking komen met een oppervlakte dat nat kan blijven. Ze liggen op het zonnigste deel van het dak, waardoor ze ook snel weer opdrogen na een regenbui. Hierdoor hebben zonnepanelen geen last van vocht en mos.
Economische levensduur zonnepanelen
Hoewel zonnepanelen dus technisch heel lang meegaan, moet je ook kijken of ze economisch nog interessant zijn, oftewel rendabel zijn. Er is namelijk ook sprake van rendementsverlies na een verloop van tijd. Je moet dus nagaan of de opbrengst van je zonnepanelen de kosten nog dekt.
Rendementsverlies
Na verloop van tijd zullen de zonnepanelen rendementsverlies hebben. De oorzaak van dit verlies ligt bij externe factoren. De grootste invloed van het rendementsverlies zijn UV-licht en zonnecellen. Hoge temperaturen zullen dus een grote invloed hebben op het rendement van de panelen.
Zo verliezen zonnepanelen in extreem warme landen per jaar meer dan 1% van hun rendement. Dat is veel als je weet dat zonnepanelen in onze streek per jaar 0,5% rendementsverlies hebben. Dit hoge verlies is te wijten aan de hoge UV-intensiteit.
Ook koude temperaturen hebben een invloed op het rendementsverlies. Vorst en sneeuw kunnen namelijk ook invloed hebben op het rendement van je zonnepanelen.
Gemiddeld is er sprake van 90% rendement na de eerste 10 jaar, 80% na de tweede 10 jaar.
Welke factoren invloed op levensduur en rendement zonnepanelen?
Er zijn een aantal factoren die een invloed kunnen hebben op de levensduur en het rendement (en rendementsverlies) van je zonnepanelen. We zetten de twee voornaamste factoren hieronder op een rijtje.
Extreme temperaturen
Extreme temperaturen hebben wel een invloed op de levensduur van zelfs de recente zonnepanelen. Lange, zeer koude winters, maar ook zware hittegolven kunnen een invloed op de levensduur van de panelen hebben.
Correcte installatie
Hou er ook rekening mee dat de kwaliteit en juiste zonnepanelen installatie een belangrijke rol spelen in de levensduur. Als de kwaliteit van de panelen namelijk slecht is, zal uiteraard ook de levensduur niet lang zijn. Zonnepanelen van goede kwaliteit kopen is dus een slimme investering.
Als zelfs de beste zonnepanelen niet juist geïnstalleerd zijn, kan dit invloed hebben op de werking van de zonnepanelen en kunnen ze zo een minder lange levensduur hebben.
Er zijn dus verschillende factoren die die levensduur van de zonnepanelen bepalen. Daardoor is het moeilijk om te zeggen of jouw zonnepanelen wel degelijk 40 jaar zullen meegaan.
Vermogensgarantie op zonnepanelen
Elk type zonnepanelen heeft een vermogensgarantie van 20 tot 25 jaar. Dat is een garantie die het verlies aan rendement van de zonnepanelen dekt. Je kan deze garantie terugvinden op de datasheet van je zonnepanelen.
De meerderheid van de Tier-1 merken hebben een verliesgarantie van -0,5% tot -0,7%. Als je zonnepanelen meer dan dit aan rendement verliezen, kan je de zonnepanelen onder garantie laten vervangen.
Er zijn 2 soorten vermogensgaranties:
- Lineaire garantie: Het vermogen wordt jaar per jaar gedekt.
- Geblokte garantie: Het vermogen gaat in grote stappen omlaag. De garantie kan bijvoorbeeld al direct het eerste jaar en de daaropvolgende jaren 5% dalen. Daarom wordt de lineaire garantie aangeraden.
We sommen hieronder de vermogensgarantie van enkele zonnepanelen merken op:
Merk | Vermogensgarantie (na 25 jaar) |
---|---|
Sunpower | 87 % |
Trina Solar | 82,5 % |
ET Solar | 81,9 % |
Canadian Solar | 83,6 % |
Hanwa | 82 % |
REC Solar | 80,2 % |
Renesola | 80 % |
SolarWorld | 86,5 % |
KYOCERA | 80 % |
Gemiddelde levensduur omvormer
Een omvormer zet de gelijkstroom die de zonnepanelen produceren om in bruikbare wisselstroom voor jouw huis. Deze wisselstroom kan je gebruiken voor alle elektrische apparaten thuis.
Deze omzetting vergt veel energie van de omvormer, waardoor de levensduur van de omvormer maar tussen de 10 à 15 jaar is. De optimale levensduur van de omvormer hangt af van de hoge temperaturen en elektrische ladingen in de omvormer.
Een micro-omvormer wordt op ieder paneel geplaatst in plaats van een centrale omvormer voor alle zonnepanelen. Het voordeel aan micro-omvormers is dat ze langer meegaan. Dit komt doordat de micro-omvormer beter gebruik maakt van een condensator en een minder hoge belasting heeft.
Levensduur thuisbatterij
Gemiddeld gaat een thuisbatterij 15 tot 25 jaar mee. Dit is afhankelijk van een aantal factoren:
- Het soort thuisbatterij dat je hebt
- Het aantal laadcycli, dus hoe vaak je je thuisbatterij volledig kunt opladen en ontladen
- Temperatuur, een thuisbatterij gaat veel langer mee in een koele ruimte dan in een warme ruimte
Hoe de levensduur van zonnepanelen verlengen?
Er zijn een aantal zaken die je kan doen om de levensduur van de zonnepanelen te verlengen.
Tip 1: Systeemoutput monitoren
Door de systeemoutput regelmatig te monitoren kan je nakijken of de zonnepanelen een goed vermogen geven. Deze output kan je aflezen van de omvormer, maar tegenwoordig zijn er ook apps waar je alle info kan in opvragen.
Merk je dat het vermogen lager is dan normaal? Contacteer dan de installateur of fabrikant.
Tip 2: Bekabeling nakijken
Ook de bekabeling nakijken kan de levensduur van zonnepanelen verhogen. De zonnepanelen installatie moet correct aangesloten zijn, daarom is het goed om na te kijken of deze al dan niet beschadigd is.
Tip 3: Zonnepanelen reinigen
De zonnepanelen reinigen is aangeraden tijdens lange, droge periodes in de zomer. Vuil en stof op de panelen kan een grote invloed hebben op de levensduur van de zonnepanelen.
Tip 4: Regelmatig onderhoud
Over het algemeen is het belangrijk om je zonnepanelen goed te laten onderhouden. Het is aan te raden om eens in de 5 jaar een onderhoudsbeurt uit te laten voeren.
Veelgestelde vragen
Hoe vaak moet je zonnepanelen vervangen?
Wat gebeurt er met oude zonnepanelen?
1. Je kunt ze mee laten nemen door je installateur.
2. Je kan ze naar een inzamelpunt van PV Cycle brengen om ze te recyclen.
Wat gebeurt er met zonnepanelen na 30 jaar?
Waarom zijn zonnepanelen interessant?
– De waarde van je woning stijgt: zonnepanelen zorgen ervoor dat de waarde van je woning stijgt en dat je woning ook sneller verkocht wordt wanneer je die op de markt zet.
– Je bespaart kosten op je energierekening
– Milieuvriendelijk: zonne-energie is een onuitputtelijke vorm van energie opwekken. Zonnepanelen zijn daarom erg milieuvriendelijk
– Lange levensduur: zonnepanelen gaan erg lang mee en de terugverdientijd is relatief kort. Je geniet dus snel van je investering.