Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

De geschatte levensduur van zonnepanelen is minstens 25 jaar. Dit zal echter alleen maar meer worden, aangezien de technologie van de panelen ieder jaar verbetert. Daardoor wordt er een schatting gemaakt dat de huidige generatie zonnepanelen tot wel 40 jaar kunnen meegaan. 

De reden waarom zonnepanelen een vrij lange levensduur hebben, is te wijten aan het feit dat ze niet rechtstreeks in aanraking komen met een oppervlakte dat nat kan blijven.

Je zonnepanelen krijgen letterlijk na regen zonneschijn. De zon zorgt ervoor dat de panelen direct opdrogen en opwarmen zodat je panelen geen last krijgen van vocht en mos.

Extreme temperaturen

Extreme temperaturen hebben wel een invloed op de levensduur van zelfs de recente zonnepanelen. Lange, zeer koude winters, maar ook zware hittegolven kunnen een invloed op de levensduur van de panelen hebben.

schade aan zonnepanelen

Correcte installatie

Hou er ook rekening mee dat de kwaliteit en juiste zonnepanelen installatie een belangrijke rol spelen in de levensduur. Als de kwaliteit van de panelen namelijk slecht is, zal uiteraard ook de levensduur niet lang zijn. Zonnepanelen van goede kwaliteit kopen is dus een slimme investering.

Als zelfs de beste zonnepanelen niet juist geïnstalleerd zijn, kan dit invloed hebben op de werking van de zonnepanelen en kunnen ze zo een minder lange levensduur hebben.

Er zijn dus verschillende factoren die die levensduur van de zonnepanelen bepalen. Daardoor is het moeilijk om te zeggen of jouw zonnepanelen wel degelijk 40 jaar zullen meegaan.

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

Rendementsverlies

Na verloop van tijd zullen de zonnepanelen rendementsverlies hebben. De oorzaak van dit verlies ligt bij externe factoren. De grootste invloed van het rendementsverlies zijn UV-licht en zonnecellen. Warme temperaturen zullen dus een grote invloed hebben op het rendement van de panelen. 

Zo verliezen zonnepanelen in extreem warme landen per jaar meer dan 1% van hun rendement. Dat is veel als je weet dat zonnepanelen in onze streek per jaar 0,5% rendementsverlies hebben.

Dit hoge verlies is te wijten aan de hoge UV-intensiteit. Zonne-energie hangt af van de zon, maar hoge temperaturen zijn nefast voor de productie ervan.

Ook koude temperaturen hebben een invloed op het rendementsverlies. Dit komt doordat de zonnepanelen op een plaats staan waar weken lang vorst en sneeuw is.

Vermogensgarantie op zonnepanelen

Elk type zonnepanelen heeft een vermogensgarantie van 20 tot 25 jaar. Dat is een garantie die het verlies aan rendement van de zonnepanelen dekt. Je kan deze garantie terugvinden op de datasheet van je zonnepanelen.

De meerderheid van de Tier-1 merken hebben een verliesgarantie van -0,5% tot -0,7%. Als je zonnepanelen meer dan dit aan rendement verliezen, kan je de zonnepanelen onder garantie laten vervangen.

Er zijn 2 soorten vermogensgaranties:

  • Lineaire garantie: Het vermogen wordt jaar per jaar gedekt.
  • Geblokte garantie: Het vermogen gaat in grote stappen omlaag. De garantie kan bijvoorbeeld al direct het eerste jaar en de daaropvolgende jaren 5% dalen. Daarom wordt de lineaire garantie aangeraden.

We sommen hieronder de vermogensgarantie van enkele zonnepanelen merken op:

Merk Vermogensgarantie (na 25 jaar)
Sunpower 87 %
Trina Solar 82,5 %
ET Solar 81,9 %
Canadian Solar 83,6 %
Hanwa 82,0 %
REC Solar 80,2 %
Renesola 80 %
SolarWorld 86,5 %
KYOCERA 80,0 %
Zonnepanelen levensduur

Levensduur omvormer

Een omvormer zet de gelijkstroom die de zonnepanelen produceren om in bruikbare wisselstroom voor jouw huis. Deze wisselstroom kan je gebruiken voor alle elektrische apparaten thuis.

Deze omzetting vergt veel energie van de omvormer, waardoor de levensduur van de omvormer maar tussen de 10 à 15 jaar is. De optimale levensduur van de omvormer hangt af van de hoge temperaturen en elektrische ladingen in de omvormer.

Een micro-omvormer wordt op ieder paneel geplaatst in plaats van een centrale omvormer voor alle zonnepanelen. Het voordeel aan micro-omvormers is dat ze langer meegaan. Dit komt doordat de micro-omvormer beter gebruik maakt van een condensator en een minder hoge belasting heeft.

Hoe de levensduur van zonnepanelen verhogen?

Er zijn een aantal zaken die je kan doen om de levensduur van de zonnepanelen te verhogen.

langere levensduur zonnepanelen door reiniging

Tip 1: Systeemoutput monitoren

Door de systeemoutput regelmatig te monitoren kan je nakijken of de zonnepanelen een goed vermogen geven. Deze output kan je aflezen van de omvormer, maar tegenwoordig zijn er ook apps waar je alle info kan in opvragen.

Merk je dat het vermogen lager is dan normaal? Contacteer dan de installateur of fabrikant.

Tip 2: Bekabeling nakijken

Ook de bekabeling nakijken kan de levensduur van zonnepanelen verhogen. De zonnepanelen installatie moet correct aangesloten zijn, daarom is het goed om na te kijken of deze al dan niet beschadigd is. 

Tip 3: Zonnepanelen reinigen

De zonnepanelen reinigen is aangeraden tijdens lange, droge periodes in de zomer. Vuil op de panelen kan een grote invloed hebben op de levensduur van de zonnepanelen.

Interesse in het plaatsen van zonnepanelen? Vergelijk hier gratis offertes en vindt de beste vakmannen:

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wenst u zonnepanelen te plaatsen?
3*. Bent u ook geïnteresseerd in een thuisbatterij?
4*. Wanneer wenst u afspraak te maken (is nodig voor opmetingen en offerte)?
5. Voor welk type gebouw wenst u de installatie van zonnepanelen?
6. Beschrijving van uw project
7. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Zonnepanelen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Zonnepanelen