Zonnepanelen installateurs vinden en kiezen in Vlaanderen: aandachtspunten (rendement zonnepanelen, kostprijs…)

Het is een belangrijke factor om een betrouwbare en kwaliteitsvolle installateur te vinden, die je zonnepanelen correct en voordelig installeert en een juiste stand van zaken geeft. 

Daarvoor hou je best rekening met een aantal dingen. Zo vraag je best naar referenties, nakijken met welke merken ze werken, de garantie checken en nog veel meer.

Geen zorgen: we leggen je in detail uit hoe je de beste installateur van verschillende firma’svindt en je zo zonder zorgen zonne-energie in bruikbare elektriciteit kan gaan omzetten. 

Vind installateurs en vergelijk offertes

Het handigste om zonnepanelen installateurs te vinden is door offertes aan te vragen via ons offerteformulier. Dit is volledig gratis en zonder verplichtingen.

Je krijgt vervolgens offertes van verschillende installateurs uit de buurt. Daarna kan je deze offertes vergelijken, om zo de perfecte installateur te vinden voor jouw situatie. Let vooral op welke diensten bij de prijs van de zonnepanelen inbegrepen zijn.

Dauvister
100%
Rue Crufer, 8
B-4970 Stavelot
Solarit
100%
Heirweg 71
B-8800 Roeselare
Atom Solar
100%
Lindestraat 104
B-9090 Melle

Atom Solar is een jong, dynamisch bedrijf uit Gent dat is gespecialiseerd in het installeren van zonnepanelen en warmtepompen voor bedrijven en particulieren. Het bedrijf staat erop om enkel de hoogste kwaliteit aan te bieden; al onze aangeboden producten worden ook uit … (Lees meer)

AR&B Solar
100%
Izegemsestraat 65
B-8850 Ardooie

Wij zijn expert in zonnepanelen, zonnepanelen reiniging en batterijopslag te West-Vlaanderen. We hebben al meer dan 13 jaar ervaring met het installeren van zonnepanelen en meer dan 25 jaar in algemene dakwerken.Anders dan de meeste zonnepanelen installateurs werken wi … (Lees meer)

ENERHEAT
100%
Roeselaarsestraat 608
B-8870 Izegem

Doe een beroep op ons voor diverse diensten
Nu de atmosfeer verslechtert, is milieubehoud een belangrijk thema geworden. Als onderdeel van deze trend worden huishoudens aangemoedigd om een meer ecologische levensstijl aan te nemen. Met zijn jarenlange ervaring is ons … (Lees meer)

Controleer op certificaat van bekwaamheid

De levensduur en het rendement van zonnepanelen zal zonder problemen hoog blijven als de zonnepanelen juist op je dak geïnstalleerd worden. Om zeker te zijn dat dit gebeurt en dat je dak geschikt is voor een installatie, kies je best voor een installateur die het certificatiesysteem voor installateurs van de gewesten in België gevolgd heeft. Als je een plat dak hebt, kijk dan zeker na of je installateur zonnepanelen op platte daken kan plaatsen. De zonnepanelen moeten namelijk voldoende energie van de zon kunnen opnemen om een goed rendement te behalen en elektriciteit te produceren. 

Het certificaat staat op naam, waardoor in (grote) firma’s minstens één van de aanwezige zonnepanelen installateurs dit bezit.

Installateur zonnepanelen

Welke zonnepanelen merken installeren vakmannen?

De huidige topmerken en betrouwbare zonnepanelen die vakmannen installeren zijn momenteel Q Cells, JA Solar, LG Solar, LONGi, Canadian Solar, REC Solar, Solarwatt en Trina Solar.

Een goede installateur geeft altijd aan op zijn website, folder en offertevoorstel welke verschillende merken hij installeert. Zo ben je zeker dat je het beste type zonnepaneel hebt, het hoogste rendement behaalt en voldoende elektriciteit zal hebben. 

Als een installateur onduidelijk is, of werkt met een ‘a-merk’ vermijd je deze best want dat betekent dat de installateur zijn panelen gewoon zo goedkoop mogelijk probeert in te kopen en je panelen dus niet van goede kwaliteit zullen zijn.

Vraag naar referenties

Als je installateurs hebt gekozen, is het de moment om naar referenties van klanten te vragen. Vraag naar zoveel mogelijk verschillende referenties.

Lokale of regionale installateur?

Een regionale installateur koopt vaak zijn materiaal in grote mate in, dus de kans is groter dat deze installateur het nodige materiaal op voorraad heeft en de zonnepanelen installatie dus sneller geplaatst kan worden.

Regionale installateurs hebben ook vaak meer ervaring, omdat ze een groot aantal installaties per week zetten. Een nadeel aan regionale installateurs is dat ze niet altijd even dichtbij zijn en dat ze vaak wat duurder zijn dan lokale zonnepanelen installateurs.

Een voordeel aan de lokale installateurs is dat ze veel kennis hebben over de regio en dus weten hoe ze de panelen goed moeten plaatsen, aangepast aan de regio waar ze zich bevinden. 

Een nadeel is dan weer dat lokale zonnepanelen installateurs vaak een grotere kans hebben dat ze failliet gaan, omdat ze niet zo’n stabiele marktpositie hebben als een regionale installateur.

Kijk ook goed na waar de installateur actief is. Niet alle installeurs in Vlaanderen werken in alle regio’s. Het kan zijn dat het bedrijf alleen in West-Vlaanderen werkt en bijvoorbeeld dus geen panelen kan laten plaatsen in Antwerpen.

Zonnepaneel werken

Wees voorzichtig met prijzen van voorafbetalingen

Zorg ervoor dat je een zo klein mogelijk voorschot betaalt. De reden hiervoor is dat mensen vaak een voorschot betalen en nadien niets meer horen van de installateur. Natuurlijk is het normaal om een voorschot te vragen, maar deze mag niet meer dan 30 % zijn voor er werk is gebeurd.

Voorzie een bindende leveringstermijn

Spreek een levertijd af met het zonnepanelen bedrijf. Als de installateur niet binnen dit termijn levert, krijg je misschien een terugbetaling, of kan je de overeenkomst nog annuleren.

Het is ook gewoon handig om te weten wanneer de installatie in orde zal zijn. Als je geen bindende leveringstermijn afspreekt, loop je de kans om je zonnepaneel installatie niet in de nabije toekomst te krijgen.

Maak een shortlist

Het is handig om een lijstje (shortlist) te maken van een drietal verschillende installateurs, die je momenteel het beste vindt. Dit zijn de installateurs die een goede garantie hebben, betrouwbare merken gebruiken en waar je vertrouwen in hebt dat ze de werken goed zullen uitvoeren.

Installeren paneel

Zonnepanelen installateurs vergelijken

Er zijn ontzettend veel zonnepanelen installateurs in België, die zonnepanelen installeren. Daarom is het belangrijk om de installateurs goed te vergelijken. Het vergelijken van installateurs doe je in een aantal stappen. We zetten ze even op een rij.

1) Kies een erkend zonnepanelen installateur

Zoek een geschikte installateur die actief is in je buurt en erkend is door de Vlaamse overheid. Daardoor ben je al zeker dat het echte vakmannen zullen zijn, die je zonnepanelen naar jouw persoonlijke situatie correct zullen installeren. 

Vraag bij twijfel naar het REScert zonnepanelen certificaat van de installateur. Dit certificaat is verplicht voor wie zonnepanelen installeert in België.

2) Vergelijk vrijblijvend en gratis offertes

Nadat je meerdere installateurs hebt gevonden, kan je beginnen met het vergelijken van verschillende offertes. Vul ons offerteformulier in en vergelijk offertes van de beste vakmannen.

3) Kies de beste offerte en geef je akkoord

Kies de offerte die je het meeste aanspreekt en geef aan dat je akkoord bent met het voorstel dat de installateur je heeft gedaan. Daarna maak je een afspraak met de installateur, die voor de plaatsing van de installatie zal zorgen.

4) Keuring zonnepanelen en dienst-na-verkoop

Voordat je de zonnepanelen en omvormer kan gebruiken, moeten ze gekeurd worden door een erkende keurder. De keurder bezorgt je dan een AREI-keuringsverslag dat verklaart dat de installatie in orde is.

Dit verslag zal je vervolgens aan de energieleverancier moeten bezorgen, om de zonnepanelen aan te geven. Nadat je dit hebt gedaan, kan je met een gerust hart je hoeveelheid energie opwekken met je nieuwe installatie en meehelpen aan een beter milieu.

Sommige installateurs hebben een langere garantie dan anderen. Het is dus zeker interessant om voor een bedrijf te kiezen dat een goede garantie aanbiedt. Zo ben je zeker dat als er iets mis is met de installatie (dunne film zonnepanelen, bekabeling en omvormer), ze het misschien wel gratis voor je komen oplossen.

Sommige installateurs bieden ook andere diensten aan die van pas kunnen komen bij klassieke zonnepanelen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een thuisbatterij

Zonnepanelen kopen? Vind zonnepanelen installateurs in Vlaanderen

Vind de beste installateurs in Vlaanderen door ons offerteformulier in te vullen en vergelijk offertes. Dit is volledig gratis en zonder verplichtingen.

Heb je al zonnepanelen, maar wil je advies of informatie over bijkomende diensten zoals een warmtepomp, digitale meter of een batterij voor zonnepanelen? Ook daarvoor kan je ons offerteformulier invullen. 

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wenst u zonnepanelen te plaatsen?
3*. Bent u ook geïnteresseerd in een thuisbatterij?
4*. Wanneer wenst u afspraak te maken (is nodig voor opmetingen en offerte)?
5. Voor welk type gebouw wenst u de installatie van zonnepanelen?
6. Beschrijving van uw project
7. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Veelgestelde vragen: 

Hoeveel kosten zonnepanelen?

+

In 2023 ligt de prijs voor zonnepanelen gemiddeld tussen de 4000 en 8000 euro. De prijs is afhankelijk van heel wat factoren zoals het aantal zonnepanelen, het rendement en welk merk zonnepanelen je kiest. 

Wat verandert er in 2023 met zonnepanelen?

+

In 2023 is door de invoering van de digitale meter de prijs voor zonnepanelen serieus gedaald. Je kunt echter nog steeds heel wat geld besparen op je energiefactuur door zonnepanelen aan te schaffen. 

Wat zijn de 10 beste zonnepanelen?

+

Betrouwbare en goede merken zonnepanelen vandaag zijn onder andere Q Cells, JA Solar, LG Solar, LONGi, Canadian Solar, REC Solar, Solarwatt en Trina Solar.

Wat kosten 9 zonnepanelen inclusief installatie?

+

9 zonnepanelen inclusief installatie en omvormer kosten in 2023 gemiddeld tussen de 5000 en 6000 euro. Deze prijs is exclusief BTW. 

Welke zonnepanelen kiezen?

+

De keuze voor een bepaald soort zonnepanelen is in grote mate afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Zo kan je kiezen voor goedkope zonnepanelen of zonnepanelen die een hoge capaciteit per vierkante meter hebben. 

Zonnepanelen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Zonnepanelen