Kan ik de digitale meter weigeren?

Je kan de digitale meter niet weigeren. Binnen de Europese Unie is de meter verplicht. Vandaar dat sinds 1 juli 2019 alleen nog maar digitale meters voor elektriciteit en aardgas worden geplaatst. 

Fluvius heeft wel met de Vlaamse overheid afgesproken dat prosumenten tot 2025 kunnen laten weten dat ze de installatie van de digitale meter nog willen uitstellen, maar uiteindelijk zal je toch de plaatsing van de digitale meter moeten doen.

Je hebt tot 1 januari 2025 de kans om een compensatiepremie aan te vragen als je overschakelt naar een digitale meter.

Vraag advies en vergelijk tot 5 gratis offertes

Digitale meter weigeren: gevolgen

De Vlaamse regering heeft beslist dat wie een digitale meter na 2025 plaatst, de premie niet zal krijgen. Een uitzondering hiervoor zijn de nieuwe prosumenten en prosumenten die de afgelopen 15 jaar een terugdraaiende meter hebben gehad.

Uiteindelijk zal je toch moeten overstappen op de digitale meter, dus het is aangeraden om dit voor 2025 te doen en zo een premie te krijgen.

Digitale meter

Digitale meter vs terugdraaiende teller

De digitale meter schrikt veel mensen af, omdat hij niet meer terugdraait wanneer je de stroom die je niet verbruikt hebt op het net plaatst. Veel mensen denken dat dit ervoor gaat zorgen dat hun rendement zal dalen.

Maar geen zorgen, de compensatie wordt berekend door de hoeveelheid teruggegeven energie af te trekken van de energie die verbruikt is. 

Is het voordeliger om de analoge meter nog te behouden of toch voor een eenmalige premie en een digitale meter te gaan? Dit is moeilijk te zeggen, aangezien dit afhangt van jouw persoonlijke situatie.

Maak zelf de berekening met de terugdraaichecker. Deze checker berekent wat de impact is op jouw factuur van de digitale meter.

Digitale meter weigeren tot 2025?

Als je een hoog zelfverbruik hebt, dan is het voordeliger om zo lang mogelijk de terugdraaiende teller te behouden tot eind 2024. In 2025 kan je dan nog altijd een eenmalige premie aanvragen. Denk er wel aan: de premies voor digitale meters zullen ieder jaar zakken.

Ditgitale meter weigeren zonder zonnepanelen?

Je kan de digitale meter niet weigeren, want de digitale meter is verplicht binnen de Europese Unie. Fluvius plaatst daarom al sinds 2019 enkel digitale meters.

Terugdraaiende teller

Hoe kan je de slimme meter te slim af zijn?

Voor eigenaars van zonnepanelen geldt het volgende: hoe minder energie je van het net haalt, hoe minder je zal moeten betalen. Eigenlijk zou je dus zoveel mogelijk energie direct kunnen verbruiken. Je kan je slimme huishoudtoestellen bijvoorbeeld overdag laten draaien i.p.v. ‘s avonds. 

Hiervoor kan je apps gebruiken om vanop afstand de toestellen overdag te laten aanspringen. Energiemanagementsoftware kan toestellen activeren op het hoogtepunt dat de zonnepanelen elektriciteit opwekken.

Ook de elektrische wagen kan je perfect opladen met zonne-energie. De elektrische boiler en warmtepomp kan je tenslotte ook overdag water laten opwarmen.

Een thuisbatterij gebruiken is zeer handig om energie naar het net te laten vloeien. Met deze batterij zou je 60 tot 80 procent van de productie van de zonnepanelen kunnen opvangen.

Thuisbatterij zonnepanelen

Voordelen van de digitale meter

Er zijn heel wat voordelen verbonden aan het overschakelen op digitale meter. Zo heb je bijvoorbeeld nu ingebouwde communicatietechnologie op je digitale meter. We sommen de voordelen even voor u op.

Voordeel 1: Digitale meter geeft meterstanden automatisch door

De digitale meter zal de meterstanden automatisch doorsturen. Je hoeft ze dus niet meer zelf af te lezen en door te sturen, zoals bij de analoge meter het geval was.

Ook de gedetailleerde verbruiksgegevens worden volledig automatisch doorgestuurd naar Fluvius. Er hoeft dus geen meteropnemer meer aan uw deur te komen.

Voordeel 2: Digitale meter zal inzicht geven in je verbruik

De digitale meter geeft je meer details over je gebruik. Hierdoor zal je ook een beter inzicht krijgen in verbruik. Met de digitale meter kan je het elektriciteits- en gasverbruik gemakkelijk opvolgen

Elk kwartier worden de gegevens voor gasgebruik geüpdatet en die van elektriciteit om het uur. Hierdoor kan je gemakkelijk je verbruik aanpassen en een dure factuur vermijden. Het verbruik opvolgen is met de mechanische teller zeer moeilijk.

Digitale meter weigeren

Voordeel 3: Digitale meter communiceert met apps en slimme huishoudtoestellen

Er zijn heel wat apps en online tools die je kan gebruiken om jouw verbruik nog beter op te volgen, zodat je dit kan bijsturen. De apps en online toepassingen kan je zonder problemen aansluiten op de digitale meter. Hierdoor kan je jouw elektrische apparaten op tijdstippen die voor jou voordelig zijn laten werken.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wenst u zonnepanelen te plaatsen?
3*. Bent u ook geïnteresseerd in een thuisbatterij?
4*. Wanneer wenst u afspraak te maken (is nodig voor opmetingen en offerte)?
5. Voor welk type gebouw wenst u de installatie van zonnepanelen?
6. Beschrijving van uw project
7. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Zonnepanelen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Zonnepanelen