Kan ik de digitale meter weigeren?

Je kan de digitale meter niet weigeren. Binnen de Europese Unie is de meter verplicht om beter het daadwerkelijke elektriciteitsverbruik te kunnen meten. Vandaar dat sinds 1 juli 2019 alleen nog maar digitale meters voor elektriciteit worden geplaatst. 

Omdat één op drie weigert de digitale meter te installeren, heeft Fluvius met de Vlaamse overheid afgesproken dat zonnepaneleneigenaars tot 1 januari 2025 kunnen laten weten dat ze de installatie van de digitale meter nog willen uitstellen.

Ontvang je graag persoonlijk advies op maat?
Laat je adviseren door specialisten in jouw regio over zonnepanelen en meer
arrow Ontvang offertes

Digitale meter weigeren: gevolgen

Wanneer een zonnepaneeleigenaar na 1 januari 2025 nog steeds de plaatsing van de digitale meter weigert, verliest hij of zij het recht op de compensatiepremie.

Eigenaars van zonnepanelen die nog geen digitale meter hebben, kunnen namelijk een compensatiepremie aanvragen. Dit kan je uiterlijk 6 maanden na de plaatsing van je digitale meter aanvragen. Hou er bovendien rekening mee dat je deze aanvraag ten laatste op 31 december 2025 indient. Aanvragen na die datum zijn niet meer geldig.

Ook al wil je geen digitale meter, uiteindelijk zal iedereen verplicht moeten overstappen naar een digitale meter. Als eigenaar van zonnepanelen is het aangeraden om dit voor 31 december 2025 te doen. Zo kan je nog op tijd de compensatiepremie aanvragen waar je recht op hebt.

Digitale meter

Digitale meter versus terugdraaiende teller

De digitale meter schrikt veel mensen af omdat hij niet meer terugdraait wanneer je de stroom die je niet verbruikt hebt op het net plaatst. Veel mensen geloven dat hierdoor hun rendement zal dalen.

Maak je geen zorgen: de compensatie wordt berekend door de hoeveelheid teruggegeven energie af te trekken van de energie die verbruikt is. 

Is het voordeliger om de analoge meter zo lang mogelijk te behouden? Of is het beter om op tijd de digitale meter te installeren zodat je ook de eenmalige premie krijgt? Dat is moeilijk te zeggen. Veel hangt af van jouw persoonlijke situatie.

Tot voor kort kon je zelf de berekening maken met de terugdraaichecker. Deze checker ging uit van test-aankoop en berekende wat de uiteindelijke impact was op jouw factuur naar aanleiding van de digitale meter.

Digitale meter weigeren tot 2025?

Als je een hoog zelfverbruik hebt, is het voordeliger om de terugdraaiende teller tot eind 2024 te behouden. Daarna kan je nog tot zes maanden na de plaatsing van de digitale meter de compensatiepremie aanvragen. Onthoud wel dat de premies voor digitale meters ieder jaar zakken.

De Vlaamse overheid gaat ervan uit dat in 2024 ongeveer 80 % van de huishoudens een digitale meter heeft. Tegen juli 2029 zullen alle Vlaamse gezinnen een digitale meter hebben. De digitale meter weigeren tot 2029 is dus niet mogelijk.

Digitale meter weigeren zonder zonnepanelen?

Ook als je geen eigenaar bent van zonnepanelen kan je de digitale meter niet weigeren. Die is namelijk verplicht binnen de Europese Unie. Al sinds 2019 plaatst Fluvius daarom enkel digitale meters.

Terugdraaiende teller

Hoe kan je de slimme meter te slim af zijn?

Voor eigenaars van zonnepanelen geldt het volgende: hoe minder energie je van het net haalt, hoe minder je zal moeten betalen. Eigenlijk kan je dus zoveel mogelijk gewonnen energie van de zonnepanelen direct verbruiken. Zo kan je bijvoorbeeld slimme huishoudtoestellen overdag laten draaien in plaats van ‘s avonds. 

Er bestaan handige apps waarbij je vanop afstand de toestellen overdag kunt laten aanspringen. Energiemanagementsoftware kan namelijk toestellen activeren op het moment dat de zonnepanelen het meeste elektriciteit opwekken.

Ook een elektrische wagen kan je perfect opladen met zonne-energie. Naast slimme huishoudtoestellen kan je ook de elektrische boiler en warmtepomp overdag water laten opwarmen.

Een thuisbatterij is een goede optie om energie naar het net te laten vloeien. Met deze batterij kan je 60 tot 80 procent van de productie van de zonnepanelen opvangen.

Thuisbatterij zonnepanelen

Voordelen van de digitale meter

Er zijn heel wat voordelen verbonden aan het overschakelen op de digitale meter. Zo heb je nu ook een ingebouwde communicatietechnologie op je digitale meter. Hieronder leggen we drie voordelen uit.

Voordeel 1: Digitale meter geeft meterstanden automatisch door

De digitale meter zal de meterstanden automatisch doorsturen. Je hoeft ze dus niet meer zelf af te lezen en door te sturen zoals bij de analoge meter het geval was.

Ook de gedetailleerde verbruiksgegevens worden volledig automatisch doorgestuurd naar Fluvius. De meteropnemer hoeft dus niet meer bij je thuis langs te komen.

Voordeel 2: Digitale meter biedt inzicht in jouw verbruik

De digitale meter geeft je meer details over je verbruik. Met de digitale meter kan je dus het elektriciteits- en gasverbruik gemakkelijk opvolgen en bijhouden waar je het meeste en minste energie aan verbruikt.

De gegevens voor gasverbruik worden elk kwartier geüpdatet en die voor elektriciteit worden om het uur bijgewerkt. Dit zorgt er onder andere voor dat je makkelijk je verbruik kunt aanpassen. Met een mechanische teller is het veel moeilijker om je verbruik op te volgen.

Digitale meter weigeren

Voordeel 3: Digitale meter communiceert met apps en slimme huishoudtoestellen

Er bestaan vandaag heel wat apps en online tools die jouw dagelijkse verbruik goed kunnen opvolgen. Zo kan je je verbruik makkelijk bijsturen. Die apps en online toepassingen kan je zonder problemen aansluiten op de digitale meter. Op die manier kan je jouw elektrische apparaten en huishoudtoestellen op tijdstippen laten werken die voor jou voordelig zijn.

Meer weten over de digitale meter? Vraag advies aan specialisten in jouw regio

Wil je meer weten over de digitale meter en zonnepanelen? Stel je vragen via ons offerteformulier en ontvang info en advies op maat van specialisten in jouw regio.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wenst u zonnepanelen te plaatsen?
3*. Bent u ook geïnteresseerd in een thuisbatterij?
4*. Wanneer wenst u afspraak te maken (is nodig voor opmetingen en offerte)?
5. Voor welk type gebouw wenst u de installatie van zonnepanelen?
6. Beschrijving van uw project
7. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Zonnepanelen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Zonnepanelen