De voordelen van zonnepanelen

Voordelen zijn er zeker en vast te bedenken, zowel op vlak van financiën als op vlak van wonen. Je treft ze hieronder aan.

Vergelijk gratis advies en vrijblijvende offertes

Voordeel 1: Lagere energiefactuur

Een van de voordelen zijn de financiële troeven. De stroom die je aan de hand van zonnepanelen genereert, kost geen geld. Bovendien is het niet noodzakelijk dat de zon de hele dag door blijft schijnen om stroom te genereren, daglicht op zich volstaat. Verder krijg je ook een (lage) terugleververgoeding voor de ongebruikte opgewekte elektriciteit. 

Een gemiddeld gezin bespaart met zonnepanelen gemiddeld zo’n 560 euro per jaar. Dit betekent dat je de investering binnen 8 à 11 jaar terugverdiend hebt. Dankzij de lange levensduur van zonnepanelen (25 jaar) maak je daarna alleen maar winst!

voordelen zonnepanelen

Voordeel 2: Premie

Wie vandaag zonnepanelen plaatst, maakt mogelijk aanspraak op een mooie premie. De zonnepanelen premie loopt op tot maar liefst 1.500 euro. Let wel op, want de premie zal de volgende jaren gradueel dalen om in 2025 volledig te verdwijnen.

Voordeel 3: Je huis stijgt in waarde

Zonnepanelen installeren biedt verschillende pluspunten voor je huis. Eens je zonnepanelen hebt laten plaatsen, stijgt je woning in waarde. Ook wanneer je later zou besluiten om je huis door te verkopen, zal zich dat reflecteren in een hogere vraagprijs.

Voordeel 4: Zonne-energie is goed voor het milieu

Aangezien zonnepanelen geen broeikasgassen uitstoten, is er evenmin sprake van CO2-uitstoot. Dat maakt dat zonne-energie milieuvriendelijk is en deze hernieuwbare energie een streepje voor heeft op andere energiebronnen zoals fossiele brandstoffen.

Verder ga je als eigenaar van zonnepanelen in het algemeen doordachter om met opgewekte stroom en het verbruik ervan. Huishoudens met zonnepanelen verbruiken op gemiddelde basis minder energie dan huishouders die niet in het bezit zijn van. Dat lager stroomverbruik staat gelijk aan minder uitgaven en minder milieubelasting.

Hebben zonnepanelen ook nadelen?

nadelen zonnepanelen

We hoeven er geen tekening bij te maken dat er naast voordelen ook nadelen aan zonnepanelen kopen zijn. Je leest ze in onderstaand overzicht.

Vraag advies en ontvang offertes op maat

Nadeel 1: Weersomstandigheden

De weersomstandigheden waaraan zonne-energie onderworpen worden, beïnvloeden de werking van de zonnepanelen. In de zomer heeft warmte bijvoorbeeld een nadelig effect en verlaagt de hitte het rendement.

In de winter kunnen factoren als hagel dan weer schade toebrengen aan het oppervlak waarop de zonnepanelen bevestigd zijn. En een storm kan zowel daken als panelen loswrikken.

Nadeel 2: Defecten van onderdelen PV-installatie

Een ander nadeel aan zonnepanelen zijn mogelijke defecten van onderdelen PV-installatie. Defecten kunnen leiden tot aanzienlijke productieverliezen en dat wil je te allen tijde zien te vermijden. Zorg daarom voor een goede werking van de omvormers.

voordelen zonnepanelen 2021

Nadeel 3: Fijn stof

Fijn stof kan zich op het zonnepanelenoppervlak nestelen en op zijn beurt nefast zijn voor het rendement. Een hellingshoek is cruciaal opdat fijn stof, regen en andere soorten vuil automatisch afgespoeld worden. Bij aanhoudende, droge periodes reinig je de panelen best met een zachte borstel en water.

Nadeel 4: Overdimensionering zonnepanelen

Overdimensionering van zonnepanelen zal het kostenplaatje aanzienlijk de hoogte in jagen, aangezien een omvormer met een hoger vermogen duurder uitvalt in prijs dan een kleinere omvormer.

Daarnaast ligt het rendement van een omvormer die overgedimensioneerd is laag in periodes wanneer de productie op een laag pitje staat, zoals bijvoorbeeld in de winter het geval is. In het ideale geval stem je het vermogen van de omvormer zo goed mogelijk af op de productie van de zonnepanelen.

Voorts bereiken zonnepanelen zelden hun piekrendement omwille van de wisselvallige weersomstandigheden in België, waardoor al te vaak geopteerd zal worden voor een overdimensionering.

Alle voordelen en nadelen van zonnepanelen op een rijtje? Vraag advies en prijzen

Heb je meer inzicht verworven in voordelen en nadelen die komen kijken bij zonnepanelen? Heb je toch nog wat openstaande vragen? Vraag gerust advies en eventueel ook prijzen aan zonnepanelen installateurs in jouw regio via onderstaand offerteformulier. Zo kan je snel en eenvoudig adviezen en prijsvoorstellen vergelijken om je keuze te maken.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wenst u zonnepanelen te plaatsen?
3*. Bent u ook geïnteresseerd in een thuisbatterij?
4*. Wanneer wenst u afspraak te maken (is nodig voor opmetingen en offerte)?
5. Voor welk type gebouw wenst u de installatie van zonnepanelen?
6. Beschrijving van uw project
7. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Zonnepanelen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Zonnepanelen