Inhoud
Zonnepanelen calculator: online terugverdientijd berekenen
Je kan de terugverdientijd voor zonnepanelen eenvoudig laten berekenen door onze simulator. Op basis van enkele gegevens berekent de simulator:
- Het aangewezen aantal zonnepanelen.
- De gemiddelde kostprijs.
- De jaarlijkse besparing.
- En de uiteindelijke terugverdientijd van de investering.
Hoe bereken je de terugverdientijd van zonnepanelen?
Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op de terugverdientijd van je zonnepanelen. We zetten ze voor je op een rijtje zodat je een duidelijk beeld hebt van de terugverdientijd.
1. Overheidspremies
Kom je in aanmerking voor zonnepanelen premies? Zo ja, welke? Hou ook rekening met eventuele lokale premies of subsidies.
Premie voor zonnepanelen vervroegd stopgezetÂ
De Vlaamse regering heeft de premie voor zonnepanelen vervroegd stopgezet. De einddatum is niet meer 1 januari 2025, maar 1 januari 2024.
Normaal zou in 2024 het premiebedrag gehalveerd worden van 750 euro naar 375 euro. Maar omdat een analyse van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) aantoonde dat de premie tot oversubsidiëring leidde, wordt de premie eind 2023 al afgeschaft. Zo kan de regering tot wel 50 miljoen euro besparen.
Bovendien werd aangetoond dat een investering in zonnepanelen ook zonder premie nog interessant en rendabel is. De terugverdientijd is ook zonder overheidssteun relatief kort.
2. Maximale vermogen
Wat is het maximale vermogen van je zonnepanelen? Het piekvermogen speelt een grote rol in de terugverdientijd van je zonnepanelen. Het piekvermogen is de maximale opbrengst van je zonnepanelen onder standaard omstandigheden. Met andere woorden: hoe hoger het piekvermogen is, hoe korter de terugverdientijd is.
3. Opbrengstfactor
In een ideale wereld haalt iedereen 100 % rendement uit zijn zonnepanelen. Dat gebeurt echter nooit. Om de opbrengst van je zonnepanelen te berekenen, moet je rekening houden met de hellingshoek en de ligging van je dak. De oriëntatie van je zonnepanelen is dus erg belangrijk. Zonnepanelen die niet op het zuiden gericht zijn en dus minder zonuren krijgen, brengen tot 10 % minder op dan optimaal georiënteerde installaties. Een zonnepanelen installateur met ervaring zal hier rekening mee houden bij het installeren van zonnepanelen.
4. Kosten aanschaf zonnepanelen
De aanschafkosten zijn ook een belangrijke factor voor de terugverdientijd. Hoeveel heb je betaald voor de volledige installatie (inclusief randapparatuur zoals een omvormer)? Vergeet niet dat de omvormer gemiddeld na 10 jaar vervangen moet worden en je dus ook rekening moet houden met de prijs van de omvormer. Een omvormer kost gemiddeld rond de 1.000 euro. Neem dus zeker ook (toekomstige) aankopen mee op in je budgetberekening.Â
5. Energieprijs
Informeer bij je stroomleverancier hoeveel geld je jaarlijks betaalt voor stroom als je géén zonnepanelen hebt. Vergelijk dat bedrag met de energiefactuur die je zal ontvangen na de installatie van de panelen. Hou daarbij ook rekening met schommelingen in de energieprijzen. Die zijn namelijk niet stabiel en kunnen in de loop der jaren stijgen.
Een gemiddeld gezin verdient de kost van zijn zonnepanelen terug in minder dan 10 jaar. In tegenstelling tot andere investeringen blijven zonnepanelen een veilige belegging. Bovendien leveren ze je fiscale voordelen op.
Terugverdientijd berekenen: formule
Om snel te berekenen hoe lang het duurt om je zonnepanelen terug te verdienen, kun je deze formule gebruiken:
Terugverdientijd = totale investeringskosten / jaarlijkse besparingÂ
Kostprijs zonnepanelen
De totale investeringskost is het bedrag dat je betaalt voor het installeren van de zonnepanelen. Dit houdt in: niet alleen de kosten van de zonnepanelen zelf, maar ook de kosten van de omvormer en het installeren van de zonnepanelen. Gemiddeld kost een zonnepaneel van 400 Wattpiek tussen de 350 en 500 euro. Met installatie en omvormer erbij komen de kosten ongeveer neer op 6.500 tot 8.500 euro voor een gezin van 4 personen.
Jaarlijkse besparing
De jaarlijkse besparing van de zonnepanelen heeft ook invloed op de terugverdientijd. De jaarlijkse besparing kun je berekenen door de jaarlijkse opbrengst van je zonnepanelen te vermenigvuldigen met de energieprijs. De opbrengst van 10 zonnepanelen van 400 Wattpiek is ongeveer 3.400 kWh. Wanneer we uitgaan van een energieprijs van 0,32 euro, is de opbrengst van je zonnepanelen 1.088 euro per jaar.
Hoe lang duurt het voordat je je zonnepanelen hebt terugverdiend?
Rekening houdend met bovenstaande gegevens, zou het in dit voorbeeld ongeveer 7 jaar duren om je zonnepanelen terug te verdienen.
7.500 / 1.088 = ± 7 jaar
Natuurlijk verschilt dit per huishouden. Wanneer je duurdere zonnepanelen hebt, zal het langer duren om het terug te verdienen. Maar over het algemeen kun je ervan uitgaan dat je je zonnepanelen binnen 10 jaar hebt terugverdiend.
Terugverdienen van zonnepanelen: tips voor een snelle terugverdientijd
Wie zuinig wil zijn, kan bij de aankoop van zonnepanelen rekening houden met onderstaande tips om de gemiddelde terugverdientijd te verkorten. Op die manier kan je sneller genieten van je investering.
Kwaliteit van zonnepanelen
De keuze van zonnepanelen en het aantal panelen dat je laat plaatsen hebben invloed op de terugverdientijd. De levensduur van zonnepanelen is daarbij van groot belang. Een kwaliteitsvol zonnepaneel gaat ongeveer 25 jaar mee. Dankzij die keuze kun je na ongeveer 10 jaar minstens 15 jaar lang genieten van pure winst op je elektriciteitsverbruik.
Voor een gemiddeld gezin kan dat 17 jaar na installatie al makkelijk oplopen tot meer dan 3.000 euro. Informeer daarom goed welke zonnepanelen het best bij jou en je gemiddelde elektriciteitsverbruik passen.
Installatie door erkend installateur
Door je zonnepanelen te laten installeren door een erkend installateur, zul je ook op de lange termijn kosten besparen. Wanneer de zonnepanelen goed geplaatst worden, zullen ze langer meegaan en bespaar je kosten op eventuele reparaties.
Zelf zonnepanelen plaatsen
Wie graag de handen uit de mouwen steekt, kan zijn terugverdientijd inkorten door bijvoorbeeld de panelen zelf te installeren. Besef wel dat die keuze invloed kan hebben op de garantie van je zonnepanelen.
Het zou jammer zijn als je die zou verliezen. Dat voordeel geniet je net wel door beroep te doen op een erkend installateur. Hij kan na plaatsing bovendien je installatie direct keuren. Mooi meegenomen, toch?
Zijn zonnepanelen nog rendabel? Jazeker!
Het installeren van zonnepanelen is zeker een goede keuze. Je bespaart op de lange termijn veel geld, omdat de meeste zonnepanelen na 10 jaar zijn terugverdiend. Daarna zou je dus nog 15 jaar lang van gratis stroom kunnen genieten. Zonnepanelen laten installeren is dus zeker aan te raden.