Zonnepanelen calculator: online terugverdientijd berekenen

De terugverdientijd voor zonnepanelen kan je makkelijk zelf laten berekenen door onze simulator. Op basis van enkele gegevens berekent de simulator:

  • het aangewezen aantal zonnepanelen,
  • de gemiddelde kostprijs,
  • de jaarlijkse besparing
  • en de uiteindelijke terugverdientijd van de investering.

Hoe terugverdientijd zonnepanelen berekenen?

 

De terugverdientijd van zonnepanelen berekenen, hangt af van diverse factoren. We zetten ze voor je op een rijtje.

1. Overheidspremies

Kom je in aanmerking voor zonnepanelen premies? Zo ja, dewelke? Hou alvast rekening met eventuele lokale premies of subsidies.

Premie zonnepanelen vervroegd stopgezet 

De Vlaamse regering heeft de premie voor zonnepanelen vervroegd stopgezet. De einddatum is niet meer 1 januari 2025, maar 1 januari 2024.

Normaal zou in 2024 het premiebedrag gehalveerd worden van 750 euro naar 375 euro. Maar omdat een analyse van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) aantoonde dat de premie tot oversubsidiëring leidde, wordt de premie eind 2023 al afgeschaft. Zo kan de regering tot wel 50 miljoen euro besparen. 

Bovendien werd aangetoond dat een investering in zonnepanelen ook zonder premie nog interessant en rendabel is. De terugverdientijd is ook zonder overheidssteun relatief kort. 

Met andere woorden: als je nog in aanmerking wil komen voor de premie, laat je best zo snel mogelijk zonnepanelen installeren en keuren. Voor het einde van 2023 moet alles in orde zijn.

Belangrijk is dat niet de besteldatum, maar de keuringsdatum van je zonnepanelen de bepalende factor is. Stel dat je zonnepanelen in 2023 geplaatst zijn, maar pas in 2024 gekeurd worden, dan heb je geen recht op de premie. Informeer dus goed op voorhand of de keuring van je installatie nog voor 2024 kan gebeuren. 

2. Piekvermogen

Wat is het maximale vermogen van je zonnepanelen?

3. Opbrengstfactor

In een ideale wereld haalt iedereen 100 % rendement uit zijn zonnepanelen. Dat gebeurt echter nooit. Om de opbrengst van je zonnepanelen te berekenen, moet je rekening houden met de hellingshoek en de ligging van je dak. Zonnepanelen die niet op het Zuiden gericht zijn en daardoor een kleiner aantal zonuren genieten, brengen bijvoorbeeld 10 % minder op dan installaties die anders georiënteerd zijn.

Terugverdientijd zonnepanelen berekenen

4. Aanschafkosten

Hoeveel heb je betaald voor de volledige installatie (inclusief randapparatuur zoals bijvoorbeeld een omvormer)? Vergeet niet dat de omvormer gemiddeld na 10 jaar vervangen moet worden en zo’n 1.000 euro kost. Neem dus zeker ook (toekomstige) aankopen mee op in je budgetberekening.

 

5. Energieprijs

Informeer bij je stroomleverancier hoeveel geld je zonder zonnepanelen jaarlijks aan opgewekte stroom uitgeeft. Vergelijk dat bedrag met de energiefactuur die je zal ontvangen na de installatie van de panelen. Hou daarbij ook rekening met schommelingen in de energieprijzen. Die zijn namelijk niet stabiel en kunnen door de jaren heen onderhevig zijn aan stijgingen.

Om uiteindelijk de totale prijs van de terugverdientijd te berekenen deel je de totale investeringskost door de jaarlijkse besparing.

Een gemiddeld gezin heeft de kost, die van zijn zonnepanelen afhangt, terugverdiend na minder dan 10 jaar. In tegenstelling tot andere investeringen blijven zonnepanelen een veilige belegging. Bovendien leveren ze je fiscale voordelen op.

 
Terugverdientijd zonnepanelen

 

 

Factoren die de terugverdientijd van zonnepanelen kunnen inkorten: tips

Wie zuinig wil zijn, kan bij aankoop van zijn installatie zonnepanelen met onderstaande tips aan de slag om die gemiddelde terugverdientijd in te korten.

Kwaliteit van zonnepanelen:

De keuze van zonnepanelen en het aantal panelen dat je laat plaatsen, bepaalt mee de terugverdientijd. Een kwaliteitsvol zonnepaneel gaat ongeveer 25 jaar mee. Bijgevolg zou je dankzij je keuze minstens 15 jaar lang kunnen genieten van pure winst wat het jaarlijkse elektriciteitsverbruik betreft.

Voor een gemiddeld gezin kan dat 17 jaar na installatie al makkelijk oplopen tot meer dan 3.000 euro. Informeer daarom goed welke soort zonnepanelen het best bij jou en je gemiddeld elektriciteitsverbruik passen.

Installatie door erkend installateur:

Wie graag de handen uit de mouwen steekt, kan zijn terugverdientijd inkorten door bijvoorbeeld de panelen zelf te installeren. Besef wel dat die keuze invloed kan hebben op de garantie van je zonnepanelen.

Het zou jammer zijn als je die zou verliezen. Dat voordeel geniet je net wel door beroep te doen op een erkend installateur. Hij kan na plaatsing bovendien je installatie direct keuren. Mooi meegenomen, toch?

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wenst u zonnepanelen te plaatsen?
3*. Bent u ook geïnteresseerd in een thuisbatterij?
4*. Wanneer wenst u afspraak te maken (is nodig voor opmetingen en offerte)?
5. Voor welk type gebouw wenst u de installatie van zonnepanelen?
6. Beschrijving van uw project
7. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Zonnepanelen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Zonnepanelen