Lenen voor zonnepanelen: goed idee?

Ook voor zonnepanelen kan je een lening verkrijgen. Zoals alles in het leven heeft een lening aangaan zijn voor- en nadelen, ook voor energiebesparende investeringen. Lees hieronder alles wat je moet weten, zodat je zorgvuldig kan beslissen over het nemen van een lening.

Voordelen

Er zijn heel wat gekende voordelen aan een lening voor zonnepanelen:

 • Je betaalt met maandelijkse aflossingen dus er gaat niet ineens een hele hap uit je budget. Je kan je uitgaven mooi per maand verdelen dankzij je lening op afbetaling.
 • Je moet niet je zuurverdiend spaargeld gebruiken om een lening voor zonnepanelen af te sluiten en komt dus niet in geldnood.
 • Met een lening voor zonnepanelen kan fiscale voordelen krijgen.
 • De intrestvoet voor dit soort leningen is laag.
 • Je geeft veel minder uit aan je energiefactuur, dus je verliest niet zomaar centen.

Nadelen van lening voor zonnepanelen

Natuurlijk zijn er ook wat nadelen aan leningen op afbetaling aangaan om zonnepanelen te kunnen aanschaffen. Hieronder enkele:

 • Je moet intrest betalen bij je maandelijkse aflossingen.
 • Het afbetalingsritme van je lening ligt vast.
 • Er is een wettelijk maximumtarief voor de rentevoet van je lening voor zonnepanelen. Bedraagt het bedrag minder dan 5.000 euro ligt deze maximum hoger, dus is het jaarlijks kostenpercentage ook hoger.
  Het laatste nadeel is ook niet echt een nadeel waar je rekening mee dient te houden op dit moment. Boven de 5000 euro ligt deze grens op 10 procent, bij geleende bedragen onder de 5.000 euro ligt die grens op 12,5 procent, dan is het totaal terug te betalen bedrag dus ook hoger. Met de huidige tarieven en intrestvoeten blijf je daar wel sowieso ruimschoots onder bij een lening voor zonnepanelen.

Soorten leningen voor zonnepanelen

Offerte zonnepanelen

Wie een lening voor zijn zonnepanelen wil aangaan kan kiezen uit verschillende soorten leningen. Energiebesparende investeringen worden door de Vlaamse overheid graag gezien. Zo is er onder andere een groene lening, een renteloze lening voor zonnepanelen, een BEN-krediet of een renteloos renovatiekrediet.

Groene lening

Een groene renovatielening wordt ook wel eens een duurzame lening of eco lening genoemd. Je huis verduurzamen is het uiteindelijke doel van zo’n groene lening. Een groene lening kan dus aangevraagd worden om zonnepanelen aan te leggen.

Voorwaarden

De enige voorwaarde die gesteld wordt is dat minstens de helft van het geleende bedrag voor milieuvriendelijke ingrepen is, of dat het gebruikt wordt voor verbeteringen die de inbraakbeveiliging of brandveiligheid van je woning verhogen. Het overige resterende saldo mag voor andere doeleinden gebruikt worden. Voldoe je hier aan kan je een groene lening aangaan.

Rentevoet

De tarieven voor dit soort leningen zijn erg gunstig. Je bekomt al een groene renovatielening aan een intrestvoet van ongeveer 1,20 procent (vaste actuariële debetrentevoet). Je kan die groene renovatielening spreiden tot wel 10 jaar. Er kan tot 50.000 euro geleend worden bij een groene lening tot wel 130 procent van de totale waarden van de werken met een vaste actuariële debetrentevoet.

Zoek je nog de meest schappelijke prijs om die werken uit te voeren? Via de button hieronder vergelijk je vliegensvlug prijzen van meerdere vakmannen.

Let op: geld lenen kost ook geld bij een groene lening voor zonnepanelen.

Energielening: renteloze lening voor zonnepanelen

Je kan naast een groene renovatielening ook opteren voor een renteloze lening voor zonnepanelen, ofwel een energielening. Die dient voor mensen die werken aan hun woning willen doen om energie te besparen. Zonnepanelen aanleggen is hier een voorbeeld van, dus is een renteloze lening voor zonnepanelen een optie. Milieuvriendelijke zonne-energie voor minder geld!

Voorwaarden

Een energielening dient wel enkel voor bepaalde doelgroepen. Je moet tot een prioritaire of kwetsbare groep behoren om voor een energielening in aanmerking te komen.

Volgende personen behoren tot de prioritaire doelgroep en hebben recht op een renteloze lening voor zonnepanelen:

 • Personen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds.
 • Huishoudens die recht hebben op een Verwarmingstoelage via het Sociaal Verwarmingsfonds en met een jaarlijks inkomen dat lager gelijk is aan 19.566,25 euro. Dit bedrag mag 3.622,34 euro verhoogd worden per persoon die het gezin ten laste heeft.
 • Personen die hulp krijgen van het OCMW om hun facturen voor gas en elektriciteit te betalen.
 • Personen die in de schuldbemiddeling zitten en zo hun energiefactuur niet tijdig kunnen betalen.
 • Personen met een exclusief nachttarief.
 • Beschermde afnemers, dit zijn mensen die recht hebben op een sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas.
 • Gezinnen met een jaarlijks gezamenlijk belastbaar inkomen van maximaal 31.870 euro, dit verhoogd met 1.660 euro per persoon ten laste.

Rentevoet

Deze lening heeft geen rente, zoals de naam al zegt.

Personen uit deze doelgroep kunnen naast een renteloze lening voor zonnepanelen ook nog eens gratis hulpverlening krijgen bij het bepalen welke werken uitgevoerd moeten worden, hoe dat moet gebeuren en wie dat moet doen.

BEN-krediet

lening zonnepanelen

Wat is een BEN-krediet? Een BEN-krediet staat voor Bijna-energieneutraal krediet. Dit wil logischerwijs zeggen dat je woning bijna energieneutraal moet zijn. Sinds dit jaar moet elke nieuwbouwwoning verplicht BEN ofwel Bijna-energieneutraal zijn.

Bijna-energieneutraal bouwen wordt vaak gezien als een verstandige keuze. Je bespaart op de energiefactuur van je woning. Daarnaast is die woning later nog veel meer waard ook. Zonnepanelen passen ongetwijfeld in de visie van BEN-wonen.

Waar kan ik een BEN-krediet verkrijgen? Een BEN-krediet kan je krijgen bij verschillende banken, bijvoorbeeld zowel Belfius als Triodos Bank verlenen dit soort leningen.

De voordelen en voorwaarden voor je opgesomd:

Belfius

Voordelen:

 • Een voordelige rentevoet van 0,15 % gedurende de volledige looptijd van je krediet. Dankzij die lage rente aan een scherp tarief wordt het jaarlijks kostenpercentage niet te hoog.

Voorwaarden:

 • Bij aanvraag moet je een attest hebben dat bewijst dat de woning die je bouwt of koopt onder het regime ‘verkoop met toepassing van btw’ aan alle eisen beantwoordt van een energieprestatieniveau E gelijk aan of lager dan 30. In Vlaanderen heet dit de ‘startverklaring’.
 • Een jaar na de totaalopname van je krediet moet je de bank een een kopie bezorgen van het EPB-certificaat dat bewijst dat de woning die je gebouwd of gekocht hebt onder het regime ‘verkoop met toepassing van btw’ een energieprestatieniveau E gelijk aan of lager dan 30 heeft. Is dit niet het geval, dan heb je niet langer recht op de korting.

Triodos Bank

Voordelen:

 • Je kan besparen op je lening en energiefactuur. Hoe energiezuiniger je woning, hoe lager je rentevoet. Je slaat dus twee vliegen in één klap met je lening op afbetaling voor zonnepanelen.
 • Een vaste of variabele rentevoet en een flexibele looptijd tussen de 10 en 25 jaar met maandelijkse afbetaling van het terug te betalen bedrag. Zo kan je het geleende bedrag spreiden over een aantal jaren naar keuze.
 • Je krijgt begeleiding op maat van je project. Elk dossier wordt op zijn waarde geschat om de beste oplossing aan te bieden.
 • Het maakt niet uit of je al klant bent bij Triodos Bank of niet, het basistarief en de kortingen voor een lening op afbetaling zijn voor iedereen hetzelfde. Je rentevoet hangt af van je project en je bent hangt niet vast aan Triodos Bank. Zo ben je voor bijvoorbeeld de verzekering vrij om voor een andere partner te kiezen.
 • Er is een bijzondere aandacht voor alternatief wonen. Ze hebben tal van expertise in groepswonen, inclusief wonen voor mensen met een beperkte mobiliteit of intergenerationeel wonen.

Voorwaarden:

 • Je moet een particulier zijn die in België woont.
 • Je huishouden moet minstens één beroepsinkomen hebben.
 • De woning moet zich ook in België bevinden.

Let op: geld lenen kost ook geld bij een BEN-krediet.

Rentesubsidie  

zonnepanelen lening

Er is een nieuw soort krediet waarop Belgen beroep kunnen doen. Eigenaars van een woning kunnen nu ook een rentesubsidie aanvragen. Als je een woning met slechte energieprestaties koopt en die prestaties binnen de vijf jaar tijd verbetert kan je een rentesubsidie afsluiten.

Bij volgende banken kan je aankloppen om je aan een rentesubsidie te helpen (alfabetisch): Argenta, Axa, Bank Van  Breda, Bank Nagelmaeckers, Belfius, Beobank, BNP Paribas Fortis, Credimo, Crelan, DVV verzekeringen, Elantis, Europabank, ING, KBC, Onesto Kredietmaatschappij, Triodos Bank, en VDK bank.

Ook bij 2 sociale kredietmaatschappijen kan je terecht: Hypostart en N.V. Elk zijn Huis. De intresten worden door het VEKA terugbetaald.

Rentesubsidie vs Mijn Verbouwlening 

Hieronder maken we een vergelijking tussen Mijn Verbouwlening en de nieuwe rentesubsidie: 

Mijn Verbouwlening Rentesubsidie
Bedrag Max. € 60.000
Renteloos*
Max. 25 jaar afbetalen
Max. € 60.000
Korting t.o.v. rentevoet
Max. 20 jaar afbetalen
Wie Eigenaars**
Laagste & middelste inkomens
Wie woning koopt
Rentesubsidie tegelijk afsluiten met hypothecair hoofdkrediet
Wat Woning > 15 jaar
Alle renovatiewerken van Mijn Verbouw- Premie
Woning met label E of F bij aankoop
Energetische renovatie of sloop- en heropbouw
Binnen de 5 jaar tot label A, B, C of D renoveren
* Zolang wettelijke rente onder 3% blijft.
** Niet voor wie woning koopt met slechte energieprestatie en Rentesubsidie krijgt.

Hoeveel mag je lenen?

Hoeveel je lening op afbetaling mag bedragen hangt af van of je een woning of een appartement bezit, de staat ervan en de staat naar waar je het wilt verbeteren. Volgend schema brengt je wat duidelijkheid:

RentesubsidieWoning (E of F)Appartement (D, E of F)
Naar label C€ 30.000Niet van toepassing
Naar label B€ 45.000€ 30.000
Naar label A€ 60.000€ 45.000

Zonnepanelen plaatsen via een lening voor zonnepanelen? Vraag en vergelijk offertes

Overtuigd om zonnepanelen te installeren, een verzekering gekozen en klaar om te beginnen? Goed nieuws: je kan nog meer geld besparen. Via het onderstaand formulier kan je al in enkele muisklikken meerdere offertes aanvragen bij meerdere kwalitatieve vakmannen.

Een gratis vrijblijvende offerte aanvragen bij meerdere vakmannen tegelijk biedt tal van voordelen. Zo kan je tarieven vergelijken en juist inschatten wat het uiteindelijke kostenplaatje zal zijn, ben je zeker van een kwalitatieve uitvoering van de werken en kan je contact opnemen met het bedrijf waar jij je persoonlijk het beste bij voelt.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wenst u zonnepanelen te plaatsen?
3*. Bent u ook geïnteresseerd in een thuisbatterij?
4*. Wanneer wenst u afspraak te maken (is nodig voor opmetingen en offerte)?
5. Voor welk type gebouw wenst u de installatie van zonnepanelen?
6. Beschrijving van uw project
7. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Zonnepanelen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Zonnepanelen